23 Ocak 2015
Sayı: KB 2015/03

15 bin metal işçisi sömürüye karşı grev dedi
Erdoğan'ın saltanat hayalleri
AKP iktidarının İsrail'e yönelik sahte çıkışları
Avcılar'da faşist saldırıya kitlesel yanıt
Hırsızları sıfırladılar, katilleri akladılar
On binler Hrant'ı andı!
Cizre'de 'kamu düzeni': 1 ayda 5 çocuk katledildi
Metal grevi: Bitmeyen kavga! - T.Kor
"Bu mücadele bizim mücadelemiz"
Ya metal grevi yasaklanırsa?
"Her şeye hazırız"
"Metal grevi sahiplenilmeli"
Grev komiteleriyle greve hazırlık
İşçi eylemlerinden...
Charlie Hebdo katliamı, yeni ‘güvenlik zirvesi’ ve emperyalistlerin kanlı manevraları
Ne masa başı görüşmeler, ne anayasal düzenlemeler ne de emperyalist yalanlar...
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden…
8 Şubat’ın çağrısı: İşgal, grev, direniş!
DEV TEKSTİL’den örgütlenme çağrısı
Eğitimciler Forumu üzerine
Nasıl bir kadın çalışması’ ve emekçi kadın çalışmasının sorunları
DEÜ’de afiş ‘ateşli silah’ sayıldı
Hapishanelerdeki hak gaspları, saldırılar ve ötesi
"Dünya devriminin gelecek safhasında Türk proletaryası önemli bir yer işgal edecek!"
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Grev komiteleriyle greve hazırlık

 

Grev ilan kararlarının büyük bir coşkuyla asıldığı fabrikalarda, 29 Ocak’taki greve kadar grev komitelerinin eğitimlerinin tamamlanması bekleniyor. Bu kapsamda Birleşik Metal-İş Sendikası’nın şubelerinde grev komitesi eğitimleri başladı.

Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu Schneider Enerji End. San.’deki grev komitesi eğitimi 16 Ocak’ta şube binasında yapıldı.

Diğer yandan, Yücel Boru’nun Hatay Dörtyol ve Osmaniye’deki fabrikalarında da grev komiteleri kuruldu.

Mersin’de kurulu Çimsataş ve Yücel Boru’nun bu bölgelerdeki fabrikalarına ziyaretler gerçekleştiren Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Genel Eğitim Sekreteri Seyfettin Gülengül işçilere grev süreci üzerine bilgilendirmede bulundular.

17 Ocak’ta Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şubesi’nin örgütlü olduğu Bekaert fabrikasında grev eğitimi yapılırken, 18 Ocak’ta da sendikanın Gebze şubesinde eğitim gerçekleştirildi.

Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube de grev komitesi eğitimini 17 Ocak’ta yaptı

Grev komitesi eğitimini geniş katılımlı bir şekilde 18 Ocak’ta gerçekleştiren Ejot Tezmak işçileri ise grev yemini etti. Fabrika eylemlerindeki coşku ve kararlılıklarıyla dikkat çeken Birleşik Metal-İş İstanbul 2 No’lu Şube üyesi işçiler, grev komitesi eğitiminde grev sürecinde mücadele ve grev disiplinine bağlılık yemini etti.

İzmir’de Delphi Dizel ve Mahle fabrikalarının grev komitelerine verilen eğitimde de grev kararlılığı yansıdı. Birleşik Metal-İş Genel Örgütlenme Sekteri Özkan Atar’ın da katılım sağladığı grev eğitiminde coşkulu sloganlar atıldı.

Mersin’de kurulu Çimsataş fabrikasında işçiler sabah işe girişlerde eylemlerine devam ediyor. İşe giriş saatinde fabrika girişinde toplanan işçiler süreci değerlendirerek alkışlarla işbaşı yaptılar.

 

 

 

 

Schneider işçileri
fabrikayı terk etmedi

 

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Schneider Electric işçileri, şirket yönetiminin keyfi bir şekilde alışveriş çeklerini vermemesi karşısında Manisa ve İzmir’deki fabrikaları terk etmeme eylemleri yaptı.

Manisa

İşçilerin 20 Ocak günü fabrika içinde yaptığı eylemde şirketin keyfi tutumu teşhir edilirken MESS dayatmalarına karşı da boyun eğilmeyeceği vurgulandı.

İşçiler coşkulu bir şekilde “Yönetim şaşırma sabrımızı taşırma!”, “İnadına sendika inadına DİSK!” sloganlarının yanı sıra grev kararlılığını da “Başkan bizi greve götür!” sloganıyla haykırdı.

İzmir

Çiğli AOSB’de bulunan Schneider Electric fabrikasında çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler de 21 Ocak’ta fabrikayı terk etmeme eylemi başlattı. İşçiler alkışlar ve sloganlarla tepkilerini gösterdiler.

Polis fabrika çevresine yığınak yaparken Ege Metal İşçileri Birliği (MİB) de işçilere destek için fabrika önündeydi.

Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube Sekreteri Coşkun Yılmaz bir konuşma yaparak grev sürecine değindi. İşçiler Yılmaz’ın konuşmasını “Fabrikalar MESS’e mezar olacak!” sloganıyla karşıladılar.

Gazetemiz baskıya hazırlandığı saatlerde Schneider işçilerinin eylemleri devam ediyordu.

 

 

 

 

Bosch işçilerinden eylem

 

Bosch’ta MESS ile Türk Metal arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Alınan bilgilere göre, MESS, 2012-2014 döneminde imzalanan grup sözleşmesinin aynısında ısrar ederken anlaşma olmadı.

Taraflar bir sonraki görüşmenin tarihini “bilhare” kararlaştırmak üzere toplantıyı sonlandırdılar.

Görüşmelerin tıkanması üzerine Bosch işçileri eylemlere başladı. İşçiler 21 Ocak sabahı vardiya değişimi sırasında iş bırakarak yürüyüş yaptılar.

Saat 07.30’da BU1 fabrikasında gerçekleşen eylemde iki vardiyadan bin civarındaki Bosch işçisi, “Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz!” sloganıyla personel binasına yürüdü. Bosch yönetimine kararlılıklarını gösteren işçiler, toplu sözleşme taslağındaki taleplerinden geri adım atmayacaklarını dile getirdiler.

Burada bir konuşma yapan Türk Metal Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Recep Tan, Cuma günü masadan tarih vermeden kalkan MESS yönetimi eğer geri adım atmazsa eylemlerin sertleşerek devam edeceğini söyledi.

Akşam vardiya değişiminde de Bosch işçileri fabrikalarda yürüyüşler yaptı. Sabah B1 fabrikasında yürünürken akşam tüm Bosch fabrikalarında işçiler, toplu yürüyüşlerle vardiya değişimini gerçekleştirdiler.

Eylemlerde yapılan konuşmalarda mücadelenin devam edeceği belirtilerek MESS’in geri adım atması talep edildi.

Kızıl Bayrak / Bursa

 
§