ARSIVANA SAYFA
 
9 Aralık '00
SAYI: 46
İçindekiler
Kızıl Bayrak'tan
Emekçi hareketinin güçlü çıkışı
Onbinlerce emekçinin coşkulu eylemi
Ankara’da 1 Aralık
25 bin kişilik coşkulu katılım
Emekçiden kitlesel uyarı
Krizin katlanan faturası işçi ve emekçilere kesiliyor!
Kıbrıs’ta süresiz genel grev
Toplumun gündemine oturan Ölüm Orucu direnişi
“Ölüm hücreleri”ne geçit yok!
F tipi cezaevi ölümdür!
Ölüm Orucu’na destek eylemleri güçlenerek sürüyor
Ulucanlar’ın katliamcıları bir kez daha yargılandı!
26 Eylül tarihe bir faşist katliam günü olarak geçecek
Öleceğiz ama hücrelere girmeyeceğiz!
İçeride-dışarıda ölümüne direniş sürüyor
Yeni ölümlere izin vermeyeceğiz!
Ölüm Orucu direnişinin sesini duyurmaya devam edecek..
Ölüm Orucu direnişi devrimci öğrenci hareketini toparlayıp saflaştırıyor
Direnişin sesini Avrupa Parlamentosu’na da taşıdık
Zaferi bir kez daha biz kazanacağız!
Kadın sorununa yönelik bir anket çalışması
İşçilerle işçi sağlığı ve iş güvenliği üzerine
Direnç (öykü)
Vardiya (şiir)
Direnişçi yoldaşlarıma mektup
Mücadele Postası
 



 
 
İzmir:

Ölüm Orucu’na destek eylemleri
güçlenerek sürüyor



İHD eylemleri
2 Aralık: İHD İzmir Şubesi ölüm oruçlarının 44. gününde Konak’ta kitlesel bir basın açıklaması yaptı. Kitlenin Sümerbank önünde biraraya gelmesiyle kortejler oluşturuldu. Konak Meydanı’nda basın açıklaması yapılmasına izin vermeyen polis, kitlenin önünü robocoplarla keserek daha ileriye yürünmesini engelledi. Bunun üzerine polis barikatının önünde oturma eylemi yapan kitle sloganlarla polisi protesto etti.

Burada İHD Yönetim Kurulu Üyesi Mihriban Dilşen tarafından basın açıklaması okundu. Eyleme katılım noktasında görülen artış umut vericiydi. Bunda Ölüm Oruçları’nın hayati tehlike boyutuna gelmesi, ne yazık ki asıl etkendi. “Hücre ölümdür istemiyoruz!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “İnsanlık onuru hücreleri yıkacak!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganlarının atıldığı eylemde, İHD yöneticileri Konak Postanesi’nden Adalet Bakanlığı’na kefen göndererek F tipi saldırısının vardığı noktayı işaret ettiler.

4 Aralık: İHD tarafından Cumhuriyet Postanesi’nden saat 13:00’de Adalet Bakanlığı’na “Ölümleri izlemek istemiyoruz, F tipi cezaevleri kapatılsın!” diyerek konuyla ilgili faks çekme eylemi yaptılar.

6 Aralık: İHD İzmir Şubesi tarafından Konak Sümerbank önünde kitlesel bir basın açıklaması yapıldı. Eylemde, Ölüm Oruçları’nın ölüme gittikçe yaklaştığı bu evrede vurdumduymazlık protesto edildi. Eyleme katılan yaklaşık 200 kişi içinde birçok kurum, sendika, meslek odası ve parti temsilcisi bulunmaktaydı. Basın açıklaması öncesinde, İzmir Meslek Odaları Platform sözcüsü söz alarak; uygulanmaya çalışılan F tipi cezaevlerine meslek odaları olarak karşı olduklarını, siyasi iktidara ölümler olmadan F tipi cezaevine geçişin iptal edilmesi istediklerini ifade etti. İzmir Meslek Odaları Platformu 20’nin üzerinde değişik meslek odasından oluşmakta.

