26 Ocak 2007 Sayı: 2007/03(03)

  Kızıl Bayrak'tan
   Ermenilerin yüz yıllık yalnızlığında bir gedik açıldı... Gerisi mutlaka getirilmelidir!
  Hrant Dink’i uğurlama
töreninden yansıyanlar
  Cinayetin gerisinde devletin kirli ve karanlık odakları var!..
  Güvercin Kasapları’nın sefaleti - Haluk Gerger
Onbinler Hrant Dink’i uğurladı...
Yurtdışında Hrant Dink’in katledilmesi protesto edildi...
Mecliste Irak ve Kerkük için gizli oturum
 “Tecriti kaldırın, ölümleri durdurun!”
  Devlet sonunda geri adım atmak zorunda kaldı....
  Sınıf hareketi...
  Latin Amerika: 2006 yılından kesitler...
  Sendikal hareketin durumu/1
  İran emperyalist-siyonist saldırıya
karşı hazırlanıyor!
  Güney Irak’ta işgalcileri hedef alan saldırılar artıyor
  Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu 8 Mart’a doğru adımlarını hızlandırıyor…
  Bir emperyalist yeniden yapılandırma projesi: Geniş Ortadoğu İnisiyatifi-2
  2007’ye girerken/3
  Kendi uşağını asmak!
Mumia Abu-Jamal.
  Burjuva eğitim sistemi gençliğin gelecek özlemini öğütüyor!
  Havaya inat şarkı söylemek...
Bertolt Brecht
  Ruh halimin güvercin tedirginliği - Hırant Dink
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Onbinler Hrant Dink’i uğurladı...

Faşizme ve şovenizme büyük kitlesel öfke: “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz!”

Uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 23 Ocak günü yaklaşık 100 bin kişi tarafından uğurlandı. Hrant Dink’in cenazesi son yılların en kitlesel gösterisine sahne oldu. Alanları dolduran Türk, Kürt, Arap, Ermeni ve tüm öteki Anadolu halklarından insanlar hep bir ağızdan “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganını haykırdı. Cenaze töreni tertip komitesinin sessiz yürüme kararına rağmen bir kardeşlik gösterisine dönüştü. “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Türkeş’in itleri yıldıramaz bizleri!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarının atıldığı yürüyüşte “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz!” diye haykıran onbinler saldırıya ve yükseltilen şovenist kudurganlığa tepkilerini gösterdiler.

“Dink’in idealleri, ülkesi ve onun özlediği dünya ile Türkiye için!”

Sabah erken saatlerden itibaren AGOS Gazetesi’nin önünde toplanmaya başlayan binlerce kişi Halaskargazi Caddesi’ni doldurdu. Cenaze töreni saat 11:00’de “Dink’in idealleri, ülkesi ve onun özlediği dünya ile Türkiye için” şiarıyla yapılan iki dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından kitle “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganlarını haykırdı.

Saygı duruşunun ardından Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kızları Sera ve Delal, oğlu Ararat ve gelini Karolin kürsüye çıktı. Rakel Dink “Bugün çok acılı ve onurlu” olarak burada bulunduğunu belirterek, bu sessiz sevginin kendilerine biraz olsun güç kattığını, kederli bir sevinç yaşattığını söyledi. Ardından Hrant Dink’e yazdığı mektubu okudu. Mektupta geçen “Sevdiklerinden ayrıldın. Çocuklarından, torunlarından ayrıldın. Burada seni uğurlayanlardan ayrıldın. Kucağımdan ayrıldın. Ama ülkenden ayrılmadın sevgilim” sözleri duygusal anlar yaşattı. Yapılan konuşmanın ve mektubun okunmasının ardından Hrant Dink’in eşi ve çocukları barışın sembolü olan beyaz güvercinleri gökyüzüne bıraktılar.

Faşizme öfke, halkların kardeşliğine özlem

AGOS Gazetesi’nin önündeki törenin ardından cenaze aracı onbinlerle beraber Taksim istikametine doğru harekete geçti. Türkçe, Ermenice ve Kürtçe “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz!” dövizleri taşıyan kitle Taksim’e geldiğinde cenaze aracı ve Dink’in ailesi törenden ayrılarak cenaze hazırlıkları için Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’ne doğru yola çıktı.

Cenazenin ayrılmasının ardından yürüyüş Taksim Meydanı’ndan Şişhane’ye doğru devam etti. Yer yer halkların kardeşliğini vurgulayan sloganlar atan kitle CHP binası önünden geçerken yuhaladı. Onbinlerce kişi Şişhane’deki MHP binasının önüne geldiğinde ise coşkulu ve öfkeli bir şekilde “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganını haykırdı. Kitle “Türkeş’in itleri yıldıramaz bizleri!”, “İşte burası hain yuvası!” sloganlarıyla öfkesini yansıtmaya devam ederken, kolluk güçleri MHP binasının önüne yığınak yaparak yoğun güvenlik önlemi aldı. Yol üzerinde bulunan ülkü ocakları, Alperen ocakları gibi faşist kurumların önünden geçilirken de benzer anlar yaşandı.

Şişhane’den Unkapanı’na doğru yürüyüşüne devam eden onbinleri “Sarı Gelin” türküsüyle Unkapanı çarşısı selamladı. Okullarından, işyerlerinden, evinden balkonlarına çıkan yüzlerce kişi, cadde ve sokaklarda biriken binlerce kişi de “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz!” sloganıyla tepkisini onbinlerle birleştirdi. Saraçhane’den geçen kitle Aksaray’dan Yenikapı’daki İDO İskeleleri Meydanı’na geldi. Kitle burada bir saate yakın Kilise’deki cenaze töreninin bitmesini bekledi. Hrant Dink’in cenazesi konvoy eşliğinde Yenikapı’ya geldiğinde kitledeki öfke ve coşku da arttı. Burada saldırıya tepki ve faşizme öfke doruğa çıktı.

Cenaze arabası tüm kitlenin önünden geçerken “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Hepimiz Kürt’üz hepimiz Ermeni’yiz!”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları öfkeyle atıldı. Karanfillerle uğurlanan Hrant Dink’in naaşı buradan Balıklı Ermeni Mezarlığı’na götürülerek törenle toprağa verildi.

Son yıllarda sermaye devleti tarafından tırmandırılan milliyetçi histeri dalgası ve şovenist saldırganlığın yükseldiği bir dönemde, Hrant Dink için yapılan bu yürüyüş, devlete ve faşist çetelere verilen anlamlı bir yanıt oldu.

Kızıl Bayrak/İstanbul