18 Mart 2006 Sayı: 2006/10 (10)
  Kızıl Bayrak'tan
   Newroz gerçek özgürlüğe ve tam eşitliğe
bir çağrıdır!
  Şemdinli iddianamesi üzerine
  Şemdinli ve kontra medyanın postal yalayıcılığı
  Ordu tavrını açıkladı... Kontrgerilla faaliyetlerine tam hız devam!
Yeni saldırılar ve sınıf hareketi
  EP yönetiminin gönüllü işbirliği!
Sağlıkta yıkım politikası devam ediyor
Sağlık çalışanlarının 14 Mart eylemleri
  Gazi direnişinin yıldönümünde eylem ve etkinlikler...
  Gülsuyu’nda Gazi anması… Gazi’nin hesabı sorulacak!
Sözleşmeli çalışma devam ediyor!
  Toplumcu Mühendislik Mimarlık Öğrencileri
“Yetkin Mühendislik Yasa Tasarısı”na karşı biraraya geldi...
  Ortak açıklama; 2006 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü
politik ve pratik olarak kazandık!
  Gençliğin
devrimci hareketini büyütmek için! (Orta sayfa)
   Kentler ve yeni tehlikeli “sınıflar”/Yüksel Akkaya
   Emperyalist güçler siyonist ilhakçıların hizmetinde
   Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu İran’ın nükleer dosyasını Güvenlik Konseyi’ne sevketti...
  Dünyanın kanını emenlerin listesi yayınlandı!
  Fransız emekçiler sermaye temsilcilerine meydan okuyor...
  Kore işçi sınıfı uzun süreli bir genel greve hazırlanıyor
  AEG grevi sona erdi!
  Yurtdışında 8 Mart etkinlikleri...
  Gençliğin mücadelesinden...
  Has Alüminyum işçileriyle dayanışmaya!
  Ümraniye İşçi Platformu kuruldu!
  Cejna Newroz piroz be!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Gazi direnişinin yıldönümünde eylem ve etkinlikler...

Gazi katliamının hesabını emekçiler soracak!

İstanbul'un Gazi Mahallesi'nde 12 Mart 1995 akşamı devletin kontra güçleri üç kahve ve bir pastaneyi taradı. Katliamda bir kişi hayatını kaybetti. Olayların hemen ardından Gazili işçi ve emekçiler sokaklara dökülerek karakola doğru sistemi hedef alan sloganlarla yürüyüşe geçtiler. Bunun üzerine kolluk kuvvetleri Gazi emekçilerinin üzerine ateş açarak birçok emekçiyi katletti. Kısa sürede Gazi'de yaşanan bu katliama karşı birçok emekçi semtinde eylemler, protesto gösterileri yapıldı. Gazi Mahallesi başta olmak üzere birçok semtte 4 gün süren sokak eylemlerinde 17'si Gazi'de 6'sı Ümraniye'de olmak üzere 23 kişi hayatını kaybetti.

Gazi'de katliamları gerçekleştirenler devletin göstermelik yargılanmaları sonucu cezasız bırakılarak ödüllendirildiler.

Gazi direnişi ve katliamının 11. yılında Gazi'de çeşitli eylem ve etkinlikler düzenlendi. Gazi'nin sokakları “Katil devlet hesap verecek!” sloganlarıyla yankılandı.

Gazi'deki devrimci gruplar 12 Mart tarihinden bir ay önce biraraya gelerek Gazi direnişinin anlamına uygun eylem ve etkinlikler gerçekleştirmek amacıyla bir platform oluşturdular. Platformda BDSP, DHP, ESP, Partizan, Mücadele Birliği yeraldı. Yapılan tartışmaların sonucunda bir bildiri çıkartılması ve yaygın dağıtımının gerçekleştirilmesi kararı alındı. Yanısıra 10 Mart günü bir panel düzenlenmesi, 11 Mart'ta ise bir şenlik gerçekleştirilmesi kararı alındı. Ortak bildiri Gazi'de emekçilerin yoğun olarak gittiği kahvelerde, pazarlarda ve işlek caddelerde konuşmalar eşliğinde dağıtıldı. Gazi emekçilerine katliamın hesabını sormak için 12 Mart'ta eyleme katılım çağrısı yapıldı.

10 Mart günü Gazi Cemevi'nde yapılan panele yaklaşık 70 kişi katıldı. Sinevizyon gösteriminin ardından bir şehit anasının 12 Mart'ta yaşadıklarını anlatan konuşması duygusal anlar yaşattı. Platform bileşenleri adına yapılan konuşmalarla panel devam etti. Soru-cevap bölümünün ardından 11 Mart'ta yapılacak şenliğe ve 12 Mart eylemine çağrıyla panel sonlandırıldı.

11 Mart günü ise Heykel Parkı'nda bir şenlik gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı. Ancak olumsuz hava şartlarından dolayı şenliğin yeri değiştirildi. Heykel Parkı'nın 300 metre aşağısında gerçekleştirilen şenliğe katılım havanın soğuk olmasından dolayı beklenenin altında oldu. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı şenlik devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından Sevgi-Der müzik topluluğu, Vardiya, TKM müzik topluluğu, Grup Yel marş ve türküleriyle, İşçi Kültür Evi şiir topluluğu şiirleriyle programa katıldı.