Daha sonra söz alan İHD Şube Başkanı Günseli Kaya; “Ölümler göz göre göre geliyor. Çanlar çalıyor... Duyun diyoruz. Duymazlık, görmezlikten gelmek sizleri sorumlu olmaktan kurtarmaz. Uyarıyoruz, ölümleri beklemeden çözüm için tutuklu ve hükümlülere diyalog kurulsun. Siyasi tutuklu ve hükümlüleri kuşatan ve zorlayan koşulların kıskacında, kimliğinden ve kişilik bütünlüğünden vazgeçmeyen insanların sesini duyun; açlığın sessiz çığlığını duyun! Yarın çok geç olabilir. Ölümleri izlemek istemiyoruz. F tipi cezaevlerine hayır!” dedi.

Eylemde ayrıca, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “İnsanlık onuru hücreleri yıkacak!” sloganları atıldı.

Eylemin ardından aynı yerde HADEP İl Örgütü tarafından başka bir eylem daha yapıldı. İHD’nin eylemine katılanların buraya da katılmalarıyla bu eyleme yaklaşık 400 kişi katılmış oldu. Konuşmaları “barış” ve Kuzey Irak’ta başlatılan operasyon üzerine olan eylemde, F tipi cezaevlerine değinildi.

Aydın ve sanatçıların eylemleri
İzmir’de ölüm oruçlarının kritik bir evreye girmesiyle biraraya gelen yaklaşık 80 aydın, sanatçı ve yazardan oluşan bir grup, Elektrik Mühendisleri Odası’nda Cumartesi günü saat 11:00’de bir basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirdiler. İçlerinde; Muzaffer İzgü, Dinçer Sezgin, Hüseyin Yurttaş, Namık Kuyumcu, Asım Gönen, Bülent Habora, Tuğrul Keskin, Hacay Yılmaz, Turabi Saltık gibi isimlerin de bulunduğu 70’i aşkın kişi, “Ölümün gölgesinde ve sözün bittiği yerde olduklarını” ifade ederek sessiz kalmayacaklarını belirttiler.

4 Aralık günü Cumhuriyet Postanesi’nden F tipi cezaevleri ve sürmekte olan Ölüm Oruçları’yla ilgili Adalet Bakanlığı’na faks çeken aydınlar, buradan 3 gün boyunca açlık grevi yapacakları Alsancak’taki Mimar Mühendisler Lokali’ne geçtiler. Birer gün arayla 3’er kişilik dönüşümlü açlık grevi yapacak olan aydın ve sanatçılar eylemli duyarlılıklarını ifade etmeye devam ediyorlar. Açlık grevi yapılan salonda “F tipi ölümler istemiyoruz!” yazılı bir pankart asılı durumda.

Ege TAYAD’dan ölüm orucu
Ege TAYAD üyesi tutsak yakınları sürmekte olan Ölüm Oruçları’na destek vermek için Ölüm Orucu eylemine başladılar. Buca ÖDP İlçe Binası’nda sürdürülen Ölüm Orucu’na 4 kişi, süresiz-dönüşümlü 5’er günlük açlık grevine de 5 tutsak yakını devam etmekte. Ölüm Orucu yapan 4 kişiden birisi olan M. Ali Kanmaz Aydın Cezaevi’nde 35 gün Süresiz Açlık Grevi direnişçisi olup, direnişine tahliye olduktan sonra tutsak yakınlarıyla birlikte devam etmekte.

Kızıl Bayrak/İzmir





Emekçi İnisiyatifi’nin Ankara’daki günlük eylemleri hergün daha kararlı ve daha kitlesel hale geliyor...

“Yaşasın Ölüm Orucu Direnişimiz!”


Ankara ‘da Emekçi İnisiyatifi’nin her akşam saat 18:00’da gerçekleştirdiği eylemler her geçen gün giderek kitleselleşiyor. 7 Aralık akşamı gerçekleşen eyleme katılan yaklaşık 600 emekçi, öğrenci, tutsak aileleri, Yüksel Caddesi’nde yavaş yavaş toplanmaya başladı. Her akşam olduğu gibi tutsak yakınları da sloganlarla eyleme katıldı.

Eylemde Emekçi İnisiyatifi, tutsak yakınları ve avukatlar adına konuşmalar yapıldı. Yapılan konuşmalarda tutsakların taleplerinin meşruluğu anlatılarak, ölümler istenmiyorsa bu talepler karşılanmalıdır denildi. Ayrıca eylemlere daha kitlesel katılmak için herkesin yanında en az birkaç kişiyi getirmesinin zorunluluğuna dikkat çekildi.

Eyleme THYD-DER pankartıyla ve EMEP de kitlesel katıldı.

