2 Mart 2007 Sayı: 2007/08(08)

  Kızıl Bayrak'tan
   Sağlık emekçileriyle elele, mücadeleye!
  ABD’de ikna edildiler, MGK’de karara dönüştürdüler...
  TTB’nin “Beyaz Eylem” takvimi
Tutuklanan DTP’liler serbest bırakılsın!
Saraylara savaş kulübelere barış!
Büyüyen açlık ve yoksulluk kaderimiz olamaz!
 8 Mart etkinlikleri...
  Anadolu Yakası’nda emekçi kadın çalışması
  “Eşit işe eşit ücret!” talebinin tarih sahnesine çıkışı
  İLGP’den “ÖSS’ye hayır!” kampanyası:
  İşsizlik: Kara ölüm mü? - Yüksel Akkaya
  Haluk Gerger: ‘Yurtseverlik ile
halk sevgisi iç içedir’
  Ortadoğu’da süreç kışkırtılıyor Abu -Şehmuz Demir
  İran’a saldırı hazırlıkları devam ediyor!
  Abdullah Gül Pakistan’daydı!
  Çocuklar, misket, bomba, kapitalizm!
  Büyük tekellerden geniş çaplı
tensikat saldırısı
  DİSK’in 40. yılı ve Çelebiler’in misyonu!
  Ulugay işçilerinin direnişi sona erdi
  Bültenlerden
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İLGP’den “ÖSS’ye hayır!” kampanyası:

ÖSS’nin 5 seçeneğine karşı tek seçenek mücadele!

Herkesin ÖSS hakkında konuştuğu bir dönemden geçiyoruz. Birileri ÖSS’nin mali külfetini, başka bazıları ise ÖSS’nin yapısını tartışıyor; ÖSS kaldırılsın deniyor. Hatta tüm düzen partilerinde, seçimin yaklaşmasıyla birlikte bu fikir ortak olarak dillendiriliyor. AKP, bugün ÖSS yerine geçecek yeni sınav projeleri sunuyor. Ama hepsi ÖSS yerine farklı bir eleme sınavı koyuyor. Yani adı değişen ancak işlevi aynı olan bir sistem öneriyorlar.

Biz İLGP’ler ise, herkesin ÖSS’yi konuştuğu bugünlerde işçi-emekçi çocuklarının saflarını belirlemesi için bir çalışma başlatıyoruz. Liseli gençliğin kendi geleceği hakkında sözünü daha tok ve daha net söylemesini istiyoruz. ÖSS’ye ve eleme sınavına muhalif güçleri bir araya getiren ve bu güçleri birleştirmeyi hedefleyen yoğun bir çalışma planlamasıyla 2. döneme başlıyoruz. ÖSS 2 milyondan fazla öğrencinin hayatını değiştiriyor, geleceğini belirliyor. Daha doğrusu geleceğini karartıyor. Ancak bu tabloya rağmen ÖSS öğrenciler için halen bir umut kapısı olmaya devam ediyor. Liseli gençliğin bu temelsiz umutlarını değiştirmek zorundayız.

ÖSS’ye dair sözümüzü söylediğimiz kampanyamızın ilk çalışmasını bir referandumla başlatıyoruz. Referandum çalışmasıyla liseli gençliğe sunulan ÖSS dayatmasını ve neden ÖSS’ye karşı olduğumuzu tartışacağız. Aynı zamanda yeni çıkarılacak özgün araçlarla (bülten, bildir, broşür vb.) liseli gençliğin sorunlarını tartışacağız ve sistemin geleceksizlik saldırısını teşhir edeceğiz. Meslek liselerine ve dershane öğrencilerine seslenen iki ayrı bültenin hazırlıklarını başlattık.

ÖSS karşıtı kampanyamızı bu ilk çalışmalarla başlatmış bulunuyoruz. İlerleyen günlerde daha etkili ve tempolu bir çalışmayla kampanyamızı sürdüreceğiz.

İstanbul Liseli Gençlik Platformu

Liselilerin Sesi’nden “Dünyanın bütün dillerini konuşuyoruz!” etkinliklerine katılım çağrısı

Geçtiğimiz ay 100. sayısını çıkartan Ekim Gençliği’nin başlatmış olduğu “Dünyanın bütün dillerini konuşuyoruz” kampanyası, bugün coğrafyamızda ve dünyada egemen kılınmaya çalışılan şovenist histeriye karşı verilmiş güçlü bir yanıttır. Bizler Liselilerin Sesi çalışanları ve okurları olarak bu kampanya vesilesiyle halkların kardeşliğini haykıracak ve mücadelemizi büyüteceğiz.

Kampanya kapsamında gerçekleşecek olan “Dünyanın bütün dillerini konuşuyoruz!” etkinliklerine katılmak, bu etkinliklerin çalışmasını yapmak, okullarımızda, sokaklarda halkların kardeşliği şiarını yükseltmek, bugün biz bütün liselilerin ortak sorumluluğudur.

