2 Şubat 2007 Sayı: 2007/04(04)

  Kızıl Bayrak'tan
   Düzenin şovenizm dalgasın kırmak için
devrim rüzgarını güçlendirelim!
  Kerkük çıkışının anlamı ve hedefleri
  ABD’nin hesapları ve
uşakların “muhatap” krizi!
  Demokrasi işçi sınıfının dişe diş
mücadelesiyle kazanılacaktır!
İncirlik Üssü derhal kapatılmalıdır!
İsmail Cem devlet töreniyle uğurlandı
Tecrit karşıtı eylemlerden...
 Büyük korku!.. - Yüksel Akkaya
  Karneler çöpe!
  Sağlık emekçilerinin eylemlerinden...
  Sermaye düzeninin zor yılı
  Filistin’deki çatışmanın gerisinde ABD-İsrail var
  Emperyalist/siyonist güçlerin Lübnan
halklarını birbirine kırdırma planı
  Suudi bakandan İran’a tehdit!
  Afganistan’a ek kuvvet gönderme hazırlığı
  Kadınlar mücadele ile özgürleşir!
  2007’ye girerken/4
  Programlanmış felaket! - Mumia Abu-Jamal
  GOİ, NATO ve Türkiye -
A. H. Yalaz
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Sağlık emekçilerinin eylemlerinden...

“Sağlıkta yıkımı durduralım!”

TTB ve SES üyeleri, “İthal Ucuz Hekim... Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası... Eğitim Hastanelerinde AKP Kadrolaşması... 100.000 Hekimin Başına Geçirilmeye Çalışılan Torba Yasaya Karşı” 30 Ocak’ta, Türkiye’nin çeşitli illerinde, “itiraz eylemi” gerçekleştirdiler.

İstanbul: “İtirazımız var!”

İstanbul’da Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde eylem yapan emekçiler “torba yasa”yı protesto ettiler. “İtirazımız var!”, “Angaryaya son, mesaimiz 40 saate düşürülsün!”, “Radyolojide çalışma saati yükseltilmesin!”, “Memurlar 40 saat sağlık personeli 45 saat çalışıyor!” vb. dövizler taşıyan sağlık çalışanları sloganlarla da tepkilerini dile getirdiler.

Eylemde konuşma yapan TTB Başkanı Gencay Gürsoy AKP hükümetini eleştirerek şunları söyledi: “Bugün Türk Tabipleri Birliği heyeti diğer oda temsilcileriyle birlikte, mecliste grup başkan vekilleri ve milletvekilleriyle görüşecekler. Umuyoruz ki burada bu sorun çözülür, geri alırlar yasayı ve tarafların soğukkanlı biçimde, bilimsel verileri temel alarak ortak çözümlere kavuşulması konusunda bir kapı açarlar. Bu olmadığı takdirde geçmiş dönemlerde olduğu gibi eylemlerimiz devam edecektir.”

Daha sonra SES Aksaray Şube Başkanı Rabia Tuncer bir konuşma yaptı. Tuncer, hükümetin gerçekleştirdiği uygulamaların sadece sağlık çalışanlarını değil halkı da etkilediğini ifade etti. Sağlık hizmetinde çalışan tüm emekçilerin saldırılara karşı mücadeleye devam edeceğini vurguladı.

Ardından İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Semih Güngör kısa bir konuşma yaptı. Basın metnini İTO Genel Sekteri okudu.


Ankara: “Özelleştirmeye hayır!”

TTB ve SES’in düzenlediği eylemde emekçiler “Herkese eşit ücretsiz sağlık!”, “SES’siz kalmayacağız”, “Özelleştirmeye hayır!” yazılı dövizler taşıdılar, benzer içerikte slogan attılar.

Açıklamayı TTB adına Sinan Adıyaman yaptı. Adıyaman, “torba yasa”nın ucuz hekim çalıştırmanın zeminini döşediğini, hekimlere mali sorumluluk sigortası yaptırma zorunluluğu getirdiğini, radyoloji çalışanlarının çalışma sürelerinin uzatıldığını vurguladı.

Eylemde konuşma yapan SES Genel Başkanı Köksal Aydın da yasanın kazanılmış hakları gaspedeceğini vurguladı, mücadele çağrısı yaptı.


Adana: “Sağlıkta tasarruf ölüm demektir!”

Saat 12:30’da Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis’i önünde biraraya gelen sağlık emekçileri adına basın açıklamasını Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu yaptı. Küçükosmanoğlu şunları söyledi:

“Gerek kamuda gerekse de özel sektörde çalışan; akademisyen, uzman, asistan, pratisyen bütün hekimlerin bu yasa tasarısına şiddetle karşı olduklarını daha önce de defalarca yetkililere ve kamuoyuna duyurduk. Hükümet ise ne yazık ki; hekimlerin bu itirazını duymamak ve anlamamakta ısrar etmektedir.

