29 Nisan 2006 Sayı: 2006/16 (16)
  Kızıl Bayrak'tan
   Güncel sorular, yakıcı sorunlar ve tarihsel önemde sorumluluklar
  ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın Türkiye ziyareti
  Rice'ı protesto eylemleri
  İlerici-devrimci güçlerden anti-emperyalist mücadeleyi yükseltme çağrısı
  İMF yeni saldırılar için geliyor
  Temiz bir çevre için sosyalizm!
Zehirli sanayi artıkları skandalında yeni halka: Dilovası'nda kanserli ölümler
Şemdinli savcısı düzen ordusunun gazabına uğradı
Van savcısı çeteci generale dokunduğu için görevden alındı
Sosyal Güvenlik Yasası mecliste kabul edildi
İstanbul İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi'nin 1 Mayıs pikniği yapıldı
Küçükçekmece BDSP'nin 1 Mayıs çalışmaları
Pendik Kartal Maltepe İşçi Platformu'nun 1 Mayıs çalışmalarından
  Devrimci 1 Mayıs Platformu'ndan 1 Mayıs hazırlık sürecine ilişkin açıklama ve çağrı/ 1 Mayıs ayrışması;iki ayrı politik tutum, iki ayrı irade / (Orta sayfa)
  1 Mayıs'ta i ş bırakarak alanlara çıkma çağrısı
  Ankara Mamak'ta 1 Mayıs faaliyetleri
  1 Mayıs hazırlık çalışmalarından
  Rusya İran'a amborgo uygulanmasına karşı çıktı
  Nepal'de kitlesel eylemler devam ediyor
  İMF başekonomisti;"Ey dünya hiç bu kadar iyi olmamıştın"
  Üniversitelerde faşist saldırılar sürüyor
  İÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğrencileri formasyon çalışması devam ediyor
  İLGP Lise Kurultayı Sonuç Bildirgesi
  İLGP Lise Kurultayı "Meslek Liseleri" tebliği
  İLGP Lise Kurultayı 1 Mayıs tebliği
  Biji 1 Gulan /Kürdistan Devrimci Sosyalistleri
  Nereye gidiyoruz? /Ergin Yıldızoğlu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Devrimci 1 Mayıs Platformu'ndan 1 Mayıs şehitlerinin anısına

1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı. 1 Mayıs ezilen, sömürülen, baskı altında tutulan tüm emekçilerin, halkların kavga günü…

1 Mayıs'ın yaklaştığı günlerdeyiz. Her geçen gün AKP hükümeti ve tüm yönetenler Genel Sağlık Sigortası, Terörle Mücadele Yasası gibi saldırı yasaları çıkartıyor. Yıllardır halka yönelik uyguladıkları baskıyı, şiddeti daha da arttırmaya çalışıyorlar.

Yıllardır sürüyor yasaklar… Halklarımız sömürü ve baskı politikalarına karşı mücadeleyi yükselttikçe iktidarlar kan dökmekten hiçbir zaman çekinmemişlerdir. 1989 yılında Mehmet Akif Dalcı da egemenlerin gelişen mücadele karşısındaki korkularının sonucu olarak katledildi.

Bugün bulunduğumuz yerde 1989 1 Mayıs'ında polisin açtığı ateş sonucunda Mehmet Akif Dalcı şehit düştü… 1 Mayıs 1989 günü Taksim Meydanı polis panzerleri ve askeri birliklerle işgal edilmişti. Egemenler yine işçilere, emekçilere saldırmaya hazırlanıyordu.

1 Mayıs sabahı 5 bin emekçi, 1 Mayıs alanını girmek için yürüyorlardı.

İstiklal Caddesi'nden, Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen kitleye polis silahlarla, panzerlerle saldırdı.

Polisin saldırısına karşı önce Tarlabaşı'na, ardından Şişhane'ye çekilen 5 bin kişi tekrar Taksim'e doğru yürüyüşe geçtiğinde, polis silahlarla ateş açtı. Kitle bu saldırıya karşı taş ve sopa ile direniyordu. Mehmet Akif Dalcı 5 bin kişiden biriydi ve polisin açtığı ateşle herkesin gözleri önünde alnından vurularak katledildi.

