18 Mart 2006 Sayı: 2006/10 (10)
  Kızıl Bayrak'tan
   Newroz gerçek özgürlüğe ve tam eşitliğe
bir çağrıdır!
  Şemdinli iddianamesi üzerine
  Şemdinli ve kontra medyanın postal yalayıcılığı
  Ordu tavrını açıkladı... Kontrgerilla faaliyetlerine tam hız devam!
Yeni saldırılar ve sınıf hareketi
  EP yönetiminin gönüllü işbirliği!
Sağlıkta yıkım politikası devam ediyor
Sağlık çalışanlarının 14 Mart eylemleri
  Gazi direnişinin yıldönümünde eylem ve etkinlikler...
  Gülsuyu’nda Gazi anması… Gazi’nin hesabı sorulacak!
Sözleşmeli çalışma devam ediyor!
  Toplumcu Mühendislik Mimarlık Öğrencileri
“Yetkin Mühendislik Yasa Tasarısı”na karşı biraraya geldi...
  Ortak açıklama; 2006 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü
politik ve pratik olarak kazandık!
  Gençliğin
devrimci hareketini büyütmek için! (Orta sayfa)
   Kentler ve yeni tehlikeli “sınıflar”/Yüksel Akkaya
   Emperyalist güçler siyonist ilhakçıların hizmetinde
   Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu İran’ın nükleer dosyasını Güvenlik Konseyi’ne sevketti...
  Dünyanın kanını emenlerin listesi yayınlandı!
  Fransız emekçiler sermaye temsilcilerine meydan okuyor...
  Kore işçi sınıfı uzun süreli bir genel greve hazırlanıyor
  AEG grevi sona erdi!
  Yurtdışında 8 Mart etkinlikleri...
  Gençliğin mücadelesinden...
  Has Alüminyum işçileriyle dayanışmaya!
  Ümraniye İşçi Platformu kuruldu!
  Cejna Newroz piroz be!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Direnen Has Alüminyum işçilerinden BİR-KAR'a çağrı...

“Direnişimize maddi ve manevi desteğinizi bekliyoruz!”

Değerli sınıf kardeşlerimiz,

Bizler sendikalı olduğu için işten atılan HAS ALÜMİNYUM işçileriyiz. Altı ay boyunca sendikal haklarımızı alabilmek ve örgütlü bir kimlik kazanabilmek için örgütlenme çalışmaları yürüttük. Sendikanın ne olduğunu bilmezken bugün bir sınıf olduğumuzun farkına vardık. Örgütlenmenin, dayanışmanın ne anlama geldiğini ve niçin gerekli olduğunu öğrendik. Uzun süren bir örgütlenme çalışmanın ardından DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olduk. Herşey öyle gizlilik içinde oldu ki, ilk başta “yasadışı” bir şey yaptığımızı zannediyorduk. Ancak fabrikada sendikalaşma girişimi başladığında patronlarımızın yaptığı baskıları görünce, sendikanın yasal olduğunu ancak patronların bu yasayı umursamadığını anladık.

Aylar süren çalışmamızın sonunda işçi arkadaşlarımızın çoğunluğuyla birlikte sendikamıza üye olduk. Üye olduktan sonra patron herşeyi öğrendi. Öğrendikten sonra ise hergün sendikaya üye olduğunu tahmin ettiği birçok arkadaşa psikolojik baskı uygulamaya başladı. Yanısıra sendikadan istifa etmezse işten atmakla tehdit etti. Patron baskılarını arttırsa da arkadaşlarımızı pes ettiremedi. İstifa ettiremediği iki arkadaşımızı işten attı. İçerde çalışmaya devam eden arkadaşlarımız işten atmayı protesto etmek ve istifa baskılarını sınırlamak için çeşitli eylemlerle yanıt verdiler. Ancak Has patronu yapılan eylemleri bahane ederek altı arkadaşımızı daha işten attı. İşten atmak için çeşitli bahaneler üretseler de, biz sendikalı olmamızdan kaynaklı işten atıldığımızı biliyoruz. Örgütlenme çalışmalarımız sırasında sendikal çalışmamız nedeniyle işten atılabileceğimizi, patronun çeşitli baskılarıyla karşılaşabileceğimizi, bizlerin ortak tavrını parçalamak için bazılarımıza “rüşvet” sunabileceğini biliyorduk. Herşey bizim tahmin ettiğimiz gibi oldu.

Patronun yaptıklarına rağmen biz sendikalaşma hakkımızı kullanmakta kararlıyız. İşçi arkadaşlarımız içinden patronumuzun sunduğu geçici “olanak”ları kabul edecek arkadaşların da çıkabileceğini biliyoruz. Böyle bir sonuçla karşılaşsak bile, yılgınlığa düşmeyeceğiz. Fabrikamızın önüne 8 Mart günü direniş çadırımızı kurduk. Haklarımızı almakta kararlıyız. Fakat taleplerimizi kazanmamız için diğer sınıf kardeşlerimizin desteğinin şart olduğunun da bilincindeyiz. Henüz yeni başlamış olmamıza rağmen çevremizdeki fabrikalardan işçi dostlarımız desteklerini sunmaya başladılar. Biz sunulan desteklerin daha da büyümesini ve süreklilik kazanmasını istiyoruz.

