20 Temmuz 2007 Sayı: 2007/28(28)

  Kızıl Bayrak'tan
   Düzenin seçim oyununu bozalım,
mücadeleyi yükseltelim!
  Hükümetin ABD’ye kafa tutma
maskaralığı!
CHP emperyalizme uşaklıkta kusur etmeyecek!
Sermaye düzeninin harcı devlet terörüyle karılmıştır!
Bağımsız sosyalist adayların tanıtım şenliklerinden...
BDSP’nin seçim faaliyetinden...
  Seçim çalışması üzerine BDSP temsilcisi İstanbul 1. Bölge Bağımsız Sosyalist Milletvekili adayı N. Şafak Özdoğan ile konuştuk...
  Ümraniye, Samandıra, Sultanbeyli’de seçim çalışması…
  Herkese sınavsız, parasız eğitim hakkı!
  KESK’te üye ve yetki kaybı...
  Mahkeme sendikacılık yapmaya çağırıyor!..
Yüksel Akkaya
  Sınıf hareketinden...
  Sermaye devleti ormanları da katlediyor
  Irak’ta ABD vahşeti sürüyor!
  İP çetesinin Mamak İşçi Kültür Evi’ne saldırısı püskürtüldü...
  Hüseyin Karabulut’u unutmayacağız!
  Binali Soydan’la dayanışmayı
yükseltelim!
  Yurtsever Kürdistan halkına!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Seçim çalışması üzerine BDSP temsilcisi İstanbul 1. Bölge Bağımsız Sosyalist Milletvekili adayı N. Şafak Özdoğan ile konuştuk...

“Yaygın ve yoğun bir devrimci seçim faaliyeti yürüttük!”

- Erken seçim sürecinin başında konuşmuştuk. Şimdi 22 Temmuz’a sayılı günler kala mevcut tablo nasıl görünüyor?

Siyasal tabloda ve atmosferde çok fazla değişen bir şey yok. Düzen içi dalaşma sürüyor. Ordu ve hükümet cephesi birbirlerini yıpratmak için karşılıklı ipliklerini pazara çıkarmaya çalışıyorlar. Her gün bir çete operasyonu gerçekleşiyor. Altından ordu mensupları, devlet yetkilileri çıkıyor. Çürüyen düzen ve çeteleşen devlet gerçeği bir kez daha gözler önüne seriliyor.

Kuzey Irak’a operasyon çığırtkanlığında ordu, hükümet ve diğer düzen partileri adeta birbirleriyle yarış halindeler. Seçim meydanlarında birbirlerinin yüzüne idam ipleri fırlatıyorlar. Halklar arasına kin ve düşmanlık tohumları ekmeye çalışıyorlar. Tüm bunlara azgın bir devlet terörü eşlik ediyor. Özellikle seçim sürecinde devletin azgın terörüne tanık olduk. Çok keyfi bir biçimde devrimcilerin, ilerici güçlerin seçim faaliyeti engellenmeye çalışıldı. Resmi ve sivil faşistler ilerici, devrimci güçlerin üzerine salındı. Ancak devletin terörünü de devrimci seçim faaliyetimizde etkin bir şekilde teşhir ettik. Düzenin demokrasi yalanının ne anlama geldiğini işçi ve emekçilere anlattık. Tüm bu süreç de gösteriyor ki seçim sonrası işçi ve emekçileri, ezilen halkları ağır baskı ve sömürü koşulları bekliyor. Bu çok açık.

Çürüyen sistemin neresinden tutarsanız tutun elinizde kaldığı bir süreçte düzen partileri sömürü düzenlerini sürdürmek için binbir yalan ve aldatmaca ile işçi ve emekçilerin karşısına çıkıyorlar. Ancak emekçi kitlelere çok fazla güven verdiklerini söylemek mümkün değil. Zira emekçilerin büyük çoğunluğu seçimlerden seçimlere karşılarına çıkan ve hepsi aynılaşan düzen partilerini bir umut olarak görmüyorlar. Emekçi kitleler burjuva düzen partilerinin boş vaadlerini artık inandırıcı bulmuyorlar. Düzen partilerinin yalanlarının farkındalar. Yıllardır aynı orta oyunu oynanıyor. Emekçi kitleler artık bu oyuna kanmıyor.

