23 Şubat 2007 Sayı: 2007/07(07)

  Kızıl Bayrak'tan
   Siyonist İsrail’le işbirliği pekiştiriliyor
  İşbirlikçiler yeni suçlara ortak
olmaya hazırlanıyor!
  Ordu ve hükümet arasında Güney Kürdistan gerilimi...
Dinci gericiliğe ve düzenin laiklik sahtekarlığına karşı
Milliyetçilik versiyonları ve düzen medyası
8 Mart faaliyetleri ve etkinliklerinden...
 8 Mart yaklaşırken emekçi kadınlara yönelik çalışmamız üzerine...
  “Ev kadınlarına sigorta hakkı!”
  İbrahim Ethem İlaç işçisi fabrikaya kapandı...
  Haluk Gerger ile Ortadoğu’daki son gelişmeler üzerine konuştuk...
  Dışişleri Bakanı Washington’dan sonra
Suudi Arabistan’da!
  Filistin yönetimine tam teslimiyet dayatılıyor
  Yükselen bir kapitalist güç: Sosyal-emperyalist Çin
  TİB-DER Genel Kurulu gerçekleşti...
  ÇAM-DER’de birinci yıl etkinliği
  100. sayımızla sesimizi daha da
yükseltiyoruz
  “GATS, AB uyum sürecinde
meslekler nereye?”
  Yaşar Büyükanıt’ın ABD gezisi ve bir
kez daha ortaya çıkan gerçekler - M. Can Yüce
  Bültenlerden...
  Basından...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

TİB-DER Genel Kurulu gerçekleşti...

Sorunlar ve mücadele yöntemleri tartışıldı

Tersane İşçileri Birliği Derneği 1. Olağan Genel Kurulu 18 Şubat günü Tuzla İçmeler Tren İstasyonu’ndaki dernek binasında gerçekleştirildi. Derneğin hedeflerinin konuşulduğu ve Tuzla tersaneler havzasındaki işçilerin örgütlenmesine yönelik somut tartışmaların yapıldığı genel kurul oldukça canlı bir atmosferde gerçekleşti.

Kurul sınıf mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı, kürsüden yapılan konuşmalarla devam etti. İlk konuşmayı Dernek Geçici Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Nihadioğlu yaptı. Genel kurulu sadece yönetimlerin belirlendiği bir etkinlik olarak değil, tersane işçilerinin sorunlarının ve buna karşı mücadele yöntemlerinin tartışıldığı bir etkinlik olarak ele aldıklarını ifade etti. Bu genel kurulun da taşeronlaştırmaya, güvencesiz ve düşük ücretle çalışmaya karşı bir mücadele programı oluşturabilmenin basamağı olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Tuzla Tersaneler havzasında mücadele ruhuna ihtiyaç olduğunu ifade eden Nihadioğlu, 1872 yılında Kasımpaşa Tersanesi’nde ücretlerini almak için direnen 600 işçinin kararlı ve militan direnişini örnek verdi. Tüm tersane işçilerine örgütlenme çağrısı yaptı.

Nihadioğlu’nun ardından Tez Koop-İş Eğitim Danışmanı Volkan Yaraşır söz aldı. Yaraşır, “Gerçekten cehennem diye tabir edilebilecek bir yerde çalışıyorsunuz. Burada üç azraile karşı mücadele ediliyor. Birinci azrail, gerçekten ölümle karşı karşıya çalışıyorsunuz, ikinci azrail gerçekten ancak örgütlü mücadele verildiği takdirde yenilebilecek bir azrail, işverenler-GİSBİR-, üçüncü azrail kafalardaki ümitsizliktir. Bu cehennemi cennete çevirmenin üç tane yöntemi var; en temel talepler konusunda harekete geçebilmek, işverenlere karşı bir blok içerisinde hareket edebilmek, Tuzla’da işçi sınıfının birliğini sağlamak...”

