09 Kasım '02
Sayı: 44 (84)


  Kızıl Bayrak'tan
  3 Kasım seçimleri
  Şimdi sıra AKP hükümetinde...
  3 Kasım seçimleri, AKP ve emperyalistlerin beklentileri
  Yıkımın sahnedeki sorumlularının yıkımı
  Felsefesi serbest piyasacı, programı İMF'ci...
  Yeni hükümete eski program!
  İstanbul'da 6 Kasım eylemleri...
  Ankara'da 6 Kasım eylemleri...
  6 Kasım eylemlerinden...
  Emperyalist savaş karşıtı eylemlerden...
  Günü kazanarak geleceğe hazırlanıyoruz!
  Esenyurt BDSP çalışması...
  Anadolu Yakası BDSP çalışması...
  Sefaköy ve İkitelli BDSP çalışması...
  Adana BDSP çalışması...
  Dikmen BDSP çalışması...
  Hüseyingazi BDSP çalışması...
  Mamak BDSP çalışması...
  Seçim sonuçları üzerine...
  Komünistler ve ulusal kurtuluş mücadeleleri
  Petrol devleri sabırsız
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Ankara’da 6 Kasım protestosu...

“YÖK’e, emperyalist savaşa hayır!”

12 Eylül karşı-devriminin artığı gerici ve anti-demokratik YÖK’e karşı öğrenci gençlik olarak yine alanları doldurduk. 5 Kasım günü Ankara’nın çeşitli üniversitelerinde yapılan eylemlerle 6 Kasım günü Kızılay’da yapılacak merkezi eyleme çağrı yapmıştık. 6 Kasım günü Kızılay’ın her yanını tutan polis, eylem öncesinde terör estirerek çok sayıda arkadaşımızı keyfi bir biçimde gözaltına aldı.

Öğrenci gençlik; Ekim Gençliği, Özgür Gençlik, Ankara Gençlik Derneği Girişimi, Öğrenci Koordinasyonu, Devrimci Mücadeleci Gençlik, Emek Gençliği, HADEP Gençliği, Gençlik İnisiyatifi, Özgür Eğitim Platformu, Sosyalist Demokrasi Gençliği ve Yeni Demokrat Gençlik’in ortak eylem çağrısına uyarak eylemin başlama yeri olarak saptanan Atatürk Bulvarı’nda toplandı. Burada trafiğin kapatılmasıyla başlayan eylem, polis barikatıyla karşılaştı. Abluka ile öğrenci kitlesini ikiye bölen polis, kitlenin kararlılığı karşısında geri adım atarak basın açıklamasının yapılmasına izin verdi. Bu esnada bir diğer talebimiz daha kabul edildi ve ikiye bölünen kitlenin birleşebilmesi için polis barikatı açıldı. Kitlenin biraraya gelmesiyle coşku da arttı. Böylece sayımız 500#146;ün üzerine çıktı. Basın açıklaması okunurken sık sık “YÖK’e hayır!”, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak!”, “ABD askeri olmayacağız!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” vb. sloganlar atıldı.

Ortak basın açıklamasında YÖK’ün kuruluşu ve YÖK ile birlikte üniversitelerde uygulanan anti-demokratik uygulamalardan bahsedildi. YÖK yasa tasarısı, soruşturmalar ve anadilde eğitime değinen açıklamada, emperyalist savaşa ve hücrelere karşı mücadelenin gençlik cephesinden de sürdürüleceği vurgulandı. Basın açıklamasının okunması esnasında bir arkadaşımıza vuran polise karşı “Katil polis üniversiteden defol!” sloganı haykırıldı.

Kızılay’a girilememesi üzerine Sıhhiye yönünden Mithatpaşa Caddesi’ne geçtik. Burada polisin bir kez daha ablukaya alma denemesine karşı kısa süreli çatışmalar yaşandı. Polis öğrencilerin kararlılığı karşısında yine geri adım atarak Mithatpaşa’yı boşalttı.

