23 Ocak 2015
Sayı: KB 2015/03

15 bin metal işçisi sömürüye karşı grev dedi
Erdoğan'ın saltanat hayalleri
AKP iktidarının İsrail'e yönelik sahte çıkışları
Avcılar'da faşist saldırıya kitlesel yanıt
Hırsızları sıfırladılar, katilleri akladılar
On binler Hrant'ı andı!
Cizre'de 'kamu düzeni': 1 ayda 5 çocuk katledildi
Metal grevi: Bitmeyen kavga! - T.Kor
"Bu mücadele bizim mücadelemiz"
Ya metal grevi yasaklanırsa?
"Her şeye hazırız"
"Metal grevi sahiplenilmeli"
Grev komiteleriyle greve hazırlık
İşçi eylemlerinden...
Charlie Hebdo katliamı, yeni ‘güvenlik zirvesi’ ve emperyalistlerin kanlı manevraları
Ne masa başı görüşmeler, ne anayasal düzenlemeler ne de emperyalist yalanlar...
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden…
8 Şubat’ın çağrısı: İşgal, grev, direniş!
DEV TEKSTİL’den örgütlenme çağrısı
Eğitimciler Forumu üzerine
Nasıl bir kadın çalışması’ ve emekçi kadın çalışmasının sorunları
DEÜ’de afiş ‘ateşli silah’ sayıldı
Hapishanelerdeki hak gaspları, saldırılar ve ötesi
"Dünya devriminin gelecek safhasında Türk proletaryası önemli bir yer işgal edecek!"
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

8 Şubat’ın çağrısı:
İşgal, grev, direniş!

 

Greif işgalinin yıldönümünde 8 Şubat’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek olan “Kavel’den Greif’e... İşgal Grev Direniş” gecesinin hazırlıkları devam ediyor.

İstanbul’un ilçeleri ve sanayi havzalarının dışında farklı illerde de süren gece hazırlıkları kapsamında binlerce afiş ve bildiriyle etkinliğin çağrısı işçi ve emekçilere ulaştırılıyor.

Küçükçekmece

Sefaköy’de Taş Kasap önünde stand açan sınıf devrimcileri 8 Şubat çağrısını yükselttiler. İşçi ve emekçiler dağıtıma yoğun ilgi gösterirken pek çok işçi ve emekçi ile Greif işgali üzerine sohbetler gerçekleştirildi.

Şahintepe Cumartesi Pazarı çıkışında bildiri dağıtımı gerçekleştiren sınıf devrimcileri, emekçileri etkinliğe çağırdılar. Sınıf devrimcileri, Kızıl Bayrak’ın son sayısını da emekçilere ulaştırdılar.

18 Ocak’ta ise Yenibosna, Zafer Mahallesi, Sefaköy, Halkalı fabrikalar yolu, İkitelli, Atatürk Mahallesi’nde 8 Şubat’a çağrı afişleri yapıldı. Faaliyet sırasında pek çok emekçi ile etkinlik üzerine sohbetler gerçekleştirildi ve emekçiler etkinliğe davet edildi.

Akşam ise dernek binasında 8 Şubat hazırlık toplantısı yapıldı. İşçilerin Birliği Kurultayı’nın değerlendirmesiyle başlayan toplantıda, kurultaydan alınan güçle 8 Şubat’ı ve bahar sürecini karşılama çağrısı yapıldı.  

Etkinlik hazırlıklarının değerlendirildiği bölümde ise, DİSK Tekstil ve sendika.org’un haberleri üzerine konuşuldu. Yapılan konuşmalarda 8 Şubat etkinliğinin bu saldırılara en iyi yanıt olacağı vurgulandı. Ardından 8 Şubat etkinliğinin işçi ve emekçilere nasıl daha güçlü bir şekilde ulaştırılacağı ile ilgili tartışmalar yürütüldü. Çağrı materyallerinin kullanımı ve davetiyelerin dağıtımı ile ilgili planlamalar gözden geçirildi.

Toplantıda ayrıca 8 Şubat Alevi mitingi ve metal grevi üzerine de konuşuldu. Metal grevi üzerine bölgede bulunan fabrikalara müdahale için planlamalar yapıldı.

