29 Haziran 2007 Sayı: 2007/25(25)

  Kızıl Bayrak'tan
   Sivas katliamının 14. yıldönümünde katliamcı devletten hesap soralım!
  Sivas katliamının hesabı sorulacak!
Düzen pisliklerini ortalığa saçmaya
devam ediyor!
Düzen bekçileri yeni silah alımları için Pentagon kapısında...
Tırmandırılan polis terörüne karşı
mücadeleyi yükseltelim!
Kamuda satış sözleşmesi imzalandı!
  Mamak İşçi Kültür Evleri’nin düzenlediği etkinliğe 700 işçi ve emekçi katıldı…
  BDSP’nin sosyalist milletvekili adayları
işçi ve emekçilerle buluştu...
  İstanbul bağımsız sosyalist milletvekili adaylarıyla konuştuk...
  BDSP’nin seçim faaliyetlerinden...
  “Milli şirket” OYAK
yabancı sermayeye satılıyor!
  İşten atılan Esen Plastik işçileriyle
dayanışmayı yükseltelim!
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Petrol-İş Başkanlar Kurulu:
  Gaziosmanpaşa seçim çalışması üzerine…
  Bir çift güvercin havalandı...
  İlmeği tutan ellerle şenlik yapmak!..
  Binali Soydan’a özgürlük!
  Basından...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi-emekçi hareketinden...

Esen Plastik işçileriyle sınıf dayanışması!

Esen Plastik’te çalışan işçiler Petrol-İş Aliağa Şubesi’nde örgütlendikleri için işten atılmışlardı. Bunun üzerine 5 Nisan’dan itibaren direnişe geçmişlerdi. İşten atılan işçilerin işe iade davaları ile ilgili mahkeme sürüyor. Direnişteki Esen Plastik işçilerini yalnız bırakmayan sınıf devrimcileri olarak direnişteki işçilerin sesini duyurmak ve mücadeleyi yaymak için Çiğli Organize işçilerine yönelik çeşitli eylem ve etkinliklerin yapılması konusunda görüş ve önerilerimizi iletmiştik. Bunun üzerine 15-16 Haziran vesilesiyle sınıf dayanışmasını güçlendirmek için Menemen’de direnişte olan Alkan Deri işçileri ziyarete gidilmişti. Bunun devamında 15-16 Haziran işçi direnişi ile Esen Plastik işçilerinin direnişini ele alan Petrol-iş Aliağa Şubesi tarafından bir bildiri hazırlandı. Esen Plastik işçisinin bildiri dağıtımına sınıf devrimcileri olarak destek verdik. 26 Haziran sabahı işçi servislerinde Çiğli Organize işçilerine bildiri dağıtıldı. Bildiri dağıtımı sırasında işçilere Esen Plastik direnişine destek çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak/Çiğli


Sağlıkta dönüşüm rehin aldı!

DİSK’e bağlı Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen) 23 Haziran günü Aksaray’da bulunan Özel Vatan Hastanesi önünde Sine-Sen üyesi set işçisi Ömer Mantaş’ın sağlıkta dönüşüm projesi sonucunda yaşadığı mağduriyeti anlattı.

Sine-Sen üyesi Ömer Mantaş’ın ailesi 3 Haziran günü Bağcılar’da yüksek gerilim hattının oluşturduğu alev topuna maruz kalmış ve ağır yanıklarla Bakırköy Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Annesi, eşi ve oğlu ilk müdahaleler sonrası anlaşmalı Özel Vatan Hastanesi’ne sevkedilmişlerdi.

Hastane önünde Sine-Sen pankartının açıldığı ve Limter-İş, Halkevleri, ESP, Sosyal-İş’in destek verdiği açıklamada Sine-Sen Genel Başkanı Yusuf Çetin bir konuşma yaptı. Sağlık hakkının yaşamın olmazsa olmazlarından olduğunu ve herkese eşit sunulması gerektiğini belirtti. Hastaneye şimdiye kadar 18 bin YTL ödendiğini ve tedavi sırasında anne Resmiye Mantaş’ın yaşamını yitirdiğini belirten Çetin, Ömer Mantaş’ın eşinin bugün taburcu edilmesi gerektiğini, ancak hastanenin 60 bin YTL istediği söyledi. Sağlık hizmetlerinin piyasalaştırılmasıyla beraber hastanelerin birer ticarethaneye dönüştürüldüğünü, diğer alanlarda da benzer ticarileştirme saldırılarının yaşandığını sözlerine ekledi. Mantaş ailesinin hastane giderlerinin devletin kurumlarınca karşılanmasını istedi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Kocaeli’de sağlıkçılardan eylem

22 Haziran günü Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışan taşeron işçiler hastane önünde eylem yaptılar. Bir süre önce Dev Sağlık-İş’e üye olan taşeron işçiler “Köle değil işçiyiz”, “Üreten biziz yöneten de biz olacağız”, “Söz, yetki, karar çalışanlara”, “Sağlıkta taşeron istemiyoruz” sloganlarıyla eylemi başlattılar. Basın açıklamasından önce konuşan Dev Sağlık-İş Kocaeli temsilcisi, tüm girişimlere rağmen yönetimin çalışanların sorunlarına ilişkin adım atmadığını ifade etti ve “yapılan eylem sonuç vermezse yeni eylemler yapacağız” dedi.

Taşeron işçiler adına açıklama yapan Saadet Karagöz, güvencesiz, sağlıksız, kölece çalışma koşullarına karşı haklarını kazanmak için örgütlendiklerini belirtti. Taşeron işçi değil, sağlık emekçisi olduklarını ifade ederek, sağlık çalışanlarının güvencesiz ve farklı statülerde çalıştırılmasının anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekti.

