02 Kasım '02
Sayı: 43 (83)


  Kızıl Bayrak'tan
  Çakalların uluması boşunadır!
  Faşist saldırılar çalışmamızı ve mücadelemizi engelleyemez!
  Cumhuriyetin 79. yıldönümü, düzenin istikrar beklentisi ve seçimler
  ABD emperyalizmi Irak'a saldırı kararı için BM'yi sıkıştırıyor
  Emperyalist savaş ve saldırganlığa karşı sınıf savaşını yükseltelim!
  Emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  ABD'de büyük savaş karşıtı hareket
  Çeçenistan, Rus gericiliği ve ikiyüzlülük
  Sosyal yıkıma karşı BDSP saflarında örgütlenelim!
  BDSP çalışmalarından...
  Emperyalist savaş ve güncel görevler
  BDSP çalışmalarından...
  Perinçek'ten inciler...
  El Salvador'da özelleştirmelere karşı kitlesel protestolar
  Bir kez daha KADEK ve Güney üzerine...
  İşçi Kültür Evi Bülteni'nden...
  Selam olsun Partimizin 4. kuruluş yıldönümüne!
  Alman devletinin kirli savaş tarihinde önemli bir sayfa
  İşkence yaygın ve sistematik olarak sürüyor!
  Küçükarmutlu katliamı 1. yılında...
  Pendik İKE'den "Kadın sağlığı" konulu panel
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Amerikan emperyalizminin Irak’a karşı hazırlandığı savaşa karşı tepkiler tüm dünyada büyüyor...

26 Ekim tüm dünyada savaşa karşı
eylem günüydü

ABD: Vietnam savaşı sonrasının en büyük gösterileri

ABD emperyalizminin Irak saldırısına karşı en kitlesel ve yaygın protestolar yine kendi ülkesinden geldi.

Washington’da biraraya gelen 200 bin kişi Vietnam anıtı önünden başlayarak Beyaz Saray’a doğru yürüdüler. “Irak savaşını başlamadan durdurun!”, “Bomba yerine Bush’u düşürün!”, “Savaşa değil, iş için bütçe!” şiarlarının yanında, emperyalistlerin başı Bush’un İran, Irak ve Kuzey Kore’yi şer ülkesi olarak ilan etmesini protesto niteliğinde “şer ekseni Bush, Cheney, Rumsfeld!” sloganları yükseltildi.

Yürüyüşte ABD’nin Irak’a karşı sürdürdüğü ve 1.5 milyon insanın yaşamını yitirmesine neden olan ambargoya karşı çıkan eski Adalet Bakanı Ramsey Clark bir konuşma yaptı. Ayrıca şarkıcı Patti Smith, siyah insan hakları savunucusu Jesse Jackson, sinema sanatçısı Susan Sarrandon’un da aralarında bulunduğu 30 konuşmacı yaptıkları konuşmalarda ABD’nin dış politikasının emperyalist savaş politikası olduğunu vurgulayarak Irak’a karşı başlatılan saldırı savaşına karşı çıktılar. Konuşmacılar Kongre üyelerine yönelik olarak da “Halk adına konuşamazsınız!” dediler.

Amerika’da sadece Washington’da değil birçok başka kentte de gösteriler oldu. New Mexico’da ise 2 bin kişi Savunma Bakanı Rumsfeld’in evine doğru yürüdü. San Fransisko, Şikago gibi büyük kentlerde de Amerikan emperyalizmi, saldırgan dış savaş politikası ve iç politikası yürüyüşlerle protesto edildi.

Vietnam’dan sonra en kitlesel eylem olan savaş karşıtı protestolar, yaygınlığı ve kitleselliği ile oldukça başarılı geçti.

Almanya: 80’den fazla kentte eylemler

“Savaşı başlamadan durduralım!” şiarı altında ABD’nin barış hareketinin yaptığı çağrıya uyarak Almanya’da da başta Berlin, Münih, Frankfurt/M, Köln, Hamburg gibi büyük kentlerde olmak üzere 80’den fazla kentte eylemler gerçekleşti.

En kitlesel yürüyüş 30 bin kişinin katıldığı Berlin’de yapıldı. Tüm eylemlerde yapılan konuşmaların ortak noktası, halen yurtdışında yerleştirilmiş bulunan 12 bin Alman askerinin, izleme panzerlerinin, savaş donanmasının Körfez’den çekilmesi, Almanya’da bulunan İngiliz ve Amerikan üslerinin Irak savaşı için kullanılmasına izin verilmemesi talepleriydi.

Avusturalya: Savaş karşıtı hareket büyüyor

Geçtiğimiz haftalarda Bali adasında 100’ün üzerinde insanın yaşamını yitirmesine neden olan bombalı saldırıdan sonra Avustralya halkı hükümetlerinin Irak savaşını destekleyen propagandasını birden bire tersine çevirdi.

Bilindiği gibi, Avustralya devleti özel timleriyle Afganistan savaşına katılmış ve şimdi de Irak’a karşı başlatılması planlanan emperyalist savaşa destek verdiğini açıklamıştı.

Bali saldırının şoku geçer geçmez, “Avusturalya hükümeti ABD’nin petrol çıkarları uğruna dünyanın diğer ucunda savaşa destek vereceğine kendi kapısının önüne baksın” söylemiyle halkın içinde başlayan tepki, giderek savaş karşıtı protestolara dönüşerek büyüyor. Savaşa ve savaşa destek veren hükümete karşı kitlesel yürüyüşler, mitingler gerçekleştiriliyor. Ünlü şahsiyetler de savaş karşıtı hareket içinde yerlerini alıyor.