Avcılar

Marmara Caddesi’nde stand çalışması yapıldı. Kızıl Bayrak gazetesi ve Liselilerin Sesi dergisinin de kullanıldığı faaliyette 8 Şubat’a çağrı yapan bildiriler dağıtıldı. Diğer yandan etkinliğe katılımı güçlü tutabilmek için ev ziyaretleri sürüyor. Ziyaret edilen emekçi aileleri ve gençlere etkinlik hakkında bilgi verilerek hazırlıkların bir parçası olmaları yönünde çağrıda bulunuluyor. Hazırlıklar çerçevesinde, bölgede seçilmiş fabrikalara dönük bir yoğunlaşma sağlanıyor. Pek çok işçiyle etkinlik, sınıf hareketi ve örgütlenme üzerine bire bir sohbetler edilirken davetiyeler ulaştırıldı. 18 Ocak sabahı ise Emekliler Parkı’nda bir kahvaltı gerçekleştirildi. Kahvaltıda gündelik konuların yanı sıra toplumsal sorunlara ilişkin sohbet edildi. Ardından etkinliğin kapsamı ve politik önemine değinildi.

Esenyurt

Esenyurt BDSP, 17 Ocak’ta Esenyurt Köyiçi Meydanı’na açılan stand ile işçilere Kızıl Bayrak gazetesi ve 8 Şubat davetiyelerini ulaştırdı. Ayrıca ‘Taşeron çalışmaya ve düşük ücretlere karşı Greif Direnişi'nin yolundan mücadeleye’ başlıklı 8 Şubat çağrılarının da olduğu bildiriler dağıtıldı. Yapılan ajitasyon konuşmaları ile asgari ücret, taşeron çalışma ve kölece çalışma koşullarına karşı mücadele çağrısı yapıldı. Yoğun ilginin olduğu dağıtımda birçok işçi ve emekçi ile sohbet edildi.

Stand faaliyeti sırasında zabıtalar gelip faaliyeti engellemeye çalıştı. Sınıf devrimcileri faaliyetlerini kararlılıkla sürdürerek zabıtaların çabalarını boşa düşürdü.

Ayrıca Esenyurt’ta yaygın bir şekilde yapılan 8 Şubat çağrılarına tahammülsüzlük de artıyor. Afişler hemen kapatılıp duyurular engellenmeye çalışılıyor. Ancak sınıf devrimcileri her alanda ve her koşulda devrimci faaliyetlerine devam edeceklerine dikkat çekiyor.

Hazırlıklar kapsamında, 15 Ocak akşamı Esenyurt İşçi Kültür Evi’nde “Kitle çalışmasının sorunları” tartışması gerçekleştirildi. Kitle çalışması, politika yapmak, hedefli, sistematik ve örgütlenme hedefine bağlanacak çalışmanın yöntemi vb. üzerine bugüne kadarki deneyimler ışığında yürütülen anlamlı tartışmalarla birlikte, 8 Şubat’ta gerçekleştirilecek etkinlik için yapılması gerekenler üzerinde duruldu.

16 Ocak akşamı Depo Kapalı Cadde girişinde Kızıl Bayrak gazetesi satışı yapılırken “Taşeron çalışmaya ve düşük ücretlere karşı Greif Direnişi'nin yolundan mücadeleye!” şiarlı 8 Şubat çağrısını da içeren BDSP imzalı bildiriler işçi ve emekçilere ulaştırıldı.

Ümraniye

Sınıf devrimcileri, 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın Cizre’de katledilmesinin ardından Sarıgazi’de işçilerin birliği halkların kardeşliği çağrısını yükseltti. Çağrı çerçevesinde “Sermaye devleti Cizre’de Kürt halkına bir kez daha imha ve inkarı dayatıyor! İşçilerin birliği halkların kardeşliği için 8 Şubat’ta Kavel’den Greif’e işgal grev direniş etkinliğinde buluşalım!” yazılı ozalitler Demokrasi Caddesi’ne ve Sarıgazi’nin çeşitli noktalarına yapıştırıldı. Ayrıca 8 Şubat çağrılı BDSP imzalı iki çeşit afiş de yaygın bir şekilde yapıldı. Sınıf devrimcileri, iş çıkış saatinde de Demokrasi Caddesi girişinde Kızıl Bayrak gazetesinin dağıtımını gerçekleştirdiler. Gazete satışı boyunca Kürt halkıyla dayanışmanın yükseltilmesi çağrısı, metal işçilerinin grevi ve 8 Şubat’a yönelik ajitasyon konuşmaları gerçekleştirildi.

