23 Ocak 2015
Sayı: KB 2015/03

15 bin metal işçisi sömürüye karşı grev dedi
Erdoğan'ın saltanat hayalleri
AKP iktidarının İsrail'e yönelik sahte çıkışları
Avcılar'da faşist saldırıya kitlesel yanıt
Hırsızları sıfırladılar, katilleri akladılar
On binler Hrant'ı andı!
Cizre'de 'kamu düzeni': 1 ayda 5 çocuk katledildi
Metal grevi: Bitmeyen kavga! - T.Kor
"Bu mücadele bizim mücadelemiz"
Ya metal grevi yasaklanırsa?
"Her şeye hazırız"
"Metal grevi sahiplenilmeli"
Grev komiteleriyle greve hazırlık
İşçi eylemlerinden...
Charlie Hebdo katliamı, yeni ‘güvenlik zirvesi’ ve emperyalistlerin kanlı manevraları
Ne masa başı görüşmeler, ne anayasal düzenlemeler ne de emperyalist yalanlar...
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden…
8 Şubat’ın çağrısı: İşgal, grev, direniş!
DEV TEKSTİL’den örgütlenme çağrısı
Eğitimciler Forumu üzerine
Nasıl bir kadın çalışması’ ve emekçi kadın çalışmasının sorunları
DEÜ’de afiş ‘ateşli silah’ sayıldı
Hapishanelerdeki hak gaspları, saldırılar ve ötesi
"Dünya devriminin gelecek safhasında Türk proletaryası önemli bir yer işgal edecek!"
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

On binler Hrant'ı andı!

 

Hrant Dink, katledilişinin 8. yılında Agos’un İstanbul’daki binası önünde anıldı.

Anmanın gerçekleştirildiği binanın önünde “Buradayız Ahparig” ve “Yüzleşin! Hrant’la, soykırımla!” yazılı pankartlar açıldı. Kırmızı karanfiller, mumlar ve narlar da bina önüne bırakıldı.

Taksim’de toplanan binlerce kişi Agos binası önüne yürüdü. Anmadaki konuşmada halklara yönelik katliamlara dikkat çekildi. Ermeni, Kürt, Alevi olarak bu alanda birleşildiği ifade edildi.

Fail polisler 8 yıldır belli

Dink’in katledilmesi ile ilgili davanın 8 yıllık tablosunun aktarıldığı konuşmada “8 yıllık adaletsizlik 100 yıllık büyük insanlık suçunun içindedir” denildi. Askerde 24 Nisan günü katledilen Sevag Şahin Balıkçı, Samatya’da evinde öldürülen Marittsa Küçük, Orhan Bakır, katledilen Ermeni aydınlar ve Kobanê’de şehit düşen Paramaz Kızılbaş da selamlanırken kitle de uzun süre alkışlarla karşılık verdi.

Hrant Dink’in vurulduğu saat olan 15.05’te başlayan anmada önce Hrant Dink için saygı duruşunda bulunuldu.

Dink’in failleri hesap verecek

Hrant’ın Arkadaşları adına şair-yazar Murathan Mungan söz aldı. Dink’in öldürülmesinden sonra yazdığı ‘Cinayetin arkasındaki en büyük örgüt’ yazısından alıntı yapan Mungan, ‘Korku gibi cesaret de bulaşıcıdır’ dedi. Onun ve benzerlerinin verdiği mücadelenin, onun katledilmesiyle durdurulamayacağını söyleyen Mungan, Hrant için toplananların da bunun kanıtı olduğunu söyledi. Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ve Berkin Elvan’ın ailesi kitleyi selamlarken “Berkin Elvan ölümsüzdür!” sloganı atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

 

1915'ten Hrant'a soykırım sürüyor

 

Ermeni gazeteci Hrant Dink, katledilişinin 8. yılında başta vurulduğu yer olmak üzere ülkenin bir çok ilinde eylemlerle anıldı.

Taksim’de anma yürüyüşü

Taksim’de Fransız Konsolosluğu önünde toplanan kitle “1915’ten Hrant’a, soykırım sürüyor!” pankartı açarak Galatasaray Lisesi’ne yürüdü. Siyasal güçlerin dövizleriyle katıldığı eylemde, zorunlu askerlik sırasında katledilen Sevag Balıkçı’nın ailesi de yer aldı. Basın açıklamasını Ermenice olarak Kamer Köseyan, Türkçe olarak ise Damla Şahin okudu. 

Ankara’da polis saldırısı

Ankara’da Dink için Sakarya Caddesi’nde çeşitli anma etkinlikleri yapıldı. Sakarya Meydanı’nda açılan fotoğraf sergisinde, Hrant Dink’in yanı sıra soykırımın 100. yılı olması nedeniyle Ermeni Soykırımı’nı anlatan fotoğraflara yer verildi. Hrant’ın vurulduğu saat olan 15.00’te Tiyatroj bir sokak tiyatrosu ile Hrant’ın katlediliş anını canlandırdı.

Akşam saatlerinde Adalet Bakanlığı’na yürümek isteyen kitlenin önü İnkılap Caddesi çıkışında çevik kuvvet barikatıyla kesildi. Adalet Bakanlığı ek binaya doğru yürüyüşünü sürdüren kitleye polis tazyikli su ve biber gazlarıyla saldırdı. DGB ile eyleme katılan Yunus Emre Büyükburç isimli öğrencinin de aralarında bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı.

Adana’da Hrant için eylem

Adana’da İHD binası önünde toplanılarak İnönü Parkı’na yüründü. İHD Adana Şubesi adına yapılan açıklamada, Dink cinayetinin üzerinin örtülmesi, delillerin karartılması ve katillerin korunmasına dikkat çekildi.

Malatya’da silahlı saldırı girişimi

Malatya’da gerçekleştirilen eylemde silahlı saldırı girişimi ve ırkçı provokasyon yaşandı. Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen eylem için Kız Meslek Lisesi önünde toplanan kitle, Dink’in doğduğu Çavuşoğlu Mahallesi’ne yürüdü.

İzmir’de yürüyüş

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Alsancak Leman Kültür Merkezi önünde toplanarak Sevinç Pastanesi önüne yürüdü.

Saygı duruşunun ardından basın metnini Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zerrin Kurtoğlu okudu. Kurtoğlu “Hrant’ı işaret edenler de, tehdit edenler de, öldür diyenler de, pusu kurup erkete bekleyenler de cezasız kaldılar” diyerek Dink cinayetinin faillerinin cezalandırılmadığı gibi terfi ettirildiğini söyledi. Basın metni ayrıca Ermenice olarak da okundu. Ermenice metni Karun Çekav okudu. Eylem, Grup Günberi’nin sunduğu müzik dinletisi ile sona erdi.

Bursa’da eylem

Bursa’daki eylem için Setbaşı’nda toplanıldı. “Buradayız!, Ahparing!” pankartının açıldığı eylemde yolun bir şeridi kapatılarak Kent Müzesi önüne yüründü. Sendikaların, meslek odalarının, Alevi derneklerinin, çok sayıda ilerici ve devrimci kurumun yer aldığı eylem alkışlarla sona erdi.

 
§