23 Şubat 2007 Sayı: 2007/07(07)

  Kızıl Bayrak'tan
   Siyonist İsrail’le işbirliği pekiştiriliyor
  İşbirlikçiler yeni suçlara ortak
olmaya hazırlanıyor!
  Ordu ve hükümet arasında Güney Kürdistan gerilimi...
Dinci gericiliğe ve düzenin laiklik sahtekarlığına karşı
Milliyetçilik versiyonları ve düzen medyası
8 Mart faaliyetleri ve etkinliklerinden...
 8 Mart yaklaşırken emekçi kadınlara yönelik çalışmamız üzerine...
  “Ev kadınlarına sigorta hakkı!”
  İbrahim Ethem İlaç işçisi fabrikaya kapandı...
  Haluk Gerger ile Ortadoğu’daki son gelişmeler üzerine konuştuk...
  Dışişleri Bakanı Washington’dan sonra
Suudi Arabistan’da!
  Filistin yönetimine tam teslimiyet dayatılıyor
  Yükselen bir kapitalist güç: Sosyal-emperyalist Çin
  TİB-DER Genel Kurulu gerçekleşti...
  ÇAM-DER’de birinci yıl etkinliği
  100. sayımızla sesimizi daha da
yükseltiyoruz
  “GATS, AB uyum sürecinde
meslekler nereye?”
  Yaşar Büyükanıt’ın ABD gezisi ve bir
kez daha ortaya çıkan gerçekler - M. Can Yüce
  Bültenlerden...
  Basından...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Sempozyuma hazırlık...

“GATS, AB uyum sürecinde meslekler nereye?”

13-14 Nisan tarihleri arasında YTÜ’de gerçekleştirilecek olan “GATS, AB uyum sürecinde meslekler nereye?” konulu sempozyumun tanıtım toplantısı 17 Şubat günü Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Dış Karakol binasında yapıldı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Öğrenci Komisyonu’nun çağrısıyla biraraya gelen komisyonlar, kulüpler ve örgütlenmeler kendi gelecekleriyle ilgili konularda söz sahibi olmak istediklerini ifade ettiler. Sempozyum çalışması yeni dönemin açılmasıyla beraber üniversitelerde başlayacak.

Sempozyumun tanıtımının yapıldığı açıklamada; ‘95 yılında imzalanan GATS anlaşması ve AB uyum süreci gereği, mesleklerin yeniden yapılandırılmasının öngörüldüğü ifade edildi. Bu çerçevede meclisten çıkarılan kararlar doğrultusunda oluşturulan yönetmeliklere bakıldığında, mesleklerin tümüyle sermayenin denetimine bırakıldığı ifade edildi. Birçok kamusal alanda olduğu gibi tekelleşme ve tasfiyenin gerçekleştirilmeye çalışıldığı dile getirildi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Öğrenci Komisyonu, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Öğrenci Komisyonu, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Öğrenci Komisyonu, Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Öğrenci Komisyonu, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Öğrenci Komisyonu, Toplumcu Mühendislik Mimarlık Öğrencileri, Çağdaş Genç Avukatlar, Tıp Öğrencileri Kolu olarak, yaşanan sorunları meslek gruplarının öznel durumlarını da ortaya koyarak tartışabilmek ve ortak çözüm üretmek için biraraya gelindiği ifade edildi.

Sempozyumu birlikte örgütleme çağrısının yapıldığı açıklamada şunlar söylendi:

“Çağrımız benzer dönüşümleri yaşayanlara; dört yıllık lisans eğitimi ve bu dönem içinde yaptığı stajları hiçe sayılan, tüm bu uygulamaların sonucunda işsizlikle karşı karşıya kalacak olan herkesedir! Sorunlarımıza çözüm arayacağımız bir platformu birlikte oluşturmak için, alanlarında benzer dönüşümleri yaşayan herkesi birlikte hareket etmeye, bu yönde 13-14 Nisan tarihlerinde Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştireceğimiz ‘GATS ve AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye’ konulu sempozyumu birlikte örgütlemeye çağırıyoruz!

Sempozyum 2 gün olarak kurgulanmış; program, öğrencilerin de sunum yapabilmelerine imkân verecek şekilde oluşturulmuştur. Sunumlar sonrasında, mümkün olan en geniş katılımla bir forum düzenlenerek açık bir tartışma ortamı yaratılacaktır.

Bizim açımızdan sempozyum, öncesiyle sonrasıyla kurgulanmış, hedefli bir çalışmaya konu edilmek ihtiyacı taşımaktadır. Ortak çalışmayı da besleyecek olan yerel çalışmalar, öncelikle yerel toplantılar ile her alanın kendi içinde tartışmalar yapabilmesinin, bunun sonucunda da ikinci gün yapılacak foruma somut talepler sunabilmesinin önünü açacaktır.

