15 Temmuz 2006 Sayı: 2006/27
  Kızıl Bayrak'tan
   Filistin halkıyla dayanışmanın anlamı
  İsrail ordusunun vahşi yıkım ve katliamları sürüyor...
  Irak’a komşu ülkelerin Dışişleri Bakanları Tahran’da toplandı...
  Filistin halkıyla devrimci dayanışmayı yükseltelim!
  İMF’ye yeni bir niyet mektubu daha gönderildi...
  Kıdem tazminatının gaspı ve bölgesel asgari ücret uygulaması yine gündemde...
AB’ye azalan destek ve yükselen milliyetçilik
Eylemlerden, direnişlerden...
KESK’in “dönemsel mücadele programı” üzerine
İstanbul İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi ile kurultay üzerine konuştuk…
Kapitalist hayata karşı koyuştan teslimiyete, teslimiyetten nereye? - III Yüksel Akkaya
  Faşist baskı ve terör yasasına karşı mücadeleyi yükseltelim!
  Sermaye iktidarı TÜBİTAK ortak yapımı yeni teknolojiler yolda...
  Meslek liseleri sermayenin talanına açılıyor
  Uluslararası hareket
  İsrail kanlı savaşı tırmandırıyor / Rohan Pearce
  Bir kara bayrak / Gideon Levy
  Hapishanelerde işkence devam ediyor
  AKP hükümeti patronlara uşaklıkta sınır tanımıyor…
  Uzun soluklu olmak…
  Rıfat Ilgaz: Toplumun karanlığını yırtan bir aydınlık
  TUYAB tutsak yakınlarının katılımıyla piknik düzenledi
  Radikal Jest-Bir Örnek
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

TUYAB tutsak yakınlarının katılımıyla piknik düzenledi

“Önce çocuklarımızı savunuyorduk, artık çocuklarımızın düşüncelerini savunuyoruz”

Plaza de Mayo Anneleri

Binlerce kilometre uzaklıkta birbirlerini hiç görmemiş, farklı kültürlerden, farklı dillerden insanların ortak kelimeleri bunlar. Acıları ortak, umutları ortak binlerce devrimci tutsak yakınının mücadelesini özetleyen belki de en anlamlı sözcükler. Yıllarca çocukları, eşleri, arkadaşları için mücadele edenler bugün artık onların mücadelesine, düşüncelerine sahip çıkıyor. Türkiye’den 70 yaşlarındaki bir tutsak anası tıpkı Plazo de Mayo Anneleri gibi “Bizi katletseler de çocuklarımızı tecrit etseler de devrimi engelleyemeyecekler. Biliyoruz er ya da geç devrim olacak” sözcükleri TUYAB’ın düzenlemiş olduğu dayanışma pikniğinde büyük bir coşku ile alkışlanıyor.

Bu hafta sonu İstanbul’un birçok bölgesinden tutsak ve şehit yakını TUYAB’ın düzenlemiş olduğu piknikte buluştular. Birlikte yapmış oldukları yemekleri paylaşmanın, birlikte türkü söylemenin, tiyatro oynamanın, sorunlarını paylaşmanın ve üretmenin mutluluğunu yaşadılar.

Piknik programı devrim ve sosyalizm şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu sırasında hep birlikte Nazım Hikmet’in “Güneşi içenlerin türküsü” şiiri okundu. Daha sonra bir tiyatro emekçisi arkadaş sahneye çıkarak, tiyatro oyunu için gönüllü seçti. Bu sefer tiyatroyu oyuncular değil izleyiciler oynayacaktı. 5 dakikalık bir ön hazırlıkla ortaya çıkan doğaçlama tiyatro oyunu izleyen ve oynayanlardan tam not aldı.

Tiyatrodan sonra Vardiya Müzik Grubu sahneye çıktı ve hep birlikte türkü ve marşlar söylendi. Müzik dinletisinin ardından öğle yemeği için ara verildi. Oluşturulan ortak sofrada hep birilikte yemek yendikten sonra pikniğin ikinci bölümüne geçildi.