Ancak işçi sınıfı seçimlerde bağımsız devrimci bir tutumla ortaya çıkma gücünü de kendinde bulamıyor. Zira daha önce de defalarca ifade ettiğimiz gibi sınıf hareketi örgütsüz ve dağınık. Emekçi kitleler kendi gücüne ve mücadeleye güvensiz. Sınıf hareketinin geri tablosu sınıf kitlelerinin politik bilincini de belirliyor. Düzenden ve düzen partilerinden umutlarını kesmiş olmalarına rağmen halen meclisin misyonu ve işlevi hakkında yeterince bilinç açıklığına sahip değiller.

 

- BDSP seçim süreci boyunca nasıl bir çalışma yürüttü? Hedeflenenle çalışmanın açığa çıkardıkları üzerine neler söylenebilir?

Komünistler olarak seçimlere devrimci görev ve sorumluluğumuz çerçevesinde müdahalede bulunmaya çalıştık. Seçimlerden parlamenter sistemin gerçek yüzünü kitlelere teşhir etmek, işçi ve emekçilerin yaşadığı sorunlar karşısında düzenin çözümsüzlüğünü anlatmak, devrim ve sosyalizm düşüncesini en geniş kitlelere maledebilmek için faydalandık.

Kitlelere sömürücü sistemin gerçeklerini anlatarak düzen içi çatışmada taraflaştırılmaya çalışılan geniş emekçi kesimlere bağımsız sınıf çıkarları etrafında birleşme ve mücadele etme çağrısı yaptık.

Seçim süresi boyunca bağımsız devrimci sınıf çizgisinin programı ve adaylarıyla işçi ve emekçilerin karşısına çıktık. Kitlelere devrimci seçim faaliyetimizi götürürken bir yandan düzeni ve düzen partilerini etkin bir şekilde teşhir ettik. Diğer yandan parlamenter hayalleri besleyen reformist ittifaklara karşı mücadele ettik. İşçi sınıfının bağımsız örgütlülüğüne vurgu yaparak, gerçek kurtuluşun devrim ve sosyalizmde olduğunun propagandasını yükselttik. Çok yoğun ve yaygın bir şekilde devrimci propaganda ve ajitasyon çalışması yürüttük. Kitleleri devrimci açıdan aydınlatmak, parti programını tanıtmak, stratejik ve taktik istem ve şiarları kitleler içinde yaymak için çok çeşitli araçlarla, her türlü yol ve yöntemle sürece müdahale etmeye çalıştık.

Seçimlerden önce hem dışa hem de içe yönelik hedefler belirlemiştik. Kesintisiz olarak devrimci siyasal sınıf çalışması yürüten bir hareketiz. Her süreçten olduğu gibi seçim sürecinden de gelişerek çıktığımızı söyleyebiliriz. Seçim süreci boyunca sürekli ve sistemli bir propaganda-ajitasyon faaliyeti yürüttük. Seçimler vesilesiyle tüm çalışma alanlarımızda yüzbinlerce seçim bildirgesi, aday bildirileri, etkinliklere çağrı ilanları vb. dağıttık. Düzeni teşhir eden, devrim ve sosyalizme çağrı yapan onbinlerce afiş yaptık. Diyebiliriz ki kitlelere seslenen seçim bildirgemizin, aday bildirilerimizin tamanına yakınını birebir kitlelerle ilişki kurarak, tartışma ortamı yaratarak, kapı kapı dolaşarak dağıttık. Tüm bunlara yerelliklerimizde kullanılan bülten, bildiri, afiş vb. araçları ekleyebiliriz.

Seçim çalışmamız vesilesiyle politik reflekslerimiz daha da güçlendi, faaliyetimizi propagandayı aşan ve eylemli bir hatta doğru zorlayan adımlar atmaya çalıştık. Bu anlamda anlamlı birikimler yarattığımızı söyleyebiliriz.