Kartal

Gecenin çağrısı diğer sınıf gündemleriyle birlikte Kartal’da da yaygın ve tempolu bir şekilde sürüyor. İlk olarak asgari ücrete yapılan sefalet zammını teşhir eden ve çözümün işçilerin bağımsız devrimci sınıf tutumunun açığa çıkmasında olduğunu söyleyen bildirinin dağıtımı gerçekleştirildi.

Greif işgalinin 1. yılının ön çalışması da Üç Fidan Gençlik Kültür Evi’nde gerçekleştirilen bir dizi toplantı ve sohbetle planlandı. Planlamalar çerçevesinde Kartal’da işçi ve emekçilerin geçiş noktaları ve emekçi mahallelerine 8 Şubat afişleri yapıldı. Kartal Merkez, Kartallı Kazım Meydanı ve Kordonboyu Mahallesi’nde ve Maltepe Merkez’de afiş çalışması gerçekleştirildi.

Sendikaya üye oldukları için işten atılan Maltepe Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi işçilerine yapılan ziyaretlerde 8 Şubat etkinliğinin duyurusu yapıldı.

18 Ocak Pazar günü Üç Fidan Gençlik Kültür Evi’nde kahvaltı gerçekleştirdi. Kahvaltının ardından Charlie Hedbo saldırısı ve arka planı, iç güvenlik yasası, saldırganlık politikaları ve bunun karşısında örgütlenmenin zorunluluğu üzerine konuşuldu. Greif işgali ve bugün yaşanan direnişler üzerine vurgu yapılarak gecenin çağrı hazırlıkları planlandı. Ardından Bankalar Caddesi’nde stand açılarak 8 Şubat’a çağrı yapıldı.

Taşeron işçilerine seslenen bülten ile hastane, belediye ve adliyelerde taşeronluk sistemi teşhir edildi. Ayrıca taşeron işçileri 25 Ocak’ta Eğitim Sen Kartal Şubesi’nde buluşarak sorunlarını tartışacak. Müzik dinletisinin olacağı etkinlikte 8 Şubat çağrısı gerçekleştirilecek.

Gebze

Etkinliğin duyurusu Gebze’de de işçi ve emekçilere ulaştırılıyor. İşçi ve emekçiler etkinliğe davet edilirken birçok yere yapılan afişlerle de etkinliğin duyurusu yapılıyor.

Gebze merkezinin birçok noktasına, Mevlana Mahallesi’ne, Beylikbağı’na, Feniş’e, Sarkuysan-Kroman Çelik hattına yapılan afişlerle etkinlik ve otobüs kalkış saatleri duyuruldu.

Çayırova

Etkinlik hazırlıkları kapsamında Çayırova’da toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda katılımcılara Greif işgalinin öneminden bahsedildi ve komünist hareketin Greif işgali üzerine değerlendirmeleri anlatıldı. Etkinliğin içeriğinin yanı sıra başarılı olabilmesi için nelerin yapılabileceği ve kullanılacak araçlar değerlendirildi. Toplantıda çeşitli faaliyetler örgütlenerek işçi ve emekçilere kapsamlı bir duyurunun gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Topkapı

8 Şubat etkinliğinin afişleri Topkapı başta olmak üzere birçok alana yapıldı. İşçilere Greif işgali ruhunu kuşanma çağrısı yapıldı. Yüzlerce afiş Topkapı, Terazidere, Davutpaşa, Maltepe, Namık Kemal, Topçular başta olmak üzere bölgenin dört bir yanına yapıldı. Özellikle fabrika çevreleri, işçilerin ve işçi servislerinin yoğun olarak kullandığı güzergâhlar afişlerle donatıldı.

