23 Ocak 2015
Sayı: KB 2015/03

15 bin metal işçisi sömürüye karşı grev dedi
Erdoğan'ın saltanat hayalleri
AKP iktidarının İsrail'e yönelik sahte çıkışları
Avcılar'da faşist saldırıya kitlesel yanıt
Hırsızları sıfırladılar, katilleri akladılar
On binler Hrant'ı andı!
Cizre'de 'kamu düzeni': 1 ayda 5 çocuk katledildi
Metal grevi: Bitmeyen kavga! - T.Kor
"Bu mücadele bizim mücadelemiz"
Ya metal grevi yasaklanırsa?
"Her şeye hazırız"
"Metal grevi sahiplenilmeli"
Grev komiteleriyle greve hazırlık
İşçi eylemlerinden...
Charlie Hebdo katliamı, yeni ‘güvenlik zirvesi’ ve emperyalistlerin kanlı manevraları
Ne masa başı görüşmeler, ne anayasal düzenlemeler ne de emperyalist yalanlar...
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden…
8 Şubat’ın çağrısı: İşgal, grev, direniş!
DEV TEKSTİL’den örgütlenme çağrısı
Eğitimciler Forumu üzerine
Nasıl bir kadın çalışması’ ve emekçi kadın çalışmasının sorunları
DEÜ’de afiş ‘ateşli silah’ sayıldı
Hapishanelerdeki hak gaspları, saldırılar ve ötesi
"Dünya devriminin gelecek safhasında Türk proletaryası önemli bir yer işgal edecek!"
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

"Her şeye hazırız"

 

Grev hazırlıklarının sürdürüldüğü Yücel Boru fabrikasından öncü bir Birleşik Metal-İş üyesi işçiyle metaldeki grev süreci üzerine konuştuk.

Tüm imkanlarımızı seferber ettik’

- Metalde grev kararı öncesi ve grev aşamasına dair neler söyleyebilirsin?

- Biz bu greve çıkabilmek için elimizdeki bütün imkanları seferber ettik. Greve çıkmamızın nedenleri arasında elimizdeki kazanılmış hakların kaybedilmemesi ve bu hakların geliştirilmesidir. Enflasyon oranıyla alınan zamların maaşlarımızı erittiği belli. “Sarı sendika” diye tabir ettiğimiz işverenlerin yandaşı Türk Metal Sendikası düşük ücretler almamızın en büyük sebebidir. Eğer TİS süreçlerinde bizimle hareket etmiş olsaydılar istediğimiz hakkı her türlü alırdık. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Biz insanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz. Bizim elimizdeki bütün sosyal hakların alınması geleceğimizi ve bizden sonraki nesli etkileyecek.

Biz grevi göze aldık. Bize dayatılan 3 senelik sözleşmeyi kabul edersek ömrümüzün sonuna kadar çekmeye devam ederiz.

Kazanırsak Türk Metal’in sonu adım adım gelir’

- İki dönem önce Birleşik Metal-İş Sendikası grev kararı almıştı ve grevin ilk yarım saatinde ek protokol imzalamıştı. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın bu tutumu başka bir döneme kapı aralamıştı. Türk Metal’den istifalar gelmeye başlamıştı.

- Türk Metal şöyle bakıyor; Birleşik Metal-İş azınlıktadır, fotokopi sendikasıdır. Biz ne yaparsak onlar da onu yapar, bizim imzaladığımıza mahkûmdur. Biz eğer bu sözleşmeden alnımızın akıyla çıkarsak Türk Metal’den farklı olacağız ve 2 yıllık sözleşme imzalayacağız. İkincisi, bizim başardığımızı gören Türk Metal üyelerindeki kafa karışıklığı kaynama moduna geçecek, çoğu yerde de istifalar başlayacak. Umarım böyle bir süreç DİSK’i ’80 öncesi gücüne kavuşturur. Bu da Türk Metal’in sonunun adım adım geldiğini gösterir. En azından yoksul kesimin gözünün açıldığını, hakların nasıl kazanıldığını gösteren bir dönem olur.

- Fabrika içinde eylemler başladı. Yücel Boru’nun bu süreçte canlı olduğu biliniyor. İçerideki havayı soluyan biri olarak sen neler diyebilirsin?

- Kendimizi “şöyleyiz, böyleyiz” diyerek övmeye gerek yok. Biz hakkımızı aramanın yolundayız. Kendimizi ezdirmek istemiyoruz. Ama her şeyin de birlik, beraberlikle kazanılacağını biliyoruz. Birisi bir adım atacaksa hepimiz aynı adımı atmaya özen göstermeliyiz. O yüzden bizim birlikteliğimizi, örgütlülüğümüzü görenlerin de bizimle birlikte yürüyeceğini biliyoruz.

Bu greve çıkmak zorundayız”

- Birleşik Metal-İş Sendikası’nın hazırlıkları nelerdir? Karşılaşılabilecek tehlikelere nasıl refleks geliştirilecek? Mesela bir grev yasağına karşı neler yapılacak?

