3 Kasım 2006 Sayı: 2006/43 (43)
  Kızıl Bayrak'tan
   Yeni Ekimler’le yeni bir dünya kurulacak, mazlum halklar sosyalizm bayrağı altında toplanacak!
  Depremlerde beton mezarlara gömülmemek için de sosyalizm!
  Kölelik bağlarını parçalamak için mücadeleye!
  Emperyalist işgalcilerin Irak batağından çıkış arayışları
Asgari ücretin tek taraflı belirlenmesine seyirci kalmayalım!
İstanbul İşçi Kurultayı hazırlık çalışmaları sürüyor
DİSK/Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 3 No’lu Bölge Başkanı Veysel Demir ile konuştuk...
İşçilerle mücadelenin ve örgütlenmenin önündeki engeller üzerine konuştuk.
 AL-CO işçisi Atilla Atalay’la sınıf hareketinin, örgütlenmenin önündeki engeller ve çıkış yolları üzerine konuştuk...
  Sermayenin saldırılarına karşı asgari ücret hakkını savunalım! (Orta sayfa)
  6 Kasım çalışmalarından...
  İstanbul Ekim Gençliği: Kampanyamız tüm hızıyla devam ediyor!
  Gençlik hareketinden...
  Vatikan ve CIA’nın çocuklarının yeni biçimi - Yüksel Akkaya
  10. yılında Susurluk gerçeği…
  OSİM-DER 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti...
  NATO Afganistan batağında güç durumda!
  Oaxaca’da isyan devam ediyor!
  Eski Sandinistalar kilisenin hizmetinde!
  ESP’nin eylemlerinden
  İşçi sınıfının ruhu: Sovyetler/2 - Volkan Yaraşır
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

OSİM-DER 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti...

Ümraniye’de işçi sınıfının mücadele bayrağı yükseliyor!

İMES ve OSB bölgesinde işçilerin örgütlenmesi amacıyla kurulan OSİM-DER’in kuruluşundan bu yana 2,5 yılı aşkın bir süre geçti. Bu süre içinde kesintisiz bir çalışma yürüten OSİM-DER, 2 yıl aradan sonra yeni bir genel kurul sürecine girdi.

29 Ekim günü gerçekleşen 2. Olağan Genel Kurul, ilk olarak OSİM-DER Başkanı Sevgi Alkan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Alkan, bölge işçilerinin son 2 yıllık süreçte karşı karşıya kaldığı saldırılar ve bölge işçilerinin örgütlülük düzeyine değindi. 2. Genel Kurul’da da son 2 yıllık süreç içinde yapılan çalışmaların masaya yatırılacağını, eksikliklerin ortaya konulacağını ve önümüzdeki 2 yılın planlamasının yapılacağını vurguladı. Genel Kurul’un bu amaca hizmet etmesi için tüm arkadaşların genel kurulun aktif bir katılımcısı olması çağrısını yaptı.

İşçi sınıfının kurtuluş mücadelesinde, devrim ve sosyalizm kavgasında ölümsüzleşenler için yapılan saygı duruşunun ardından söz alan Divan, Genel Kurul Programını sundu.

Programın ilk bölümü çalışma raporlarının sunumuna ayrılmıştı. İlk olarak geçmiş dönem yönetim kurulu adına bir konuşma yapıldı. Türkiye ve Ümraniye’de işçi sınıfının karşı karşıya kaldığı saldırılar özetlenirken, son 2 yıllık sürede yapılan çalışmalar genel hatlarıyla özetlendi. Yürütülen tüm çalışmaların bölgenin örgütsüz yapısını değiştirme yönünde anlamlı bir müdahale olduğu vurgulandı. OSİM-DER’in bölgede sınıf cephesinde gerçekleşen tüm eylemli süreçlerin ya destekçisi ya da örgütleyicisi olduğu ifade edildi. 1. Olağan Genel Kurul’dan bu yana OSİM-DER’in önüne koyduğu tüm hedefleri hemen hemen gerçekleştiği belirtildi ve tek eksikliğin Sultanbeyli’de şube açmak olduğu söylendi. Bununla birlikte, bölge işçilerinin yoğun olarak yaşadığı Sultanbeyli’ye de tüm faaliyetlerin taşındığı dile getirildi.

Ardından OSİM-DER üyesi bir işçi 2 yıllık süre içinde yürütülen kampanyaları ve özellikle orta ölçekli işletmelere yönelik faaliyetleri anlattı. Ardından İMES adına yapılan sunumda küçük sanayi sitelerinde örgütlenmenin mantığı anlatıldı ve son 2 yıl içinde İMES’te yürütülen çalışmalara değinildi. Bir dizi kampanyanın ardından şimdi de servis kampanyası ile çalışmaların sürdüğü anlatıldı. İMES çalışmasının ardından Kadın İşçi Komisyonu adına sunulun raporda, komisyonun gerekliliği ve bugüne kadar yürüttüğü çalışmalar anlatıldı.

Genel Kurulun ikinci bölümünü konuşmalar oluşturuyordu. Bu bölümde ilk sözü Ümraniye İşçi Platformu sözcüsü aldı. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında gerçekleşen Ümraniye İşçi Kurultayı’nda alınan kararlardan biri olarak platformun kurulduğunu ifade etti. Ardından bölge örgütlenmesi için platformun önünde bugün için duran iki temel göreve işaret etti. İlk görevin bölge işçi sınıfının karşı karşıya kaldığı yakıcı sorunlara karşı mücadelenin örgütlenmesi, ikinci görevin ise sınıf hareketinin toplamına ilişkin sorumluluklar olduğu vurgulandı. Bu yüzden platformun İstanbul İşçi Kurultayı’nın bir parçası olduğu dile getirildi. Genel Kurul’a katılan öncü işçilerin neden İstanbul İşçi Kurultayı’na da katılmaları gerektiği belirtildi. Ardından söz alan KHK temsilcisi ise İstanbul İşçi Kurultayı’na giden süreci anlatarak, kurultayın gündemlerine ilişkin bilgilendirme yaptı. Kurultayla birlikte öncü işçilerin görevlerine işaret etti.

