23 Ocak 2015
Sayı: KB 2015/03

15 bin metal işçisi sömürüye karşı grev dedi
Erdoğan'ın saltanat hayalleri
AKP iktidarının İsrail'e yönelik sahte çıkışları
Avcılar'da faşist saldırıya kitlesel yanıt
Hırsızları sıfırladılar, katilleri akladılar
On binler Hrant'ı andı!
Cizre'de 'kamu düzeni': 1 ayda 5 çocuk katledildi
Metal grevi: Bitmeyen kavga! - T.Kor
"Bu mücadele bizim mücadelemiz"
Ya metal grevi yasaklanırsa?
"Her şeye hazırız"
"Metal grevi sahiplenilmeli"
Grev komiteleriyle greve hazırlık
İşçi eylemlerinden...
Charlie Hebdo katliamı, yeni ‘güvenlik zirvesi’ ve emperyalistlerin kanlı manevraları
Ne masa başı görüşmeler, ne anayasal düzenlemeler ne de emperyalist yalanlar...
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden…
8 Şubat’ın çağrısı: İşgal, grev, direniş!
DEV TEKSTİL’den örgütlenme çağrısı
Eğitimciler Forumu üzerine
Nasıl bir kadın çalışması’ ve emekçi kadın çalışmasının sorunları
DEÜ’de afiş ‘ateşli silah’ sayıldı
Hapishanelerdeki hak gaspları, saldırılar ve ötesi
"Dünya devriminin gelecek safhasında Türk proletaryası önemli bir yer işgal edecek!"
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi eylemlerinden...

 

Adidas önünde eylem

İstanbul'da İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren İLKCAN Tekstil Adidas’a üretim yaparak yıllarca işçilerin sırtından geçindi. Ancak yeni yılın başında bir gece yarısı makinaları da alarak kayıplara karışan patron İlker Özbilek fabrikada çalışan 240 işçinin 1 aylık maaşları, kıdem ve ihbar tazminatlarını da gasp etti. Sabah işe gittiklerinde durumu fark eden işçiler gasp edilen haklarını istiyorlar.

Yıllarca Adidas’a üretim yaptıklarını belirten işçiler 21 Ocak günü, Adidas’ın kendilerini görmezden gelmelerine tepki göstererek Mecidiyeköy’deki Adidas Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptılar.

Mecidiyeköy’deki Çevre Hastanesi önünde toplanan işçiler “Adidas taşeronu İlkcan Tekstil’den haklarımızı istiyoruz” ozaliti açarak Adidas önüne yürüdüler.

Adidas önünde işçiler adına yapılan açıklamada, patron İlker Özbilek’in trilyonluk malikanesinde keyif sürerken kendi haklarını vermemesi teşhir edildi.

Ayrıca İlkcan Tekstil patronu İlker Özbilek ile makine ve kumaşları kaçıran Fersan Tekstil’e seslenilerek sadaka değil haklarını istedikleri belirtildi.

Tepe Home’da direniş

Nakliyat-İş Sendikası’nın örgütlendiği Tepe Home’da 60 işçi şirketin işleri taşerona devretmesiyle 31 Aralık’ta işten çıkartıldı.

Atılan işçiler 20 Ocak’ta Tepe Home Mobilya’nın İstanbul Beylikdüzü’ndeki merkezi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla direnişe başladılar.

Sendika Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, şirketin nakliye ve montaj işlerini taşeron şirkete vererek işçileri köleliğe mahkum etmek istediğini belirtti. Taşeron dayatmasına karşı mücadelelerinin süreceğini ifade etti.

Eyleme direnişteki Zet Farma işçileri de destek verdi.

3 bin işçi iş durdurdu

Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde Yamanlı-Kayarcık-Taşpınar köyleri arasında bulunan ve yapımı devam eden EnerjiSA’ya ait termik santralde 200’e yakın işçi işten atıldı. Santralde çalışan işçiler, ücret gasplarının yanı sıra işçi kıyımlarına tepki göstererek 19 Ocak’ta iş durdurdu.

3 bine yakın işçinin eyleme geçtiği belirtilirken, işçilerin haklarının verilmesi ve atılan arkadaşlarının tekrar işe başlamasını talep ettiği duyuruldu.

