Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
Aralık 2003
Sayı: 67
 İçindekiler
  Ekim Gençliği'nden...
  28 Aralık'ta Ankara'da olacağız!
  Öğrenci gençlik baskı ve terörle susturulmaya çalışılıyor...
  YÖK'ten "demokratı" var!
  Soruşturma terörü tırmandırılıyor!
  "Terör" demagojisiyle amaçlanan ne?
  Bush İngiltere'de yüzbinlerin protestosu ile karşılandı
  Yasanızı parçalayacağız!
  TÜSİAD'ın "çerçeve yasa"sı ne anlama geliyor?
  Kamu Yönetimi Reformu
  Kampanya çalışmalarından...
  Kampanyada yeni bir adım, yeni bir ısrar, yeni bir irade!
  Irak'ta direniş ve direnişe destek büyüyor!
  Direnen halklar kazanacak!
  Kürt gençliği gerçek özgürlük yolunu yürüyecektir!
  Üniversite ve siyaset
  İşte çürüyen kapitalizmin "bilim insanı"!
  Bir slogan ve ötesi... Özerk-demokratik üniversite
  Orak-çekiçli kızıl bayrak ezilen uluslara hep yol gösterecek!
  Avrupa'da üniversiteli gençlik alanlara iniyor!
  Lise ders kitaplarında neler öğretiliyor?
  19 aralık direnişi ve katliamı...
  "Modern ve seçkin bir genç olun"!
  O duvarlarınızı yıkacağız!
  Başkan Mao ve Josef Stalin...
  Komünist Tartışmalar'ın ilki Ankara'da gerçekleştirildi
  "Soba, pencere camı ve iki ekmek"
  Erdal Eren...
  Eğitimin ticarileştirlmesine hayır!..
  Direniş daha yeni başladı!
  İLGP- Girişimi Bülteni'nden...
  Okur mektupları



 
 
Direnen halklar kazanacak!

Bush’un savaşın bittiğini ilan ettiği 1 Mayıs’tan bu yana Irak halkı işgalcilere karşı büyük bir direniş sergiliyor. Direniş anti-Amerikancı bir karakter taşıyor. ABD askerleriyle yoğun çatışmanın yaşandığı mahallelerden birinde yaşlı bir kadın şunları söylüyor: “Amerikan askerleri çok vahşi, çocuk, kadın dinlemeden bizi dövüyorlar.” Tıpkı Vietnamlı küçük kız Lu-sen’in korkmuş gözlerle söylediği “ABD askerlerini ve savaşı sevmiyorum” cümlesi gibi.

Vietnam savaşı da, Irak direnişinden farklı olarak, devrimci bir parti öncülüğünde gerçekleşen anti-emperyalist bir mücadeleydi. Güney Vietnam’da devrimcilerin önderliğinde ABD’ye karşı savaşmak için bir gerilla ordusu (NFL) örgütlendi. Halk arasındaki, özellikle de kırsal alandaki kitlesel desteği sayesinde NFL ani saldırılar yapıp hızla ortadan kaybolabiliyordu. Bu, CIA’nin, halkın NFL’yi korumasını, ona yiyecek yardımı yapmasını ve yeni gerillalar yetiştirmesini engellemek maksadıyla Vietnam halkına terör uygulamasına yol açtı. 1967’den itibaren gerçekleşen katliamlar, CIA’nin anti-terör uygulamalarının bir parçasıydı.

Vietnam’a silahlı Amerikan müdahalesi 1963’te başladı. Vietnam’da her bir erkek, kadın ve çocuğun başına yaklaşık 150 kilo bomba düştü. Bu da 2. Dünya Savaşı’nda kullanılandan kat kat daha fazlaydı. Savaşta 2 milyonu aşkın Vietnamlı öldü. 1963’te ABD askerlerinin sayısı 23 bin iken 1969’da 542 bine ulaştı.

ABD Vietnam savaşını da tıpkı Irak’ta olduğu gibi iyi bir dünya için haklı bir savaş olarak yansıtmaya çalışıyordu. Fakat ABD’li emekçileri buna inandıramadılar. Daha 1965’te Washington’da 25 bin kişi, New-York’ta 20 bin kişi ve Berkeley California’da 15 bin kişi savaşı protesto etmek için bir araya geldi. ‘67 Nisanı’nda New-York’ta 300 bin kişilik bir gösteri düzenlendi. 15 Ekim 1969’da ise New-York’ta 5 milyon insan savaş karşıtı bir eylem düzenledi. Bunlar ABD tarihi boyunca gerçekleştirilmiş en büyük politik gösterilerdi.

Irak işgalinde de Vietnam halkına uygulanan oyunların aynısını ve benzer bir direnişi görüyoruz. Irak halkının savaşma iradesi “ne için” savaştığı ile bağlantılı. Katar’daki bir Amerikalı komutanın Nasıriye civarındaki çatışmalara dair hazırladığı rapor söyle: “Cesareti tartışılmaz olan bu düşmanın esnekliği, saygıyı hak ediyor. Dört kez onlara silahlarını bırakıp teslim olmaları yönünde çağrı yaptık, ama fanatikler gibi direnmeye devam ediyorlar.”

Nasıriye’de Amerikalıların “su dağıttığı” halk, El-Cezire kameralarına “Bize su değil, onur gerek!” diyor.

Cephedeki bir Amerikan askeriyse şöyle konuşuyor: “En büyük sorun, ne olup bittiğini bilmememiz. Bizi çarpışmaya gönderiyorlar. Çevremizde ne olduğunu bilmiyoruz. Kaybediyor muyuz, yoksa kazanıyor mu, onu da bilmiyoruz.” Bu cümleler askerlerin psikolojisini ve direnişin boyutunu ortaya koyuyor.

Vietnam savaşını yaşayan gazetecilerden James Fox, Irak halkının direnişinin, Ho Şi Minh ve kahraman Vietnam halkının direnişini hatırlattığını söylüyor.

Irak işgaline yönelik olarak dünyada milyonlarca insan alanlara çıktı. ABD’de Hollywood starları bile savaş karşıtı tepkilerini ortaya koydular. Jessica Lange, “Oğul Bush’un Irak’a yönelik saldırı çağrısını anayasaya ve ahlaki değerlere aykırı” olduğunu savunarak “Bush’tan nefret ediyorum ve Amerikalı olmaktan utanıyorum” diyor. Woody Harrelson ise yazısında şunları söylüyor: “Bu ırkçı ve emperyalist bir savaş. Beyaz Saray’ın ele geçiren savaş tacirleri (siz Şahinler diyorsunuz, ben böyle diyerek güzel bir kuşu harcayamam) bir ulusun acısını alıp, terörist diye tanımlayıp, savaşa dönüştürdüler.”

Vietnam’da ABD ordusunun daha uzun kalabilmesi Amerikan emekçilerinin savaşı onaylamasına ve Vietnam direnişinin boğulmasına bağlıydı. Ama 1975’te ABD Vietnam’dan tamamen atıldı.

Elbette Irak politik önderlik yönünden Vietnam’ın çok gerisindedir. Ama Irak’taki savaşı milyonlarca insan kendi savaşı kabul etmekte ve desteklemektedir. Tüm dünya işçileri ve emekçileri emperyalistlerin bu oyunlarını bozacak ve direnen Irak halkı kazanacaktır.

T. Arda-B. Burç