KHK konuşmasının ardından işçi konuşmalarına geçildi. Yeni Star Ambalaj işçisi, kendi fabrikasında gelişen süreci kısaca anlatarak, yürüttükleri mücadelede OSİM-DER’in daima yanlarında olduğunu vurguladı. Özel Metal işçisi ise Türkiye’deki sağlık sistemine işaret ederek, sigortalı çalışmanın önemine değindi. Parasız sağlık talebinin yükseltilmesi gerekliliğini vurguladı. Ardından söz alan Vi-Ko Elektrik işçisi, sendikalaşmak istedikleri için işten atıldığını, bu sebeple hakaretlere maruz kaldığını, ancak hiçbir şekilde mücadeleden geri durmayacağını dile getirdi. EDS Döküm’de çalışan bir işçi ise, işçilerin bilinçsizliğine vurgu yaparak tek kişi bile olsa mücadele etmenin gerekliliğini, ancak bu şekilde çoğalmanın olanaklı olacağını vurguladı. Sultanbeyli’de çalışan bir işçi ise, daha önce çalıştığı işyerinde yaşanan bir iş kazası deneyiminden yola çıkarak birliğin önemine vurgu yaptı. Bir tekstil işçisi ise, geçtiğimiz aylarda Özser Tekstil’de yaşanan toplu işi bırakma deneyimini anlattı.

Yeni yönetim kurulu listesinin onaylamasının ardından yeni yönetim adına söz alan M. Ali Karabulut ise, OSİM-DER’in önümüzdeki dönem hedeflerine ilişkin bir konuşma yaptı. Bugüne kadar olduğu gibi işçi sınıfını ilgilendiren tüm alanlarda sınıf tavrının bundan sonra da gösterileceği, gerek fabrikalarda gerekse İMES’te yürütülen çalışmaların kesintisiz sürdürüleceği vurgulandı. Bir süredir kesintiye uğrayan Kadın İşçi Komisyonu’nun iç örgütlülüğünü güçlendirerek önümüzdeki aylarda kitle çalışmalarına devam edeceği ifade edildi. Bugüne kadar yürütülen hukuki desteğin bundan sonra da süreceği belirtildi ve kültür-sanat alanında uzun süredir kesintiye uğrayan çalışmaların yeniden başlatılmasının hedeflendiği belirtildi. İstanbul İşçi Kurultayı’na kısa bir süre kala kurultayın başarılı geçmesi için etkin bir faaliyetin örgütleneceği dile getirildi. Yapılan konuşma, tüm öncü işçilere “görev başına” çağrısıyla son buldu. Ardından söz alan bir emekçi ise, 80 sonrasında ilk grev çadırının Ümraniye bölgesinde kurulduğunu hatırlattı, İMES ve OSB’de de bundan sonra ilk grev çadırını da OSİM-DER’in kurmasını diledi.

40 işçinin katılımıyla gerçekleşen Genel Kurul, OSİM-DER’i ve bölge işçilerinin örgütlü mücadelesini büyütme çağrısıyla son buldu.

Kızıl Bayrak/Ümraniye


Mamak İşçi Kültür Evi’nin 5. yıl etkinliği!

Mamak İşçi Kültür Evi 6. mücadele yılına coşkulu bir etkinlikle adım attı. 29 Ekim günü Mamak İşçi Kültür Evi’nde yapılan etkinlikle 6. kavga yılına girmenin heyecanını ve haklı gururunu Mamaklı işçi-emekçiler, İşçi Kültür Evleri çalışanları ve dostlarımızla birlikte yaşadık.

Dostluk ve dayanışma buluşması devrim ve sosyalizm davasında ölümsüzleşenlerin anısına saygı duruşu ile başladı. Ardından Mamak İşçi Kültür Evleri’nin Mamak 3. Kültür Sanat Festivali öncesi hazırladığı tanıtım belgeselinin gösterimiyle devam edildi. Mamak İşçi Kültür Evi Şiir Topluluğu, Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu sahnede yerini aldı. Bu iki sunum ilgiyle izlendi. Program boyunca Mamak İşçi Kültür Evi’nin 5 yıllık mücadelesinden kesitler sunuldu ve son siyasal sürece değinildi.

Mamak İşçi Kültür Evi’nin 6. kavga yılına uzun erimli çalışmanın üzerinden hazırlandık. Bu çerçevede 2 bin adet davetiye, 200 afiş ve Mamak İşçi Kültür Evleri’nin bülteni olan Mamak Türküsü’nün elden dağıtımı ile ön bir çalışma gerçekleştirdik.

Emekçilerin evleri tek tek ziyaret edildi. Gittiğimiz her evde üretimin, kardeşliğin, paylaşımın sofrası olan İşçi Kültür Evleri’ni Mamaklı emekçilerin ne kadar yürekten sahiplendiğini bir kez daha görmüş olduk. 6. kavga yılında yeni bir dünya, yeni bir kültür mücadelesini daha da büyütmeye devam edeceğiz.

Mamak İşçi Kültür Evleri çalışanları