Yaraşır konuşmasını gökyüzünde uçan bütün evcil güvercinleri peşinden sürükleyen ve bu yüzden güvercin sahiplerinin yani tersane patronlarının sevmediği bir kuş olan Boran’ın hikayesi ile bitirdi.

Yaraşır’ın konuşmasının ardından mali rapor okundu ve oylamaya sunuldu. Ardından Faaliyet Raporu’nun okunmasına geçildi. Faaliyet raporunda dünyada ve Türkiye’de sınıf hareketinin genel durumu, tersaneler havzası, neden bir dernek ve nasıl bir derneğe ihtiyaç olduğu ve TİB-Der’in kurulduğu günden bugüne örgütleyicisi-destekçisi olduğu eylem ve etkinlikler anlatıldı. Oylamaya sunulan rapor oybirliği ile kabul edildi.

Oylamanın ardından derneğin çalışmalarına maddi-manevi katkı sunarak işçilere destek olan Av. Seyit Nusret Öztürk’e plaket verildi. Öztürk, yaptığı teşekkür konuşmasında yolun daha başında olduklarını ve mücadelelerinin daha da güçlü olabilmesi için elinden gelen herşeyi yapacağını belirtti. Tersane işçilerine, mücadelede ellerini taşın altına koyma çağrısı yaptı.

Genel Kurul’a sunulan önergeler tersane işçilerinin oylarına sunuldu. Sunulan önergeler arasında şu başlıklar yeraldı:

Tuzla tersane havzasında “Gücümüz birliğimizden gelir, ellerimizi birleştirelim, TİB-DER’de örgütlenelim!” şiarlı bir üyelik kampanyası başlatılması; seçilecek yönetim kurulunun servis sorunu üzerine GİSBİR ile görüşmesi ve Tersane işçilerinin oturduğu semtlere ücretsiz servis konulması talebiyle kampanya örgütlenmesi; işçilerden ve avukatlardan oluşan bir hukuk komisyonunun kurulması; “Sigortasız tek bir işçi kalmayacak!” kampanyasının iş cinayetleri ile birleştirilmesi ve konunun gündemleştirilmesi için havza dışında etkinliklerin örgütlenmesi, bu kampanyanın 1 Mayıs alanına ve sonrasına taşınması, GİSBİR’e yapılacak bir yürüyüş ile sonlandırılması; taşeronlaştırmaya karşı bir kampanya örgütlenmesi; yılda bir iş gününün iş cinayetlerinde yitirdiğimiz işçi arkadaşlara adanması ve gün boyunca etkinlikler düzenlenmesi, ailelerin ziyaret edilmesi; Tersane İşçileri Bülteni’nin derneğin yayın organı haline getirilmesi; internet sitesi hazırlanması; 8 Mart, 1 Mayıs, 15-16 Haziran gibi işçi sınıfı için tarihi önemi olan günlere sahip çıkılması, bu günlerin anlam ve önemi üzerine etkinlikler örgütlenmesi, düzenlenen mitinglere katılım sağlanması; dernek dışında örgütlenecek eylem ve etkinliklere katılım sağlanması; insanlık dışı yerlerde yaşayan gurbetçi işçilere, uygun barınma yerleri sağlanması için mücadelenin örgütlenmesi.

Her bir önerge işçiler tarafından tartışıldı. İşçiler örgütlenecek kampanyalara dair fikirlerini sundular. Önergelerin oy birliği ile kabul edilmesinden sonra yeni yönetim kurulunu belirlemek için oylama yapıldı. Yapılan oylama sonucunda Zeynel Nihadioğlu, Ali Gençağa Gökvelioğlu, Cahit Atalay, Erdal Ergen, Cesim Çay oybirliği ile yeni yönetim kuruluna seçildiler.

Yeni yönetim adına Zeynel Nihadioğlu kürsüye çıkarak kapanış konuşmasını yaptı. Nihadioğlu, “Buradaki sorunlar belli, yürünecek yol belli, yapılacak işler belli. Bunların hepsini birlikte yapacağız” diyerek, genel kuruldan aldıkları güç ile mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Tüm tersane işçilerini çalışmalara destek olmaya ve derneğin çalışmalarına katılmaya çağırdı.