Sürecin başında kendi özgücünün ötesinde geniş kitlelerin politik bir tutum almasını sağlayabilmeyi ve bunu eylemli bir hatla birleştirebilmeyi hedef olarak önümüze koyduk. Bu konuda henüz istenilen düzeyi yakalayamamış olsak da belli bir takım kazanımlardan sözedebiliriz. Bu konuda bizim çabamızı aşan sorunlar var. Zira sınıf hareketinin mevcut dağınık tablosu, sermayenin saldırıları, örgütsüzlük vb. sorunlar bugünden yarına aşılabilecek sorunlar değildir. Seçimler vesilesiyle bir kez daha gösterdiğimiz çabanın ve müdahalenin sonuç vermesi ancak nesnel tablonun esastan değişmesiyle mümkündür. Ancak nesnel durum bu diye oturup bekleyemeyiz. Sınıf devrimcileri olarak nesnelliği tersine çevirme iddiamızın gereği olarak seçim süreci boyunca azami bir çaba gösterdik.

Kitlelerle buluşmanın, onlarla birebir ilişki kurmanın zeminlerini fazlasıyla zorlamaya çalıştık. Toplam çalışmamız boyunca basın açıklamalarından şenlik ve mitinglere, kitle toplantılarına kadar birçok araç ve yöntemi birarada kullandık. Seçim bürolarımızı bu anlamda en etkin ve etkili bir tarzda kullandık. Birçok çalışma alanımızda seminerler düzenledik. Haftalık olarak etkinlikler düzenledik. Film gösterimleri, işçi, kadın ve gençlik toplantıları, 2 Temmuz gibi siyasal süreçle ilgili etkinlikler gerçekleştirdik. Devletin keyfi saldırıları ve terörü karşısında refleks eylemler yaptık. Bir yandan yerelliklerde derinleşirken diğer yandan merkezi süreçlere müdahale etmeye çalıştık.

Hedeflerimizden bir diğeri de seçimler vesilesiyle çalışma yürüttüğümüz alanlarda daha da derinleşirken yeni çalışma alanlarına açılmak ve emekçi kitlelere seslenmekti. Bu konuda da anlamlı bir deneyim kazandık, birikim elde ettik. Diyebiliriz ki sadece İstanbul’da yaklaşık 15 yeni alana faaliyetimizi taşıdık. Yeni güç ve ilişkiler yakaladık, yeni imkanlar yarattık.

Seçim süreci boyunca önem verdiğimiz bir diğer konu çevre-çeper güçlerimizi seçim çalışması vesilesiyle çalışmanın aktif bir öznesi haline getirmekti. Bu konuda da fazlasıyla anlamlı kazanımlar elde ettik, oldukça verimli  bir süreç geçirdik. Öncesinde oluşturduğumuz seçim komisyonlarıyla, dağıtım ve propaganda ekipleriyle çevremizdeki tüm güçleri hem tanımlı hale getirdik hem de çalışmaya aktif olarak katabildik. Güçlerimizi hem pratik hem de politik olarak kuşattık. Yine diyebiliriz ki seçim komisyonlarımız önceden planladığımız gibi günlük ve haftalık olarak düzenli toplandı. Faaliyetin politik ve pratik sorunlarını canlı tartışmalara konu etti. Böylece faaliyetin eksikliklerini anında tespit ederek, faaliyete günü birlik ön açıcı müdahalelerde bulunduk. Seçimlerden önce düzenlediğimiz seminerlerle çevre-çeper ilişkilerimizin politik eğitim sorununa müdahale etmiştik. Özellikle genç ve deneyimsiz güçlerimize yönelik eğitim seminerlerine seçim çalışması boyunca devam etmeyi planlamıştık. Ancak seçim çalışmasının yoğunluğu ve sürenin kısa olması nedeniyle bu hedefimizi istediğimiz düzeyde gerçekleştiremedik. Ancak bu eksikliğe rağmen genç ve deneyimsiz güçlerimizin birçoğu kitle çalışması içinde eğitildiler. Komisyonlarımız faaliyetin kesintisiz ve planlı bir şekilde yürütülmesi konusunda üzerine düşen görevi yerine getirdiği gibi genç güçlerimizin kitle faaliyeti içerisinde karşılaştıkları sorunları canlı tartışmalara konu ederek politik ve pratik olarak eğitilmesinde de anlamlı bir işlev gördüler.