Mehmet Akif Dalcı şehit düşmüş, onlarca insan yaralanmıştı. 1977'den sonra yine kanımız akıyordu 1 Mayıs'a…

17 yıl geçti katliamın üzerinden, unutturulmaya, yok sayılmaya çalışıldı direnenler… İşçilerin, emekçilerin sesleri kesilmeye, nefesleri boğulmaya çalışıldı. Ama başaramadılar. Hiçbir zaman da başaramayacaklar…

Bizler, Devrimci 1 Mayıs Platformu olarak 1 Mayıs şehidi Mehmet Akif Dalcı'yı saygı ile anıyoruz. Mücadelesine layık olacağız.

***

Önce Şişhane'ye gittik. Şimdi 1 Mayıs'a yasaklı Taksim Meydanı'ndayız. Şu anda bulunduğumuz Kazancı Yokuşu'nda 1 Mayıs 1977'de 37 emekçi katledildi. 29 yıl önce binlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı'na kavga günlerini kutlamak için gelmişlerdi.

1 Mayıs'tan günlerce önce burjuva basın ve egemenler, “1 Mayıs'ta kan akacak” diyerek provokatif haberler yayınlamaya, günler öncesinden katliam hazırlıkları yapmaya başlamıştı. 1 Mayıs günü geldiğinde iktidarın tüm tehditlerine rağmen 500 bin emekçi alanda toplanmıştı. 500 bin kişi Taksim Meydanı'nı 1 Mayıs sloganlarıyla iş, ekmek, eşitlik, adalet, özgürlük isteyen sesleriyle çınlatıyordu.

Katiller saldıracağı anı bekliyorlardı. İlk ateş Sular İdaresi binasının üzerinden açıldı. Hemen ardından beyaz bir renault otodan halkın üzerine kurşunlar yağdırıldı, birçok noktadan kitlenin üzerine ateş açıldı. Polis silahlarla, panzerlerle saldırıyordu. Bu saldırının ardından 37 emekçi kurşunlarla, ezilerek ve boğularak yaşamını yitirdi.

1 Mayıs'ta akan kan emekçilerin kanıydı, kanı akıtanlarsa egemenlerdi, halk düşmanlarıydı. 1977 yılında yapılan bu kanlı katliamın failleri belli olmasına rağmen bir teki dahi yargılanmadı.

1977 yılından beri Taksim yasağı kaldırılmadı. İktidar tarafından kapitalizmin, her türlü yozluğun, sömürü ve baskı politikalarının propaganda aracı haline getirilmeye çalışılan 1 Mayıs alanı asıl sahiplerine yani işçi ve emekçilere bugünde kapatılmaya çalışılıyor. Bugün sözde demokratikleşmeden bahsedenler, hak ve özgürlükler mücadelesi verenlere terörle mücadele yasalarıyla saldırmaya devam ediyorlar.

Bizler, Devrimci 1 Mayıs Platformu olarak ‘77 1 Mayıs'ında katledilen 37 emekçiyi saygı ile anıyoruz. Anılarını mücadelemizde yaşatacağız. Er geç 1 Mayıs alanında onlarla birlikte sloganlarımızı haykıracağımızı duyuruyor ve tüm halkımızı 1 Mayıs'ta alanlarda olmaya çağırıyoruz.

***

1 Mayıs'ın; birlik, dayanışma ve mücadele gününün yaklaştığı günlerdeyiz. Şişhane'de Mehmet Akif Dalcı'yı, Kazancı Yokuşu'nda 37 emekçiyi andık, şimdi Kadıköy'deyiz.

1996 1 Mayıs'ında Kadıköy'de gerçekleştirilen 1 Mayıs mitingine saldıran polis 4 emekçiyi daha katletmiş, yine kan akıtmışlardı.

1996 1 Mayıs'ı kitleselliği ve devrimciliği ile mücadelenin gelişiminin bir göstergesiydi. Egemenler günlerce önceden provokatif haberlerle saldırı hazırlığı yapmaya çalışıyordu. 1 Mayıs günü henüz kortejler toplanırken Dursun Odabaş, Hasan Albayrak kortejlerin toplanma yerinde polisin açtığı ateş sonucu katledildi.

Saldırı bitmemişti. Katliamcılar, döktükleri kanı, verdikleri gözdağını yeterli bulmamışlardı ki, mitingin dağılması sırasında Yalçın Levent'i de katlettiler. Özelde 1 Mayıs'ı genelde devrim mücadelesini saldıranlarla, emekçilerin, devrimcilerin katledilmesiyle bitireceklerini sananlar her geçen gün yanıldıklarının bir kez daha farkına vardılar.

Bizler, Devrimci 1 Mayıs Platformu olarak onlara 1 Mayıs şehitlerini ve tüm devrim şehitlerini saygı ile anıyoruz. Anılarına layık olacağız.

