23 Ocak 2015
Sayı: KB 2015/03

15 bin metal işçisi sömürüye karşı grev dedi
Erdoğan'ın saltanat hayalleri
AKP iktidarının İsrail'e yönelik sahte çıkışları
Avcılar'da faşist saldırıya kitlesel yanıt
Hırsızları sıfırladılar, katilleri akladılar
On binler Hrant'ı andı!
Cizre'de 'kamu düzeni': 1 ayda 5 çocuk katledildi
Metal grevi: Bitmeyen kavga! - T.Kor
"Bu mücadele bizim mücadelemiz"
Ya metal grevi yasaklanırsa?
"Her şeye hazırız"
"Metal grevi sahiplenilmeli"
Grev komiteleriyle greve hazırlık
İşçi eylemlerinden...
Charlie Hebdo katliamı, yeni ‘güvenlik zirvesi’ ve emperyalistlerin kanlı manevraları
Ne masa başı görüşmeler, ne anayasal düzenlemeler ne de emperyalist yalanlar...
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden…
8 Şubat’ın çağrısı: İşgal, grev, direniş!
DEV TEKSTİL’den örgütlenme çağrısı
Eğitimciler Forumu üzerine
Nasıl bir kadın çalışması’ ve emekçi kadın çalışmasının sorunları
DEÜ’de afiş ‘ateşli silah’ sayıldı
Hapishanelerdeki hak gaspları, saldırılar ve ötesi
"Dünya devriminin gelecek safhasında Türk proletaryası önemli bir yer işgal edecek!"
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

"Metal grevi sahiplenilmeli"

 

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube Sekreteri Hasan Gençay ve Kroman Çelik İşyeri Baştemsilcisi Barış Bulut ile metalde grev süreci üzerine konuştuk.

Grevi canlı bir şekilde geçireceğiz”

- 29 Ocak’ta başlayacak grevi değerlendirebilir misiniz? Sözleşme sürecinin başından bugüne neler yapıldı, grev süreci için hedeflenenler neler?

Hasan Gençay: Bölgemizde bulunan 10 fabrikada 29 Ocak’ta greve çıkacağız. 14-15 Ocak tarihlerinde fabrikalarımıza grev kararlarını asarak grevi işyerlerinde ilan ettik. Bu fabrikalardan 6 tanesinde grev oylaması isteniyor. Biz buralarda yoğun bir şekilde çalışmalar yürütüyoruz. Sandık kurulacak yerlerde alınan karar doğrultusunda bir sonuç çıkması için çabalıyoruz.

Grevin güçlü geçmesi için uğraşıyoruz. Seçimleri geride bıraktıktan sonra kamuoyu ayağı, basın ayağı, basın açıklamaları... Greve çıktıktan sonra bu canlılığı taşımak için de işçi arkadaşlarla konuşuyoruz. Fabrika önleri kesinlikle boş kalmayacak. Greve çıkıldıktan sonra her yerin canlılık içerisinde olması önemli.

Öncelikli uğraşımız oylama süreci. Alstom, Kroman Çelik, Sarkuysan, Yücel Boru, Çayırova Boru, Dostel fabrikalarında grev oylaması olacak. Başka fabrikalarda da oylama için imza toplanmaya başlandığını duyduk. Ama resmi bir şekilde İŞKUR’a başvuran 6 fabrika var. Fabrikalardaki bu oylama süreci bittikten sonra grev komitelerini daha düzenli toplayarak sürekli eğitimler yapacağız.

Bu süreç herkesin,
dayanışmaya bekliyoruz”

Barış Bulut: Yaklaşık 15 bin işçi ile çıkılacak bir grev süreci, aslında bütün metal işçilerini, tüm işçileri ilgilendirmekte. Bu grev kararı işçilerin basıncı ile alındı. Merkez TİS Kurulu’nda alınan karar doğrultusunda 29 Ocak sabahı greve çıkacağız. Artık hazırlık aşamalarını geride bıraktık, sürecin son aşamalarına geldik. Önümüzde bir grev oylama süreci var. Patronlar bazı fabrikalara sandık kuracak, bizim fabrikamızda da kapsamdışı olanlardan imza toplanarak oylama kararı çıkartıldı. Biz daha önceki süreçte de alnımızın akıyla sandıktan çıkmıştık şimdi de alnımızın akıyla çıkacağımıza inanıyorum.