Köln’de savaş karşıtı gösteri...

“Emperyalist savaş ve saldırganlığa karşı dayanışmaya!”

ABD’nin Irak’a dönük saldırısının gündemleşmesiyle birlikte dünyada ve bölgede savaş karşıtı protesto gösterileri yükselmeye başladı. Eylemler her geçen gün yayılıyor ve büyüyor. 26 Ekim günü başta ABD’de olmak üzere dünyada ve Avrupa’nın irili ufaklı pek çok kentinde onbinlerce kişinin katıldığı protesto gösterileri gerçekleştirildi.

Almanya da yaygın biçimde yapılan savaş karşıtı gösterilere sahne oldu. Bu gösterilerden biri Köln’de gerçekleştirildi. Çeşitli Alman gruplarının organize ettiği, Ortadoğu kökenli ve Türkiyeli grupların katıldığı eyleme yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Eylem Dom Kilisesi önünde başladı. Yapılan konuşmalar, müzik dinletisi ve duyuruların ardından yürüyüşe geçildi. Eylemde ABD’yi ve İsrail’i protesto eden, Filistin ile dayanışmayı yükselten sloganlar atıldı, pankartlar taşındı. Eylem mitingle sona erdi.

Bir-Kar olarak “Emperyalist savaşa ve saldırganlığa karşı dayanışmaya!” yazılı pankartımız, dövizlerimiz ve bildirilerimizle eyleme katıldık.

Avrupa’da olduğu gibi Almanya’da da savaş karşıtı tepkiler giderek artıyor, savaş karşıtı platformlar oluşturuluyor. Bir süre önce ara verdiğimiz savaş karşıtı faaliyetimizi güçlendirerek sürdüreceğiz.

Bir-Kar/Köln



Frankfurt’ta emperyalist saldırganlığa karşı kitlesel yürüyüş

26 Ekim’de Almanya’nın belli başlı kentlerinde Amerikan saldırganlığına karşı kitlesel gösteri ve yürüyüşler gerçekleştirildi. Onbinlerce kişinin katıldığı gösteriler sendikalar, demokratik kitle örgütleri, Sınır Tanımaz Doktorlar Birliği ve devrimci çevreler tarafından organize edildi.

Aynı gün Frankfurt’ta içinde Bir-Kar’ın da yer aldığı “Frankfurt Birlik”in organize ettiği bir yürüyüş düzenlendi. Filistinlilerin ve Afganların yoğun ilgi gösterdiği yürüyüşe 5 bin kişi katıldı.

Eyleme Bir-Kar olarak önemli bir katılım sağladık. “Emperyalist savaşa ve saldırganlığa karşı Ortadoğu halklarıyla dayanışmayı yükseltelim/Bir-Kar” imzalı binlerce bildiri dağıttık. Bildirilerimiz ilgiyle karşılandı. Eylemde insanlarla birebir sohbetler geliştirdik, Kızıl Bayrak gazetesinin satışını gerçekleştirdik.

Önümüzdeki günlerde benzer eylem ve etkinliklerin artarak devam edeceğini gözeterek hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz.

Bir-Kar/Frankfurt



Nürnberg: Emperyalist savaşa hayır!

26 Ekim günü Almanya’nın ve Avrupa’nın birçok kentinde Irak’a yönelik emperyalist savaşı hedef alan protesto gösterilerinden biri de Nürnberg’te gerçekleştirildi. Eylemi Filistin Halkıyla Dayanışma Komitesi organize etti. Eylemin duyurusunu yapma ve bildiri dağıtımı konusunda BİR-KAR olarak bizler de görev aldık. Yürüyüş ve mitinge çoğunluğu Alman ilerici güçlerinden oluşan 400 civarında bir katılım oldu. Yabancı işçi ve emekçilerden katılım ise çok sınırlıydı. Komitenin iki sayfa olarak Almanca hazırladığı bildiri yaygın bir şekilde dağıtıldı. Bizler de Almanca-Türkçe bildirilerimizi aralıksız dağıtıyoruz.
Eylemin ön hazırlıkları istenilen yoğunlukta yapılamamıştı, bu katılımı etkiledi. Fakat komitenin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. İyi bir organize ve ön hazırlık çalışması ile daha güçlü eylemlilikler yapmak mümkün. Çünkü savaşa karşı toplumda oluşan bir duyarlılık var. Yeter ki bu tepkiler örgütlenebilsin, doğru bir hedefe yöneltilebilsin.

Kahrolsun emperyalizm! Yaşasın enternasyonalizm!
Ortadoğu haklarıyla dayanışmayı yükseltelim!

Bir-Kar/Nürnberg



İzmir’de savaşa karşı eylem

Yaklaşan emperyalist savaşa karşı İzmir’de kitle örgütleri tarafından oluşturulan Savaşa Karşı İzmir Girişimi ilk eylemini 25 Ekim günü gerçekleştirdi. Saat 17:30’da yapılan eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı. Okunan basın metninin ardından mumlar yakıldı, oturma eylemine geçildi. Yarım saat süren eylem boyunca “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi!”, “Savaşa hayır!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “Savaşa değil emekçiye bütçe!” sloganları atıldı. Daha sonra yapılacak eylemlere çağrı ile eylem bitirildi.

SY Kızıl Bayrak/İzmir