Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
Aralık 2003
Sayı: 67
 İçindekiler
  Ekim Gençliği'nden...
  28 Aralık'ta Ankara'da olacağız!
  Öğrenci gençlik baskı ve terörle susturulmaya çalışılıyor...
  YÖK'ten "demokratı" var!
  Soruşturma terörü tırmandırılıyor!
  "Terör" demagojisiyle amaçlanan ne?
  Bush İngiltere'de yüzbinlerin protestosu ile karşılandı
  Yasanızı parçalayacağız!
  TÜSİAD'ın "çerçeve yasa"sı ne anlama geliyor?
  Kamu Yönetimi Reformu
  Kampanya çalışmalarından...
  Kampanyada yeni bir adım, yeni bir ısrar, yeni bir irade!
  Irak'ta direniş ve direnişe destek büyüyor!
  Direnen halklar kazanacak!
  Kürt gençliği gerçek özgürlük yolunu yürüyecektir!
  Üniversite ve siyaset
  İşte çürüyen kapitalizmin "bilim insanı"!
  Bir slogan ve ötesi... Özerk-demokratik üniversite
  Orak-çekiçli kızıl bayrak ezilen uluslara hep yol gösterecek!
  Avrupa'da üniversiteli gençlik alanlara iniyor!
  Lise ders kitaplarında neler öğretiliyor?
  19 aralık direnişi ve katliamı...
  "Modern ve seçkin bir genç olun"!
  O duvarlarınızı yıkacağız!
  Başkan Mao ve Josef Stalin...
  Komünist Tartışmalar'ın ilki Ankara'da gerçekleştirildi
  "Soba, pencere camı ve iki ekmek"
  Erdal Eren...
  Eğitimin ticarileştirlmesine hayır!..
  Direniş daha yeni başladı!
  İLGP- Girişimi Bülteni'nden...
  Okur mektupları



 
  Öğrenci gençlik baskı ve terörle
susturulmaya çalışılıyor…

Yılmadık, yılmayacağız!

6 Kasım’da Ankara’da öğrenci gençliğin haklı ve meşru istemlerine vahşice saldıran sermaye devletinin kolluk kuvvetleri şimdi de öğrencileri tutukluyor, dava açıyor, arama listeleri çıkarıyor. 6 Kasım’da Kızılay’ı özgürlüğe kapatanlar, panzerleri, gaz bombaları, köpekleriyle bizleri yıldırmaya çalışanlar, o gün gençliğin kitlesel, militan direnişi ile karşılaşmışlardı. Bu direniş karşısında acizleşen sermaye devleti, bir kez daha saldırıya geçti. Bu sefer tutuklamalar, yargılamalar, soruşturmalarla sonuç alınmaya çalışılıyor. Ama Ankara gençliği bu saldırıya da gerekli yanıtı sokaklarda vermeyi bildi.

Ankara polisi, 3 Aralık sabahı, elinde 22 kişilik bir listeyle öğrencilerin evlerini basmaya başladı. Basılan evlerden 5 öğrenci vahşice dövülerek gözaltına alındı. Operasyonda evleri basılan 22 kişi dışında 36 kişi de aranıyor.

Üçü okurumuz olan 5 öğrenci gözaltına alındılar ve akşam saatlerinde savcılığa çıkarıldılar. Savcının tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevkettiği arkadaşlarımız tutuklanarak Ulucanlar Cezaevi’ne götürüldüler. Tutuklanan arkadaşlarımızın kefaletle serbest bırakılması keyfi biçimde engellendi ve arkadaşlarımız ancak 5 Aralık Cuma günü serbest kalabildiler.

6 Kasım’la ilgili operasyonlar sırasında gözaltına alınanlardan üçü Ekim Gençliği okurudur. Yoldaşlarımızın evine kapıları kırarak giren polis hıncını alamamış evleri altüst etmiştir. Saatlerce evlerin bulunduğu sokakları ablukaya alan polis, yoldaşlarımızı döverek ve yerlerde sürükleyerek gözaltına almıştır. Ev arama kararına dayanarak bazı eşyalara keyfi gerekçelerle el koymuştur.