MESS toplantılarına ben de giriyorum. Diğer sendikalara verilen teklifin aynısını bize de sundular. 3 yıllık sözleşme maddesini bekliyorduk açıkçası. Şişecam sürecinde de son süreçteki başka yerlerde de sözleşmenin üç yıla çıkartılmasıyla karşı karşıya kalındı. Bize de bunun sunulacağını tahmin ediyorduk. 3 yıl herkes için bir kayıp anlamına geliyor. 3 yılın yanında verilen ücret teklifi de çok düşüktü. Birçok hakkımıza saldırı da vardı. Biz bunların hepsini geri çevirdik ama iki sarı sendika bu sözleşmeye imza attı. Bu sendikalar işçisine sormadan sözleşme yaptılar. Biz yolumuza devam ediyoruz. Kroman Çelik olarak hem 3 yıllığa hem de düşük ücretlere karşıyız. Bu süreçte yine 2008’te olduğu gibi kazanımla döneceğimize inanıyoruz.

Grev boyunca dayanışmayı örmeye çalışacağız. Fabrikada taşeron işçileri var, onlarla görüştük, bizlere destek olacaklarını söylediler. Kroman’da üretimde taşeron çok fazla yok. Onların varlığı üretim açısından grevi zora sokmaz. Tabi biz kapının önündeyken onların içeri girmesi hoş olmaz, girmeyeceklerini düşünüyoruz.

Birleşik Metal-İş ateşi yaktı ama herkesi ilgilendiren bir süreç, bunlar görülerek sahiplenilmeli. Şu anda farklı sendikalardan, sektörlerden, Avrupa’dan destek var. Diğer sendikaların üyesi metal işçisi arkadaşların da yanımızda olmasını istiyoruz. Sözleşmeyi nasıl kabul ettikleri konusunda hayretler içerisindeyiz. Ayağa kalkmalarını bekliyoruz.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

"Sürecin parçası olacağız!"

 

Petrol-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Meca Plast fabrikasından bir işçiden, metaldeki grev süreci ve dayanışma üzerine görüşlerini aldık.

İşçiler grevi destekliyor’

- Geçtiğimiz yıl siz de bir toplu sözleşme sürecini geride bıraktınız. Meca Plast patronu da MESS gibi dayatmalarda bulunarak var olan haklarınızı gasp etmek istemişti. Fakat siz o süreçte greve hazırlanmış ve kararlılığınızla patronun bu saldırısına karşı haklarınızı geliştirmiştiniz. Metal işçilerinin aldığı grev kararını nasıl değerlendiriyorsun?

- Öncelikle bağlı bulunduğumuz sendikanın genel merkezinin tavrı net değil ama Meca Plast işçileri ve diğer fabrikalardan işçilerin duyarlılığı var. Özellikle Gebze mitinginde diğer işkollarından işçilerin de katılımının olduğunu gördüm. Bu greve duyarlı işçiler farklı işkollarına da etki yapacağını düşünüyorlar ve bu grevi destekliyorlar. Biz de bu greve çıkış sebebi olarak MESS’in ahlaksızca taleplerini görüyoruz. Bu yüzden tavrımız açık ve nettir. Genel grev gerekiyorsa genel grev yapmak her işçinin boynunun borcudur. Sonuçta büyük bir sömürü var. Bulunduğum fabrikada da bu durumdan birçok işçi hoşnut değil. Bizlerin de temennisi bu grevden kazanımla çıkmaktır.

Grev hepimizi etkileyecek’

- Petro-kimya işkoluyla iş yapan birçok metal fabrikası var. Bunların çoğu otomotiv sektörüne çalışıyor. Grev olursa ortak mücadeleyi örgütlemek için nasıl bir hazırlık yapılmalı?

- Bu sözleşme direkt olarak Türkiye’nin bütün metal işçilerini ilgilendiriyor. Metal işçilerinin ise sömürüye karşı ciddi rahatsızlıkları var. Türk Metal Sendikası imza attı ama bu sendikanın üyeleri bundan rahatsızlar ve bunu birçok defa dile getirdiler. Metal işçilerinde ise sermayeye karşı duyulan öfke grevi kaçınılmaz olarak dayatmıştır. Diğer işkollarında da işçiler direniyor ve mücadele ediyor. Bu mücadeleyi oldukça samimi bir şekilde veriyorlar. Bütün işçilerin geleceğini ilgilendiren ve sömürü politikalarının işçilerin geleceğini etkileyeceği için işçiler mücadelede hemfikir. Kendi işçi arkadaşlarımdan yola çıkarak değerlendirme yapayım. Bu grev hepimizi etkileyecek, metal işçilerinin grevinden sonra tavrımızın daha keskin olacağı ifade ediliyor. Sendikamız bu sürecin dışında kalsa bile fabrikalardan işçiler olarak bu sürecin parçası olacağız. Genel merkezimiz bu grevin dışında kalsa bile biz bir adım atabiliriz.

- Son olarak neler söylemek istersin?

- Biz bu topraklarda 15-16 Haziran Direnişi’ni gördük. İşçi sınıfının hedefi iktidar olduğu sürece kazanım kaçınılmazdır.

Kızıl Bayrak / Gebze

 
§