4. dönemdir seçimlere devrimci programımızla müdahale ediyoruz. Önceki deneyimlerimizden yola çıkarak bu seçimlerde sosyalist propagandayı daha etkin ve canlı bir tarzda yapmayı planlamıştık. Sosyalist propaganda üzerinden istediğimiz düzeyde bir çalışma yürüttüğümüzü söyleyemeyiz. Ancak bunun bizim niyet ve çabamızı aşan yanları var. Zira çalışmamız boyunca emekçi kitleler nezdinde halen parlamentonun etkin teşhirinin önemli bir ihtiyaç olduğunu gördük. İlerici diyebileceğimiz, sola yakın kesimlerde dahi bu ihtiyacı gözlemleyebildik. Zira burjuva düzenin yıllardır emekçilerin zihinlerinde yarattığı bulanıklık, bilincinde yarattığı tahribat bu düzenin gerçek yüzünü, parlamentonun gerçek işlevini görmelerini engelliyor. Tablo böyle olunca sosyalizm propagandasını istediğimiz düzeyde ve etkin bir tarzda yapamadık. Düzeni çeşitli açılardan ve çok yönlü olarak teşhir etmeye ağırlık vermek durumunda kaldık.

Ancak tüm bunlara rağmen önceki seçim süreçlerini aşan bir tarzda mevcut güç ve iktidar ilişkileri üzerinden kapitalizmin neden çözüm olamayacağını, sosyalizmin emekçiler için neden gerçek çözüm ve kurtuluş olduğunu, kapitalizmin çözemeyeceği sorunları neden sosyalizmin çözebileceğini anlatmaya çalıştık.

Bu sınırlarda dahi yapılabilen sosyalizm propagandasının dahi emekçilerde güven yarattığını söyleyebiliriz. Özellikle emperyalistlerin ve onlarla işbirliği yapan bir avuç sömürücü asalağın iktidarı altında emekçi kitleler, ezilen halklar için baskı, sömürü ve kölelikten başka bir gelecek olmadığını, asalak burjuvazinin bu ülkenin zenginliklerine ve kaynaklarına nasıl el koyduğunu, ülkedeki kaynakların tüm işçi ve emekçilere yeteceğini canlı örneklerle anlattık. Düzen partilerinin egemen sermaye sınıfına hizmet ettiğini, kapitalizmin işçi ve emekçilerin gerçek sorunlarını çözemeyeceğini, gerçek eşitlik ve özgürlüğün sosyalizmde neden mümkün olduğunu anlattık. Canlı ve güncel örnekler üzerinden yaptığımız anlatımlar işçi ve emekçiler tarafından ilgiyle dinlendi.

 

- Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Sınıf devrimcileri olarak çalışma kapasitemizi ve enerjimizi aşan bir devrimci seçim faaliyeti yürüttük. Bulunduğumuz alanlarda daha da derinleşirken yeni alanlara açıldık. İşçi ve emekçilerin geneline seslenen yaygın bir faaliyet gerçekleştirdik. İşçi ve emekçileri seçimler vesilesiyle devrim ve sosyalizm saflarında taraflaştırmaya çalıştık. Seçim sürecinin sonuna gelmiş olabiliriz ancak devrimci siyasal sınıf çalışmamız kesintisiz bir şekilde devam ediyor. İşçi ve emekçileri, ezilen halkları ilgilendiren her gündem üzerinden sınıfa seslenmeye, devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz.

Bu süreçten aldığımız güçle, yarattığımız yeni imkanlara yaslanarak, biriktirdiğimiz deneyimleri güce dönüştürerek önümüzdeki sürece yükleneceğiz.

 

- Teşekkür ederiz...

Bir kez daha biz de gazetemize teşekkür ediyoruz...