29 Nisan 2006 Sayı: 2006/16 (16)
  Kızıl Bayrak'tan
   Güncel sorular, yakıcı sorunlar ve tarihsel önemde sorumluluklar
  ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın Türkiye ziyareti
  Rice'ı protesto eylemleri
  İlerici-devrimci güçlerden anti-emperyalist mücadeleyi yükseltme çağrısı
  İMF yeni saldırılar için geliyor
  Temiz bir çevre için sosyalizm!
Zehirli sanayi artıkları skandalında yeni halka: Dilovası'nda kanserli ölümler
Şemdinli savcısı düzen ordusunun gazabına uğradı
Van savcısı çeteci generale dokunduğu için görevden alındı
Sosyal Güvenlik Yasası mecliste kabul edildi
İstanbul İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi'nin 1 Mayıs pikniği yapıldı
Küçükçekmece BDSP'nin 1 Mayıs çalışmaları
Pendik Kartal Maltepe İşçi Platformu'nun 1 Mayıs çalışmalarından
  Devrimci 1 Mayıs Platformu'ndan 1 Mayıs hazırlık sürecine ilişkin açıklama ve çağrı/ 1 Mayıs ayrışması;iki ayrı politik tutum, iki ayrı irade / (Orta sayfa)
  1 Mayıs'ta i ş bırakarak alanlara çıkma çağrısı
  Ankara Mamak'ta 1 Mayıs faaliyetleri
  1 Mayıs hazırlık çalışmalarından
  Rusya İran'a amborgo uygulanmasına karşı çıktı
  Nepal'de kitlesel eylemler devam ediyor
  İMF başekonomisti;"Ey dünya hiç bu kadar iyi olmamıştın"
  Üniversitelerde faşist saldırılar sürüyor
  İÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğrencileri formasyon çalışması devam ediyor
  İLGP Lise Kurultayı Sonuç Bildirgesi
  İLGP Lise Kurultayı "Meslek Liseleri" tebliği
  İLGP Lise Kurultayı 1 Mayıs tebliği
  Biji 1 Gulan /Kürdistan Devrimci Sosyalistleri
  Nereye gidiyoruz? /Ergin Yıldızoğlu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Küçükçekmece BDSP'nin 1 Mayıs çalışmaları...

Sınıfın bağımsız devrimci tutumunu açığa çıkarmak için çalışmalarımız sürüyor!

İşçi ve emekçilerin sermaye sınıfına karşı vermiş olduğu mücadele son yıllarda çürütücü bir tıkanıklık yaşıyor. Sınıf devrimcileri olarak bu tabloyu işçi ve emekçilerin lehine çevirmek amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar 1 Mayıs vesilesiyle daha genişleyip derinleşerek devam ediyor. Bu durgun gidişat içerisinde atılan adımlar, katedilen mesafe her ne kadar olması gerekenin altında olsa da, kendi gerçekliklerimiz ve kapasitemiz üzerinden baktığımızda oldukça anlamlı ve önemli bir noktada durmakta. Bundan yaklaşık olarak 4 ay önce gerçekleştirdiğimiz yerel işçi kurultayı çalışmalarıyla beraber farklı bir evreye giren çalışmamız bugün bu düzeyin getirdiği sorumluluklar, ciddiyet ve kararlılık üzerinden yoluna emin adımlarla devam ediyor. Sınıf mücadelesinde önemli tarihlerden biri olan 1 Mayıs üzerinden yapmış olduğumuz çalışmayı çıtayı yükseltmenin bir vesilesi, sınıfla devrimci temelde sıkı sıkıya bütünleşmenin bir aracı olarak algılıyoruz.

Yeri geldiğinde sürekli üzerine basa basa vurguladığımız en önemli açmazlardan biri sınıfın iradi bir güç olarak toplumsal mücadele sahnesine çıkamama, diğer bir ifadeyle bağımsız devrimci tutumunu ortaya koyamama açmazı hali hazırda karşımızda durmaktadır. Bu durumu kendi çalışma bölgelerimizin özgünlüklerini buradan doğru karşı karşıya kaldığı sorunları da kapsayarak tersine çevirmek ve bölgemizde sınıfın taban örgütlülüğünü yaratmak amacıyla yerel kurultayların ardından başlatmış olduğumuz Küçükçekmece İşçi Platformu, Tekstil İşçileri Platformu ve Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu çalışmaları 1 Mayıs gündemiyle bir dizi etkinliği hedef olarak önüne koydu. 1 Mayıs çalışmalarına başlamadan önce bölgemizde 1 Mayıs sürecinde neler yapabiliriz gündemli toplantılarla genel ve yerel çalışmalar üzerinden bazı kararalar aldık.