İkinci bölüme Sincan F tipi Cezaevi’nden tutsakların hazırlamış oldukları kolye ve bilekliklerin ailelere hediye edilmesi ile başlandı. Oldukça duygulu anların yaşandığı hediye dağıtımının ardından serbest kürsüye geçildi. İlk olarak TUYAB adına bir baba sözaldı. TUYAB’ın amaçlarını, kuruluş sürecini ve önümüzdeki dönem hedeflerini anlattı. Daha sonra pikniğe katılan pek çok kişi söz alarak, sorunlarını, görüş günlerinde yaşadıklarını, tecridi kırmak için neler yapılabileceğini anlatan konuşmalar yaptı. Ailelerin birbirini tanıması, sorunlarını paylaşması ve mücadele yollarını tartışması açısından oldukça verimli geçen serbest kürsünün ardından Vardiya Müzik Grubu tekrar sahneye çıktı. Çekilen halaylar ve atılan coşkulu sloganlarla piknik sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul

--------------------------------------------------------------------------------------

Frankfurt’ta gençlik dinamizmi ve emeğinin ürünü başarılı bir etkinlik!


9 Temmuz günü Sivas’ta katledilen 37 kişinin anısına bir etkinlik düzenledik. Bir aylık ön hazırlık çalışması üzerinden gerçekleştirilen bu etkinliği anlamlı kılan, yoğun bir gençlik dinamizmi ve emeğiydi. Dört aylık tiyatro ağırlıklı bir kültür-sanat çalışması çerçevesinde bir araya gelen gençler, bundan önce de aynı bölgede yapılan 8 Mart etkinliğinde de önemli bir rol oynamışlardı.

Etkinliğe taşınan kitle bileşimi de üçte iki oranında yeni ve farklıydı. Bu durum gelecekte, yürütülecek çalışma açısından önemli bir olanaktır. Etkinlikten sonra alınan tepkiler olukça olumlu ve umut vericidir.

Teknik aksaklıklara ve havanın sıcaklığına rağmen etkinlik dikkatle izlenebildi. Özellikle, Sivas katliamını konu alan ve Nazım’ın “Yüreklerin kulakları sağır” şiirinden esinlenerek hazırlanan, katliamın değişik aktörlerini teatral bir tasarıya işleyen komik ve dramatik sahneler izleyicileri sahneye kitledi. Sahne ile seyirci arasında duygu ve düşünce birlikteliği yakalanabildi. Tiyatro oyuncuları da beklentilerin üzerinde bir performans sergilediler.

Etkinlik kitle katılımı bakımından da başarılıydı. Yaklaşık 150 kişilik bir katılım sağlandı.

Frankfurt Tiyatro Grubu çalışanı

--------------------------------------------------------------------------------------

Küçükçekmece’de bildiri ve afiş faaliyeti

İETT’ye yapılan zam sonrası çıkardığımız bildiri ve afişlerin kullanımı için planlı bir program çıkardık. İlk olarak “Ucuz ve kaliteli toplu taşıma!” başlıklı bildirilerin dağıtımını organize ettik. Kalabalık bir şekilde planladığımız dağıtımlar, işçi ve emekçiler tarafından ilgiyle karşılandı. Ayrıca bu dağıtımları işçi ve emekçilerin en yoğun bulunduğu saatlerde ve otobüs duraklarında yapmayı tercih ettik.

İkinci adım olarak “İETT zammı geri çekilsin! Ucuz ve kaliteli toplu taşıma!” şiarlı afişlerimizi kullandık. Bu afişleri de otobüslerin yoğun olarak geçtiği E-5 güzergahına, Küçükçekmece ve Sefaköy hattına yaptık.

Afişleri kalabalık bir ekiple yapmayı tercih ettik. Bu, çalışmayı pratik olarak kolaylaştırmasının yanısıra görsel açıdan da ilgi uyandırdı. Yanımıza gelerek soru soranlar, düşüncelerini ifade edenler oldu. Afişler sırasında gerçekleştirdiğimiz bildiri dağıtımı da oldukça etkili oldu.

Günün pratik yoğunluğunun ardından yaptığımız değerlendirme toplantısı da eksikliklerimizin tamamlanmasında önaçıcı oldu. Çalışmalarımız tüm hızı ve coşkusu ile devam edecek.

Küçükçekmece/BDSP