Yolun açılmasıyla Ziya Gökalp Caddesi’ne çıkan öğrenci kitlesinin bir bölümü buradan alınan karara uyarak Cebeci Kampüsü’ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında coşkumuz bir kat daha arttı. Burada bir polis kameramanının tahriki üzerine kitle kameramanı itekledi. Bunu fırsat bilen kolluk güçleri havaya ateş açtılar. Yaklaşık on beş el ateş eden polis, AB demokrasisi hayallerinin nasıl bir aldatmaca olduğunu bir kez daha gösterdi. Cebeci Kampüsü’nün önünde yapılan konuşmaların ardından eylemi sloganlarımızla bitirdik.

Genç komünistler olarak “Ya barbarlık içinde çöküş, ya sosyalizm!” şiarının yazılı olduğu pankartımızla katıldığımız eylem boyunca disiplinli bir duruş sergiledik. Coşkumuzun hiç düşmediği eylemde yaygın bir şekilde kuşlama yaptık. Cebeci’ye yürüyüş esnasında Ekim Devrimi’nin 85., Yeni Ekimler’in Partisi’nin 4. yılı vesilesiyle kısa bir konuşma yaparak, gür bir sesle “Marks, Engels, Lenin, yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kurtuluş devrimde, kurtuluş sosyalizmde!”, “Yeni Ekimler için ileri!”, “Gençlik Parti’ye, devrime, sosyalizme!”, “Parti’yi kazandık, Parti’yle kazanacağız!” sloganlarını haykırdık ve Partimiz’in özü-özeti olan Habip, Ümit, Hatice yoldaşlarımızı andık.

Akşam saat 18:00’de de Yüksel Caddesi’nde tekrar toplanılarak, hem YÖK’ü hem de emperyalist savaşı protesto eden bir basın açıklaması yapıldı. Meşalelerle ve “YÖK’e hayır!”, “YÖK karanlıktır, aydınlığa yürüyelim!”, “YÖK’e, emperyalist savaşa hayır!”, “Öğrenciyiz haklıyız kazanacağız!” sloganlarıyla Yüksel Caddesi’ne girildi ve basın açıklamasının ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı.

Ekim Gençliği/Ankara



ODTÜ’de YÖK ve emperyalist
savaş karşıtı eylem

12 Eylül 1980 askeri faşist darbesi toplumun her kesimini örgütsüzleştirirken, “anarşi yuvası” olarak gördüğü üniversiteleri de hizaya getirmek için YÖK’ü kurdu. Kuruluşu protestolarla karşılanan YÖK 21. yılında da üniversite gençliği tarafından protesto edildi.

ODTÜ’de de 5 Kasım günü YÖK ve emperyalist savaş karşıtı bir eylem gerçekleştirdik. 11.30’da Hazırlık binası önünden “YÖK’e ve emperyalist savaşa hayır!” yazılı pankartın açılmasıyla başlayan yürüyüş yemekhane önünde yapılan basın açıklamasıyla sona erdi. Basın metninde rektörlerin savaşa destek veren açıklamalarına değinilerek, ABD askeri olmayacağız vurgusu öne çıkarıldı.

Eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı. Eylemde “ABD askeri olmayacağız!”, “YÖK’e hayır!”, “Savaşa değil, eğitime bütçe!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Savaşa hayır, kahrolsun emperyalizm!” sloganları sık sık atıldı. Son dönemde ODTÜ’de yapılan en coşkulu eylemlerden biri olan YÖK eylemi, arkadaşımız Nurbay Irmak’ın tutuklanması ve ODTÜ Ekim Gençliği’ne yönelik bu saldırının kınanmasının ardından “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganı ile bitirildi.

7 Kasım’da ise Ekim Devrimi’nin 85. yılı ve yeni Ekimler’in partisinin 4. yılı, okulun her yerine yaygın bir şekilde yaptığımız afişlerle duyuruldu.

ODTÜ Ekim Gençliği