12 Mart günü anma ailelerin Alibeyköy Mezarlığı'na gitmesiyle başladı. Saat 11:00'de eski karakol önünde toplanan kitle yürüyüşe başladı. Yürüyüşte önde platform bileşenlerinin imzasının olduğu pankart taşındı. Arkasından sırasıyla ESP, Mücadele Birliği, BDSP, DHP ve Partizan yeraldı. Platform bileşenleri dışında PDD, Odak, S. Barikat, Köz, DTP, EMEP, TKP, SDP, ÖDP, TÖP, PSAKD, SODAP da eyleme katıldı.

Coşkulu ve devrimci bir atmosferde geçen yürüyüş Cemevi'nde verilen yemeğin ardından mezarlığa doğru devam etti. Mezarlıkta yapılan anmada Gazi şehitleri şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. Ardından şehit aileleri basın metnini okudu. Daha sonra 12 Mart Platformu bileşenleri sırayla mezarlığa girerek kendi anmalarını gerçekleştirdi. Anmaların ardından 12 Mart Platformu tekrar kortej oluşturarak Cemevi'ne doğru yürüyüşe geçti.

Yaklaşık 3500 kişinin katıldığı eyleme komünistler olarak “Gazi'nin faili sermaye devleti! Hesabı emekçiler soracak/BDSP” imzalı pankartla katıldık.

BDSP/GOP

-----------------------------------------------------------------------------------------

1 Mayıs Mahallesi'nde Gazi ve 1 Mayıs şehitleri anması...

“Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi şehitleri ölümsüzdür!”

Sermaye devleti tarafından ‘95 yılında Gazi Mahallesi'nde gerçekleştirilen katliamı protesto etmek için, 1 Mayıs Mahallesi'nde halkın sokağa dökülmesi üzerine polis eylem yapan kitleye ateş açmış, 6 emekçi şehit edilmişti. 11 yıl sonra 1 Mayıs Mahallesi'nde katliamı lanetlemek ve şehitleri anmak için bir eylem yapıldı.

15 Mart Çarşamba günü Ümraniye Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nde verilen yemeğin ardından saat 13.30'da mahalle girişinde kortejler oluşturularak yürüyüşe geçildi. Kortejin en önünde “Gazi şehitleri ölümsüzdür! Unutmayacağız, Unutturmayacağız! /Şehit Aileleri”, arkasında “Gazi ve 1 Mayıs'tan Şemdinli'ye kontrgerilladan hesap soracağız!/1 Mayıs Mahallesi Demokrasi Platformu” imzalı pankartlar açıldı. Arkasından sırasıyla platform bileşenleri pankartlarını açtılar. Yürüyüş esnasında sık sık “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Şemdinli halkı yalnız değildir!”, “Kahrolsun MGK, MİT, JİTEM, kontrgerilla!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Gazi şehitleri ölümsüzdür!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” ortak sloganlar atıldı.

Yürüyüş emekçilerin şehit edildiği 30 Ağustos İlköğretim Okulu önünde bitirildi. Gazi ve 1 Mayıs şehitleri şahısında tüm devrim şehitleri için saygı duruşu yapıldı. Ardından 1 Mayıs Demokrasi Platformu imzalı basın metni okundu. Basın açıklamasında şunlara yer verildi:

“Aradan 11 yıl geçti. Hepimizin anılarında sıcaklığı duruyor hala. 12 Mart 1995 tarihinde Gazi Mahallesi'nde devlet bir kontrgerilla saldırısı gerçekleştirdi. Amaç belliydi: yükselişe geçen devrimci, antifaşist mücadelenin önünü kesmek, emekçi safları parçalamak; bu amaçla Alevi-Sunni çatışması yaratmak ve emekçileri birbirine kışkırtmak.

“Fakat oyun sökmedi. Devrimcilerin öncülüğünde provokasyonu boşa çıkaran bir karşı koyuş ile yanıt verildi. Katliamcı kontrgerilla devlet suçüstü yakalandı; düşen şehitlere, ödenen bedellere rağmen emekçiler ve öncü devrimciler barikat ateşini yükselttiler, diğer emekçi semtlerine yaydılar. 1 Mayıs Mahallesi'nde yükselen öfke de devlet tarafından kana bulandı: 5'i 1 Mayıs'tan olmak üzere toplam 22 şehit verildi. (...)

“Kontgerilla devletinden hesap sormak halklarımızın özgürlük ve adalet talebini haykırmak için devletin yozlaşma ve çürütme saldırılarına dur demek için Gazi ve 1 Mayıs'ın ve Şemdinli'nin izinden hesap sormak bilincini ve iradesini kuşanarak mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz!”

Açıklamanın ardından okul önüne karanfiller bırakılarak sloganlarla eylem bitirildi. Eyleme 700 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ümraniye