29 Nisan 2006 Sayı: 2006/16 (16)
  Kızıl Bayrak'tan
   Güncel sorular, yakıcı sorunlar ve tarihsel önemde sorumluluklar
  ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın Türkiye ziyareti
  Rice'ı protesto eylemleri
  İlerici-devrimci güçlerden anti-emperyalist mücadeleyi yükseltme çağrısı
  İMF yeni saldırılar için geliyor
  Temiz bir çevre için sosyalizm!
Zehirli sanayi artıkları skandalında yeni halka: Dilovası'nda kanserli ölümler
Şemdinli savcısı düzen ordusunun gazabına uğradı
Van savcısı çeteci generale dokunduğu için görevden alındı
Sosyal Güvenlik Yasası mecliste kabul edildi
İstanbul İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi'nin 1 Mayıs pikniği yapıldı
Küçükçekmece BDSP'nin 1 Mayıs çalışmaları
Pendik Kartal Maltepe İşçi Platformu'nun 1 Mayıs çalışmalarından
  Devrimci 1 Mayıs Platformu'ndan 1 Mayıs hazırlık sürecine ilişkin açıklama ve çağrı/ 1 Mayıs ayrışması;iki ayrı politik tutum, iki ayrı irade / (Orta sayfa)
  1 Mayıs'ta i ş bırakarak alanlara çıkma çağrısı
  Ankara Mamak'ta 1 Mayıs faaliyetleri
  1 Mayıs hazırlık çalışmalarından
  Rusya İran'a amborgo uygulanmasına karşı çıktı
  Nepal'de kitlesel eylemler devam ediyor
  İMF başekonomisti;"Ey dünya hiç bu kadar iyi olmamıştın"
  Üniversitelerde faşist saldırılar sürüyor
  İÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğrencileri formasyon çalışması devam ediyor
  İLGP Lise Kurultayı Sonuç Bildirgesi
  İLGP Lise Kurultayı "Meslek Liseleri" tebliği
  İLGP Lise Kurultayı 1 Mayıs tebliği
  Biji 1 Gulan /Kürdistan Devrimci Sosyalistleri
  Nereye gidiyoruz? /Ergin Yıldızoğlu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İstanbul İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi'nin 1 Mayıs pikniğine 700 aşkın kişi katıldı...

İşçilerin birliği halkların kardeşliği için 1 Mayıs'ta alanlara!

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs yaklaşıyor. 1 Mayıs'ı sermayenin saldırılarının azgınlaştığı, kapitalist sömürünün her geçen gün derinleştirildiği bir dönemde karşılamaya hazırlanıyoruz. Sermaye sınıfının tüm bu saldırıları karşısında işçi ve emekçilerin birliğini güçlendirmek, onları “Sınıfa karşı sınıf!” şiarıyla mücadeleye çağırmak böylesi bir süreçte sınıf devrimcileri açısından hayati bir önem taşıyor.

Geçtiğimiz aylarda İstanbul'un altı değişik bölgesinde düzenlenen yerel işçi kurultayları bu hedef doğrultusunda ileriye atılan bir adım olmuştu. Bu kurultaylarda İstanbul İşçi Kurultayı'nın örgütlenmesi de karara bağlanmıştı.

İstanbul İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi 5 Nisan tarihinde yaptığı basın toplantısıyla kurultay çalışmalarına başladığını duyurdu. Komite, 1 Mayıs'ın tarihsel özüne ve devrimci anlamına uygun biçimde kutlanması için ortaya konulacak çabayı İstanbul İşçi Kurultayı hazırlıklarının bir parçası olarak değerlendirdi. 1 Mayıs çalışmalarının bir parçası olarak da “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!” şiarı ile bir piknik düzenledi. 23 Nisan günü gerçekleştirilen, oldukça coşkulu bir atmosferde geçen pikniğe İstanbul'un çeşitli bölgelerinden yaklaşık 700 aşkın işçi ve emekçi katıldı.

Otobüslerle piknik alanına gelen işçi ve emekçiler, sabahın erken saatlerinde asılmış olan “İşçilerin birliği halkların kardeşliği pikniğine hoşgeldiniz! İstanbul İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi”, “Emperyalist saldırganlığa, kapitalist sömürüye karşı, iş bırakarak 1 Mayıs'ta alanlara!”, “İşçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak!” pankartlarıyla karşılaştılar.

Tüm bölgelerden otobüslerin gelmesiyle birlikte ortak sofra hazırlığına geçildi. Bu arada Eksen Yayıncılık, Küçükçekmece Kadın Komisyonu, direnişteki Mito işçileri kendilerine ayrılan yerde standlarını açtılar. 1 Mayıs konulu resim sergisi de hemen standların hemen yanında işçi ve emekçilerin ziyaretine açıldı. Kurulan ortak sofrada sabah kahvaltısının yapılmasının ardından piknik programına başlandı. Programın başında, 22 Nisan 2001 tarihinde Ölüm Orucu direnişinde şehit düşen TKİP kurucu üyesi Hatice Yürekli şahsında tüm devrim ve sosyalizm şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Program İstanbul İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi adına yapılan açılış konuşması ile devam etti. Konuşmayı yapan komite sözcüsü öncelikle yerel kurultay deneyimlerinden söz etti, bu kurultayların hangi gerekçe ve ihtiyacın ürünü olduğunu ortaya koydu. Kurultayları gerçekleştiren öncü işçilerin, aslında sendikalar eliyle yapılması gereken sınıfın örgütlenmesi işine soyunduklarını ifade etti. Yerel kurultayların mütevazi birer adım olduğunu, fakat buradan elde edilen deneyimler sayesinde bu işin mütevazi bir tarafının kalmadığını, planlanan İstanbul İşçi Kurultayı'nın sınıfın örgütlenmesi mücadelesinde iddialı bir adım olduğunu söyledi. Tüm öncü işçileri 25 Haziran'da gerçekleşecek olan İstanbul İşçi Kurultayı hazırlık çalışmalarına omuz vermeye çağıran komite sözcüsü, konuşmasını 1 Mayıs'a katılma çağrısı ile sonlandırdı.

Konuşmanın ardından Hasan Sağlam sahneye çıktı. Söylediği türkü ve marşlarla pikniğe renk kattı. Hasan Sağlam'ın ardından Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kadıköy Şubesi Semah Grubu sahneye çıktı. İlgi ile izlenen semah gösterisinden sonra öğle yemeği hazırlıkları için programa ara verildi. Ara sırasında işçi ve emekçiler piknik alanında açılan Eksen Yayıncılık, Küçükçekmece Kadın Komisyonu ve Mito işçilerinin dayanışma standları ile hazırlanan resim sergisini gezdiler. Öğle yemeği de gene topluca yenildi.

Aranın ardından Sefaköy İşçi Kültür Evi Şiir Topluluğu hazırlamış olduğu şiir dinletisini sundu. Şiir dinletisinin ardından serbest kürsü bölümüne geçildi. Birçok işçi ve emekçi söz alarak oluşturulan serbest kürsüden fikirlerini dile getirdi, örgütlenme ve mücadele sorunlarını anlattı. Sendikalaştıkları için işten atılan ve işyerleri önünde direnişte bulunan Has Alüminyum ve Mito işçileri adına yapılan konuşmalar ayrı bir ilgiye konu oldu. Bu işçilerin yaptığı konuşmaların ardından tüm kitle coşkulu bir şekilde “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganlarını attı.

Serbest kürsüden ayrıca BDSP, İLGP ve Kürdistan Devrimci Sosyalistleri adına da konuşmalar yapıldı. Konuşmacıların bir çoğu 1 Mayıs'ın önemine değindiler ve 1 Mayıs'ta iş bırakarak alanlara çıkılması çağrısını yinelediler. Serbest kürsüden sonra sahneye Grup Kardelen Ezgisi adlı müzik grubu çıktı. Söylenen marşlar ve çekilen halaylar ile piknik coşkulu bir şekilde bitirildi.

Kızıl Bayrak/İstanbul

----------------------------------------------------------------------------------------

Tuzla tersanelerinde 1 Mayıs çalışmaları...

1 Mayıs'a yoğun bir faaliyetle hazırlanıyoruz

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ı yoğun bir faaliyet temposuyla karşılıyoruz. Çalışmaya ilk olarak “Tersane işçileri 1 Mayıs'ı tartışıyor” adı altında bir etkinlikle başladık. Etkinlik duyurusuyla ilgili çıkarmış olduğumuz çağrı metinlerini İçmeler ve Aydıntepe tren istasyonlarında yaklaşık 2 bin adet dağıttık. Yine etkinlik duyurusuyla ilgili çıkarılan afişleri, kurumlara ve tersaneler bölgesine yaygınca yaptık.

