25 Ocak '03
Sayı: 04 (94)


  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalist savaş karşıtı mücadelenin güncel sorunları ve görevlerimiz
  Kapalı kapılar ardında hazırlıklar ve pazarlıklar kesintisiz sürüyor!
  Savaş karşıtı eylemlerden...
  TÜSİAD resmi politikayı açıkladı: Savaşa katılmamız gerek!
  Barışın güvencesi saraylar değil, sokaklardır!
  Ankara BES 1 No'lu Şube Başkanı Fikret Aslan'la savaş üzerine konuştuk...
  Dünya halkları savaşa ve saldırganlığa karşı ayakta!
  Savaşa karşı omuz omuza!
  Amerikancı medya savaş kışkırtıcılığına devam ediyor!
  AK Parti düzenin pislikleini aklamaya devam ediyor!
  Ciddiyetsizliğin son perdesi/5
  Özelleştirme emperyalizmin dünyayı köleleştirme planlarının bir parçasıdır
  Onurlu bir yaşam için mücadele saflarına!
  Tekstil-konfeksiyon işçilerinin durumu...
  Küçük-burjuva devrimciliği ve sınıf çalışması
  Emperyalist savaş ve emperyalist çıkarlar
  Sorular, sorular...
  İÜ'de bir dönemin ardından...
  İKE etkinliklerinden...
  M. Suphiler'in ruhuyla emperyalist savaşa karşı mücadele...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Dünyanın dört bir yanında yapılan emperyalist savaş karşıtı gösterilere yüzbinlerce insan katıldı...

Dünya halkları savaşa ve
saldırganlığa karşı ayakta!

Emperyalist savaşa karşı dünyanın dört bir yanında sayıları yer yer yüz binleri bulan kitle gösterileri yapılıyor. Amerika, Vietnam savaşından bu yana tarihinin en kitlesel gösterileri ile sarsılıyor. Bu büyük kitlesel gösterileri gören Bush ve savaş ağaları ise şimdiden ciddi kaygılara düşmüş durumdalar.

Washington: ABD’nin başkenti Washington’da yapılan dev gösteriye 500 bin insan katıldı. Gösteri yürüyüşünde “Savaşa Hayır”, “Petrol için kan akıtılmasını istemiyoruz”, “Askerlerimize yapacağımız en iyi yardım onların evlerinde kalmalarıdır” sloganları haykırıldı. Eksi 5 derece soğuğa rağmen bu denli kalabalık bir gösterici topluluğunun Washington’da bir araya gelmesi, Amerika’daki savaş karşıtı hareketin ulaştığı boyutların yeni bir göstergesi oldu.

Washington’daki gösteriye, üstelik dondurucu soğuğa rağmen, yarım milyon kişinin görkemli katılımı aynı kentteki savaş kundakçılarına büyük bir şamar oldu kuşkusuz. Martin Luther King’in “Bugünkü dünyada zorun en büyük tüccarı kendi hükümetimdir... İnsanlık adına daha fazla susamam.” sözleriyle yürüyen savaş karşıtları, bu eylemleriyle, ABD’de bile emperyalist medyanın gündeminin birinci sırasına oturmayı başardılar. “Savaş çözüm değildir!”, “Petrol için kan yok!”, “Savaş iç sorunları örtmenin aracı!”, “Bu bir saldırganlık savaşıdır!” şiarları eylemde en çok yükseltilen şiarlar arasındaydı.

Washington’daki dev gösteri geçen hafta sonu ABD’de yapılan tek savaş karşıtı eylem değildi. Amerika’nın işçi kenti olan San Fransisco başta olmak üzere başka bazı kentlerde de gösteriler yapıldı. San Fransisco’daki işçi ağırlıklı gösteriye 150 bin kişi, Portland ve Oregon’da düzenlenen gösterilere ise onbinlerce insan katıldı. Dos Monines, Albuquerque, İndiana Polis, Ricmont, Las Vegas, Chicago ve Tampa’da da düzenlenen gösterilerde onbinlerce insan savaşa karşı tepkilerini haykırdılar.

ABD’deki savaş karşıtı tepkilerin ve eylemli gösterilerin önümüzdeki haftalarda daha da büyümesi bekleniyor.

İngiltere: Başkent Londra’nın kuzey batısında Northwood Askeri Üssü’nün çevresinde eylem yapan 400 kişiden 50’si gözaltına alındı. Brodford kentinde düzenlenen savaş karşıtı gösteriye ise binlerce insan katıldı.

İspanya: Madrid yakınlarında bulunan Amerikan üslerinin önünde gerçekleştirilen gösteriye binlerce insan katıldı. Eylemciler “Savaşa hayır!”, “Benim adıma savaş yürütülmesini istemiyorum!” sloganlarını haykırdılar.
İtalya: Bologna şehrinde 2 bin kişi savaşa karşı Amerikan konsolosluğu etrafında insan zinciri oluşturdular.

Almanya: Heidelberg kentinde bulunan Amerikan Merkezi Üssü’nün önünde gerçekleştirilen barikat eylemine 2 bin kişi katıldı. Ayrıca Almanya’nın değişik kentlerinde düzenlenen gösterilere binlerce insan katıldı.

Kanada ve İrlanda’da da kitlesel yürüyüşler gerçekleşti.

Moskova: Lenin, Stalin ve Arafat’ın posterleri ve kızıl bayraklarla, “Terörist Bush!” ve “Uluslararası terörist!” şiarlarının yazılı olduğu pankartlar taşıyan binlerce kişi Amerikan konsolosluğu önünde “Irak’tan elinizi çekin” şiarı altında bir gösteri gerçekleştirdi.

Mısır, Suriye ve Lübnan’da da onbinlerce insanın katıldığı savaş karşıtı gösteriler gerçekleştirdi.

Pakistan: Başkent İslamabad’dan 10 kilometre mesafedeki Ravalpindi’ye kadar bir insan zinciri oluşturuldu. Eyleme üniformalı öğrenciler de katıldı.

Japonya: Başkent Tokyo’da 10 bin kişilik barış konseri gerçekleştirdi. Çin’in Hong Kong kentinde Amerikalı, Çinli, Endonezyalı ve Filipinliler’den oluşan 60 kişilik grup İngiliz ve ABD konsolosluklarına savaşa hayır mektupları verdiler.

Viyana: Çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu üniversite kampüsünde toplanan kitle Amerikan konsolosluğuna yürüdü.

Beyrut: Lübnan, Irak ve Filistinliler’in katıldığı, Irak halklarıyla dayanışmalarını belirten konuşmaların yapıldığı gösterilere binlerce kişi katıldı.

Yeni Zellanda ve Arjantin’de de kitlesel eylemler yapıldı. Arjantin’de 10 bin kişinin katıldığı eylemde öne çıkan temel slogan “Terörist ABD!” “Terörizme karşı mücadeleye!” oldu.

Brezilya: Yüzlerce kişilik eylemde Amerikan bayrağı yakıldı.

Gazze: 5 bin kişi Irak halkına destek için yürüdü.