20 Temmuz 2007 Sayı: 2007/28(28)

  Kızıl Bayrak'tan
   Düzenin seçim oyununu bozalım,
mücadeleyi yükseltelim!
  Hükümetin ABD’ye kafa tutma
maskaralığı!
CHP emperyalizme uşaklıkta kusur etmeyecek!
Sermaye düzeninin harcı devlet terörüyle karılmıştır!
Bağımsız sosyalist adayların tanıtım şenliklerinden...
BDSP’nin seçim faaliyetinden...
  Seçim çalışması üzerine BDSP temsilcisi İstanbul 1. Bölge Bağımsız Sosyalist Milletvekili adayı N. Şafak Özdoğan ile konuştuk...
  Ümraniye, Samandıra, Sultanbeyli’de seçim çalışması…
  Herkese sınavsız, parasız eğitim hakkı!
  KESK’te üye ve yetki kaybı...
  Mahkeme sendikacılık yapmaya çağırıyor!..
Yüksel Akkaya
  Sınıf hareketinden...
  Sermaye devleti ormanları da katlediyor
  Irak’ta ABD vahşeti sürüyor!
  İP çetesinin Mamak İşçi Kültür Evi’ne saldırısı püskürtüldü...
  Hüseyin Karabulut’u unutmayacağız!
  Binali Soydan’la dayanışmayı
yükseltelim!
  Yurtsever Kürdistan halkına!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sınıf hareketinden...


Yapı Yol Sen’den açıklama...

Yapı-Yol Sen Genel Başkanı Bedri Tekin 18 Temmuz günü, seçim vaadlerinin ortalığı kapladığı ve AİHM’in verdiği kararla ilgili “köprülerin ücretsiz’ olacağını belirten bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, kamu çalışanlarının yıllardır insanca yaşam, sendikal hak ve özgürlükleri ile demokratik hakları için mücadele ettiklerini, siyasi iktidarların da kimi zaman kamu çalışanlarına ceza verdiğini, kimi zaman sürgüne yollayarak, kimi zaman da kendilerine yandaş sendikalara kan taşıyarak mücadelelerinin etkisiz bırakılmaya çalışıldığını ifade etti.

KESK ve bağlı sendikaların ise, her türlü olumsuzluğa inat kamu çalışanlarının hak ve çıkarlarını korumaya çalıştıklarını, 1989 yılından bu yana da, sendikal hak ve çıkarların korunmasında en önemli aracın grev hakkı olduğunu söyledi.

Yapı-Yol Sen’in örgütlü olduğu Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile bağlı/ilgili genel müdürlüklerde çalışanların ücretlerinin düşük olduğu gerçeğini onlarca kez kamuoyu ile paylaştıklarını, eylemler gerçekleştirdiklerini ama taleplerinin hep görülmezden gelindiğini, cezalar verildiğini ifade etti.

İş bırakma eylemini yaptıkları zaman vatandaşın Fatih ve Boğaziçi Köprüsü’nden ücretsiz geçtiğini, bunun için de araçların alınan parayı çalışanlardan tahsil etmek istediklerini, bu cezayı Yapı-Yol Sen’in ödediğini (1998 yılında 70 milyar TL), iç hukuk yolları tüketildikten sonra, konunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürüldüğünü, AİHM’in açılan dava hakkında dün (17 Temmuz 2007) karar verdiğini ve oybirliği ile sendikayı haklı bulduklarına dair karar verdiğini belirtti.

Bedri Tekin, sendika üyelerinin insanca yaşanacak bir ücret elde etmesi ve gişe memurlarının çalışma koşullarının düzeltilmesi için başlatmış olduğu mücadele programına genel seçimlerden sonra da sürdürecklerini, taleplerin konusunda acil adım atılmadığı taktirde yapacakları ilk eylemde köprüleri boşaltacaklarını, araçları ise ücretsiz geçireceklerini vurguladı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Oleyis’e Hilton’da istifa baskısı!

DİSK’e bağlı OLEYİS Sendikası’nın örgütlü olduğu İstanbul Hilton Oteli’nde işveren ve bir grup OLEYİS karşıtı işçinin elbirliği ile yürüttükleri sendika aleyhtarı faaliyetin sonucunda OLEYİS Sendikası’na üye 245 işçi istifa etti. Hilton Oteli’nde çalışan 550 işçinin 390’ı sendika üyesiydi. OLEYİS karşıtı işçilerin OLEYİS’e üye işçileri Türk-İş’e bağlı TOLEYİS’e geçirme çabaları bir süre sonra yerini bağımsız bir sendika kurmaya bıraktı. İşverenin de kendi cephesinden dahil olduğu süreçte, işveren OLEYİS’e üye işçileri istifa ile tehdit ederken, OLEYİS karşıtı işçiler ise sözde iş barışını sağlamak adına OLEYİS’e bağlı işçileri üyelikten istifa etmeye ikna etmeye çalışıyorlar. Gazetemize konuşan sendika yöneticileri ise yaşanan bu soruna karşı birebir çalışmaları başlattıklarını ve üyelerini tekrar geriye döndürmek için çaba harcadıklarını söylediler.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Toros Gübre Fabrikası işçileri grevde!

Ceyhan ilçesinde faaliyet gösteren Toros Gübre Fabrikası’nda, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler 13 Temmuz tarihinde ertesi gün iş bırakarak greve başlayacağını duyurdu.

Fabrikanın nizamiye kapısı önünde toplanan yaklaşık 50 işçiye hitaben bir konuşma yapan Petrol-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Ahmet Kabacı, tatil sürelerinde 15 yıldır geçerli olan kuralın işçiler aleyhine bozulmasının dayatıldığını ve bu dayatmayı kabul etmedikleri için greve çıktıklarını belirtti.

