2 Şubat 2007 Sayı: 2007/04(04)

  Kızıl Bayrak'tan
   Düzenin şovenizm dalgasın kırmak için
devrim rüzgarını güçlendirelim!
  Kerkük çıkışının anlamı ve hedefleri
  ABD’nin hesapları ve
uşakların “muhatap” krizi!
  Demokrasi işçi sınıfının dişe diş
mücadelesiyle kazanılacaktır!
İncirlik Üssü derhal kapatılmalıdır!
İsmail Cem devlet töreniyle uğurlandı
Tecrit karşıtı eylemlerden...
 Büyük korku!.. - Yüksel Akkaya
  Karneler çöpe!
  Sağlık emekçilerinin eylemlerinden...
  Sermaye düzeninin zor yılı
  Filistin’deki çatışmanın gerisinde ABD-İsrail var
  Emperyalist/siyonist güçlerin Lübnan
halklarını birbirine kırdırma planı
  Suudi bakandan İran’a tehdit!
  Afganistan’a ek kuvvet gönderme hazırlığı
  Kadınlar mücadele ile özgürleşir!
  2007’ye girerken/4
  Programlanmış felaket! - Mumia Abu-Jamal
  GOİ, NATO ve Türkiye -
A. H. Yalaz
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İLGP’den basın açıklaması eylemi...

“Karneler çürüyen sistemin aynasıdır!”

İstanbul Liseli Gençlik Platformu 28 Ocak günü Taksim Galatasaray Postanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında eğitim sistemindeki çürüme ve bu çürümenin yarattığı sonuçlar teşhir edildi.

“Karneler çürüyen eğitim sisteminin aynasıdır! Karneler çöpe!/İLGP” pankartının açıldığı eylem bir liselinin yaptığı konuşma ile başladı. Açıklamada liselilere verilen karnedeki notların hiçbir şeyi ölçmediği, düzenin kendi gediklerini kapatmak amacıyla hazırlanan bir oyun olduğu vurguladı. İLGP adına yapılan açıklamada ise şunlar söylendi:

“Hüseyin Çelik ve elbette yıllardır ticari ve gerici bir eğitim sisteminin düşünsel ve fiili mimarlığını yapanlar, haber bültenlerinde cep telefonu kamerasıyla yapılmış yakın çekim kavgaları övünerek izleyebilirler. Biz bu görüntülerin başına bir jenerik ekliyoruz ve diyoruz ki ‘işte sizin eseriniz!’ İşte siyasetten arındırılış, apolitize edilmiş yeni nesliniz, işte ‘ne yaparlarsa yapsınlar yeter ki düşünmesinler, sorgulayıp eleştirmesinler’ dedikleriniz! İşte yalan yanlış tarih kitapları, garip yaratılış hikayeleri ile büyüyen, işte ancak parası yettiği kadar okuyabilen, işte ulaşabilecek bir tane kütüphanesi olmayan… Siz yetiştirdiniz onları Hrant Dink’i vursunlar diye, siz yetiştirdiniz onları boyun eğsinler diye!”

“Burjuva eğitim sistemi sınıfta kalmıştır. Bizlere dağıttıkları karneler çürüyen eğitim sistemi gibi küf kokmaktadır. Bu küf kokusunu dağıtacak olansa biz liselilerin özgür bir lise, özgür bir gelecek için verecekleri mücadeledir!”

Eylemde “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Savaşa değil, eğitime bütçe!”, “Müşteri değil liseliyiz!”, “Liseler bizimdir, bizimle özgürleşecek!”, “ÖSS, AOBP kaldırılsın!”, “Hrant’ın katili, sermaye devleti!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” sloganları atıldı. “Burjuva eğitim sistemi sınıfta kaldı!” ve “Özgürlük ve gelecek istiyoruz!”, “Savaşa değil, eğitime bütçe!” yazılı dövizler taşındı.

Basın metninin okunmasının ardından büyük boy hazırlanmış karne gösterilerek, bu karnenin Hüseyin Çelik şahsında burjuva eğitim sisteminin bütün sorumlularına verildiği ifade edildi. Açıklamaya ilgi yoğun oldu.

İstanbul Liseli Gençlik Platformu


Devrim Okulları ile yeni döneme hazırlanıyoruz

Esenyurt:

Esenyurt İLGP olarak güz dönemi devrim okuluna 29 Ocak günü gerçekleştirdiğimiz ilk etkinlikle başladık. Çeşitli sorunlardan kaynaklı beklediğimiz katılım gerçekleşmedi.

Bu ilk günün tartışma konusu “Eğitim nereye?” başlığını taşıyordu. Dünyada gençlik hareketinin gelişimini, İLGP’nin amacını ve mücadelesini anlatan sinevizyon gösteriminin ardından konuyla ilgili tartışmalara geçildi. Tartışmalara bütün arkadaşlarımız katıldı. Canlı geçen tartışmalarda eğitimin ticarileşmesi süreci ve sermaye cephesinden gerçekleştirilen saldırılar güncel örnekleriyle ortaya konuldu.