Eylemden önce ÖDP binasına gelen sivil polisler, her eylemde kapatılan Ziya Gökalp Caddesi’nin bu kez kapatılması durumunda saldıracaklarını söylediler. Bu yönde tüm sokak başlarına ve Ziya Gökalp girişine polis ve panzer yığdılar. Ancak bu türden saldırı tehditleri boşa çıkarıldı. Ziya Gökalp bir kez daha trafiğe kapatıldı. Ankara sokakları “Yaşasın Ölüm Orucu Direnişimiz!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganlarıyla inletildi.

Devrimci tutsakların sesini çoğaltmaya devam edeceğiz. Hücreleri sermaye devletinin başına yıkacağız.

Kızıl Bayrak/Ankara





Adana’da Ölüm Orucu’na destek eylemleri


* İHD'nin F tipi cezaevlerine karşı merkezi olarak başlattığı bir dizi eylemlik kararı Adana’da da pratiğe geçirildi. Cemalpaşa Postanesi’nden Adalet Bakanlığı’na faks çekme eylemi gerçekleşti. Cezaevlerinde yaşanan açlık grevleri ve ölüm oruçlarına karşı insanlar duyarlı olmaya çağırıldı. Eyleme İHD yöneticileri, tutsak yakınları, Aydın ve Sanatçı Girişimi, ÖDP, SİP, DBP, Halkevleri destek sundu. Adalet Bakanlığı’na toplu olarak faks çekildi ve alkışlı protestoyla eyleme son verildi. Eylem sonunda Aydın ve Sanatçı Girişimi’nin F tipiyle ilgili bildirisi eyleme katılanlarla birlikte Cemalpaşa’dan şehir merkezine kadar yaygın biçimde dağıtıldı.

* Tutsak yakınlarının İHD’de başlattıkları süresiz dönüşümlü açlık grevi eylemi devam ediyor. 16. gününe giren açlık grevini ÖDP, HADEP, EMEP, SİP, DBP, TUHAY-DER, CHP Gençlik Kolları, Devrimci Tutsaklarla Dayanışma Komitesi ve Aydın ve Sanatçı Girişimi ziyaret ettiler.

* TUHAY-DER’li aileler 4 Aralık tarihinde HADEP binasında açlık grevi başlattılar. TUHAY-DER Başkanı: “Devrimci tutsakların talepleri taleplerimizdir. Biz de herkese, tüm siyasilere koşulsuz genel af istiyoruz, taleplerimiz kabul edilene kadar eylemimiz devam edecek” dedi.

Kızıl Bayrak/Adana





Devletin terör ve sindirme çabasına rağmen
1 Mayıs Mahallesi’nde kararlı eylem



PSA’da yapılan açlık grevinin ardından devletin kolluk güçlerinin Pir Sultan Abdal Derneği’nin yöneticilerini, mahallenin ileri gelenlerini, tutsak ailelerini tek tek emniyete çağırarak tehdit etmesine rağmen, 1 Mayıs Mahallesi’nde ölüm orucuna destek vermek için eylem gerçekleştirildi. Mahallenin sabahın erken saatlerinden itibaren ablukaya alınmasına rağmen son durakta saat 17:00’de başlayan eyleme “Cezaevlerindeki ölümlere sessiz kalmayacağız-1 Mayıs halkı” pankart taşınırken, anaların giydiği beyaz önlüklerin üstünde “Hücre ölümdür girmeyeceğiz” yazıyordu.

“İçerde dışarda hücreleri parçala!”, “Yaşasın Ölüm Orucu Direnişimiz!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” vb. sloganların atıldığı eylem 2 km yüründükten sonra karakol durağında son buldu.

Kızıl Bayrak/Kartal





Destek açlık grevleri yayılıyor!


İçeride başlayan ÖO Direnişi’ne destek vermek için İstanbul’un değişik yerlerinde destek açlık grevleri yapılıyor. 2 Aralık günü, Ümraniye PSA’da 7 kişinin katılımıyla başlayan ve 3 gün süren açlık grevi, 35 kişinin destek katılımıyla 5 Aralık günü sona erdi. Coşkunun ve kararlılığın yoğun olduğu eyleme, 1 Mayıs Mahallesi halkının ilgisi büyük oldu.

Sarıgazi HADEP binasında ise 5 Aralık akşamı 7 kişi açlık grevine başladı. 3 gün sürecek olan eyleme Sarıgazi halkı da yoğun destek veriyor.

Kızıl Bayrak/Kartal