26 Ocak 2007 Sayı: 2007/03(03)

  Kızıl Bayrak'tan
   Ermenilerin yüz yıllık yalnızlığında bir gedik açıldı... Gerisi mutlaka getirilmelidir!
  Hrant Dink’i uğurlama
töreninden yansıyanlar
  Cinayetin gerisinde devletin kirli ve karanlık odakları var!..
  Güvercin Kasapları’nın sefaleti - Haluk Gerger
Onbinler Hrant Dink’i uğurladı...
Yurtdışında Hrant Dink’in katledilmesi protesto edildi...
Mecliste Irak ve Kerkük için gizli oturum
 “Tecriti kaldırın, ölümleri durdurun!”
  Devlet sonunda geri adım atmak zorunda kaldı....
  Sınıf hareketi...
  Latin Amerika: 2006 yılından kesitler...
  Sendikal hareketin durumu/1
  İran emperyalist-siyonist saldırıya
karşı hazırlanıyor!
  Güney Irak’ta işgalcileri hedef alan saldırılar artıyor
  Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu 8 Mart’a doğru adımlarını hızlandırıyor…
  Bir emperyalist yeniden yapılandırma projesi: Geniş Ortadoğu İnisiyatifi-2
  2007’ye girerken/3
  Kendi uşağını asmak!
Mumia Abu-Jamal.
  Burjuva eğitim sistemi gençliğin gelecek özlemini öğütüyor!
  Havaya inat şarkı söylemek...
Bertolt Brecht
  Ruh halimin güvercin tedirginliği - Hırant Dink
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu 8 Mart’a doğru adımlarını hızlandırıyor…

“Yaşamın olduğu yerde savaşacağız!”

İstanbul İşçi Kurultayı’ndan sonra önüne hedef olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü alan ve bunun üzerinden 3 aylık bir etkinlik-eğitim programı hazırlayan Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor.

Kurultay sonrası ilk toplantısında yürüttüğü çalışmaları ve sorunlarını değerlendiren komisyonumuz hızla bu doğrultuda adımlar atmaya karar verdi. İşçi ve emekçi kadınlara ulaşmanın, emekçi kadınların toplumsal duyarlılıklarını artırmanın yol ve yöntemleri üzerine bir tartışma yürüttü. Bir cendere içerisinde sıkışıp kalan emekçi kadınların evde, sokakta, işyerinde yaşadığı sorunları ortaya koymanın, onlarla birlikte dillendirmenin, bunun araçlarını üretmenin imkanlarını aradı. Diğer yandan, bu süre zarfında 8 Mart Emekçi Kadınları Günü’nü tarihsel ve sınıfsal özüne uygun emekçi kadınlara nasıl daha iyi anlatabiliriz, çalışma ve etkinliklerimize bölgemizdeki kadınları nasıl katabiliriz sorularının yanıtını aradı. Bu tartışmalarla birlikte 3 aylık bir program ortaya çıkardı.

İlk olarak, işçi kadınlara ve ev kadınlarına ulaşmanın bir aracı olan bir anket hazırladık. Bu anket ile emekçi kadınların yaşam koşullarından ekonomik durumlarına, öğrenim durumlarından ilgi alanlarına ve aile yaşantılarına kadar birçok bilgi edinmenin imkanına da ulaşmış olduk. Sefaköy’de anket çalışmasına başladık. Temel sorunların düşük ücretler, işsizlik ve sağlık olduğunu gördük. Diğer yandan kadınlarımızın, burjuva ideolojinin uyuşturma ve unutturma politikası olan televizyon aracılığı ile yarattığı kültürel bombardımanın etkisi altında olduğunu gördük.

8 Mart Emekçi Kadınlar Günü vesilesi ile Ocak ayı sonunda bir panel hazırlama kararı aldık. 28 Ocak Pazar günü “Evde, sokakta, işyerinde, savaşta, dünyada ve mücadelede kadın” temalı panelimizi gerçekleştireceğiz. Şair, tiyatro yönetmeni ve yazar dostlarımızın katılacağı panel için son hazırlıklarımız sürüyor.

Ayrıca 4 Şubat günü ABD tarihindeki önemli olaylardan birini, Amerikalı kadınların oy hakkı için verdikleri mücadeleyi konu alan, bu mücadeleyi başlatan öncü kadınlardan Alice Paul Lucy Burns’ün hayatını anlatan “Demir Çeneli Melekler” adlı filmin gösterimini gerçekleştireceğiz.

Bu süre zarfında anket çalışmamızı sürdürerek, etkinliklerimizin duyurusunu yapacağız,

Şubat ayının ikinci haftası ise “Kadın sorunu” başlıklı bir eğitim seminerinin sunumunu gerçekleştirmeyi kararlaştırdık. Kadın sorununa bakışımızı, kadının mücadeledeki yeri ve önemini anlatan bir seminerin bu süreçte oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz.