Bursa

Çalışmalar kapsamında etkinlik afişleri kent merkezinde çeşitli noktalara asıldı. Esenevler ve Namazgah semtlerinde de afişlemeler yapıldı. Ayrıca çeşitli noktalara da yoğun biçimde sticker yapıştırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul - Gebze - Bursa

 

 

 

 

Gözaltına alınan BDSP’li tutuklandı

 

Kavel’den Greif’e… İşgal grev direniş!” şiarıyla 8 Şubat’ta Şişli Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek etkinliğin çağrısını sürdürürken 21 Ocak sabah saatlerinde İstanbul Gaziosmanpaşa’da gözaltına alınan BDSP’lilerden biri tutuklandı.

Sabah saatlerinde etkinliğin çağrı afişlerini yapan 3 sınıf devrimcisi keyfi bir şekilde polis engellemesiyle karşılaştılar.

Üç sınıf devrimcisi de polis tarafından zor kullanılarak gözaltına alındı ve Bayrampaşa Merkez Karakolu’na götürüldü.

Burada saatlerce bekletilen sınıf devrimcilerinden ikisi serbest bırakılırken Yılbay Özçelik isimli BDSP’li daha önceki bir davadan aldığı ceza gerekçe gösterilerek tutuklandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Mamak’ta taşeronlaştırmaya karşı etkinlik

 

Sınıf devrimcileri, sınıfa yönelik saldırılara ve taşeron köleliğine karşı Mamak İşçi Kültür Evi’nde etkinlik düzenledi. Hazırlıkları bir süredir yürütülen ve özellikle belediye işçilerinin katılımının hedeflendiği etkinlik taşeron köleliğin anlatan kısa bir slayt gösterimi ile başladı.

Slayt gösteriminin ardından Devrimci Yapı İşçileri Sendikası’ndan Haydar Baran ve Avukat Hasan Oral sunum gerçekleştirdi.

‘Taşeronlaştırma’ başlığı üzerine ilk sunumu yapan Avukat Hasan Oral, taşeron saldırısının son on yıldaki büyüme istatistikleri hakkında bilgi verdi ve taşeronlaştırmanın farklı biçimlerde yaşandığına dikkat çekti.

Oral, sunumunu çeşitli ülkeler üzerinden verdiği örneklerle renklendirerek taşeron sisteminin işçilerden neler götürdüğünü sıraladı.

İkinci sunumu yapan Haydar Baran ise taşeron sisteminin alaşağı edilmesi için taban örgütlülüklerinin önemine vurgu yaptı. Mücadele örnekleri üzerinden anlatımlar yaparak sunumunu güçlendiren Baran, işçilerin tek başına sendikalara güvenmemesi gerektiğini ve kendi iç örgütlülüklerini güçlendirmesinin elzem olduğunu kaydetti. Baran, işçilerin “sınıfa karşı sınıf” bakışı ile bir araya gelmeleri gerektiğini belirterek taşeron ve kadrolu işçilerin aynı sınıfın parçası olduklarına dikkat çekti.

Yaklaşık üç saat süren etkinlikte sunumların ardından soru-cevap bölümüne geçildi ve canlı tartışmalar yürütüldü. Etkinlik, mücadeleyi ve örgütlenmeyi büyütme çağrısı ile sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

DEV TEKSTİL'den ÜLKER ziyareti

 

15 Ocak’ta DEV TEKSTİL ve BDSP Ülker direnişçilerine ziyaret gerçekleştirdi. ziyarette direniş üzerine sohbet edildi. 8 Şubat etkinliğine Ülker işçileri davet edildi. Gecenin direnişçi işçiler gecesi olacağı ve bütün direnişlere kürsüden söz verileceği ifade edildi.

Sınıf devrimcilerinin daha önce gerçekleştirdiği dayanışma etkinliklerine Ülker direnişçilerinin davet edildiği fakat işçilerin katılım sağlamadıkları ifade edildi. Bu çağrıya, işçilerin olumlu yanıt vermelerinin beklendiği vurgulandı.

 
§