15 Nisan günü iş çıkışı toplanan işçi arkadaşlarla Kartal TMMOB'a doğru hareket ettik. Saat 19:00'da etkinlik başladı. Etkinliğe 1 Mayıs'ın tarihçesini anlatan bir sinevizyon gösterimiyle başladık. Ardından Tersane İşçileri Birliği Dernek Girişimi adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada havzaya dönük sorunlar anlatılarak 1 Mayıs vesilesiyle bir kez daha mücadele çağrısı yapıldı. Açılış konuşmasından sonra serbest kürsüde işçilere söz verildi. Ardından dernek çalışması başta olmak üzere yapılabilecekler canlı bir şekilde tartışıldı. Bu etkinlik vesilesiyle dernek çalışmasının yarattığı güçlü hava bir kez daha hissedildi.

Tersane İşçileri Birliği İnisiyatifi'nin 1 Mayıs bildirilerini yaygın bir şekilde İçmeler, Aydıntepe, tersanelere ve işçilerin yoğun olarak geçtiği İçmeler birinci köprüde 4 bin adet dağıttık. Dağıtım esnasında pek çok tersane işçisinin ilgisiyle karşılaştık. Ajitasyon konuşmaları eşliğinde 1 Mayıs'a çağrı yaptık. Yanısıra tersaneler havzasında yaşanan temel sorunları konu alan yaklaşık 25 adet ozaliti tersaneler bölgesinde yaptık. Burada da işçilerin ilgisiyle karşılaştık. Ayrıca “Sömürü ve köleliğe karşı 1 Mayıs'ta Kadıköy'e!” yazılı Tersane İşçileri Bülteni imzalı pankartı İçmeler meydanına astık. Tersane İşçileri Birliği Dernek Girişimi olarak “1 Mayıs ücretli izin günü ilan edilsin!” talepli imza standını içmeler meydanında açtık.

Gisan tersanesine bağlı taşeron bir firmada çalışan yaklaşık 19 işçi ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle Tersane İşçileri Birliği Dernek Girişimi'ne başvurmuştu. Her zaman olduğu gibi ana firma taşerona, taşeron da ana firmaya suçlamalarda bulundu. Bu sorunun bizi ilgilendirmediğini belirttik, ücretleri ana firmadan talep ettik. Tersane önünde süren 2 günlük direniş sonuç verdi. 3. gün ana firma işçilerin parasını ödemek zorunda kaldı. Tersane İşçileri Birliği İnisiyatifi direnişin dolaysız etkeni olmuş, en başından itibaren patronla görüşmeleri işçilerle birlikte Tersane İşçileri Birliği İnisiyatifi yapmıştır. 1 Mayıs öncesi yaşanan bu direniş önemli bir olanaktı ve bu olanağı en iyi şekilde değerlendirmek gerekiyordu. Bu vesileyle 23 Nisan günü İstanbul İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi tarafından düzenlenen pikniğin biletlerini işçilerin tamamına vererek başlangıç yaptık. 23 Nisan günü düzenlenen pikniğe Tersane İşçileri Birliği İnisiyatifi olarak biz de otobüs kaldırdık. Tersanelerden piknik alanına 40 kişiyi taşıdık. Piknikte yaşanan kimi aksaklıklara rağmen getirdiğimiz işçiler üzerinde olumlu bir etki bıraktı. Serbest kürsüde tersane adına iki işçi konuşma yaptı. İşçilerden biri birkaç gün önce direniş yaşayan Gisan işçisiydi. Konuşmasında Tersane İşçileri Birliği Dernek Girişimi'ne destekleri için teşekkür etti. Ancak işçilerin örgütlü birliği konusunda da bir eleştiride bulundu. 19 işçiden sadece 5 işçinin pikniğe katılmasını eleştirdi. Diğer bir işçi ise dernek çalışmasının önemi üzerine bir konuşma yaptı ve destek istedi. Tersanede dernek çalışmasının işçiler tarafından ne denli sahiplenildiği ve motivasyonu sağladığı bir kez daha ortaya çıktı. 1 Mayıs çalışması dernek çalışmasını daha da güçlendirdi.

Tersane İşçileri Birliği İnisiyatifi