25 Şubat günü Sefaköy’de gerçekleştirmek üzere plandığımız 8 Mart etkinliğimizi de emekçi kadın komisyonumuzun çalışmalarından oluşan koro, tiyatro ve şiir dinletileri ile birlikte hayata geçireceğiz. Etkinliğimiz ile birlikte bölgemizdeki emekçi kadınları 8 Mart mitingine, mücadelede saf tutmaya çağıracağız.

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu olarak geçtiğimiz hafta yaptığımız son toplantıda, hem 8 Mart çalışmalarını denetlemek hem de sorumluluklarımızı bir kez daha hatırlamak üzere biraraya geldik.

İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştireceğimiz panel için resim sergisi hazırlamayı önümüze koyduk ve son hazırlıklarını planladık. Tiyatro ve koro çalışmalarını ile şiir dinletisini değerlendirerek, 8 Mart şenliğimizin programını çıkardık.

Tartışmalarımızın bir diğer başlığı, bu yoğun süre içerisinde herkesin üzerine düşen görevleri aksatmadan yapması, çalışmalara katılarak güç vermesi, etkinlikleri beslemesi kararı oldu. Bugüne kadar yürütülen çalışmaların bölgemiz açısından önemini değerlendirerek, bundan sonra daha verimli, daha profesyonel ve daha nitelikli çalışma yürütme iddiası ve daha çok sayıda emekçi kadınları saflarımıza kazanma hedefi ile hareket etmeyi önümüze koyduk.

Emekçi kadınlar mücadeleye kazanmanın taşıdığı büyük önem tartışmasızdır. Bu bilinçle hareket eden komisyonumuz, çifte sömürüye maruz bırakılan işçi kadınları, geleceği güvencesiz bırakılan ev kadınlarını, eğitim hakkı elinden alınarak çocuk yaşta çalıştırılmaya mahkum bırakılan genç kızları sömürüsüz ve sınıfsız dünyayı yaratma mücadelesine kazanmaya dönük çalışmalarını sistemli bir biçimde sürdürecek, “Yaşamın olduğu yerde savaşmaya!” devam edecektir.

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu


Uludağ Üniversitesi’nde soruşturma terörü!

Dönem başında gerçekleştirilen toplu taşıma zammı protestoları Uludağ Üniversitesi yönetimi tarafından soruşturma terörü ile karşılandı.

Rektörlük tarafından 19 kişiye açılan toplam 22 soruşturma için öne sürülen gerekçeler şöyle: Ekim ayında “Büyükşehir Belediyesi binası önünde kanunsuz yürüyüş yapmak”, Kasım ayında “Büyükşehir Belediyesi üstünde basın açıklaması yaptıktan sonra belediyeye doğru kanunsuz yürüyüş yapmak ve eyleme müdahale eden kolluk kuvvetlerine karşı görevli memura direnme eylemi gerçekleştirmek.”

İki farklı eylemden, aynı dönemde ve rastgele soruşturma açılması saldırının gerçek amacını gösteriyor. Yönetim okulda artan hareketliliğin önünü kesmek istiyor. Bunun için soruşturmalara buşvurmakla yetinmiyor. Okul yönetimi bazı arkadaşlarımızın ailelerine mektup gönderdi. Mektupta şu ifadeler yeralıyor; “bazı anarşi ve terör odaklarının” üniversite içerisinde taban yakalamaya çalıştıkları, ilgili öğrencinin de bu türden siyasi amaçlı eylemlere katıldığı... Bazı arkadaşlarımıza ise yine ulaşım zammı protestoları nedeniyle dava açılmış durumda.

Tüm bunlar bilinçli olarak dönem sonuna denk getirilmiş, soruşturmaların savunma tarihi de tatilin tam ortasına konulmuş. Ancak bu saldırılara gerekli yanıt verilecektir.

Ekim Gençliği/Bursa


Yozlaşmaya karşı halk toplantısı

Gülsuyu-Gülensu Yozlaşmaya Karşı Halk İnisiyatifi, 21 Ocak Cumartesi günü Gülensu Çamlık Kıraathanesi’nde düzenlediği halk toplantısıyla kuruluşunu ilan etti.

Mahallede bulunan dernekler, siyasi partiler ve devrimci kurumların oluşturduğu Gülsuyu-Gülensu Yozlaşmaya Karşı Halk İnisiyatifi adına yapılan toplantıda, diğer emekçi semtlerinde olduğu gibi Gülsuyu’nda da birçok olumsuz gelişmenin yaşandığı ifade edildi. Mafya, çeteleşme ve uyuşturucunun, işsizlik ve yoksulluğa bağlı olarak arttığı vurgulandı. Bu oluşuma tüm halkın güç vermesi istendi. Toplantıya katılan birçok emekçi mahalledeki sorunlara karşı çözüm bulunması gerektiğini ile getirdi.

Oluşum önümüzdeki dönemde ev ve kahve toplantıları, doktorların ve konusunda uzman bilim adamlarının katılacağı etkinlikler gerçekleştireceğini duyurdu. Tüm halkı Gülsuyu-Gülensu Yozlaşmaya Karşı Halk İnisiyatifi’ne katılmaya ve güç vermeye çağırdı. Toplantıya 80’i aşkın emekçi katıldı.

BDSP/Gülsuyu