29 Nisan 2006 Sayı: 2006/16 (16)
  Kızıl Bayrak'tan
   Güncel sorular, yakıcı sorunlar ve tarihsel önemde sorumluluklar
  ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın Türkiye ziyareti
  Rice'ı protesto eylemleri
  İlerici-devrimci güçlerden anti-emperyalist mücadeleyi yükseltme çağrısı
  İMF yeni saldırılar için geliyor
  Temiz bir çevre için sosyalizm!
Zehirli sanayi artıkları skandalında yeni halka: Dilovası'nda kanserli ölümler
Şemdinli savcısı düzen ordusunun gazabına uğradı
Van savcısı çeteci generale dokunduğu için görevden alındı
Sosyal Güvenlik Yasası mecliste kabul edildi
İstanbul İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi'nin 1 Mayıs pikniği yapıldı
Küçükçekmece BDSP'nin 1 Mayıs çalışmaları
Pendik Kartal Maltepe İşçi Platformu'nun 1 Mayıs çalışmalarından
  Devrimci 1 Mayıs Platformu'ndan 1 Mayıs hazırlık sürecine ilişkin açıklama ve çağrı/ 1 Mayıs ayrışması;iki ayrı politik tutum, iki ayrı irade / (Orta sayfa)
  1 Mayıs'ta i ş bırakarak alanlara çıkma çağrısı
  Ankara Mamak'ta 1 Mayıs faaliyetleri
  1 Mayıs hazırlık çalışmalarından
  Rusya İran'a amborgo uygulanmasına karşı çıktı
  Nepal'de kitlesel eylemler devam ediyor
  İMF başekonomisti;"Ey dünya hiç bu kadar iyi olmamıştın"
  Üniversitelerde faşist saldırılar sürüyor
  İÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğrencileri formasyon çalışması devam ediyor
  İLGP Lise Kurultayı Sonuç Bildirgesi
  İLGP Lise Kurultayı "Meslek Liseleri" tebliği
  İLGP Lise Kurultayı 1 Mayıs tebliği
  Biji 1 Gulan /Kürdistan Devrimci Sosyalistleri
  Nereye gidiyoruz? /Ergin Yıldızoğlu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ankara-Mamak 1 Mayıs faaliyetlerinden…

Çok yönlü faaliyet ve etkinliklerle 1 Mayıs'a hazırlanıyoruz!

Mamak'ta birçok aracın bir arada kullanıldığı güçlü bir 1 Mayıs faaliyeti örmeyi sürdürüyoruz. Mart'ın son haftasından bugüne Mamaklı işçi ve emekçilerin somut talepler üzerinden alana çıkacakları bir faaliyet hattı üzerinden çalışma büyük bir coşku ve ısrarla sürdürülmekte. İlk önce Mamak İşçi Kültür Evleri 1 Mayıs Komisyonları yapılan ilk toplantılardan sonra oluşturuldu ve komisyonlar bir aylık bir program üzerinden çalışmaya başladı.

Öncelikle İşçi Kültür Evleri'nin yürüteceği 1 Mayıs çalışmasının politik platformu netleştirildi. Yozlaşma, yoksulluk ve geleceksizlik üst başlığının altı somut taleplerle dolduruldu. Parasız eğitim-sağlık hakkının ulaşılabilir nitelikte olması, semtimizde sosyal kültürel-sportif alanların açılması, yozlaştırıcı mekanların kapatılması, ihtiyaca uygun konut hakkı taleplerinin öne çıkartıldığı somut talepler üzerinden çalışma başlatıldı. Öncelikle bu taleplerin üzerinde olduğu pankartlar Şirintepe'de İşçi Gençlik Kültür Evi önünde ve Tuzluçayır'da Feyzullah Çınar Parkı'na açılan standlarda ve kurumların önünde kullanıldı. Ayrıca “Yoksulluğa, yozlaşmaya ve geleceksizliğe karşı 1 Mayıs'ta alanlara!” şiarının yazılı olduğu pankartlar kurumların önünde haftalar öncesi asılmaya başlandı. Standlarda İşçi Kültür Evleri'nin 1 Mayıs gündemli materyalleri ile birlikte ‘1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesi!' şiarlı somut taleplerin bulunduğu imzalar da toplandı.