Yazdığımız mektubumuzu lütfen ulaşabileceğiniz bütün sınıf kardeşlerimize iletiniz. İşçilerin işçilerden başka dostu yoktur. Bu yüzden bizlerden kilometrelerce uzakta, başka bir coğrafyada, başka bir ülkede yaşıyor olsanız bile, sesimizin birbirimize ulaşacağına inanıyoruz. Direnişimize maddi ve manevi desteğinizi bir an önce bekliyoruz. Oralarda sürdürdüğünüz kavganızda siz sınıf kardeşlerimize başarılar diliyoruz. Tüm dostlarımızı sınıfımızın sıcaklığıyla selamlıyoruz.

Yaşasın sınıf dayanışması!

Direnen HAS ALÜMİNYUM işçileri

----------------------------------------------------------------------------------------

Sınıf bilinçli öncü işçiler güçlerini birleştirdi...

Ümraniye İşçi Platformu kuruldu!

11 Aralık 2005 tarihinde gerçekleştirilen Ümraniye İşçi Kurultayı'nda alınan en önemli kararlardan biri, bölge işçilerinin birliğini sağlayacak bir platformun oluşturulmasıydı. Kurultay sonrası üç aydır yürütülen çalışmaların ardından Ümraniye İşçi Platformu, 15 Mart günü İMES A Kapısı'nda gerçekleştirdiği basın açıklaması ile kuruluşunu deklare etti.

Bir grup sınıf bilinçli öncü işçinin çabası ile kurulan platform, gerçekleştirdiği basın açıklamasında, tüm bölge işçilerini bu çabaya ortak olmaya, “gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan” bir dünya için mücadele etmeye çağırdı. Basın metninde şunlar söylendi: “Ümraniye İşçi Platformu bölgede örgütlenme çalışmalarını yükseltmek için kurulmakla beraber bir kampanyayla mücadeleye girişiyor. Düşük ücrete, uzun çalışma sürelerine, sigortasız çalıştırılmaya karşı bölge işçilerini örgütlenmeye çağırıyoruz. Kölelik zincirlerini kırmak için ilk adımı çalıştığımız işyerlerinde atmalı, yaşadığımız sorunlara karşı diğer sınıf kardeşlerimiz ile biraraya gelmeliyiz. İşyeri komitelerini, sektörel ve bölgesel örgütlülüklerimizi oluşturmalı ve dayanışmayı güçlendirmeliyiz.”

Basın açıklamasında, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “OSB-İMES'te örgütlü işçiler kazanacak!”, “Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Ümraniye

---------------------------------------------------------------------------------------

Büyükçekmece İşçi Platformu kuruluşunu ilan etti

Büyükçekmece İşçi Platformu, 12 Mart günü Esenyurt Köyiçi Meydanı'nda gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla kuruluşunu ilan etti. Farklı sektör ve fabrikalardan biraraya gelen öncü-ilerici işçilerin oluşturduğu Büyükçekmece İşçi Platformu, 25 Aralık günü düzenlenen Büyükçekmece İşçi Kurultayı'nın sonuç bildirgesinde yer alan “bölgesel bir işçi platformunun oluşturulması” ortak kararı çerçevesinde kuruldu.

Büyükçekmece İşçi Platformu yaptığı açıklamada; işçi ve emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının daha da ağırlaştırıldığını ve sömürünün katmerleşerek sürdüğünü belirterek, 1 Mayıs'a kadar olan dönemi bir kampanyaya dönüştürerek çalışmalarını sürdüreceklerini bildirdi. Kampanyanın, işçi kurultayı sonuç bildirgesinde yer alan şu kararlar çerçevesinde sürdürüleceği açıklandı:

* Kardeş halklara ve komşu ülkelere dönük savaş ve saldırganlığa karşı “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” perspektifiyle kararlı ve ısrarlı bir mücadele yürütülmesi, gerici-şovenist propaganda ve provokasyonların boşa çıkarılması,

* Sendika, sigorta, insanca yaşamaya yeterli ücret, kölelik yasalarının kaldırılması ve esnek çalışma uygulamalarına son verilmesi, sosyal hak gasplarına yönelik yasal ve fiili saldırıların geri çektirilmesi ortak talepleri doğrultusunda çalışmanın fabrika, sektör temelinde güçlendirilerek sürdürülmesi.

Tüm işçi ve emekçilere, platform çalışmalarına omuz verme çağrısıyla basın açıklaması sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak/Esenyurt