Küçükçekmece İşçi Platformu çalışmaları

1 Mayıs sürecinden önce GSS saldırısı üzerinden yürüttüğümüz imza kampanyasını bu süreçte afiş faaliyetinin konusu yaptık. 1 Mayıs'a dönük çıkardığımız afişi de bu çerçevede hazırladık. “Genel Sağlık Sigortası saldırısına karşı 1 Mayıs'ta iş bırakalım, alanlara çıkalım!” şiarlı ve Küçükçekmece İşçi Platformu imzalı 750 adet afiş çıkardık. Afişleri fabrikaların yoğun olduğu Güneşli ve Yenibosna bölgeleri ile Şahintepe ve Sefaköy semtlerine yaptık.

Bunun dışında işçileri 1 Mayıs'ta mücadele alanlarına çağıran, birlik mücadele ve dayanışmanın, yani sermaye sınıfına karşı gelebilmenin somutlaştığı günlerden biri olan 1 Mayıs'ı sahiplenmenin biz işçilerin sorumluluğunda olduğunu belirten 4 bin adet özel sayı çıkardık. Çıkarmış olduğumuz bu özel sayıyı da hedef yerlere dağıttık. Bu özel sayının diğer bir anlamı ise bölge platformunun ilk özel sayısı olmasıydı. 1 Mayıs çalışmaları vesilesiyle platformumuzu geniş işçi kesimlerine tanıtma imkânı ve fırsatı bulduk.

Bunun yanısıra aylık olarak yaptığımız bölge platformu toplantısında gündemin önemli bir kısmını bu konu üzerinden yürüttük. Burada aldığımız kararlar doğrultusunda 1 Nisan'da Şirinevler'de coşkulu bir basın açıklaması ile 1 Mayıs çalışmalarının başlangıç açıklamasını yaptık. 9 Nisan'da 1 Mayıs konulu bir işçi toplantısı gerçekleştirdik. 1 Mayıs öncesinde düzenlediğimiz “İşçilerin birliği, hakların kardeşliği pikniği!”ne 130 kişilik bir katılım sağladık. Şimdi platformun önünde duran sorumluluk bu kitleyi alanlara çıkarabilmek.

Tekstil İşçileri Platformu çalışmaları

Aylık periyotlarla çıkardığımız bültenimizin yeni sayısını 1 Mayıs'a dönük hazırlayarak, bültenimizi düzenli olarak ulaştırdığımız fabrikalara ajitasyon/propaganda eşliğinde dağıttık. Yeni yeni fabrikalardan yazıların olması ve yazıların yazıldığı bazı fabrikalara ilk defa gidiyor olmamız nedeniyle bültenimiz ilgiyle karşılandı. Özellikle bu gündem üzerinden çağırdığımız bültende canlı fabrika ve işçi yazılarının olması bu ilginin artmasına neden oldu.

Yerel çalışmamızın önemli ayaklarından biri olan Tekstil İşçileri Platformu çalışmasında bu sektörün yaşamış olduğu acil demokratik sorunlar üzerinden bir çalışma hattı çizdik. Bu çerçevede 1 Mayıs'a dönük çıkardığımız afişlerimizde “Sendikasızlığa, sigortasızlığa, yoğun mesailere ve düşük ücretlere karşı 1 Mayıs'ta iş bırak alanlara çık!” şiarlı 750 adet afiş çıkardık. Bunu yine Yenibosna, Güneşli, Şahintepe, Sefaköy semtlerine yaptık.

Bölge platformunun etkinliklerinde de etkin bir katılım sağlayan Tekstil İşçileri Platformu olarak 1 Mayıs'ta pankart açma hedefini önümüze koyduk. 1 Mayıs öncesinde düzenlenen merkezi pikniğe de başarılı sayılabilecek bir katılım sağladık.

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu çalışmaları

Henüz yolun başında sayılabilecek durumda olan emekçi kadın çalışmamız bu süreç içerisinde de çalışmalarını sürdürdü. Daha çok piknik üzerine yoğunlaşan komisyon, kermes ve resim sergisi düzenleyerek pikniğe değişik bir hava kattı. Toplantılarını düzenli olarak sürdüren komisyon bu süreçte kendini biraz daha oturtabildi.