İşçiler, emekçiler, halklarımız; terörle mücadele yasalarıyla, yıkımlarla, tecritle, sansürle, onlarca baskı ve yasaklarla saldırıyor egemenler… Emeğimizi sömürenler gözümüzün içine bakarak yalanlar söylüyorlar.

Irak'ta, Filistin'de, Afganistan'da halklar emperyalist işgalle katlediliyor.

Bu kaderimiz değildir.

1 Mayıs'ta halklarımızı, açlığa, yoksulluğa, provokasyonlara, AB-IMF-TÜSİAD yasalarına, Kürt halkına yönelik saldırılara karşı mücadele etmeye çağırıyoruz. Çözüm bizdedir, mücadelededir, devrimdedir, sosyalizmdedir. 1 Mayıs'ta iş bırakarak alanlara çıkalım.

1 Mayıs resmi tatil günü ilan edilsin!

Taksim'de 1 Mayıs yasağına son!

Birleşik, kitlesel, devrimci 1 Mayıs için ileri!

Devrimci 1 Mayıs Platformu

-------------------------------------------------------------------------------------

ÇAĞRIMIZDIR!

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs yaklaşmaktadır. Açlığın ve yoksulluğun milyonlarca işçi ve emekçiye dayatıldığı, tüm hak ve özgürlüklerimizin gaspedilmeye çalışıldığı, emperyalist saldırganlığın dizginlerinden boşaldığı, Kürt halkına yönelik imha ve inkar politikalarının devam ettiği, şovenizmin ve linç girişimlerinin arttığı bir dönemde 1 Mayıs'ı karşılıyoruz.

Biz aşağıda imzası bulunan kurum ve kişiler olarak sendika konfederasyonlarını işçi ve emekçilerin kendilerini ve taleplerini özgürce ifade edebilmeleri için 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesi; Taksim üzerindeki 1 Mayıs yasağının kalkması talepleri doğrultusunda etkili ve yaygın bir faaliyet örgütlemeye, birleşik ve kitlesel bir 1 Mayıs için iş bırakarak alanlara çıkma çağrısı yapmaya çağırıyoruz.

1 Mayıs resmi tatil ilan edilsin!

Taksim'deki 1 Mayıs yasağı kaldırılsın!

Birleşik, kitlesel, devrimci 1 Mayıs için ileri!

 

Devrimci 1 Mayıs Platformu

(Alınteri, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Demokratik Haklar Platformu, Devrimci Parti Mücadelesinde Devrimci Komünistler, Emekçi Hareket Partisi, Haklar ve Özgürlükler Cephesi, Halk Kültür Merkezleri, Halkın Kurtuluş Partisi, Kaldıraç, Kurtuluş Sosyalist Dergi, Proleter Devrimci Duruş, Yeni Dünya İçin Çağrı)

Genel-İş 2 No'lu Bölge Şube

Genel-İş 3 No'lu Şube

Genel-İş 7 No'lu Şub

Belediye-İş 2 No'lu Şube

Tümbel-Sen 1 No'lu Şube

Tümbel-Sen 5 No'lu Şube

Tümbel-Sen 5 No'lu Şube

Eğitim-Sen 3 No'lu Şube

Eğitim-Sen 8 No'lu Şube

Haber-Sen 9 No'lu Şube

BES 1 No'lu Şube

BES 3 No'lu Şube Yönetim Kurulu üyesi Özgür Taylan Tekmil

Eğitim-Sen 1No'lu Şube Genel Sekreteri Zülfü Akyıldız

Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Yön. Kur. Üyesi Musa Biçer

Disk Nakliyat-İş Genel Başkanı Alirıza Küçükosmanoğlu

İşsizlik ve Pahalılığa Karşı Savaş Derneği Genel Merkezi

Dokuma-İş Sendikası Genel Merkezi

Tunceli Dernekleri Konfederasyonu

Partizan

Direnişteki Dünya Deri işçileri

Direnişteki Cevahir Deri işçileri

Direnişteki Serna-Seral işçileri

Direnişteki Mito işçileri

Direnişteki Has Alüminyum işçileri

Çorap Emekçileri Derneği (ÇEM-DER)

OSB-İMES İşçi Derneği (İMES-DER)

Kıraç İşçi Derneği (Kİ-DER)

Gaziosmanpaşa İşçi Derneği (GOP-DER)

İmranlı Derneği

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (İstanbul Şubeleri)

Kara Kızıl Notlar