ARSIVANA SAYFA
 
9 Aralık '00
SAYI: 46
İçindekiler
Kızıl Bayrak'tan
Emekçi hareketinin güçlü çıkışı
Onbinlerce emekçinin coşkulu eylemi
Ankara’da 1 Aralık
25 bin kişilik coşkulu katılım
Emekçiden kitlesel uyarı
Krizin katlanan faturası işçi ve emekçilere kesiliyor!
Kıbrıs’ta süresiz genel grev
Toplumun gündemine oturan Ölüm Orucu direnişi
“Ölüm hücreleri”ne geçit yok!
F tipi cezaevi ölümdür!
Ölüm Orucu’na destek eylemleri güçlenerek sürüyor
Ulucanlar’ın katliamcıları bir kez daha yargılandı!
26 Eylül tarihe bir faşist katliam günü olarak geçecek
Öleceğiz ama hücrelere girmeyeceğiz!
İçeride-dışarıda ölümüne direniş sürüyor
Yeni ölümlere izin vermeyeceğiz!
Ölüm Orucu direnişinin sesini duyurmaya devam edecek..
Ölüm Orucu direnişi devrimci öğrenci hareketini toparlayıp saflaştırıyor
Direnişin sesini Avrupa Parlamentosu’na da taşıdık
Zaferi bir kez daha biz kazanacağız!
Kadın sorununa yönelik bir anket çalışması
İşçilerle işçi sağlığı ve iş güvenliği üzerine
Direnç (öykü)
Vardiya (şiir)
Direnişçi yoldaşlarıma mektup
Mücadele Postası
 



 
 
Samsun’da 1 Aralık:

Emekçiden kitlesel uyarı


Kamu çalışanları 2001 yılı bütçesine karşı tepkilerini tüm yurtta olduğu gibi Samsun’da da bir günlük iş bırakma eylemiyle dile getirdiler. Samsun’da hizmet üretiminin hemen hemen durduğu eylem adeta miting havasına dönüştü. TEDAŞ, DSİ, Tapu Kadastro, İller Bankası, Bayındırlık İl Müdürlüğü, TEAŞ, okullar ve hastanelerden topluca iş bırakan kamu emekçileri, sabahın erken saatlerinden itibaren işyerlerinde toplanıp topluca Samsun Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler. Meydana gelindiğinde 5 binin üzerinde bir kitleye ulaşan emekçiler, 2001 yılı bütçesine olan tepkilerini attıkları sloganlarla dile getiriyordu.

Emek Platformu adına ilk konuşmayı Türk Enerji-Sen Başkanı İsmet Çiftçi yaptı. Ardından Enerji-Yapı Yol Sen Şube Başkanı ve KESK dönem sözcüsü Mahmut Konuksever kürsüye geldiğinde, Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, eylemin izinsiz olduğunu belirterek dağılınmasını söyledi.

Bunun üzerine kitlenin kürsünün önüne yığılması ve direniş göstermesiyle, Konuksever konuşmasını yapmaya devam etti. Konuksever’in konuşması sık sık “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yılgınlık yok direniş var!”, “Gemileri yaktık geri dönüş yok!” sloganlarıyla kesilerek, kararlılık bir kez daha gösterildi. Bu esnada ses tesisatını kesen polisin tavrına karşı kitle kısa süreli oturma eylemine geçti. Ardından yapılan görüşmeler sonuç vermeyince, kamu emekçileri olaysız bir şekilde dağıldı.

Vatandaşların yanısıra esnafın ve öğrencilerin yoğun katılımla ilgi gösterdiği eylemde coşku sevindiriciydi. Eylem esnasında kamu emekçileri valiliğe iletilmek üzere 2001 yılı bütçesi, zorunlu tasarruflar, iş güvencesi yasası ve toplusözleşmeli sendika hakkı ile ilgili imzalı dilekçe topladılar.

Ülkedeki siyasi gelişmelere ve cezaevlerine değinilmeyen eylemde, gençler “Hücreleri parçala tutsaklara sahip çık!” sloganlarını atarak, hücrelere girilmeyeceğini her yerde olduğu gibi burada da bir kez daha dile getirdiler.

Samsun Valisi Muammer Güler; işbırakma eylemi yapan memurlar hakkında soruşturma açılacağını kaydetti. Eylemci memurların tek tek tespit edileceğini belirten Güler, “gerekirse polisin kamerayla tespit ettiği görüntüler kanıt olarak kullanılacak” dedi.

Eylemden sonra Samsun’da üç öğretmenin gözaltına alındığı daha sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.