Genel Kurula 50 işçi katıldı.

Kızıl Bayrak/Kartal


Tersane Birliği Derneği Genel Kurulu’na hazırlık çalışmaları...

18 Şubat’ta gerçekleştirilen genel kurula hazırlık çerçevesinde, yaklaşık 2 haftalık bir çalışma programı belirledik. Her Cumartesi yapılan geniş katılımlı işçi toplantılarında nasıl bir genel kurul olması gerektiğini tartıştık. 10 önerge bu toplantılarda yapılan tartışmalar sonucu hazırlandı. Çalışmanın kitle ayağı ile pratik faaliyet ayağı uzun tartışmalar sonucu belli bir programa bağlandı.

Öncelikli olarak Genel Kurula çağıran ve temel taleplerimizin yer aldığı toplam 3500 el ilanını Aydıntepe İstasyonu, İçmeler İstasyonu, Dearsan Tersanesi önü ve Tuzla Gemi tersanesi önünde 4 gün boyunca ajitasyonlar eşliğinde dağıttık. Toplam 300 adet çağrı afişini tersaneler çevresine astık. 30 ozalit çıktıyı yine tersaneler bölgesine astık. Kapağından “Gücümüz birliğimizden gelir! Tersane İşçileri Birliği Derneği Birinci Olağan Genel Kurul’unda buluşalım!” şiarıyla çağrı yapan Tersane İşçileri Bülteni’nden 2500’ünü Aydıntepe İstasyon, İçmeler İstasyon, Dearsan ve Sedef Tersanesi önünde dağıttık. Ayrıca 300 davetiyeyi tersane işçilerine ve sendikalara ulaştırdık. Yanısıra işçilerin oturduğu evlerde toplantılar yaparak genel kurulun mantığını anlattık, kurula çağrı yaptık.

Tersane İşçileri Birliği


GOP işçileri buluşuyor!

Gaziosmanpaşa’da yaklaşık 2 aydır sürdürdüğümüz “GOP İşçileri Buluşuyor” başlıklı kampanyamızı 25 Şubat’ta gerçekleştireceğimiz etkinlikle sonlandıracağız. Kampanyamız çerçevesinde bölgemizdeki tüm emekçilere mücadele çağrısı yapıyoruz.

Diğer yandan emekçileri bir mücadele programı etrafında buluşturabilecek tartışma zeminleri yaratmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda “işçi buluşmaları” gerçekleştiriyoruz. Bu buluşmalarda yalnızca tartışmalar yürütmüyoruz, aynı zamanda bölgedeki emekçilerin yaşadığı sorunlara müdahale etmeyi hedefliyoruz.

Bu açıdan bir takım olumlu adımlar attık, kısmi başarılar elde ettik.

Kampanya çerçevesinde “Emekçi Kadın Buluşmaları”, “Fabrika buluşmaları” ve “Mahalli buluşmalar” gerçekleştirdik. Bölgede GOP İşçi Platformu imzalı örgütlenme çağrısı yaptığımız yüzlerce afişi Elma Bahçesi, Gazi Mahallesi, Alibeyköy, Gaziosmanpaşa, Bereç, Rami çevresine yaygınca yaptık. Ayrıca Karadeniz Mahallesi’nde “Çeteleşmeye, faşizme, yozlaşmaya izin vermeyeceğiz!” başlıklı afişleri yaygın olarak yaptık.

Bu çalışmalarla ortaya çıkan birikimi 25 Şubat’ta gerçekleştireceğimiz “GOP İşçileri Buluşuyor!” etkinliği ile pekiştirmeyi amaçlıyoruz. Etkinlik davetiyelerimizi fabrika önlerinde, emekçi semtlerinde kapı kapı dolaşarak emekçilere ulaştırıyoruz.

GOP İşçi Platformu