Bu yüzden çıkarılacak ortak afiş, bildiri, broşür gibi araçların kullanımı kadar, her alanın yaşadığı dönüşümü anlatacak ayrı bir çalışma olması kurgulanmaktadır.

Özet olarak yapılması amaçlanan:

* Çalışmayı dönüşümlerin yaşandığı tüm alanlara yaymak,

* Hazırlanan ortak afiş, bildiri, broşür gibi araçlarla dönüşümlerin genel kapsamını anlatmak,

* Dönüşümlerin her alanda farklı yansımaları olduğundan, örgütlerin kendi somut sorunlarıyla ilgili yerel çalışmalarını yapması,

* Konuyu üniversitelerde geniş katılımlı toplantılara konu edebilmek,

* Sempozyumu, sonrasına bir şeyler bırakma hedefiyle örgütlemektir.”

Kızıl Bayrak/İstanbul


“Genç”liğe ve gerçeklere bakış!

İzmir 14 Şubat’ta, her hafta kanal D ekranlarında yayımlanan “Genç Bakış” adlı programa ev sahipliği yaptı. Gençlerin sesini ekran aracılığıyla kitlelere taşıma iddiası taşıyan program, “Üniversite nedir? Üniversiteler nereye gidiyor ve üniversiteler ülkenin kalkınmasında lokomotif görevi üstlenebilirler mi?” başlığını taşıyordu. Konuk olarak ODTÜ, Harran, Dokuz Eylül, Anadolu ve Koç üniversitelerinin rektörleri programa katıldılar.

Bizler de “sesimizi duyarmak” amacıyla gece saat 00.30’da içeri girmek istedik. Ancak “gençliğin sesi”ni duyurduğunu iddia eden programcılar bizim gelişimizden rahatsız olmuştu, içeri girişimiz yoğun “güvenlik” önlemleri arasında gerçekleşti. Keyfi olarak bizi içeri almama çabaları sergilendi.

Programın akışı içinde bu kadar yoğun “güvenlik” önlemi almalarının nedeni ortaya çıktı. Zira ilerleyen saatlerde program, rektörlerin üniversitelerinin reklamlarını yaptıkları bir platforma dönüştürülmeye çalışıldı. Ancak programa katılan öğrencilerin müdahalesi sonucu konunun akışı değiştirildi. Üniversitelerin ticarileştirilmesine, üniversitelerden mezun olan diplomalı işsizler ordusuna, üniversitelerin bilim üretmekten uzak anti-demokratik işleyişine, son dönemde tüm üniversitelerde baş gösteren faşist baskı ve saldırılara vurgu yapıldı.

Özellikle 9 Eylül Üniversitesi öğrencileri, son dönemde uygulanan sindirme ve baskı politikalarının uygulayıcısı Rektör Emin Alıcı’nın yalanlarını ortaya serdiler. Eğitim ve İktisat Fakültesi öğrencilerinin okullarına girişlerinin engellendiği, Profesör İzge Günal’ın emekçi sağlıkçıların işten atılmasını engellemeye kalkıştığı için Alıcı tarafından bizzat görevinden alındığı, keyfi nedenlere açılan soruşturmalar teşhir edildi. Ege Üniversitesi’nden bir arkadaşımızın polis tarafından katledilen Ali Serkan Eroğlu’nu hatırlatması, asıl soruşturmanın kimlere açılması gerektiğini vurgulaması “demokrasi” ve “can güvenliğimiz” için kamera ve turnike sistemini getirenlerin savunduklarını boşa düşüren söylemler oldu.

Rektörler konuşmaya fırsat bulabildiklerinde devletin üniversitelere gerekli kaynağı ayırmadığını, üniversitelerin piyasanın ihtiyaç duyduğu kişileri yetiştirdiğini ancak piyasada istihdam edilecek kişiler adına yanlış politikalar üretildiğini, Avrupa üniversitelerine bakarak Türk üniversitelerinde verilen eğitimin nitelikli olduğunu vb. dile getirdiler.

Program boyunca konuşmanın akışını belirleyen ve konu hakimiyetini sağlayan öğrenciler oldular. “Genç Bakış” programını izleyenler, eğitimin tamamen ticarileştirildiğini/paralılaştırıldığını, bu sorunun her geçen gün daha yakıcı hale geldiğini, üniversitelerde “demokrasi”nin olduğunu iddia edenlerin keyfi uygulamalarla hakkını arayanlara baskı uyguladığını görmüş oldular.

Gece 03:30’a doğru biten program sonrası tartışmalar kısmen devam etti. Programda istedikleri gibi konuşacaklarını, reklamlarını yapacaklarını sanan rektörler meydanın boş olmadığını görmüş oldular.

Bizler, Ege ve 9 Eylül Üniversitesi’nden ilerici, devrimci, demokrat öğrenciler olarak mücadeleye devam edeceğimizi, meydanın boş olmadığını, bizleri asla susturamayacaklarını bir kez daha ilan etmiş olduk.

Ekim Gençliği İzmir