6 Kasım günü Kızılay’da gerçekleştirilen eylem oldukça etkili olmuş, polisin eylemci öğrencilere karşı sert tutumu herkes tarafından eleştirilmişti. Ancak sermaye iktidarı haftalardır estirilen “terör” demagojisini de kullanarak devrimci ve komünist öğrenciler üzerinde tam bir terör uygulamaya başladı.

Bunun bir başka kanıtı, 7 Ekim’de Kızılay’da gerçekleştirilmek istenen ve polisle çatışma çıkan tezkere karşıtı eylem hakkında başlatılan soruşturma. Ankara savcılığı 10 öğrencinin ifadesini istiyor. Suçlama yine aynı; “gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet”, “kamu malına zarar”, “memura mukavemet”. Bütünüyle meşru bir çizgide gerçekleştirilen her iki eylemimiz de gücünü buradan almaktadır. Dolayısıyla devletin bu tür saldırıları sonuçsuz kalmaya mahkumdur.

Gençlik susmadı, susmayacak!

Gençliğin bu saldırılara yanıtı gecikmedi.6 Kasım’ı birlikte örgütleyen gençlik grupları 6 Aralık Cumartesi günü Yüksel Caddesi’nde bir basın açıklaması yaparak saldırılar karşısında mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptılar. Saat 12:30’da bir araya gelen öğrenciler, “Tutuklamalar, soruşturmalar, baskılar, bizi yıldıramaz!”, “YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak!”, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!” sloganlarını haykırarak gençliğin tutumunu ortaya koydular.

Ankara Gençlik Dernekli Öğrenciler, Devrimci Proleter Gençlik, Ekim Gençliği, Gençlik İnisiyatifi, ÖEP, Özgür Gençlik, Sosyalist Demokrasi Gençliği adına basın açıklamasını tutuklanan öğrencilerden Erdem Güdenoğlu okudu. Açıklamada bu saldırıların kaynağı teşhir edilerek baskılar karşısında sessiz kalınmayacağı söylendi. Açılan davaların derhal iptal edilmesi ve asıl saldırganların, işkenceci polisin yargılanması istendi. Bu saldırılarla YÖK Yasa Tasarısı’na zemin hazırlanmaya çalışıldığının belirtti. Ardından tutuklanan öğrencilerden Barış Karaguş gözaltı ve tutuklanma sürecinde yaşadıklarını anlattı ve mücadelenin hiçbir şekilde bitirilemeyeceğini söyledi.

Bundan sonra gençlik Sakarya Caddesi’ne yürüdü. 200’ü aşkın öğrencinin katıldığı eylem, Sakarya’da söylenen marşlar ve çekilen halayların ardından sona erdi. Eylemde sık sık “Kurtuluş yok tek başına; ya hep beraber, ya hiçbirimiz!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler, 6. Filo’yu unutmayın!”, “F tipi ünicersite istemiyoruz!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” gibi sloganlar atıldı.

YÖK için çerçeve yasanın açıklanmasına günler kala yapılan bu saldırı ile amaçlanan öğrenci gençliğin mücadelesini boğmaktır. Özellikle terör demagojilerinin yoğunlaştığı ve tüm muhalif kesimlerin, başta da devrimcilerin hedefe konulduğu bir dönemde, bu tutuklamalar ve baskılar hiç de rastlantı değildir. Saldırının hedefi üniversitedir, bu saldırıyı püskürtmek öğrencilerle birlikte tüm üniversite bileşenlerinin görevidir. Hem saldırılara gerekli yanıtı vermek, hem de üniversiteyi savunmak için faaliyetimizi daha da hızlandıracağız. Bugüne kadar burjuva yasalarına da, sermaye devletinin kolluk güçlerine de teslim olmadık, olmayacağız!

Ekim Gençliği/Ankara