Ahmet Kabacı 14 Temmuz günü fabrikada kapısında yaptığı basın açıklamasında ise; 1 Ocak 2006’da Samsun Gübre, Mersin Ak Gübre ve Toros Gübre fabrikalarının Toros Tarım A.Ş. adı altında birleştirildiğini anımsatarak, “Bu birleşme sırasında Samsun ve Mersin’deki fabrikalarda sözleşme süresi bitmediği için sendika olarak yetki alamadık. Biz de Ceyhan İş Mahkemesi’nde dava açtık ve mahkeme kararıyla yetki aldık. Bu arada geçen sürede sözleşme için 16 aylık bir gecikme yaşandı. İşverenle yaptığımız görüşmelerde toplam 69 talebimizin 26’sında uzlaşmaya varıldı. Biz brüt olarak yüzde 70 zam istedik ve bunun 1 Ocak 2006’dan itibaren geçerli olmasını istedik. İşveren ise brüt yüzde 7 önerirken, sözleşmenin 2007 yılından itibaren geçerli olması konusunda ısrar etti. Bu durumda bize de grev kararı almaktan başka bir çare kalmadı” dedi.


“Hava-İş grev derse, turizm çöker!”

THY ile Hava-İş Sendikası arasında toplu sözleşme alanında açığa çıkan uyuşmazlık halen devam ediyor. THY bir yıl için %10 zammı dayatırken, Hava-İş 1.6 aylık dönem için %23.9’luk zam talep ediyor.

Hava-İş Genel Başkanı Atılay Ayçin, THY yönetimiyle THY A.O ve THY Teknik’teki 11 bin 300 personel için görüşmeleri sürdürdüklerini ifade etti. Ayçin ücretlerin yanısıra “Taşrada bazı iller var ki oralarda uçak saatine göre esnek çalışma da öneriyorlar. Biz ise bunun olamayacağını söylüyoruz. Yerde çalışan arkadaşlarımız için de işverenin bir çok yanlış uygulaması var ve bunların da düzeltilmesini istiyoruz. Ne yazık ki tekliflerde hiçbir yakınlaşma yok ve o nedenle de uzlaşma görünmüyor” dedi.

Şu an resmi arabulucunun uyuşmazlık raporunu beklediklerini ifade eden Ayçin, raporun gelmesinin ardından talepleri konusunda bir uzlaşma olmadığı taktirde kanuni sürelere uygun bir biçimde grev kararını asacaklarını belirtti.


Emekliler sosyal güvence istiyorlar!

DİSK’e bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) 12. kuruluş yıldönümünü çeşitli eylem ve etkinliklerle kutluyor. 12. yılında sorunlarını ve AKP hükümetine olan tepkilerini dile getirmek için 12 Temmuz günü Kadıköy İskelesi’nde biraraya gelen Emekli-Sen üyeleri, her geçen gün artan sorunlarına rağmen mücadeleye devam edeceklerini belirttiler.

“İnsanca yaşatacak ücret istiyoruz!” pankartının açıldığı eylemde, Emekli-Sen 1, 3 ve 4 No’lu İstanbul Şubeleri adına açıklamayı Kadıköy Şube Başkanı Mahinur Şahbaz yaptı.

AKP hükümetinin sorunlarını çözmediğini dile getiren Şahbaz, bugüne kadar sorunlarını dinlemeyenlere ve çözmek için bir çaba sarf etmeyenlere oy vermeyeceklerinin de altının çizdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Tez Koop-İş’ten TİS açıklaması

Tez Koop-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanlığı kamuda süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

“Kamu toplu iş sözleşmeleri tıkandı!” başlığıyla yapılan açıklamada 320 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde Türk-İş ve Hükümet yetkilileri arasında 26 Haziran 2007 tarihinde anlaşma sağlandığı ancak Kamu İşverenleri Sendikası (Kamu-İş)’nın uzlaşmaz tutumu nedeniyle sözleşmelerin tıkanma noktasına geldiği söylendi.

Hükümet ve Türk-İş Konfederasyonu arasında varılan anlaşmaya rağmen Kamu-İş’in uzlaşmaz tutumunu sürdürdüğü ve kamu işçilerinin haklarını geriye götürmek istediğine işaret edildi.


SES: “Sağlıkta ticaret olmaz!”

KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi üyeleri Çapa Tıp Fakültesi Monoblok önünde sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesine karşı bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. SES üyeleri açıklamanın ardından maaş bordrolarını yakarak sefalet ücretini protesto ettiler.

12 Temmuz’da saat 12.30’da başlayan açıklamada; “Herkese eşit, ücretsiz sağlık!” pankartı açıldı. “Sağlıkta ticaret olmaz!”, “Sözleşmeli değil, kadrolu eleman!”, “Sağlıkta ticaret ölüm demektir!”, “Sağlık, haktır satılamaz!” sloganlarının atıldığı eylemde basın metnini SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli okudu. Açıklama sırasında etrafta biriken hasta yakınlarına mücadele çağrısı yapan Beydilli, sağlıkta dönüşüm amacıyla çıkarılan yasaların, halkın tepkisini çekeceği için, seçimlerin ardından gündeme geleceğini ifade etti.

Eylemde “Sefalet ücreti değil insanca yaşanacak ücret!”, “Sağlıkta ticaret olmaz!”, “Angarya çalışmaya son kadrolu personel alınsın!”, “Herkese nitelikli, ulaşılabilir, ücretsiz sağlık hizmeti”, “Sağlık hizmeti ekip işidir, eleman değil sağlıkçıyız!” dövizleri taşındı. Açıklamaya Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun yanısıra hasta yakınları da destek verdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul