26 Ocak 2007 Sayı: 2007/03(03)

  Kızıl Bayrak'tan
   Ermenilerin yüz yıllık yalnızlığında bir gedik açıldı... Gerisi mutlaka getirilmelidir!
  Hrant Dink’i uğurlama
töreninden yansıyanlar
  Cinayetin gerisinde devletin kirli ve karanlık odakları var!..
  Güvercin Kasapları’nın sefaleti - Haluk Gerger
Onbinler Hrant Dink’i uğurladı...
Yurtdışında Hrant Dink’in katledilmesi protesto edildi...
Mecliste Irak ve Kerkük için gizli oturum
 “Tecriti kaldırın, ölümleri durdurun!”
  Devlet sonunda geri adım atmak zorunda kaldı....
  Sınıf hareketi...
  Latin Amerika: 2006 yılından kesitler...
  Sendikal hareketin durumu/1
  İran emperyalist-siyonist saldırıya
karşı hazırlanıyor!
  Güney Irak’ta işgalcileri hedef alan saldırılar artıyor
  Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu 8 Mart’a doğru adımlarını hızlandırıyor…
  Bir emperyalist yeniden yapılandırma projesi: Geniş Ortadoğu İnisiyatifi-2
  2007’ye girerken/3
  Kendi uşağını asmak!
Mumia Abu-Jamal.
  Burjuva eğitim sistemi gençliğin gelecek özlemini öğütüyor!
  Havaya inat şarkı söylemek...
Bertolt Brecht
  Ruh halimin güvercin tedirginliği - Hırant Dink
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Güney Irak’ta işgalcileri hedef alan saldırılar artıyor

Irak’ı işgal eden emperyalist ordular, bir-iki ay öncesine kadar Şii Arap nüfusun yoğun olduğu güney Irak’ta ciddi bir direnişle karşılaşmıyordu. Kimi zaman patlak veren isyanlar ise, bölgenin önde gelen din adamlarıyla aşiret liderlerinin müdahalesiyle yatıştırılabiliyordu. Ancak son iki-üç aylık bilançoya bakıldığında durumun değişmeye başladığı gözleniyor. Örneğin dört yıla yaklaşan vahşi işgal boyunca -resmi rakamlara göre- toplam 128 kayıp veren İngiliz ordusunun sadece son üç aydaki kaybı 24.

Yola yerleştirilen bombalarla işgal güçlerini hedef almak, İngiliz askeri üssüne saldırı düzenlemek gibi eylemlerde gözle görülür artış var. Geçen hafta Kerbela’da düzenlenen saldırıda 5 Amerikan askeri öldürüldü, 3’ü yaralandı. Bir diğer güney kenti olan Basra’da yola yerleştirilen bomba, bir İngiliz askerinin ölmesine, 5’inin yaralanmasına yol açtı. Öncesinde yine Basra’da bir İngiliz üssüne düzenlenen roket saldırısında 6 asker yaralanmıştı.

İşgalcileri hedef alan saldırılarda gözlenen artış bir tesadüf olmayıp, giderek güçlenen direnme eğilimiyle bağlantılıdır. Direnme eğiliminin güçlenmesiyle ilgili Arap gazetecilere bilgi veren Iraklı eski bir subay, “Bu, bir intikam değil. İnsanlar, ABD liderliğindeki işgalin vaatlerinin yalan olduğunu anladı ve ülkelerini kurtarmak için işe koyuldu” ifadelerini kullandı.

Bu arada Güney Irak’taki direnişin bölgedeki bazı şeyh ve din adamlarının etkisiyle zayıf kaldığını belirten Iraklı siyasi uzman W. El Tamimi de, “Ancak son dönemde özellikle aşiretler içerisindeki genç kuşakların, işgal güçlerine karşı saldırılar düzenlenmesi konusunda bastırmalarıyla direniş yükselişe geçti. Bölgedeki hem Sünni hem de Şii aşiretler, genç kuşakların direnişe katılım konusundaki yoğun baskısı altında” bilgisini verdi.

Güney Irak’taki direnişin güçlenme eğilimini sürdürmesi, sömürgecilik tarihiyle övünen İngiliz emperyalizmini, oluşacak kamuoyunun da baskısıyla askerlerini geri çekmeye zorlayabilir. Fakat daha önemlisi, Güney Irak’ın direniş alanına çevrilmesi, zaten bataklık içinde çırpınan işgal ordularının Irak’ta boğulmasının yolunu açabilecektir.


Vista’ya hazır mısınız!!!

Gelişiminin belli bir evresinden itibaren üretici güçlerin önünde bir engel haline gelen kapitalist sistemin aynı oyunu oynanıyor yine. Tüketim kültürünün altın kurallarından birisi işliyor. Microsoft piyasaya yeni işletim sistemini sunuyor. Reklamları uzunca bir süredir yapılıyor. Albenili logosu, sağda solda dolaşan kaçak sürümleri ile çoktan ilgi alanımıza girdi Vista. Vista 30 Ocak’ta pazara çıkıyor. Belki yine birileri tekno marketlerin önünde bir gece öncesinden sıra olacak Vista’yı almak için. Belki bir kısmımız yine tezgah altı sürümlerle elde edecek bu son işletim sistemini.

Ama unutulan bir noktayı uzmanlar hatırlatıyor: Şu anda kullanılmakta olan bilgisayarların yüzde 50’si Vista’yı çalıştırmak için gerekli asgari sistem özelliklerine sahip değil ve bu durum şirketlerde kullanılan bilgisayarlarda yüzde 90’a kadar çıkabilir. Er ya da geç Vista’yı kullanmak isteyenlerin yeni işletim sisteminin piyasaya çıkışıyla karşı karşıya kalacağı en büyük sorun; yeni bir PC mi satın almak mı yoksa var olan bilgisayarın sürümünü Vista’ya uygun şekilde yükseltmek mi olacağına karar vermeleri.

Yaklaşık bir senedir piyasada farklı sürümleri dolaşan program, evimizdeki bilgisayarı tam manasıyla çöpe yolluyor. İşte tekellerin kâr döngülerini hızlandırabilmek için kitleleri kendilerine bağladıkları çirkin yöntemler. İşte tüketim kültürünün paraya para kazandıran açık işleyişi. İşte kapitalizm koşullarında teknolojik gelişmenin daha fazla kar, daha fazla sömürü, daha fazla yıkım anlamına gelmesi...

İnsanlık aldığı her nefesten bastığı her klavye tuşuna kadar, uyanmak istediği her sağlıklı mutlu sabahtan sağlıklı çevre koşullarına kadar sosyalizme muhtaçtır. Doğanın ve insanlığın kaynaklarının verimlice, insanlığın çıkarları için kullanılacağı bir dünya için sosyalizm!


Paris’de “Birleşik devrimci mücadele” paneli

Bir süredir yurtdışında gerçekleştirilen “Emperyalist saldırganlık, devlet terörü ve birleşik devrimci mücadele” konulu panellerden biri de 21 Ocak tarihinde Fransa’nın Paris kentinde gerçekleşti.

Kızıl Bayrak, İşçi-Köylü, Atılım ve Devrimci Demokrasi’nin organize ettiği, Odak’ın desteklediği panele yaklaşık 100 kişi katıldı.

Panel 19 Ocak günü sermayenin faşist devletinin alçakça katlettiği, rejim muhalifi, ilerici Ermeni aydını Hrant Dink ve onun şahsında tüm devrim ve sosyalizm şehitleri için yapılan saygı duruşu ile başladı. Ardından dergi ve gazete temsilcileri konuya ilişkin görüşlerini açıkladılar.

Tüm panelistler, öncelikle saldırılara karşı birleşik devrimci bir karşı koyuşun yalnızca acil bir ihtiyaç değil, aynı zamanda bir zorunluluk olduğunu belirttiler. En önemlisi de, onbinlerin sokağa döküldüğü Hrant Dink olayının da bir kez daha kanıtladığı gibi, böylesi bir mücadelenin muhataplarının devrimci güçler olduğu, bu nedenle de söz konusu birliğin devrimci ilke ve esaslardan hareket eden ve devrimci hedefleri olan bir birlik olması gerektiğinin altı çizildi. Bu yönlü bir birleşik mücadelenin bizzat yaşamın içinde örüldüğüne dikkat çekildi. Bunun önemli bir gelişme olduğu ve tüm devrimci parti ve örgütlere düşen en önemli görevin bu gelişmeyi kalıcı hale getirmek olduğu vurgulandı.

Panel verilen kısa aradan sonra, Odak ve Köz dergisi temsilcilerinin ve panele katılanların kişisel görüşlerini açıklamaları ve panelistlere çeşitli sorular sormalarıyla devam etti. Dergi ve gazete temsilcilerinin konuya ilişkin son sözlerini söylemeleri ve dinleyicilerin sorularını cevaplandırmalarının ardından sona erdi.

Dikkate değer olan, tüm katılımcıların tartışmaya duydukları gözle görülür ilgidir. Daha da önemlisi, daha iyi organize edilip daha hedefli bir hazırlık gerçekleştirildiği koşullarda, bu tür tartışma platformlarının çok daha verimli olacağı ve devrimci çevrelerin taraftarlarını daha olumlu biçimde etkileyeceği açığa çıkmıştır.

Kızıl Bayrak/Paris