Kullanılan materyaller:

22-30 Nisan tarihleri arasında Mamak'ın çeşitli bölgelerinde yapılacak olan etkinlik takvimi ile birlikte her bölgede Mamak İşçi Kültür Evleri'nin açlığa, yoksulluğa ve yozlaşmaya karşı 1 Mayıs'a çağıran yaklaşık 5 bin adet bildirisi emekçilerin evlerine birebir ulaştırıldı. 5 bin emekçi ile yüz yüze konuşularak 1 Mayıs alanına ve şenliğe çağrı yapıldı.

23 Nisan'da ‘Yoksulluğa, yozlaşmaya ve geleceksizliğe karşı birlik, mücadele ve dayanışma şenliğinde buluşuyoruz!' şiarıyla yapılan açık hava 1 Mayıs etkinliğinin afişleri 500 adet yaygın bir şekilde kullanıldı.

Mamak Türküsü Bülteni 1000 adet yine emekçilerle birebir konuşularak evlerine ulaştırıldı.

Bunların dışında yapılan her yerel Mamak etkinliği o bölgede yaygın ve etkin bir faaliyetin konusu edildi.

Etkinlikler:

22 Nisan film gösterimi: Ege Mahallesi'nde Fahri Korutürk Parkı'nda yapılan etkinlik İşçi Kültür Evleri adına yapılan konuşmanın ardından Yılmaz Güney'in “Duvar” filmi gösterildi. Etkinlik alanına ‘Yoksulluğa mahkum, yozlaşmaya teslim olmayacağız!' ve ‘Yoksulluğa, yozlaşmaya ve geleceksizliğe karşı 1 Mayıs'a!' şiarlı pankartları ve taleplerin olduğu pankartlar kullanıldı. Oldukça soğuk havaya karşın 90 civarında emekçinin ilgi gösterdiği etkinlik 1 Mayıs alanına yapılan çağrı ile sona erdi.

23 Nisan Şenlik:

Oldukça güçlü ve etkili bir ön çalışması olan şenlik o gün havanın soğuk ve sürekli yağışlı olmasından kaynaklı parkta gerçekleştirilemedi ve Mamak İşçi Kültür Evi önünde yapıldı. Kurum önüne kurulan ses düzeni ve aslan pankartlarla etkinlik saygı duruşu ile başladı. İşçi Kültür Evleri adına ve Yüksel Akkaya'nın yaptığı konuşmanın ardından programda PSAKD Mamak Şube halkoyunu ekibi ve Mamak İşçi Kültür Evleri müzik ve şiir topluluğu yeraldı. Hava koşullarının olumsuzluğunu karşın 80 kişilik katılımın olduğu etkinlik coşkulu ve güçlü bir atmosferde geçti.

1 Mayıs'ta Mamaklı emekçilerin sesini soluğunu alana taşıyacak olan çalışmamızı önümüzdeki günlerde de sürdüreceğiz.

Mamak İşçi Kültür Evleri çalışanları

---------------------------------------------------------------------------------------

1 Mayıs çalışmalarından…

1 Mayıs'a hazırlanıyoruz!

1 Mayıs çalışmamızı yaklaşık bir ay öncesinden başlattık. Bu süre içerisinde çeşitli araçları devreye soktuk. Genel Sağlık Sigortası'nı konu alan anketimiz, bültenimiz, bildirilerimiz, işçi toplantıları ve piknik kitle çalışmamızın araçları olarak işlev gördüler. Özellikle anket çalışmamız, yeni işçi ilişkileri sağlamada etkili oldu. Genel propaganda çalışmamızda ise, merkezi çıkan bildiri ve BDSP imzalı 5 çeşit afişi, İşçiden İşçiye imzalı afişlerimizi yaygın bir şekilde kullandık. GSS yasa tasarısı karşıtı çalışmamızı da 1 Mayıs çalışmamıza bağlamaya özen gösterdik.