Genel propaganda-ajitasyon çalışması

Bölgemizde etkin ve yaygın bir propaganda-ajitasyon faaliyeti örgütledik. BDSP'nin çıkarmış olduğu 5 çeşit afişten 1500'ünü, 1500 adet de yerel afişimizi etkili bir biçimde kullandık. Bölgemizde ilk olarak BDSP'nin çıkarmış olduğu afişleri E-5, Sefaköy ve Şahintepesi'ne yaygın bir şekilde yaptık. 2 aşamalı olarak kullandığımız afiş çalışmalarını 1 Mayıs'tan 2 hafta önce ve son hafta kullanarak önce işçilerin gündemine 1 Mayıs'ı kalıcı kılmaya çalıştık. Afişlerimizi yaparken polisin keyfi uygulamalarına maruz kaldık. Kimi yerde gözaltına alarak, kimi yerde afişlerimizi söktürmeye, sökmeye dönük çabalarını gösterdiğimiz kararlı tutumlarla boşa düşürdük.

Bunların yanında insanların olumlu tepkileriyle karşılaştık. İşçilerin birlik olmamasından yakınanları, bizi görünce “İşçiler kardeş, patron kalleş!” sloganlarını atan işçileri 1 Mayıs'ta birlik, dayanışma ve mücadele içinde olmaya çağırdık. BDSP'nin çıkarmış olduğu bildirileri de yine fabrika ve semtlere ulaştırdık. Bu süreç içerisinde faaliyet kapasitemizi geliştirmekle beraber yaygınlığımızı da arttırdık. Bu dağıtımların dışında bazı fabrikalara özel seslenişlerde bulunarak alanlara çağrı yapacağız. Sonuç itibariyle kendi sınırlarımız içerisinde işçi ve emekçilere 1 Mayıs gündemini bu yönüyle etkili bir biçimde taşıyabildiğimizi düşünüyoruz.

2 Mayıslar'ı kazanmanın yolu 1 Mayıslar'ı kazanmaktan geçiyor!

1 Mayıs'a kısa bir süre kaldı. Bu süreç içerisinde en önemli sorumluluğumuz 1 Mayıs'ta katılımı yüksek ve coşkulu bir şekilde alanlara çıkmanın gereklerini yerine getirecek biçimde hareket etmek. Şurası açık olarak görülmelidir ki bugünde iki sınıf karşı karşıya gelmektedir. Burada ne kadar sağlam ne kadar kararlı durabilirsek o kadar 2 Mayıslar'ı kazanmanın önünü açmış oluruz.

Haydi 1 Mayıs'a!

Küçükçekmece BDSP

----------------------------------------------------------------------------------------

Adana'da coşkulu 1 Mayıs pikniği

1 Mayıs'ı kazanmak için bir aydır sürdürdüğümüz çalışmalarımızda piknik etkinliğimiz önemli bir yer tutuyordu. Piknik öncesi biletlerimizi çevremizdekilere planlı bir şekilde dağıttık. Piknik öncesi Şakirpaşa İKE müzik, şiir ve tiyatro ekipleri yoğun bir çalışma yürüttüler.

Pikniğe giderken bir takım aksaklıklardan kaynaklı planladığımız saatte yola çıkamadık. Alana ulaştıktan sonra programı açıklayarak etkinliğimizi başlattık. Sabah kahvaltısı yapıldıktan sonra müzik grubumuz ilk olarak 1 Mayıs marşını söyleyerek kitleyi coşturdu. Müzik grubu sahnedeyken BDSP temsilcisi açılış konuşmasını yaptı; dünyada ve Türkiye'de saldırıların altını çizerek tüm işçi ve emekçileri 1 Mayıs'ta alanlara çağırdı. Piknik alanında söylediğimiz türküler ve marşlar çevrede izleyenlerin de ilgisini çekti.

Pikniğe 80 kişi katıldık. Müzik grubunun söylediği türküler ve marşlar sırasında çektiğimiz halaylar çevredeki diğer insanların da katılımını sağladı. Halaylarla coşkumuz daha da arttı. Sonrasında şiir grubumuz okuduğu şiirler coşkumuza coşku kattı. Tiyatro grubunun oynadığı “Kamera Şakası” adlı oyun kitle tarafından büyük bir ilgi ile izlendi. Etkinliğimize bir süre ara verildi. Öğle yemeğimizi yedikten sonra programımıza kaldığımız yerden devam ettik. Tekrar müzik grubu türküler söyledi, şiir grubu şiirlerini okudu. Daha sonra tiyatro ekibinin hazırlamış olduğu “Her şey ortada” adlı oyun oynandı.

Son olarak 1 Mayıs üzerine serbest kürsü oluşturuldu. Serbest kürsüde liseli, üniversiteli ve işçi arkadaşlar 1 Mayıs üzerine duygu ve düşüncelerini dile getirdiler. Programımız 1 Mayıs günü saat 11.00'de Mimar Sinan Açıkhava Tiyatro salonu önünden yapılacak mitinge çağrı yapılarak bitirildi.

BDSP/Adana