23 Ocak 2015
Sayı: KB 2015/03

15 bin metal işçisi sömürüye karşı grev dedi
Erdoğan'ın saltanat hayalleri
AKP iktidarının İsrail'e yönelik sahte çıkışları
Avcılar'da faşist saldırıya kitlesel yanıt
Hırsızları sıfırladılar, katilleri akladılar
On binler Hrant'ı andı!
Cizre'de 'kamu düzeni': 1 ayda 5 çocuk katledildi
Metal grevi: Bitmeyen kavga! - T.Kor
"Bu mücadele bizim mücadelemiz"
Ya metal grevi yasaklanırsa?
"Her şeye hazırız"
"Metal grevi sahiplenilmeli"
Grev komiteleriyle greve hazırlık
İşçi eylemlerinden...
Charlie Hebdo katliamı, yeni ‘güvenlik zirvesi’ ve emperyalistlerin kanlı manevraları
Ne masa başı görüşmeler, ne anayasal düzenlemeler ne de emperyalist yalanlar...
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden…
8 Şubat’ın çağrısı: İşgal, grev, direniş!
DEV TEKSTİL’den örgütlenme çağrısı
Eğitimciler Forumu üzerine
Nasıl bir kadın çalışması’ ve emekçi kadın çalışmasının sorunları
DEÜ’de afiş ‘ateşli silah’ sayıldı
Hapishanelerdeki hak gaspları, saldırılar ve ötesi
"Dünya devriminin gelecek safhasında Türk proletaryası önemli bir yer işgal edecek!"
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden…

 

Mısır

Mısır’ın en büyük tekstil fabrikası Mahalla’da işçiler yeniden greve çıktı. Yaklaşık 10 bin tekstil işçisinin gasp edilen ikramiyelerinin ödenmesi talebiyle başlattıkları grev, taleplerin karşılanacağı sözü verilmesi üzerine 4 gün sonra sona erdi.

İşçilerin öncelikli hedefi geriye dönük ikramiyelerini almaktı. Ancak hükümetin birkaç gün önce pamuk tarımındaki sübvansiyonları kaldırma kararını açıklaması işçilerin öfkesini büyüttü. İşçiler, bunun çiftçileri pamuk üretimini durdurmaya zorlayacağından ve tekstil fabrikalarının gerekli hammaddeyi bulamayacağından, bunun sonucunda ise pek çok işçinin işini kaybedeceğinden, fabrikanın kapanmasından veya özelleştirilmesinden endişe duyuyorlar.

Greve giden işçiler, yıllık ikramiyelerinin zamanında ödenmesinin yanında, ücret sisteminin yeniden düzenlenmesi ve işletme kapasitesinin büyümesi için yeni bir üretim ve yatırım planının uygulanması taleplerini de yükselttiler.

Brezilya

Brezilya’da Sao Paulo eyaletindeki Sao Bernardo do Campo kentinde bulunan Volkswagen fabrikasında, tüm vardiya ve bölümlerde binlerce işçinin gerçekleştirdiği 11 günlük grev kazanımla sona erdi. Yetkililer 800 işçinin işten atılması kararını geri çektiğini açıkladılar. Ayrıca işçilere 2019 yılına kadar işi güvencesi verildi. İşçiler maaşlarının enflasyon oranına göre düzenlenmesi taleplerini de kabul ettirdi.

İşten atılan Volkswagen işçileri işten atıldıkları haberini yeni yıl akşamı mesajlarla öğrenmişlerdi. İşçilerin yanıtı ise işten atılan arkadaşları geri alınana kadar grev oldu.

Sao Paulo çevresindeki otobanın 5 saat süren işgaline 20 bin kişi katılmıştı. İşgale Mercedes, Mahle, Karmann ve Scania işçileri de destek verdi. VW işçilerinin grevine paralel olarak Mercedes işletmelerinde de 244 işçinin işten atılmasına karşı grev gerçekleştirildi.

Sâo Bernardo (Anchieta) Brezilya’da 5 VW işletmesinden biri. Anchieta işletmesi, Brezilya Volkswagen'in ana merkezi ve yaklaşık 13 bin kişi çalışıyor. VW 1300 kişiyi işten atmayı planlıyordu.

11 gün süren grevde önemli kazanımlar elde edildi. Bunlardan biri VW işletmesinde işçilerin daha önce hiç yaşanmadığı gibi birbirine kenetlenerek birlikte hareket etmeleriydi. Diğeri ise otoban işgali ve Mercedes işçilerinin bir vardiyasının tümünün ve Ford fabrikasında çalışan işçilerin büyük kısmının dayanışma grevine destek vererek otomotiv işçilerinin omuz omuza mücadelesinin sağlanması oldu.