Oldukça verimli geçen ilk günün sonunda etkinliğe sohbetle devam ettik. Sohbetin konusunu, gündemde olan Ermeni sorunu ve bağlantılı olarak Kürt sorunu oluşturdu. Ayrıca “milli tarih” üzerine de sohbet ettik. 10 liselinin katılımıyla gerçekleşen Devrim Okulu derslerine devam edeceğiz.

Esenyurt İLGP


Gaziosmanpaşa:

Gaziosmanpaşa Devrim Okulu 29 Ocak Pazartesi günü gerçekleştirildi. Üç gün sürecek olan tartışma planlamasının ilk günkü başlığı, “Denizler neden devrimci oldu?” idi. Tartışma başlığına geçilmeden önce Devrim Okulları gerekçelendirilerek, burjuva eğitimin anti-bilimsel, ezberci ve gerici yönleri üzerinde duruldu.

Tartışma Denizlerle başladı. Devrimci olma zorunluluğumuzun nedenlerinin temellendirilmesi ve Denizler’in bu noktada anlamlı bir simge oldukları vurgulandı. Sürekli olarak sorular ve karşılıklı konuşmalarla canlı bir biçimde geçen tartışma içerisinde, gençlik hareketi tarihi, ‘80 darbesinin toplumsal muhalefet üzerindeki etkileri, işçi sınıfının devrimci misyonu gibi bir dizi başlığa değinildi.

İlk günkü toplantımız oldukça verimli geçti. Toplantılarımız devam edecek.

Gaziosmanpaşa İLGP


Anadolu Yakası:

Anadolu Yakası Devrim Okulu 30 Ocak günü başladı. İlk günün konusu olarak “Eğitim Nereye?” başlığı işlendi.

Tartışmalarla güçlenen sunumda, bugün eğitimdeki dönüşümlerin somut olarak nasıl karşımıza çıktığı ve arka planındaki köklü nedenler tartışıldı. Daha sonra ikinci günün planlaması yapıldı ve Devrim Okulları’nı büyütmenin ikinci dönem yürütülecek çalışmalara katkısı vurgulandı. Devrim Okulları’nın ikinci günü 1 Şubat günü gerçekleştirilecek.

Anadolu Yakası İLGP


İzmir Liselilerin Sesi’nin faaliyetlerinden...

Sesimiz şimdi daha güçlü!

İzmir’den Liselilerin Sesi okurları olarak aynı zamanda Çiğli İşçi Kültür Evi bünyesinde oluşturulan Liseli Komisyonu’nda faaliyet yürütüyoruz. 27 Ocak günü Liseli Komisyonu olarak planladığımız seminerlerden ilkini gerçekleştirdik. “Paralı eğitim ve eğitimin ticarileştirilmesi”ni konu alan seminerde ilk sunumda paralı eğitimin teşhiri yapıldı. Türkiye’de GATS vb. anlaşmalarla beraber ticarileşen eğitim süreci anlatıldı. Daha sonra liseli bir arkadaşımız “Ortadoğu’da işgalci okulda müşteri olmayacağız!” kampanyasının önemini ve ortaya çıkaracağı olanakları anlattı. Seminerin sonunda topladığımız 150’yi aşkın imza değerlendirildi. Önümüzdeki hafta için “Disiplin yönetmelikleri ve sınav paranoyası” başlıklı seminerin duyurusu yapıldı.

***

30 Ocak günü, dershanelerin kalabalık olduğu Karşıyaka Çarşı yoluna kampanya masası açtık. Bu masa aracılığıyla “Savaşa değil, eğitime bütçe!” şiarını haykırdık.

Öğle saatlerinde başlatılan faaliyet boyunca ajitasyon konuşmalarıyla taleplerimizi duyurduk. Yaklaşık bir saat boyunca imza topladık, konuşmalar yaptık ve Liselilerin Sesi’nin militan satışını gerçekleştirdik. Yaptığımız konuşmalar ile Ortadoğu’da işgalci, okullarda müşteri olmayı reddettiğimizi, eğitime ayrılan bütçenin arttırılmasını, eşit, bilimsel, parasız ve anadilde eğitim hakkını savunduk ve savaşa değil, eğitime bütçe taleplerini dile getirdik. Kampanya masasına ve militan satışa ilgi oldukça yoğundu. Bir saat içinde 180 imza topladık.

Çalışmamızı daha çok bulunduğumuz liselerde yürütmenin yanı sıra açtığımız kampanya masamızla dergimizi ve taleplerimizi birçok liseliyle buluşturduk. 3 Şubat günü gerçekleştireceğimiz “Disiplin yönetmeliği ve sınav maratonu” başlıklı seminerle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

İzmir Liselilerin Ses