Anket çalışması

GSS ile ilgili anketlerimizi Sincan Organize Sanayisi'nde ve belirlediğimiz bir mahallede yaptık. Sincan Organize'de çalışan işçilerle tanıştık. İşçilerin birçoğunun bu yasa tasarısı hakkında bir bilgilerinin olmadığını gördük. Ayrıca GSS'yle ilgili hazırladığımız bildirileri, anket yaptığımız işçi ve emekçilere dağıttık. GSS'yi anlattık ve bu yasaya karşı mücadele etmeye çağırdık. Bazı işçiler bizleri evlerine konuk ettiler. Burada yaşayan işçileri tanımamıza vesile olan anket çalışmasını daha sonra da etkili bir şekilde kullanamaya devam edeceğiz.

İşçiden İşçiye toplantıları

İşçiden İşçiye Bülteni çalışanları olarak, yeni tanıştığımız işçilerle bir toplantı yapma kararı aldık. Çevremizdeki işçileri ve anket çalışmasında tanıştığımız işçileri bu toplantıya çağırdık. Toplantıda farklı sektörlerde çalışan işçiler, yaşadıkları sorunları anlattılar. Yaşadığımız sorunlara karşı nelerin yapılması gerektiği üzerine tartışmalar yaptık. Yeni bülten sayısını burada planladık. Bültenin Nisan sayısını, işçi arkadaşların hazırladığı yazılarla çıkarttık. Bundan sonra düzenli toplantılar yapma kararı aldık. Ayrıca 1 Mayıs'tan önce birlik ve dayanışma pikniği yapmaya karar verdik

Piknik

Piknik için bir davetiye hazırladık. Çevremizdeki işçileri pikniğimize davet ettik. Hava koşullarının olumsuz olmasına rağmen pikniğimizi gerçekleştirdik. Piknikte bültenimizi tanıtan, sosyal yıkım saldırılarına ve uluslararası işçi hareketlerine değinen konuşmalar yapıldı. Karşılaştığımız saldırıların topyekûn olduğu ve bu saldırı dalgasını işçi sınıfının topyekûn bir karşı koyuşla püskürtülebileceği vurgulandı. Fransız işçi, emekçi ve öğrencilerinin verdikleri mücadelenin örnek alınması gerektiği ifade edildi.

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'a kendi pankartımızla katılma kararı alındı.

Afiş çalışması

İşçiden İşçiye Bülteni imzalı hazırladığımız 1 Mayıs çağrı afişlerimizi ve BDSP afişlerini Batıkent Metro istasyonu civarına, OSTİM'e, Bentderesi'nde işçilerin servis güzergâhlarında, Sincan Merkez ve 12. Cadde'de ve ayrıca Balgat'ta yaygın bir şekilde kullandık. Toplam 500 afişi bu bölgelere yaptık.

Bildiri çalışması

BDSP'nin hazırladığı 1 Mayıs bildirilerini Sincan Organize trenine ve Sincan merkezdeki işçilerin servis beklediği güzergâhlara yaygın bir şekilde dağıttık. OSTİM'de ise metro çıkışında dağıtım yaptık. Bentderesi'nden Ulus'a kadar uzanan güzergâhta yaygın bir şekilde bildirilerimizi dağıttık. Burada bulunan Amele pazarına da dağıtım gerçekleştirdik. Ayrıca MİTAŞ ve Balgat'ta tekstil fabrikalarına bildiri dağıtımını gerçekleştirdik.

Son olarak İşçiden İşçiye bültenimizin Nisan sayısının dağıtımını, 1 Mayıs'a çağrı yapan el ilanlarımızla birlikte gerçekleştireceğiz.

İşçiden İşçiye çalışanları/Ankara