29 Haziran 2007 Sayı: 2007/25(25)

  Kızıl Bayrak'tan
   Sivas katliamının 14. yıldönümünde katliamcı devletten hesap soralım!
  Sivas katliamının hesabı sorulacak!
Düzen pisliklerini ortalığa saçmaya
devam ediyor!
Düzen bekçileri yeni silah alımları için Pentagon kapısında...
Tırmandırılan polis terörüne karşı
mücadeleyi yükseltelim!
Kamuda satış sözleşmesi imzalandı!
  Mamak İşçi Kültür Evleri’nin düzenlediği etkinliğe 700 işçi ve emekçi katıldı…
  BDSP’nin sosyalist milletvekili adayları
işçi ve emekçilerle buluştu...
  İstanbul bağımsız sosyalist milletvekili adaylarıyla konuştuk...
  BDSP’nin seçim faaliyetlerinden...
  “Milli şirket” OYAK
yabancı sermayeye satılıyor!
  İşten atılan Esen Plastik işçileriyle
dayanışmayı yükseltelim!
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Petrol-İş Başkanlar Kurulu:
  Gaziosmanpaşa seçim çalışması üzerine…
  Bir çift güvercin havalandı...
  İlmeği tutan ellerle şenlik yapmak!..
  Binali Soydan’a özgürlük!
  Basından...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İHD ve THİV’den işkenceye karşı tekneli eylem

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) “26 Haziran İşkence Görenlerle Dayanışma Günü”nde teknelerle eylem yaparak, dünyada ve Türkiye’de işkencenin sistematik bir şekilde devam ettiği mesajını verdi.

Salacak İskelesi’nde toplanan İHD ve TİHV üyeleri açıklamanın ardından “İşkenceye sessiz kalma!” yazılı pankartların asılı olduğu teknelerle boğaz turu yaptı. Grup adına konuşan TİHV İstanbul Şube Başkanı Dr. Şükran İrençin, 150 ülkede işkence ve kötü muamelenin devam ettiğine, özellikle 11 Eylül sonrası terör ve güvenlik gerekçesiyle işkencenin yaygın ve meşru bir hale getirildiğine dikkat çekti. TMY ve polis yetkilerini arttıran yasaların kaygı verici olduğunu dile getiren İrençin, 1990-2006 yılı arasında TİHV’e 10786 kişinin başvurduğunu ve tedavi gördüğünü, İHD verilerine göre geçen yıl 708 kişinin işkence gördüğünü söyledi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Adana’da işkence karşıtı eylem

İHD Adana Şubesi, 26 Haziran günü dernek binası önünde “İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü” gündemi ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada işkencenin bir devlet politikası olduğu ve sistemli biçimde uygulandığı dile getirildi. Devletin işkence politikasının toplumsal muhalefetin gelişim seyrine göre biçimlendiği ve toplumsal muhalefet arttıkça onu bastırmak amacıyla işkencenin daha yoğun ve sistematik bir biçimde uygulandığı belirtildi.

İHD, İnsan Hakları Vakfı, ATO, ÇHD tarafından düzenlenen eyleme Alınteri, BDSP, ÇHKM, ESP, KESK ve ÖDP destek verdi.

Kızıl Bayrak/Adana


İşkence karşıtı bildiri dağıtımı

24 Haziran günü Beyoğlu’nda biraraya gelen İHD ve TİHV üyeleri, işkenceye uğranması durumunda yapılması gerekenlerle ilgili bildiri dağıttı.

İHD ve TİHV üyeleri Birleşmiş Milletler tarafından “İşkence Görenlerle Uluslararası Dayanışma Günü” olarak ilan edilen 26 Haziran nedeniyle işkence ve gözaltı olaylarının sık yaşandığı Hacı Hüsrev ve Hacı Ahmet mahallelerine bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. Mahalle halkına gözaltına alınmaları durumunda yapmaları gerekenlerin anlatıldığı eylem ilgiyle karşılandı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


2 Temmuz mitingiyle ilgili PSAKD eleştirisi

Divriği Kültür Derneği, Kangal Dernekler Federasyonu, İmranlı Dernekleri, PSAKD Sarıyer Şubesi, PSAKD Sultanbeyli Şubesi, Akademik Araştırma ve Dayanışma Derneği, Kaldıraç, Sivas Kültür ve Dayanışma Derneği, Haklar ve Özgürlükler Cephesi, 22 Haziran günü Divriği Kültür Derneği’nde yaptıkları açıklama ile, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin Sivas katliamının 14. yılında İstanbul’da gerçekleşmesi hedeflenen ortak mitingi dayatmacı tutumuyla engellediğini belirttiler.

Yapılan açıklamada mitingin, “Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Merkezi’nin izlediği tutarsız, ben merkezci, dayatmacı ve bozucu politikaları nedeni ile engellediği’’ belirtildi. PSAKD Genel Merkezi’nin bölücü ve devrimci siyasetin etiğine uymayan bu davranışının reddedildiği ve kınandığı vurgulandı. Sivas katliamını unutmadıklarını göstermek için, 1 Temmuz Pazar günü saat 14.00’te Karacaahmet Dergahı önünde toplanacakları belirtildi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Kurumlardan 2 Temmuz açıklaması...

27 Haziran günü İstanbul TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nda Sivas katliamının 14. yılı dolayısıyla bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Bazın toplantısında okunan metinde; ABD’nin Ortadoğu’daki saldırganlığına, İMF ve AB politikaları doğrultusunda yürütülen özelleştirme saldırısına, sosyal hakların gaspına, anti demokratik uygulamalara, Anadolu halklarının eşitlik, özgürlük ve kardeşliğine, ırkçı saldırılara, 12 Eylül anayasasına, F tipi hücrelere, laikliğe değinildi.

Basın metninin okunmasının ardından açıklamanın altında imzası bulunan kurumlar adına 2 Temmuz günü gerçekleştirilecek olan anma programı açıklandı.

Açıklamada imzası olan kurumlar:

PSAKD, Alevi Bektaşi Federasyonu, DİSK Genel Merkezi ve DİSK’e bağlı Genel-İş, Oleyis, Birleşik Metal-İş, Sosyal-İş, Dev-Maden İş, Nakliyat-İş, Emekli Sen), Tüm-Belsen 1,2,3 No’lu Şubeler, Eğitim Sen 1, 2, 3 ,4, 5, 6, 7,8 No’lu Şubeler, İstanbul Diş Hekimleri Odası, Çağdaş Hukukçular Derneği, İstanbul Halkevleri, 78’liler Federasyonu, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Demokratik Alevi İnisiyatifi, KESK İstanbul Şubeler Platformu, SES, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Tabip Odası, İHD, Edebiyatçılar Derneği, 68’liler Derneği, Yalıncak Sultan Alevi Kültür Derneği, Taşdelen HBV Derneği, DTP, ÖDP, TKP, DHP, TÖP, BEKSAV, TKM, SİDAD, İmranlı-Der, EMEP, SDP, ESP, Partizan, EHP, YÇKM, NHKM, Çamşıhı Derneği

Kızıl Bayrak/İstanbul


“İncirlik Üssü kapatılsın!”

İncirlik Üssü’nün ABD emperyalizmi tarafından kullanılmasına ilişkin verilen iznin 23 Haziran günü dolması üzerine, saat 12:30’da Adana İHD binasında bir açıklama yapıldı. Açıklamada İncirlik’in ABD tarafından kullanılması protesto edildi, İncirlik Üssü’nün kapatılması talep edildi.

Açıklamada şunlar söylendi: “Bizler, ülke topraklarının, havaalanlarının, üslerin ve limanlarını ABD’nin hizmetine sunulmasına karşıyız. Emperyalistlerin ülkede kullandığı üsler kapatılmalıdır. Sürekli tedirginlik içinde yaşamamak, komşu halklara düşman haline gelmemek, barış ve kardeşlik içinde yaşamak için ülkemiz emekçileri ve bölge halkları olarak güçlerimizi birleştirelim. İncirlik’in ABD’nin çıkarları için kullanılmasına izin vermeyelim, İncirlik Üssü kapatılsın, Amerika defolsun!”

Yaklaşık 25 kişinin katıldığı basın toplantısı metnin okunmasının ardından sona erdi. İHD, KESK, ESP, ÖDP, EMEP, SDP, Alınteri, ÇHKM, Partizan adına gerçekleşen basın toplantısında, masaya “Türkiye’ye sözümüz var. Bin Umut Adana Bağımsız Milletvekili Adayı Nazmi Gür” yazılı bir dosyanın konulması dikkat çekti.

Kızıl Bayrak/Adana


PSAKD Maltepe Şubesi’nden 2 Temmuz etkinlikleri

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Maltepe Şubesi’nde Sivas şehitlerini anma etkinlikleri kapsamında 27 Haziran akşamı bir film gösterimi gerçekleştirdi.

Can Dündar’ın hazırladığı 2 Temmuz konulu belgeselin gösterimine 100’ü aşkın kişi katıldı.

Gülsuyu Heykel Meydanı’nda yapılan film gösterimi öncesinde bir dernek çalışanı Sivas katliamına ilişkin bir konuşma yaptı ve herkesi yeni Sivaslar olmaması için mücadele etmeye çağırdı.

Film gösterimi Maltepe Şubesi’nin etkinlik programının duyurusu ile son buldu.

Kızıl Bayrak/Maltepe