Kızıl Bayrak okurları/Samsun





Kırşehir’de 1 Aralık:

Eğitim emekçilerinden güçlü katılım


Örgütlü mücadelemizi yükseltmek, istemlerimizi sermayeye dayatmak ve saldırıları püskürtmek için “Genel grev, genel direniş!” şiarıyla eylemi örgütleyerek 1 Aralık’ta alanlara çıktık. Eğitim-Sen cephesinde iş bırakma eylemine katılım yüksekti.

Kitleler, hakların mücadeleyle alınabileceği fikriyle toplu eylem kararında birleşti. Eylem kitleler tarafından heyecan ve coşkuyla karşılanmıştı. Kırşehir Eğitim-Sen olarak katılımımız yüksekti. Eğitim-Sen kortejinde yürüyen yaklaşık 800 eğitim emekçisi “Direne, direne kazanacağız!”, “İMF defol, bu memleket bizim!”, “Çetelere değil, emekçiye bütçe!”, “Kahrolsun İMF, yaşasın bağımsız Türkiye!”, “Sadaka değil toplusözleşme!” ve “Susma sustukça sıra sana gelecek!” sloganlarını attı.

Alanda, “Hücrelere değil, emekçiye bütçe!” sloganını atan bir grup eğitim emekçisi ve öğrenci arkadaşlarımıza; ekonomizm ve reformizm batağına saplanmış olan yerel KESK yönetimi tepki gösterdi. Anlaşılan; F tipi hücre saldırısının sınıfsal bir saldırı olduğunu, yani sermayenin emeğe saldırısı olduğunu, sadece devrimci tutsakların değil asıl olarak yaşamın hücreleştirilmesinin hedeflendiğini görmeyen ya da görmek istemeyen sendika bürokrasisi, sınıf hareketini ve mücadeleyi baltalamak amacında. Hücre tipi saldırısının, bize yönelen ekonomik-sosyal saldırıların bir parçası olduğunu inkar edebilecekler mi bu baylar?

F tipinden bizim payımıza düşenin hücreleştirilmiş bir yaşam olduğunu tüm kamu emekçileri görmelidir ve giderek görmektedirler de! Kamu emekçileri olarak biz de hücrelere girmeyeceğiz, direneceğiz!

Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!

Bir eğitim emekçisi/Kırşehir





Kayseri’de 1 Aralık:

Kamu-Sen ve Memur-Sen’in ağırlığı eylemi zayıflattı


Tüm Türkiye’de olduğu gibi kamu sektöründe çalışan işçi ve memurlar, Kayseri’de de iş bıraktılar. Saat 10:00 olduğunda alana yaklaşık 5 bin civarında işçi ve memur toplanmıştı. İş bırakan memur ve işçiler Mimar Sinan Parkı’nda saat 14:00’e kadar oturma eylemi yaptılar. Coşkulu kalabalık “Hükümet zammını al başına çal!”, “Sadaka değil toplusözleşme!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarını atıyorlardı.

Kamu-Sen ve Memur-Sen’in iş bırakma eylemine katılım bakımından gözle görülür bir üstünlüğü vardı. Bu alana da yansıdı. Memur ve işçi sendikaları başkanları Emek Platformu bildirisi okunduktan sonra birer konuşma yaptılar. Saatler 12:00’ye gelirken Cuma namazına gitmek isteyen arkadaşların namazdan sonra tekrar eyleme katılacağının duyurusu Memur-Sen bBaşkanı tarafından yapıldı.

Eylem sırasında slogan atmak isteyenlere müdahale edildi. Belirlenen sloganlar dışında slogan atılmaması istendi. F tiplerine karşı başlatılan imza kampanyası için imza toplayanlara da müdahale edildi. İmzanın sendikalarda toplanması istendi. Daha ilginç olan tutum ise; türkü söyleyerek halay çeken gençlere katılan KESK’li emekçilerin halaydan çıkartılması, gençlerden ise kibarca halayın sona erdirilmesinin istenmesi oldu. Çünkü bu halay Kamu-Sen ve Memur-Sen’lileri ürkütüyordu.

Öğleden sonra kitle toplandı. Kitlede büyük ölçüde eksilme görüldü. Yapılan konuşmalarda toplanan imzaları valiliğe verecek sendika başkanlarının valiliğe kadar uğurlanması istendi. Daha sonra eylem biterken bu istekten vazgeçildi. Memur ve işçilerden dağılmaları istendi. Kitle dağılırken bir kısmı sendika başkanlarıyla beraber valiliğe doğru yürüdüler. Burada barikat kuran polis gelen kitleyi dağıttı. Üç sendika yöneticisi gözaltına alındı. Kısa süre sonra sendika başkanları serbest bırakıldı. Tüm olumsuzluklara rağmen birçok kamu kurum ve kuruluşlarında iş bırakılmış olması, eylemin etkisini gösteren bir olumluluktu.

Kızıl Bayrak/Kayseri