- Bu ‘91’den beri yaşanmamış bir şey. Şu anki işçilerin %90’ının yaşamadığı bir deneyimi yaşayacağız greve çıkarak. Ama her dönemde ağzımıza aldığımız bir şey; Grev! Biz bu greve de çıkmak zorundayız. Ama ne kadar bilinçliyiz; %20! Bilinç düzeyimiz çok düşük. Her sözleşmede “Grev! Grev!” diyoruz ama bu greve çıkınca grev bilincini kazanabiliriz. Hakkımızı da korumuş oluruz, gelecek nesillere anlatabileceğimiz bilgi ve birikime sahip olabiliriz. En azından bundan sonra atacağımız adımları daha düzgün, daha seviyeli atmış olacağız.

“Greve nasıl hazırlanıyor, neler yaptık?” diyecek olursak; Borcu olan borcunu ödedi, kimisi kredi çekip bir kenara koydu. Ayrıca kendi aramızda fon oluşturacağız. Fona yatırım yapıp acil ihtiyacı olanlara fondan yardım yapacağız.

- Bu sizin yaptığınız hazırlıklar mı? Yoksa sendikanın hazırlıkları da var mı?

- Kendi komitelerimizi, grev vardiyalarını hazırladık. Sadece biraz daha bilinçlenmek için toplantılara ihtiyacımız var. Bunun dışında her şeye hazırız.

- Türk Metal üyesi metal işçilerine bir mesajın var mı?

- Diyeceğim tek bir şey var. Biz anamızdan zengin doğmadık. Kaybedecek bir şeyimiz yok. Fakirliğin, yoksulluğun ne olduğunu da iyi biliriz. Kaybedersek çok bir şey kaybedeceğimizi de zannetmiyorum. Dediğim gibi çekeceğimiz 3-5 ay. Ama önümüzdeki nesillere veya ömrümüzün sonuna kadar rahat edebileceğimiz bir mücadeleye gireceğiz.

Eğer duyan, eden, okuyan olursa Türk Metal’dekilere de diyeceğim bir tek şey var: Birleşmemiz lazım!

- Eklemek istediğin bir şey var mı?

- Bundan güzeli işçilerin birliği, halkların kardeşliği!

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

Grev yolunu tutanlar
bize örnek olur”

 

Metal işçilerinin hakkını sonuna kadar aramasını istiyoruz. İstedikleri neyse alana kadar direnmeleri lazım, pes etmemeleri lazım. Sendika yöneticilerinin frenlemesine de gelmesinler. Kendileri ne istiyorsa, ne düşünüyorlarsa onu yapsınlar. Sendikayı da onlar yönetsinler, yaptırmak istediklerini onlara yaptırsınlar. Ancak bu şekilde yaşama imkanı sağlarlar kendilerine. Çocuklarının geleceklerini bu şekilde garanti altına alabilirler.

Bizde de Türk Metal yetkiyi aldıktan sonra şimdilerde sözleşme görüşmeleri var. Ama sözleşmeden bir ümidimiz yok. Ama diğer kulvardaki işçi arkadaşlarımız başarırlarsa bize emsal teşkil edebilir. Bizim için örnek olabilir, inşallah başarırlar.

Onları uzaktan takip ediyoruz haberlerini alıyoruz okuyoruz. Bir şey istiyorlarsa savaşmaları lazım. Onlar kazanırsa örnek olurlar başkalarına.

Bizim kendi sözleşmemizden bir beklentimiz yok. Ortada bir tiyatro oynanıyor biz sadece seyirciyiz. Müdahil değiliz, bu işin içine dahil değiliz. Bu zaten geçmişte hep böyle oldu. Şimdi de onca yaşanmış şeye rağmen aynı tas aynı hamam olduğunu düşünüyorum.

İnşallah Türk Metal yöneticileri akıllanmışlardır. Sözleşme imzalandığında sonucunu göreceğiz. Bir şey değiştiyse de onu sözleşme sonucunda değişip değişmediğini göreceğiz. Nasıl davranacağımıza o zaman karar vereceğiz.

Bir Bosch işçisi

 

 

 

 

34 yıl sonra grevin ayak sesleri

 

MESS’in kölelik dayatmalarına karşı grev uygulamasının hayata geçirileceği fabrikalardan biri de otomotiv ana sanayiinde üretim yapan Anadolu ISUZU.

Grevin hayata geçirilmesi durumunda 12 Eylül 1980 askeri faşist darbesinden bu yana grevin yaşanmadığı otomotiv ana sanayiinde şalterler inecek.

Çayırova Şekerpınar’da kurulu Anadolu ISUZU Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ, Anadolu Grubu, Isuzu Motors Limited ve Itochu ortaklığında kendi alanında büyük bir otomotiv devi. Anadolu ISUZU’da hafif kamyon, kamyonet, küçük otobüs ve pick-up gibi ticari araçların üretimi yapılıyor.

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu fabrikada yüzlerce işçi çalışıyor.


 
§