100.000 hekimin başına torba geçirmeye çalışan bu Torba Yasa’nın muhtemel görüşülme tarihi olan bugün bütün Türkiye’de ‘itiraz eylemi’ gerçekleştirmekteyiz. Bugün TBMM’de görüşlerimizi ve tepkilerimizi hükümete ve siyasi partilere ileteceğiz...”

Adana Tabip Odası ve SES Adana Şubesi tarafından düzenlenen eyleme Dev Sağlık-İş de destek verdi. Eylemde “Sağlıkta tasarruf ölüm demektir!”, “Sağlıkta yıkımı durduralım!” sloganları atıldı. Yaklaşık 50 sağlık emekçisinin katıldığı eylem basın metninin okunmasının ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak/Adana


İzmir: “Herkese eşit, ücretsiz sağlık!”

Sağlık çalışanları İzmir’de eylemlerini Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Poliklinikleri önünde gerçekleştirdiler. Taleplerini içeren önlükler giydiler, dövizler taşıdılar. “Sağlıkta yıkımı durduralım!” “Sağlık haktır satılamaz!”, “Herkese eşit, ücretsiz sağlık!” talebini yükselten emekçiler adına basın açıklamasını SES İzmir Şube Başkanı okudu. Açıklamada sağlıkta dönüşüm adı altında hem çalışanlara hem de halka yıkım dayatıldığı vurgulandı.


Direnen Dandy işçileriyle dayanışmaya!

Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan Dandy Sakız işçileri eylemlerine devam ediyor. 15 Aralık’tan bu yana, sendikal örgütlenme faaliyetinden dolayı, 54 işçi işten atıldı. Atılan işçiler birbuçuk aydır “Atılan işçiler geri alınsın!” talebiyle direnişlerini sürdürüyorlar.

3 vardiya olarak üretim yapan fabrikada toplam 1050 işçi çalışıyor. Fabrikada taşeron üretimi yapılıyor. 3 bölüme ayrılan fabrikada bir dizi sorun mevcut. Fabrikanın %70’ini kadın işçiler oluşturmasına rağmen kreş yok ve düşük ücret politikası uygulanıyor. Yeni işe başlayan işçilere asgari ücret verilirken, 10 yıllık işçiler 490 YTL ücret alıyor. İşçiler kadrolu-sözleşmeli olarak birbirinden yalıtılıyor. 5 ay sözleşmeli çalıştırılan bir işçi ardından şirket bünyesindeki başka bir taşeron firmada da 5 ay sözleşmeli olarak çalıştırılıyor. Böylece işçiler toplam 10 ay çalıştırılıyor. Ardından hiçbir hakkı verilmeden işten atılıyor. Geçmişte Dandy işçilerinin mücadelesi ile kazanılan birçok hak bugün bir bir gaspediliyor. Erzak hakları ellerinden alınan işçilerin ikramiye hakları da yavaş yavaş ortadan kaldırılıyor.

Eski bir fabrika olan Dandy Sakız Fabrikası’ndaki sendikal örgütlenme mücadelesi geçmişe dayanıyor. ‘70’li yıllarda DİSK/Gıda-İş Sendikası’nında örgütlü olan fabrika, ‘80 darbesinin ardından Tek Gıda-İş’te örgütlendi. Bu süreçte işçilerin taleplerini karşılayamayan sendikadan ayrılan işçiler, Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş’te örgütlendiler. Ancak bu sendika da ‘99 yılında patronun saldırılarına karşı etkili bir tutum almadı. Kazanılmış haklar kaybedildi. Üstelik sendika, işçilerin seçtiği temsilciyi de değiştirdi. Bunun üzerine işçiler bu sendikadan da istifa ettiler.

O tarihten beri örgütsüz olan işçiler, örgütsüzlüğün kötü sonuçlarını yaşayarak öğrendiler. Bunun üzerine tekrar örgütlenme çalışmalarına başlayan işçiler, Tek Gıda-İş’te örgütlendiler. Bu durumdan rahatsız olan patron yeni bir saldırı başlatmış durumda.

1,5 aydır işten atılma saldırısına direnen Dandy Sakız işçileri tüm duyarlı kesimlerden sınıf dayanışması ve destek bekliyor. Dandy Sakız Fabrikası işçileri ile dayanışmayı yükseltelim!

Küçükçekmece İşçi Platformu