23 Ocak 2015
Sayı: KB 2015/03

15 bin metal işçisi sömürüye karşı grev dedi
Erdoğan'ın saltanat hayalleri
AKP iktidarının İsrail'e yönelik sahte çıkışları
Avcılar'da faşist saldırıya kitlesel yanıt
Hırsızları sıfırladılar, katilleri akladılar
On binler Hrant'ı andı!
Cizre'de 'kamu düzeni': 1 ayda 5 çocuk katledildi
Metal grevi: Bitmeyen kavga! - T.Kor
"Bu mücadele bizim mücadelemiz"
Ya metal grevi yasaklanırsa?
"Her şeye hazırız"
"Metal grevi sahiplenilmeli"
Grev komiteleriyle greve hazırlık
İşçi eylemlerinden...
Charlie Hebdo katliamı, yeni ‘güvenlik zirvesi’ ve emperyalistlerin kanlı manevraları
Ne masa başı görüşmeler, ne anayasal düzenlemeler ne de emperyalist yalanlar...
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden…
8 Şubat’ın çağrısı: İşgal, grev, direniş!
DEV TEKSTİL’den örgütlenme çağrısı
Eğitimciler Forumu üzerine
Nasıl bir kadın çalışması’ ve emekçi kadın çalışmasının sorunları
DEÜ’de afiş ‘ateşli silah’ sayıldı
Hapishanelerdeki hak gaspları, saldırılar ve ötesi
"Dünya devriminin gelecek safhasında Türk proletaryası önemli bir yer işgal edecek!"
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Cizre'de 'kamu düzeni':
1 ayda 5 çocuk katledildi

 

Cizre’deki olayların ‘90’larda Kürdistan coğrafyasında yaşanan süreçle benzerliği burjuva medyada dahi haberlere konu oldu. Polis ve özel harekat timlerinin keyfi saldırıları sonucu ilçede son bir ayda 5 çocuk katledildi. Polisin Cizre sokaklarında estirdiği faşist terörün son hedefi ise 12 yaşındaki Nihat Kazanhan oldu. Kazanhan, sokakta arkadaşlarıyla oyun oynadığı sırada polis kurşununun kurbanı oldu.

14 Ocak günü polisler Yasef Mahallesi’nde attıkları biber gazlarının yanı sıra gerçek mermilerle de ateş ederek Kazanhan’ı başından vurdular.

Kazanhan çevredekiler tarafından Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı ancak tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

Binler uğurladı

Nihat Kazanhan 15 Ocak’ta binlerce kişinin katılımıyla Cizre’de defnedildi. Diyarbakır’da yapılan otopsinin ardından konvoyla Cizre’ye getirilen Kazanhan’ın cenazesi Arin Mirxan (İdil) Caddesi’nde “Şehît namirin!”, “Katil devlet katil AKP!” sloganlarıyla karşılandı. Kazanhan’ın cenazesi yürüyüşle Cizre Asrın Mezarlığı’na götürüldü. Esnafın kepenk kapatarak katıldığı cenazede öğrenciler de okulları boykot ederek yer aldı.

Taşa karşı kurşun

Görgü tanıkları, kobra ve akrep tipi zırhlı araçlarla çocukların yanlarına gelen polislerin “siz taş attığınız sürece biz size kurşun atacağız” dedikten sonra rastgele çevreye gaz bombası attıklarını anlattılar. Gazlar atılırken aynı zamanda silah sesleri de duyduklarını belirten tanıklar sonrasında Kazanhan’ın vurulduğunu gördüklerini söylediler.

Daha önce de şiddet gördü

Kazanhan’ın babası Mehmet Emin Kazanhan, oğlunun daha önce de polisler tarafından şiddet gördüğünü ve görgü tanıklarının Nihat’ı polislerin vurduğunu söylediğini belirtti.

Baba Kazanhan olayı şu şekilde anlattı: “Birkaç yıl önce bir gün Nihat eve geldi. Altını ıslatmıştı ve çok korkmuştu. Ne olduğunu sorduğumda polisler tarafından şiddete uğradığını söyledi. Nihat ve birkaç arkadaşı sokakta oyun oynarken mahallede olaylar çıkmış. Polis Nihat’ı ve arkadaşlarını tehdit etmiş. Olay anında Nihat korkudan altını ıslatmış. Bu olayın da görgü tanıkları var. Benim oğlum henüz 12 yaşındaydı. O yaştaki bir çocuğun kime ne zararı olabilir ki?”

Bakanlık: Polisler kusurlu olabilir

Kazanhan’ın ölümüyle ilgili İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, polislerin cinayeti işlemiş olabileceği söylenirken şu ifadeler kullanıldı: “Ayrıca, Bakanlığımız tarafından olayın aydınlatılması için mülkiye müfettişleri görevlendirilmiştir. Müfettişlerin ilk tespitlerine göre, olay yerinde bulunan aracın içindeki güvenlik görevlilerinden bazılarının olayda kusurlu olabileceği değerlendirilmektedir. Konu ile ilgili soruşturma her türlü ihtimal dikkate alınarak bütün yönleri ile devam etmektedir.”

Özel harekat polisi hedef gözeterek katletti’

Şırnak Barosu İnsan Hakları Merkezi, Kazanhan’ın katledilmesine ilişkin hazırladığı raporunda, çocukların oyun oynadığı alana gelen polislerin 50’ye yakın gaz bombası attığını ve kaçan çocukların üzerine ateş açıldığını belirtti. Polislerin hedef gözeterek açtığı ateş sonucunda Nihat Kazanhan’ın vurulduğu ve yaşamını kaybettiği aktarıldı. 

Hepinizi böyle geberteceğim’

Raporda, görgü tanıklarından 14 yaşındaki D.Y’nin şu anlatımları da yer aldı: “Nihat benim mahalleden arkadaşımdır. Ben, Nihat ve birkaç arkadaşımız bugün saat 15.00’te, mahallemizin devlet hastanesine çıkan boş bir arsasında oturup konuşuyorduk. Bir süre sonra siyah renkli bir polis aracı, oyun alanımızın yakınında bulunan çevre yolunda gelip gitmeye başladı. Uzağımızda bulunan küçük çocuklar polis aracına birkaç taş attı. Sonra polis bize biber gazı sıktı, biz de koşarak eve gitmeye başladık. Ancak yoğun gazdan hepimiz etkilendik, Nihat da gözlerini açamıyordu. Daha sonra bir polis aşağı inerek elindeki silahla bize ateş etmeye başladı. Nihat’ın yere düştüğünü gördüm. Sonra bir kişi onu arabayla hastaneye götürdü. Ben orda kaldım. Daha sonra Nihat’ı vuran polis arabası geri döndü. Kıyafetlerinden Nihat’ı vuran polis olduğunu anladığım biri, yüzünde kar maskesiyle arabadan inerek yerdeki kovanları topladı. Sonra aynı kişi bana ve yanımdaki arkadaşıma dönerek ‘hepinizi böyle geberteceğim’ dedi. Sonra arabaya binerek uzaklaştı.”

Planlı cinayetin delilleri karartılıyor

Raporda ayrıca hiçbir eylem olmadığı halde polisin çocukların oyun oynadığı alana zırhlı araçlarla gittiği, çocukları kışkırtmak için biber gazı attığı ve ardından da farklı olan bir silah türüyle ateş ederek planlı bir şekilde cinayeti işlediği belirtildi.

Bütün bu katliamlar karşısında devlet yetkililerinin hiçbir inceleme yapmadan polisin yaşanan olaylarla ilgisi olmadığı yönünde açıklamalar yapması teşhir edilerek katliam ve saldırıların aydınlatılması konusunda herhangi bir adım atılmadığı belirtildi.

Kamu düzeni’ bahanesi

Öte yandan, Cizre’de yaşananlara ilişkin konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, cinayeti polislerin gerçekleştirmediğini savunarak görgü tanıklarının ifadelerine rağmen gaz dahi atılmadığını iddia etti.

Davutoğlu, “Bir kere daha bölgedeki vatandaşlarımıza sesleniyorum devlet kamu düzenini ihdas etmek için ne gerekiyorsa o adımı atacaktır” diyerek baskının süreceği mesajını verdi.

 

 

 

 

Silopi’de bir çocuk
başından vuruldu

 

Şırnak’ın Silopi ilçesinde 19 Ocak akşamı Habur Sınır Kapısı istikametinden Silopi’ye doğru gelen askeri bir konvoydaki araçlara çocuklar tarafından taş atıldı.

Konvoydaki askerler de çocuklara gazlarla saldırdı. Saldırı sırasında Silopi Çok Programlı Lisesi öğrencisi 14 yaşındaki Zeynep Taştemur başına isabet eden gaz kapsülüyle yaralandı. Yaralanan Taştemur Silopi Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

 
§