Küçülme yalanına kanmadılar

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü’ndeki bazı ünitelerde küçülmeye gidilmesine tepki gösteren Petrol-İş üyesi işçiler, 19 Ocak’ta TPAO ağır nakliyat ünitesindeki 6 TIR’ın Ankara’daki TPAO Genel Müdürlüğü'ne gitmesini engelledi.

Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Mustafa Tekik, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “TPAO ağır nakliyat ünitesini küçülttüğü gibi, ‘bu iş artık sorumluluğumuzda olmayacak’ diye açıklama yapıyor. 6 TIR aracını almak isteyen ekibe direndik. Bu araçlar Ankara’ya giderse, bu ünite de özelleştirilmiş olacak. TPAO’nun küçülmesine yönelik politikalara izin vermemeye yönelik eylemlere de başlayacağız.”

Atık tesislerindeki kıyıma protesto

Bursa Büyükşehir Belediyesi Atık Depolama Tesisleri’nde taşeron şirket bünyesinde çalışan 15 işçiden 11’inin işine son verilmesi 17 Ocak’ta protesto edildi.

Mudanya yolu üzerindeki Özdilek AVM önünde toplanan kitlenin yürüyüş yaparak tesislerin önüne gelmesinin ardından işçiler adına yapılan açıklamada büyükşehir belediyesinin ihaleyi başka bir şirkete vermesi nedeniyle işten atıldıkları, kesintisiz 16 saat çalıştırılmalarına ve ücretlerinin asgari ücretten gösterilmesine rağmen kapının önüne konuldukları belirtildi.

Açıklamanın ardından işçiler ve katılımcı kurumlar adına konuşmalar yapıldı.

Eyleme direnişçi MEPAR işçileri, KESK Bursa Şubeler Platformu, BDSP, SYKP, Partizan, HDP, BATİS-BAMİS, BHH, SDP’nin de aralarında olduğu kurumlardan katılım oldu.

Ücret gaspına karşı vince çıktılar

Adana’nın Yüreğir ilçesinde yapımı süren Adana Adliyesi’nin inşaatında çalışan işçiler, 3 aydır gasp edilen ücretlerinin ödenmesi için 41 metre yüksekliğindeki vince çıktı. 16 Ocak günü vince çıkan işçilere inşaattaki diğer işçiler de destek verirken firma yetkilileri, işçileri bir kez daha ücretlerinin ödeneceğini söyleyerek kandırmaya çalıştı. “En son para bize ödeniyor. Firma işi firmaya o da diğer firmaya veriyor. En son halka işçi oluyor” diyerek patronlara tepki gösteren işçiler, 7 bin liranın üzerinde alacakları olduğunu ve ücretleri ödenmeden aşağı inmeyeceklerini belirtti.

İşçilerin kararlılığı üzerine yetkililer, gasp edilen ücretleri ödemek zorunda kaldı. İşçiler de yaklaşık 2 saat süren eylemlerini ücretlerini alarak sonlandırdılar.

 

 

 

 

Karayolu işçileri Türk-İş'in kapısına dayandı

 

Hak kazanmalarına rağmen kadroya alınmayan karayolu işçileri Türk-İş Genel Merkezi’ne giderek talepleri için adım atılmasını istedi.

Taşeron şirketler bünyesinde çalışan binlerce karayolu işçisi mahkeme kararıyla da kadro hakkı kazanmalarına rağmen kadroya alınmıyorlar.

Yol-İş bürokratlarının işçilerin kadro talebi için hükümetten medet ummak dışında herhangi bir adım atmaması ve Türk-İş ağalarının da sorunlarına ilgi göstermemesi karşısında karayolu işçileri 21 Ocak’ta Ankara’daki Türk-İş Genel Merkezi’ne gitti.

Abdi İpekçi Parkı’nda buluşan işçiler toplu halde Türk-İş’e geçtiler. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar ile sorunlarının çözümü için görüşmek istediler.

Görüşme talepleri yerine getirilmeyen işçiler konfederasyondaki bekleyişlerini sürdürdüler.

 
§