Bu çerçevede 4 Mart günü Ankara’da, 17 Mart’ta İzmir’de, 24 Mart’ta Adana’da, 25 Mart’ta İstanbul’da şenliklerimize bütün liseli gençliği bekliyoruz.

Çağrımız, mücadelenin dilini konuşanlaradır!

Çağrımız bu topraklarda kardeşliği yaratacak olanlaradır!


Etkinlikler için daha ayrıntılı bilgiye, www.kizilbayrak.net sitesinden ulaşılabilir. Ayrıca bizlerle irtibata geçmek için liselilerin_sesi@yahoo.com adresini kullanabilirsiniz.

Liselilerin Sesi




Şakirpaşa Nilüfer Hatun İlköğretim Okulu’nda eylem...

Öğrenciler eğitim hakkından yoksun bırakılıyor!

Adana Şakirpaşa Mahallesi’nde bulunan Nilüfer Hatun İlköğretim Okulu eğitim yılı başından itibaren öğretmen sıkıntısı yaşıyor. Ancak ikinci dönem başında okulda bulunan öğretmenlerin önemli bir kısmının başka okullara atamalarının yapılmasıyla birlikte öğretmen sıkıntısı kendini iyice gösterdi.

600 öğrencisi olan okulda şu an sadece 4 öğretmen var. Onlar da velilerin basıncı sonucunda dilekçelerini geri çekerek okuldan ayrılmaktan vazgeçtiler. Göçle gelen yoksul Kürt emekçilerin çocuklarının eğitim gördüğü okulda öğrenciler adeta eğitim haklarından yoksun bırakılıyorlar. Öğrencilerin önemli bir kısmı derste olmaları gerekirken öğretmen yokluğundan dolayı zamanlarını bahçede oynayarak geçiriyorlar. Yaşanan öğretmen sıkıntısı üzerine 20 Şubat günü okul önünde toplanan öğrenci velileri burada müdürle görüştükten sonra okul önünde bir eylem yaptılar. Eylemin ardından veliler hep birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne giderek yetkililerle görüştüler ve öğretmen sorununun çözülmesini istediler. Yetkililerden en kısa zamanda öğretmen gönderileceği sözünü alan veliler evlerine döndüler.

Ancak 21 Şubat günü okulda herhangi bir değişikliğin olmadığını hatta var olan öğretmenlerin de okuldan ayrılmaya devam ettiğini gören veliler, okul önünde toplanıp müdür ve okulda kalan öğretmenlerle görüştüler. Veliler; kendilerinden istenen tüm giderleri binbir fedakârlıkla karşıladıklarını ancak bunun karşısında tek istekleri olan çocuklarının iyi bir eğitim görme haklarının elinden alındığını dile getirerek tepki gösterdiler.

Gerek müdürün gerekse de İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin verdikleri sözler üzerine bir süre bekleme kararı alan veliler, eğer okuldaki öğretmen açığı kapatılmazsa tüm veliler ve öğrencilerle eylemler yapmayı planlıyorlar.

Kızıl Bayrak/Adana

Tuzluçayır Anadolu Lisesi’nde eylem

Tuzluçayır Anadolu Lisesi idaresi öğlen teneffüsünde öğrencilerin dışarıya çıkmasını yasaklamak amacıyla dış kapıyı 19 Şubat gününden itibaren kapatmaya başladı. Önceki yıllarda da uygulanmaya çalışılan bu yasaklama okuldaki öğrencilerin tepkisiyle boşa düşürülmüştü. Eğitimin ticarileştirilmesi ve liselerin F tipleştirilmesi sürecini okulda hızlandırma anlamına gelen bu uygulamayı Tuzluçayır Lisesi öğrencileri 3 gündür protesto ediyorlar. Öğlen teneffüsünde ıslıklarla, alkışlarla ve sloganlarla ana kapı önünde biriken öğrenciler 3 gündür fiili bir eylem süreci örmekteler.

Eylemde “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın demokratik lise mücadelemiz!” sloganları atıldı. Eyleme öğrencilerden anlamlı bir katılım sağlandı.

21 Şubat günü ise yine polis ve güvenlik görevlilerinin kapıda beklemesi üzerine demir kapı üzerinden atlayarak bu uygulamayı boşa düşürmeye çalışan öğrenciler bugün kapının açılmasını sağlamış oldular. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun karşı çıktığı bu uygulama sırasında okul kantinindeki gıda maddelerinin pahalanmış olması bu uygulamanın arkasındaki temel nedenlere de işaret etmektedir.

Tuzluçayır Anadolu Lisesi’ndeki bu saldırıya karşı mücadele önümüzdeki süreçte öğrencilerin kararlı duruşu ile devam edecek.

Kızıl Bayrak/Ankara