İMO’da emekçi düşmanlığı

İnşaat Mühendisleri Odası’nda çalışan iki emekçinin, 1 Mayıs 2007’de Taksim kutlamalarına katıldıkları gerekçesi ile iş akitleri feshedildi. 1 Mayıs 2007 günü TİS’den kaynaklanan iş akdi hükmünü kullanarak TMMOB’un temin ettiği araçlarla kutlamalara katılan Aynur Çetinkaya ve Celal Uyar 2 Mayıs günü işbaşı yaptıklarında, sayman üye Züber Akgöl’ün sözlü tacizine uğradı. 8 Mayıs 2007 tarihinde İMO Başkanı Taner Yüzgeç, 1 Mayıs’a odadan izin almadan gittikleri için istifa etmeleri gerektiğini söyledi. İstifa etmeleri halinde tüm haklarını ödeyeceklerini aksi halde görev yerlerini değiştireceklerini söyledi. Yasal haklarını kullandıklarını söyleyen emekçilerin 9 Mayıs tarihinde görev yerleri değiştirildi ve işyerinde sürekli sözlü tacize ve baskıya maruz kaldılar.

İMO’da 2001-02 döneminde yürütülen sendikalaşma faaliyetleri nedeniyle dönemin yönetim kurulu tarafından 6 çalışanın işten çıkarılmasının ardından yeni yönetim kurulu kendi döneminde kimsenin keyfi olarak işten çıkarılamayacağını belirtmişti. Ancak yıldırma çabası sonuç vermeyince 2 emekçi uydurma gerekçelerle 15-16 Haziran’da işten çıkarıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara


Sağlık işçileri taşerona karşı direniyor!

DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikası’nda örgütlenen Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi işçileri sosyal güvence, ekonomik haklar ve sendikal örgütlenme talebiyle 20 Haziran sabahı greve çıktılar. Grev öncesinde yemek yememe, servise binmeme gibi eylemler yapan işçiler yaptıkları eylemlerle örgütlülüklerini pekiştirmek istediler.

Yaptıkları yürüyüşle greve başlayan 700’ü aşkın Tıp Fakültesi işçisi, 21 Haziran günü 20 işçinin işine son verilme saldırısıyla karşı karşıya kaldılar. Sabah saatlerinde toplanan işçiler işbaşı yaparak, direnişlerini öğlen hastane bahçesinde, ileride de Diyarbakır Merkezi’nde yapacakları eylemlerle sürdürme kararı aldılar.


Türk Metal çeteleri hesap verecek!

Geçen hafta MİTAŞ fabrikasında dağıtım yapılırken faşist Türk Metal çeteleri, sınıf devrimcilerine yönelik saldırı gerçekleştirmişti. Sınıf devrimcileri saldırıyı teşhir eden bir basın toplantısı gerçekleştirdiler. İHD Ankara Şubesi’nde 21 Haziran günü gerçekleştirilen basın toplantısında, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, İşçiden İşçiye Ankara İşçi Bülteni, Mamak İşçi Kültür Evleri tarafından hazırlanan metin okundu.

Açıklamada “gerici faşist odakların aşılıp dağıtılması, işçi sınıfını kazanma mücadelesinin doğrudan bir parçası olarak ele alınmalıdır” denildi. Son süreçte tırmanan saldırılar karşısında ortak bir tutumla hareket etmenin önemli olduğu vurgulandı. Sermaye düzeninin kolluk güçlerinin sınıfa yönelik devrimci faaliyeti engellemek için kullandığı farklı yöntemlere ve son dönemdeki gelişmelere dikkat çekildi. Son olarak MİTAŞ Fabrikası’nda BDSP imzalı seçim bildirilerinin dağıtımı sırasında faşist Türk Metal çetesinin BDSP çalışanlarına yönelik saldırısı kınandı. “Düzenin kolluk güçlerinin saldırısı nasıl boşa çıkarılıyorsa aynı şekilde sınıfın içinde mevzilenmiş bu hainlerin saldırıları da boşa çıkartılacaktır” denildi.

Kızıl Bayrak/ Ankara


Taşeron işçileri Sağlık Bakanlığı’na yürüdü

Ankara Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi işçileri DİSK’e bağlı Genel-İş’te örgütlenmişler ve patronun saldırılarıyla karşılaşmışlardı. İşçiler bu baskı ve tehditlere karşı 8 gündür hastanenin önünde her öğlen basın açıklaması yaparak kamuoyunu bilgilendiriyorlardı. 21 Haziran günü ise hastanenin önünde toplanarak Sağlık Bakanlığı’na yürüme kararı aldılar.

Hastanenin önünde işçilerin ve destek için gelen kurumların temsilcilerinin biraraya gelmesiyle yürüyüş başladı. Önde “Taşeron işçileri köle değildir! Sendika hakkımız engellenemez! Hastane çalışanları ve işten atılan işçiler!/DİSK Genel-İş” imzalı pankart taşındı. Yürüyüş sırasında sık sık “Hastane işçisi köle değildir!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Sendika hakkımız söke söke alırız!”, “Sağlık haktır satılamaz!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek, hastan hastane kapısında ölecek!” sloganları coşkuyla atıldı. Bakanlığın önüne gelindiğinde örgütlenen işçilerin süreci anlatıldı. Ardından Genel-İş Örgütlenme Daire Başkanı Erol Ekici bir konuşma yaptı. Eylem hazırlanan dilekçilerin Sağlık Bakanlığı’na verilmesiyle sona erdi.

Eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara