2 Şubat 2007 Sayı: 2007/04(04)

  Kızıl Bayrak'tan
   Düzenin şovenizm dalgasın kırmak için
devrim rüzgarını güçlendirelim!
  Kerkük çıkışının anlamı ve hedefleri
  ABD’nin hesapları ve
uşakların “muhatap” krizi!
  Demokrasi işçi sınıfının dişe diş
mücadelesiyle kazanılacaktır!
İncirlik Üssü derhal kapatılmalıdır!
İsmail Cem devlet töreniyle uğurlandı
Tecrit karşıtı eylemlerden...
 Büyük korku!.. - Yüksel Akkaya
  Karneler çöpe!
  Sağlık emekçilerinin eylemlerinden...
  Sermaye düzeninin zor yılı
  Filistin’deki çatışmanın gerisinde ABD-İsrail var
  Emperyalist/siyonist güçlerin Lübnan
halklarını birbirine kırdırma planı
  Suudi bakandan İran’a tehdit!
  Afganistan’a ek kuvvet gönderme hazırlığı
  Kadınlar mücadele ile özgürleşir!
  2007’ye girerken/4
  Programlanmış felaket! - Mumia Abu-Jamal
  GOİ, NATO ve Türkiye -
A. H. Yalaz
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Partizan Parti şehitlerini andı

Partizan tarafından her yıl Ocak ayının son haftasında gerçekleştirilen “Parti ve komünizm şehitlerini anma etkinliği” bu yıl da 28 Ocak günü Tohum Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Etkinlik devrim şehitleri anısına gerçekleştirilen saygı duruşuyla başladı. Açılış konuşmasında devrim mücadelesinin önemi ve yaşamını bu uğurda tereddütsüzce feda eden devrim şehitlerinin bu mücadele içerisindeki yeri vurgulandı. Açılış konuşmasının ardından “Umudun ateş toplarına 3” isimli sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Sinevizyon gösteriminde Rusya’da, Çin’de, Küba’da ve dünyanın birçok yerinde gelişen devrimci süreçlerin ardından tüm bunların Türkiye’ye yansımaları ve Türkiye devrimci hareketinin gelişim seyri kısaca özetlendi. ‘60’lardan günümüze devrim şehitleriyle gerilla görüntülerinin yoğunlaştığı sinevizyon kitle tarafından sık sık alkışlandı.

Daha sonra Partizan adına Bayram Kama, Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri adına Semiha Köz’ün katıldığı bir söyleşi gerçekleştirildi. Konuşmalarda parti şehitlerinin birçoğunun taşıdığı belirgin özelliklerle şehit ailelerinin önemi vurgulandı. Devrim mücadelesini geliştirmenin, şehitlerin anısına duygusal bir bağlılıkla değil, ancak onların savunduğu değerlerin algılanması ve savunulması ile mümkün olacağının altı çizildi. Söyleşinin ardından kürsüye çıkan şehit aileleri duygu ve düşüncelerini anlatan konuşmalar yaptılar. Şehitlere saygı duyduklarını ve mücadelelerini sahiplendiklerini ifade ettiler. Ailelerin konuşmaları kitle tarafından yer yer “Anaların öfkesi katilleri boğacak!” sloganları ile kesildi.

Aranın ardından Grup Göç sahne aldı, halk türkülerinden oluşan bir program sundu. Daha sonra bir halk ozanı bağlama eşliğinde türkülerini söyledi. Sahneye son olarak Grup Munzur çıktı. Munzur’un seslendirdiği türkü ve marşlar kitle tarafından coşkuyla söylendi.

300’ün üzerinde kişinin katıldığı etkinlikte çeşitli semtlerden İşçi-Köylü ve Partizan okurlarının mesajlarının yanı sıra DHP ve BDSP’nin etkinliği selamlayan mesajları da okundu.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Mamak İKE bahara hazırlanıyor!

Mamak İşçi Kültür Evleri olarak gerek kurumsal, gerekse de işçi ve emekçilere yönelik politik faaliyetlerimiz ekseninde bahar sürecine hazırlanıyoruz.

Bu çerçevede, 8 Mart ve bahar döneminin toplam gündemleri üzerinden bir planlama yaptık.

İlk olarak Mamak İKE çocuk tiyatrosu ailelere yönelik bir çalışma başlattı. Geçtiğimiz hafta kursiyerlerin ailelerine “Kadınlarımızın Yüzleri” adlı bir belgesel gösterildi. Ayrıca üç haftadır çocuklara yönelik çizgi film gösterimleri yapılıyor. Çocuk tiyatrosu 8 Mart etkinliği için bir oyun hazırlığını sürdürüyor.

Yanı sıra Emekçi Kadın Komisyonu 8 Mart gündemli bir çalışma programı hazırladı. Kadının tarihsel ezilmişliği, kadın sağlığı ve sosyal güvenlik vb. konularda seminerler gerçekleştirilecek. Ayrıca ev toplantıları, anket ve imza vb. çeşitli araçlar etkin olarak kullanılacak.

Bahar çalışması kapsamında bir başka hedefimiz ise, Mamak İşçi-Emekçi Komisyonu’nu oluşturmaktı. Bahar kampanyası çerçevesinde işçi ve emekçileri harekete geçirecek, planlanan çalışmayı sahiplenecek bir işçi-emekçi komisyonu için ilk adımlar atıldı. Bu hedefe uygun bir şekilde geçtiğimiz hafta binlerce emekçiye toplantı çağrısı yapıldı. “Sosyal yıkım saldırılarına, sefalet koşullarına ve yozlaşmaya karşı baharı kazanmak için toplanıyoruz!” şiarıyla başlattığımız çalışmada binlerce el ilanı ve yüzlerce afiş kullandık. Bu çağrıya yanıt veren emekçilerle bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda festival ve asgari ücret çalışmalarının deneyimlerinin yanı sıra, 2007 yılının temel gündemleri tartışıldı. Aynı şekilde bahar kampanyasından festivale, 1 Mayıs’tan seçimlere kadar uzanacak bir süreçte birlikte neler yapılabileceği tartışıldı. Bu süreci birlikte örgütlemenin bir zemini olarak işçi-emekçi komisyonunun kurulması kararlaştırıldı.

Mamak İşçi Kültür Evleri olarak başta bahar dönemi olmak üzere ortaya koyduğumuz hedefleri kazanma doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Mamak İşçi Kültür Evleri çalışanları


Yapı Yol-Sen üyeleri eylem yaptı

25 Ocak günü işyerlerinde topladıkları dilekçeleri Maliye Bakanlığı’na vermek üzere eylem yapan Yapı Yol-Sen üyeleri polis engeliyle karşılaştı.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı önünde toplanan emekçiler buradan Maliye Bakanlığı’na yürümek istedi. Kolluk güçlerinin pankart açılmasına ve slogan atılmasına izin vermemesi üzerine eylemcilerle polis arasında gerginlik yaşandı.

Emekçiler “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İnsanca yaşamak istiyoruz!”, “Hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır!” sloganları attı. Yapılan pazarlık sonucu kitle pankartsız ve slogansız bir şekilde Maliye Bakanlığı’na yürüdü. Burada Yapı-Yol Sen Genel Başkanı Bedri Tekin açıklama yaptı. Tekin, polisin Sahil Güvenlik Komutanlığı’na kadar slogan ve pankartsız yürümelerini istediğini belirterek, “Biz bugün burada bir ilki gerçekleştireceğiz. Biz susarak da, slogansız da kendimizi ifade edebiliriz. Emniyet güçlerini protesto için bugün burada slogan atılmayacak, pankart açılmayacak. Ülke kurtulacak” dedi. Emekçiler polisin tutumunu alkışlarla protesto etti.

Yeni ücretlerin düzenlenmesi ile ilgili taslağın Maliye Bakanlığı’nda olduğunu ifade eden Tekin, sözkonusu taslağın olumlu görüşlerle birlikte Başbakanlığa iletileceğini ifade etti. 2007 bütçesinin kamu çalışanlarına kaynak ayrılmadığını belirten Tekin, “Maliye Bakanlığı bilsin de ‘Kaynak yok’ yalanlarına inanmamız mümkün değil” dedi. Ek ödeme yapılan birçok kurumda kurum gelirlerinin yüzde 50’sinin ek ödeme olarak çalışanlara dağıtıldığını belirten Tekin, Yapı-Yol Sen olarak kurum gelirlerinin sadece yüzde 7’sini istediklerini söyledi. 19-24 Şubat tarihleri arasında 5 koldan Ankara yürüyüşü yapacaklarını belirten Tekin, 12 Nisan’da da otoyol ve köprülerde iş yavaşlatma, diğer işyerlerinde de iş bırakma eylemi yapacaklarını bildirdi.

Eylemin ardından hazırlanan dilekçeler bakanlığa iletildi.


Başaran Gençlik Birliği’nden film gösterimi

Sultanbeyli’nin Başaran Mahallesi’nde bir süre öncesinde Gençlik Birliği kurulmuştu. Yozlaşmaya ve emekçilerin yaşadıkları sorunlara karşı mücadele etmek amacıyla kurulan Başaran Gençlik Birliği bir süredir çalışmalarını yoğunlaştırarak sürdürüyor. Birlik en son 27 Ocak günü bir film gösterimi gerçekleştirdi.

Film gösteriminden önce yapılan açılış konuşmasında birliğin kuruluş amacı ve bugüne kadar yürüttüğü çalışmalar anlatıldı. Önümüzdeki dönemde mahallede bir dernek açılmasının düşünüldüğü ifade edildi. Aynı zamanda mahalle halkının katılabileceği sosyal etkinlikler düzenleneceği, bu tür etkinliklerin yozlaşmaya karşı mücadelenin bir parçası olacağı vurgulandı. Bundan sonra film gösterimi vb. etkinliklerin yapılacağı ifade edildi. Ardından “Babam ve Oğlum” filminin gösterimi gerçekleştirildi. 40 kişinin katıldığı ve coşkulu bir atmosferde geçen etkinlik ilkokul öğrencilerinin okuduğu Nazım Hikmet şiirleri ile sona erdi.

Birlik bileşenleri bundan sonra da çalışmalarına tüm güçleri ile devam edeceklerini, mahallede yozlaşmaya ve çeteleşmeye geçit vermeyeceklerini ifade ediyorlar.

Kızıl Bayrak/Ümraniye


Eğitim-Sen’den baskılara karşı eylem...

KESK Bursa Şubeler Platformu 30 Ocak günü İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yaptığı eylemle Eğitim-Sen üyesi kamu emekçilerine yönelik baskı ve soruşturmaları protesto etti.

Yapılan açıklamada okul müdürü tarafından sendikal faaliyette bulunduğu için Bursa Eğitim-Sen Şube Başkanı hakkında açılan soruşturmaların Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce işlemden kaldırıldığı belirtildi. Okul müdürünün istifası istendi. Eğitim-Sen’lilere açılan soruşturmaların kamu emekçilerinin mücadelesini engellemeye yönelik olduğu belirtildi. KESK’in saldırılara karşı mücadele edeceği vurgulandı. Eylemin ardından okul müdürü hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. “Baskı, sürgün, cezalara son!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarının atıldığı eyleme 30 kamu emekçisi katıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa