26 Ocak 2007 Sayı: 2007/03(03)

  Kızıl Bayrak'tan
   Ermenilerin yüz yıllık yalnızlığında bir gedik açıldı... Gerisi mutlaka getirilmelidir!
  Hrant Dink’i uğurlama
töreninden yansıyanlar
  Cinayetin gerisinde devletin kirli ve karanlık odakları var!..
  Güvercin Kasapları’nın sefaleti - Haluk Gerger
Onbinler Hrant Dink’i uğurladı...
Yurtdışında Hrant Dink’in katledilmesi protesto edildi...
Mecliste Irak ve Kerkük için gizli oturum
 “Tecriti kaldırın, ölümleri durdurun!”
  Devlet sonunda geri adım atmak zorunda kaldı....
  Sınıf hareketi...
  Latin Amerika: 2006 yılından kesitler...
  Sendikal hareketin durumu/1
  İran emperyalist-siyonist saldırıya
karşı hazırlanıyor!
  Güney Irak’ta işgalcileri hedef alan saldırılar artıyor
  Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu 8 Mart’a doğru adımlarını hızlandırıyor…
  Bir emperyalist yeniden yapılandırma projesi: Geniş Ortadoğu İnisiyatifi-2
  2007’ye girerken/3
  Kendi uşağını asmak!
Mumia Abu-Jamal.
  Burjuva eğitim sistemi gençliğin gelecek özlemini öğütüyor!
  Havaya inat şarkı söylemek...
Bertolt Brecht
  Ruh halimin güvercin tedirginliği - Hırant Dink
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Hrant Dink cinayeti ülkenin dört bir yanında lanetlendi...

“Faşizme karşı omuz omuza!”

İstanbul: “Katil devlet hesap verecek!”

Hrant Dink’in Agos Gazetesi önünde 19 Ocak günü uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilmesi aynı gün İstanbul’da yapılan yürüyüşle protesto edildi. 10 bini aşkın kişinin katıldığı eylemde bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve devrimci güçler yapılan saldırıyı lanetledi, sermaye devleti ve düzen partileri kitlenin öfkesinin hedefi oldu.

Saldırının duyulmasının ardından Agos Gazetesi’nin Osmanbey’deki binası önünde ve Taksim Meydanı’nda toplanan kitle saldırıyı protesto ederek oturma eylemine başladı. Her geçen dakika protesto eylemine katılan kitle saat 20.00’de Agos Gazetesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Halaskargazi Caddesi’nin Şişli’ye gidiş yönünü trafiğe kapatan onbin kişi yürüyüş boyunca “Hepimiz Hrant, hepimiz Ermeni’yiz!”, “Hepimiz Kürd’üz, hepimiz Ermeni’yiz”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Kahrolsun MGK, MİT, CİA, kontrgerilla!” “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Hrant’ın katili Susurluk devleti!” sloganlarını sıklıkla atıldı.

Agos Gazetesi önüne gelinmesi ile birlikte yolun diğer tarafını da trafiğe kapatan kitle burada “Hrantlar ölmez, Agoslar susmaz!”, “Ermeni halkı yalnız değildir!”, “İnadına hepimiz Ermeni’yiz!”, “İşte devlet, işte soykırım!” sloganlarını haykırdı.

Süleyman Çelebi’nin yaptığı basın açıklamasının ardından eylemin sona erdiği açıklandı. Buna rağmen kitle birbuçuk saat daha bekleyişini sürdürdü. “CHP halk değil, faşist partisi!”, “Faşist CHP!” sloganlarıyla CHP’yi de protesto eden kitle, ilerleyen saatlerde direğe asılı CHP flamalarını indirerek yaktı. (Kızıl Bayrak/İstanbul)


Ankara: “Hepimiz Ermeni’yiz, hepimiz Kürd’üz”

19 Ocak günü katliam Ankara’da da kitlesel bir eylemle lanetlendi. Çağrısını TMMOB, KESK, ATO ve Diş Hekimleri Birliği’nin yaptığı eylem yaklaşık bin kişi katıldı. Yüksel Caddesi’nde toplanan kitle Kızılay Güven Park’a yürüdü. Sık sık “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları haykırıldı.

Yapılan açıklamanın ardından yaklaşık yarım saatlik oturma eylemi gerçekleştirildi. Ardından faşist katliam ve cinayetlerde kaybedilenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Eylemde yer yer “Hepimiz Kürd’üz, hepimiz Ermeni’yiz!” sloganları atıldı. (Kızıl Bayrak/Ankara)


Bursa: “Yaşasın halkların kardeşliği!”

19 Ocak günü saat 18.30’da AVP Tiyatro önünde Hrant Dink’in katledilmesi protesto edildi. Mazlum-Der, İHD, Halkevleri, SEH, Memur-Sen, ÇHD, Doğa-Der, İşçi Hakları Derneği, TMMOB, KESK, Günyüzü Kadın Dayanışma Kooperatifi, Nilüfer Yerel Gündem 21, Öğrenci Dayanışma Evi, ESP, Özgür-Der, EMEP, SDP, ÖDP ve DTP’nin katıldığı eylemde “Gazeteci katili kontrgerilla!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları sıklıkla atıldı. Yapılan açıklamada, Hrant Dink’e yapılan saldırının bu ülkenin umuduna ve geleceğine yapıldığı ifade edildi. Eyleme 100’ü aşkın kişi katıldı. (Kızıl Bayrak/Bursa)


Katliam İzmir’de protesto edildi

19 Ocak günü Konak Sümerbank önünde toplanan 700 kişi ellerinde karanfiller, Agos gazetesi ve sloganlarla Konak’a doğru yürüyüşe geçti.

Kitle “İnadına hepimiz Hrant Dink’iz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Katil devlet hesap verecek”, “Agos susmadı, susmayacak!’ sloganları ile Büyükşehir Belediyesi önüne kadar yürüdü. Burada Dink’in anısına mumlar yakıldı ve karanfiller bırakıldı. Yapılan açıklamada, emekçilerin birbirine kırdırılmaya çalışıldığı, Hırant Dink’in öldürülmesinin buna zemin hazırlama amacı taşıdığı vurgulandı.

Açıklamanın ardından kitle, sloganlarla tekrar Konak Sümerbank önüne kadar yürüdü. (Kızıl Bayrak/İzmir)


Adana: “Yaşasın halkların kardeşliği!”

AGOS gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilmesi üzerine Adana’da bir araya gelen sendikalar, DKÖ’ler, siyasi partiler ve devrimci çevreler bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

20 Ocak günü İnönü Parkı’nda toplanan kitle, burada yapılan açıklamanın ardından Uğur Mumcu Meydanı’na doğru, caddeyi tek şerit trafiğe kapatarak yürüyüşe geçti. Yol boyunca en önde katliama ilişkin gazete sayfalarından oluşan bir pankartın ardında “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları gür bir şekilde atıldı. Eylemde eğitim emekçileri de “Katiller bulunsun, hesap sorulsun!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” pankartıyla yürüyüşe katıldılar. İstasyon önüne gelindiğinde basın açıklamasını İHD üyesi Mustafa Bağçiçek okudu. Eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı. (Kızıl Bayrak/Adana)


Ankara: “İnadına hepimiz Hrant Dink’iz!”

Hrant Dink’in katledilmesi 20 Ocak günü saat 14:00’de Yüksel Caddesi’nde gerçekleştirelen basın açıklamasıyla protesto edilmeye devam etti. İlk olarak Mehmet Özer konuştu, ardından Ahmet Telli hazırlanan metni okudu. ÇGD başkanının katliamı lanetlemesinin ardından Temel Demirer ile Ankara ‘78’liler Derneği adına Ruşen Sümbüloğlu sözaldı. Konuşmalar esnasında “İnadına hepimiz Hrant Dink’iz!”, “Hepimiz Kürd’üz, hepimiz Ermeni’yiz!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı. Son olarak Yılmaz Demiral konuştu. Ardından hep birlikte Beyazıt Marşı şiiri okundu. Eyleme bini aşkın kişi katıldı. (Kızıl Bayrak/Ankara)


Eskişehir: “Hepimiz Hrant Dink’iz!”

Hrant Dink’in kurşunlanarak öldürülmesi 20 Ocak günü Eskişehir İHD tarafından Sağlık Müdürlüğü önünden Migros önüne gerçekleştirilen yürüyüşle kınandı. Basın açıklamasında “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeni’yiz!”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!”sloganları atıldı. Açıklamaya BDSP, ESP, DPG, Eskişehir Gençlik Derneği, DGH, Halkevleri, SDP katılarak destek verdi. Açıklamaya yaklaşık 60 kişi katıldı.

Aynı gün Adalar Migros önünde de ÖDP tarafından saldırıyı lanetleyen bir basın açıklaması gerçekleştirildi ve sloganlar atıldı. İlerici ve devrimci güçlerin de katılarak destek verdiği açıklamaya yaklaşık 250 kişi katıldı. (Kızıl Bayrak/Eskişehir)


Diyarbakır ve Dersim’de protesto

Hrant Dink’in öldürülmesi Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi tarafından 21 Ocak günü yapılan oturma eylemiyle kınandı. Açıklamanın ardından eylemciler, Sanat Sokağı’na giderek oturma eylemi yaptılar. “Barış güvercinimizi katlettiler!” yazılı pankart açılarak yapılan 5 dakikalık oturma eyleminin ardından dağıldılar.

Hrant Dink’in öldürülmesi Dersim’de yoğun kar yağışı altında protesto edildi. 500 kişilik kitle, ‘Hepimiz Ermeni’yiz’, ‘Hepimiz Dink’iz’ sloganları attı. Konuşmaların ardından Hrant Dink anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.


Dink için Zonguldak’ta eylem

20 Ocak günü Zonguldak Demokrasi Platformu, KESK, DİSK, Gençlik Derneği, Emek Partisi, ÖDP, TKP ve Zonguldaklı aydınlar tarafından Madenci Anıtı önünde Hrant Dink’in katledilmesi ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirildi. “Hepimiz Hrant Dink’iz, Hepimiz Ermeni’yiz!” pankartının açıldığı eylemde “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “İnadına hepimiz Ermeni’yiz!” sloganları atıldı. (Ekim Gençliği/Zonguldak)


İzmir’de protesto

DKÖ’ler, sendikalar ve partiler tarafından İzmir Demokrasi Güçleri imzasıyla 20 Ocak günü Büyükşehir Belediyesi’nin yanında bir eylem yapıldı. Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı eylemde BES Şube Başkanı Musa Sever açıklama yaptı. Sever açıklamasında “Şimdi her zamankinden daha fazla eşit, özgür, demokratik bir Türkiye’de birarada yaşamı savunma ve bunun için mücadele etme zamanıdır” dedi. (Kızıl Bayrak/İzmir)


Gülsuyu: “Hrant’ın katili devlettir!”

Hrant Dink’in katledilmesi Maltepe Gülsuyu’nda yapılan bir yürüyüşle protesto edildi. 21 Ocak günü akşam saatlerinde Dinler Sokak’ta toplanan kitle “Hrant’ın katili devlettir! Kahrolsun kontgerilla!” yazılı pankart arkasında kortej oluşturarak Heykele doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca “Hrant Dink’in katili sermaye devleti!”, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Hepimiz Kürd’üz, hepimiz Ermeni’yiz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganları atıldı. Heykel’e gelindiğinde basın açıklaması okundu. BDSP, ESP ve SDP tarafından düzenlenen eyleme PDD, Alınteri ve HKM destek verdi. Eyleme 70 kişi katıldı. (BDSP/Gülsuyu)


Kayseri: “Hepimiz Hrant’ız!”

21 Ocak günü saat 14.30’da Kayseri İHD Şubesi’nde bir basın açıklaması yapıldı. İHD’nin düzenlediği açıklamaya BDSP, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi. Açıklamada hep aynı senaryonun oynandığı, bu tür cinayetlerin esas sorumlusunun ırkçı, milliyetçi, şovenist politikalarıyla devlet olduğu belirtildi. Yaklaşık 40 kişinin katıldığı basın açıklaması, kitlenin hep birlikte haykırdığı “Hepimiz Ermeni’yiz, hepimiz Hrant Dink’iz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganlarıyla sona erdi. (Kızıl Bayrak/Kayseri)


Samsun’da katilam lanetlendi!

Hrant Dink’in katledilmesi 21 Ocak günü Samsun’da gerçekleştirilen basın açıklaması ile protesto edildi. Açıklamanın ardından bugüne kadar katledilen aydınların adları okundu. Herbir isminin söylenmesinin ardından kitle “Yaşıyor!” şeklinde slogan attı. Eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı. (Kızıl Bayrak/Samsun)


Edirne: “Katiller halka hesap verecek!”

Hrant Dink katledilmesini protesto etmek amacıyla Trakya Üniversitesi Öğrenci Derneği 21 Ocak günü bir eylem gerçekleştirdi. Dernek önünden yürüyüşle başlayan eylem Edirne Postanesi önünde okunan basın açıklaması ve oturma eylemiyle devam etti. Çevredeki insanların katılımıyla sayı 200’e yaklaştı. Sık sık “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı. Yakılan mumlar postane önüne bırakıldı. Eyleme ilgi yoğundu. Son dönemde Edirne’de gerçekleştirilen en kitlesel eylem oldu. Edirne’deki tüm devrimci ve ilerici güçler eyleme destek verdi. (Kızıl Bayrak/Edirne)


Ankara: “Faşizme karşı omuz omuza!”

21 Ocak günü Yüksel Caddesi’nde toplanan kitle “Hepimiz Hrant Dink’iz!”, “Hepimiz Ermeni’yiz!” sloganını haykırdı. Ardından Aydın Sanatçı Girişimi adına konuşma ile Hrant Dink’i anlatan konuşmalar yapıldı. “Hepimiz Hrant Dink’iz!”, “Hepimiz Kürd’üz/Ermeni’yiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganları öfkeyle atıldı. “Sarı Gelin” türküsü çalındı. Ardından Hrant Dink’in yaşamından kesitler sunan sinevizyon gösterimi yapıldı. Eyleme yaklaşık bin kişi katıldı. (Kızıl Bayrak/Ankara)


Malatya’da meşaleli yürüyüş

21 Ocak günü Malatya’da yaklaşık bin kişi faşist saldırıyı kınadı. Soykan Parkı’nda toplanan kitle kortej oluşturarak Hrant Dink’in doğduğu Çavuşoğlu semtine kadar meşalelerle yürüdü. Eski Ermeni Kilisesi önünde basın açıklaması yapıldı. Eylemde “Yaşasın hakların kardeşliği!”, “Gün gelecek, devran dönecek, katiller halka hesap vercek!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz!” sloganları atıldı.

Kartal’da protesto

22 Ocak günü Kartal’da gerçekleştirilen eylemle katliam protesto edildi. Polis, Kartal Postanesi önünde toplanmaya başlayan kitleyi yürütmeyeceğini söyleyerek tehditler savurdu, kitleyi ablukaya alarak yolu yürüyüşe kapattı. Polisin tehditlerinin çevredekilere teşhir edilmesi ve “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganı haykırılarak sergilenen kararlı tutum karşısında kolluk güçleri barikatı açmak zorunda kaldı.

Yürüyüşe geçen kitle “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız”, “Hepimiz Hrant Dink’iz, hepimiz Ermeni’yiz”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları eşliğinde Kartal Meydanı’na girdi. Burada basın açıklaması yapıldı. BDSP, DHP, HKM, ESP, EKD, İLPS, Partizan, Emekli-Sen ve Tersane İşçileri Birliği tarafından düzenlenen eyleme 50’yi aşkın kişi katıldı. (Kızıl Bayrak/Kartal)


Ankara’da beş bin kişi katliamı lanetledi

Hrant Dink’in katledilmesinin ardından Ankara’da birçok protesto eylemi yapıldı. Dink’in cenazesinin kaldırıldığı gün olan 23 Ocak’ta da eylemler devam etti.

Saat 17.00’de Sakarya Meydanı’nda toplanan kitle, ‘Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz!’, ‘Yaşasın halkların kardeşliği!’, ‘Faşizme karşı omuz omuza!’, ‘Hepimiz Kürd’üz, hepimiz Ermeni’yiz!’ , ‘Hrant’ın katili sermaye/Susurluk devleti!’ sloganlarını öfkeyle haykırdı. Sakarya Heykeli’nin önünde ‘Hepimiz Hrant’ız!’ yazılı büyük bir pankart açıldı ve Hrant Dink’in resimi asıldı. Burada Ahmet Telli bir konuşma yaparak halkların kardeşliğine vurgu yaptı. Ardından DİSK Genel-İş Başkanı Mahmut Seren konuştu. “Sarı Gelin” Türkçe, Kürtçe ve Ermenice söylendi. Ardından ATO adına Selçuk Atalay Dink’in son yazısını okudu. Bu esnada kitlenin sayısı 1500’e yaklaştı.

Programın bitmesinden ardından Dink’in yazarı olduğu Birgün Gazetesi’nin Ankara Temsilciliği’ne doğru yürüyüşe geçildi. Slogan atılmaması istendi ancak kitle slogan atmaya devam etti. Kitlenin sayısı burada yaklaşık 5 bine ulaştı. Birgün Gazetesi’nin önünde mumlar yakıldı, karanfiller bırakıldı ve konuşma yapıldı. (Kızıl Bayrak/Ankara)


Adana: “Yaşasın halkların kardeşliği!”

Hrant Dink’in toprağa verilmesi nedeniyle 23 Ocak günü Adana’da bir eylem gerçekleştirildi. Saat 17.30’da Çakmak Caddesi girişinde toplanan sendikalar, DKÖ’ler, siyasi partiler ve devrimci gruplar, buradan Ermenice, Kürtçe ve Türkçe “Yaşasın halkların kardeşliği!” şiarının yazılı olduğu pankart açarak ve caddeyi trafiğe kapatarak İnönü Parkı’na bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

Yol boyunca “Katil devlet hesap verecek!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz!”, “Hepimiz Kürd’üz, hepimiz Ermeni’yiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı. İnönü Parkı’nda yapılan açıklamanın ardından oturma eylemine geçildi. Burada “Sarı Gelin” türküsü Ermenice ve Türkçe söylendi. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylem sloganlarla bitirildi. (Kızıl Bayrak/Adana)


Antakya: “Katil devlet hesap verecek!”

22 Ocak günü Samandağı’nda 75. Yıl Cumhuriyet Meydanı’nda biraraya gelen ve içinde Türkiye’deki tek Ermeni köyü olan Vakıflı Köyü’nden gelenlerin de bulunduğu kitle, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atarak yürüyüşe geçti. Oytun Alanı’na varıldıktan sonra yapılan basın açıklamasında halkların kardeşliği vurgusu ön çıkarıldı.

23 Ocak günü ise Antakya’da yaklaşık 450 kişinin katıldığı bir meşaleli eylem gerçekleştirildi. Eğitim-Sen binası önünde toplanan kitle sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Merkezde bulunan köprü üzerinden Asi Nehri’ne karanfiller bırakıldı. Antakya Belediye Parkı girişinde basın açıklaması okundu.

Eylemlerde sık sık “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Kahrolsun MİT, CIA, kontrgerilla!”, “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeni’yiz!”,”Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı. (Kızıl Bayrak/Antakya)


İzmir’de ikibin kişi katliamı lanetledi

İzmir’de Hrant Dink’in toprağa verildiği 23 Ocak günü de eylem gerçekleştirildi. Sendikalar, DKÖ’ler ve reformist çevrelerin örgütlediği eylem saat 12.00’de Konak eski Sümerbank önünde başladı. Buradan Konak Pier’e doğru yürüyüşe geçen yaklaşık 2 bin kişi Kordon’da bir süre yürüdükten sonra denize karanfiller atarak eylemi bitirdi. Eylemde “Faşizme karşı omuz omuza!” , “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz!” sloganları atıldı. (Kızıl Bayrak/İzmir)