Peru

Peru’da hükümetin çıkarmak istediği yeni iş yasasına karşı işçilerin protestoları sürüyor.

11 kentte sokaklara çıkan binlerce işçi, yeni iş yasasına karşı 4. kez protesto gösterileri gerçekleştirdi.

Gösterilere öğrenci örgütleri, sendikalar ve sosyal hareketler destek verdi. Göstericiler Başbakan Ollanta Humala’nın Aralık ayında imzaladığı iş yasasını geri almasını talep ediyorlar.

Yeni iş yasası sermayeye 18-24 yaş arasındaki gençleri işten çıkarmada kolaylık sağlıyor. Yeni yasadan ikramiye, sosyal güvenlik ve hayat sigortası hakları da etkilenecek. Ayrıca tatil hakkı 30 günden 15’e düşürülecek.

Peru’da 18-24 yaş arasında işsizlik oranı, 30-65 yaş arasında görülen işsizlik oranının yaklaşık 4 katı.

Gösterilere polisin saldırmasıyla, polis ve işçiler arasında çatışmalar yaşandı.

Polonya

Polonya’da geçtiğimiz hafta sendikalar ve Polonya hükümeti arasında 4 kömür ocağının kapanması ile ilgili alınan kararın uygulanması durduruldu.

Kararın açıklanması üzerine bu ocaklarda çalışan işçiler greve gitmişti. Greve diğer ocaklarda çalışan maden işçileri de katılmıştı. Demiryolları işçilerinin ve enerji santrallerinde çalışan işçilerin de greve destek vermesi hükümeti telaşa düşürmüştü. Hükümet çareyi geri adım atmakta buldu.

Kompania Weglowa’da 10 yıl önce 65 bin kişi çalışıyordu. Bugün ise 47 bin işçi çalışıyor. Hükümet 14 kömür ocağının 4’ünü kapatma, diğer 10’unu ise başka şirketlere devretme kararı almıştı.

Kenya

Kenya’da 288 bin öğretmen 5 Ocak’ta başlattıkları grevlerini sürdürüyorlar. Öğretmenler, ücret artışı talep ediyorlar. Grev nedeniyle çok sayıda okulda ders yapılmıyor. Okul önlerinde nöbet tutan grevci öğretmenler sık sık polis saldırısına maruz kalıyor.

Hemşireler Sendikası da hükümetin öğretmenlerin taleplerini kabul etmemesi durumunda destek için greve gideceklerini açıkladı.

Zambiya-Tanzanya

TAZARA demiryolu işçileri 4 gün boyunca greve gitti. Tanzanya-Zambiya demiryolunu işgal eden işçiler demiryolu üzerinde bakır ihracatını da engelledi. Zambiya ve Tanzanya demiryolu işçileri ödenmeyen ücretlerinin ödenmesini talep ediyorlar. Grev, ücretlerin ödeneceği sözü verilmesinin ardından sona erdi.

Nepal

Himalaya ülkesi Nepal’de gerçekleşen siyasi grev 20 Ocak günü tüm ülkede kamusal yaşamı felç etti. Muhalefet, koalisyon hükümetine yeni anayasanın ilk taslağını açıklaması için basınç yapıyor. Anayasa taslağı 2008’den beri erteleniyor ve verilen son tarih ise 22 Ocak'tı.

Genel grev nedeniyle tüm ülkede fabrikalar, mağazalar, okullar kapalı kaldı. Katmandu’da tüm kavşaklar grevciler tarafından bloke edildi; sadece ambulans, polis ve medya araçlarının geçişine izin verildi. Şehirlerarası otobüsler yollarda mahsur kaldı.

Grev nedeniyle grevciler ve polis arasında çatışmalar yaşandı, araçlar ateşe verildi. 50’nin üzerinde kişi tutuklandı.

Greve Birleşik Nepal Komünist Parti (Maoist) ve Nepal Komünist Partisi-(Maoist) de çağrı yaptı.

Anayasa’nın, Cumhuriyet Günü olan 28 Mayıs’a kadar son halini almış olması gerekiyor.

İspanya

12 Ocak günü aralarında ETA militanlarının avukatlarından 12’sinin de bulunduğu 16 kişinin tutuklanması üzerine, 10 bin kişi İspanya’nın kuzeyindeki San Sebastian’da 17 Ocak günü İnsan hakları, çözüm ve barış!” sloganı altında protesto gösterisi düzenledi.

ETA, 2011 yılında silahlı mücadeleyi bitirdiğini açıklamıştı ama kendini resmi olarak henüz feshettiği yönlü bir açıklama yapmadı.

 
§