18 Mart 2006 Sayı: 2006/10 (10)
  Kızıl Bayrak'tan
   Newroz gerçek özgürlüğe ve tam eşitliğe
bir çağrıdır!
  Şemdinli iddianamesi üzerine
  Şemdinli ve kontra medyanın postal yalayıcılığı
  Ordu tavrını açıkladı... Kontrgerilla faaliyetlerine tam hız devam!
Yeni saldırılar ve sınıf hareketi
  EP yönetiminin gönüllü işbirliği!
Sağlıkta yıkım politikası devam ediyor
Sağlık çalışanlarının 14 Mart eylemleri
  Gazi direnişinin yıldönümünde eylem ve etkinlikler...
  Gülsuyu’nda Gazi anması… Gazi’nin hesabı sorulacak!
Sözleşmeli çalışma devam ediyor!
  Toplumcu Mühendislik Mimarlık Öğrencileri
“Yetkin Mühendislik Yasa Tasarısı”na karşı biraraya geldi...
  Ortak açıklama; 2006 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü
politik ve pratik olarak kazandık!
  Gençliğin
devrimci hareketini büyütmek için! (Orta sayfa)
   Kentler ve yeni tehlikeli “sınıflar”/Yüksel Akkaya
   Emperyalist güçler siyonist ilhakçıların hizmetinde
   Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu İran’ın nükleer dosyasını Güvenlik Konseyi’ne sevketti...
  Dünyanın kanını emenlerin listesi yayınlandı!
  Fransız emekçiler sermaye temsilcilerine meydan okuyor...
  Kore işçi sınıfı uzun süreli bir genel greve hazırlanıyor
  AEG grevi sona erdi!
  Yurtdışında 8 Mart etkinlikleri...
  Gençliğin mücadelesinden...
  Has Alüminyum işçileriyle dayanışmaya!
  Ümraniye İşçi Platformu kuruldu!
  Cejna Newroz piroz be!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi'nde coşkulu 8 Mart etkinliği!

Köln İşçi-Gençlik Kültürevi'nin 11 Mart günü gerçekleştirdiği 8 Mart etkinliğine 200'ün üzerinde işçi, emekçi ve genç katıldı.

Kültür Evi olarak 8 Mart'ı emekçiler içinde konuya ilişkin duyarlılık yaratmak, hedef olarak belirlediğimiz emekçi çevrelere ulaşmak, çevremizdeki güçleri eğitmek ve örgütlemek, nihayet her defasında daha fazla kadın emekçiyi politik, sosyal, kültürel ve sanatsal çalışmalara katmak için özel bir vesile olarak ele aldık. Bunun için yaygın ve nitelikli bir ön hazırlık çalışması yapmak gerekiyordu. Bu amaçla afiş, çok sayıda el ilanı ve bilet çıkardık. Birebir emekçilerle ve gençlerle görüşerek etkinliğe katılım çağrısı yaptık. Yanısıra, ev ziyaretleri sırasında bulamadıklarımızın posta kutularına el ilanı bıraktık. El ilanı ve bilet dağatımında düğün, yürüyüş, toplantı vb her imkandan yararlandık. Özellikle Türkiyeliler'in yoğun olarak yaşadıkları semtlerde afiş çalışması yaptık. Bütün bu çalışmalarla aynı zamanda kurumumuzu tanıtmak, amaç ve hedeflerini, yürütülen çalışmaları emekçilere duyurmak istiyorduk.

Bir yandan bunları yaparken, diğer yandan da etkinlik sırasında sunacağımız 8 Mart konulu tiyatro gösterisi ve şiirlerin hazırlık çalışmalarını yürüttük. Bu yoğunlaştırılmış ve zaman zaman tempo kazandırılan çalışmanın ardından etkinliğimizi gerçekleştirdik.

Etkinliğimiz, kısa açılış konuşması ve 8 Mart şahsında şehit düşenler anasına yapılan saygı duruşu ile başladı. Bir arkadaşımız günün anlamını anlatan bir konuşma yaptı. Ardından Kültür Evi şiir grubu sunumu yaptı. Etkinlik, Kültür Evi tiyatro grubunun hazırladığı, toplumsal yaşamın çeşitli alanlarında kadının sınıfsal ve cinsel olarak ezilmesini işleyen tiyatro oyunuyla devam etti. Aranın ardından programa sinevizyon gösterimi ile devam edildi. Türkiye'den yoldaşların hazırladıkları sinevizyon, kurgusu, vurguları ve kullanılan görsel malzemesi ile etkileyiciydi. Etkinliğimiz Grup Su'nun devrimci marş ve türküleriyle sürdü.

Gerek katılım, gerek program, gerekse de coşkusu ile önceki etkinliklerimizi aşan bir niteliğe sahipti 8 Mart etkinliğimiz. Kültür Evi olarak, daha nitelikli ve daha güçlü etkinlikler yapmak hedefiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz.

8 Mart etkinliğinin yanısıra aynı gün sabah saatlerinde Köln'de yapılan “Enternasyonal kadın yürüyüşü''ne katıldık, bildirilerimizi dağıttık. Ağırlığını Türkiyeliler'in oluşturduğu, aralarında İranlı, Iraklı ve az sayıda Alman'ın olduğu yürüyüşe yaklaşık 300 kadın ve erkek emekçi katıldı.

Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi çalışanları

-----------------------------------------------------------------------------------------

Frankfurt'ta 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği...

Kadınların emeğinin ürünü bir 8 Mart kutlaması!

Bizim için 8 Mart etkinliği düzenlemek, kadınlar olarak bölgemizde bir süredir daha çok kendi içimize dönük olarak yürüttüğümüz çalışmamızı maddi bir güce dönüştürmek açısından önemli bir fırsatı oldu. Bundan üç ay önce yaptığımız değerlendirmede, böyle bir etkinlik düzenleme konusunda belirgin bir çekimserlik vardı. Kendimize güvenin gelişmesi ve yürüttüğümüz çalışmanın pratikle bütünleşebilmesi açısından önemli bir imkan oldu bu etkinlik.

Yaptığımız tartışmalar sonucu, belli kaygılarımıza rağmen, böyle bir etkinliği düzenleme kararı aldık ve ve hızla hazırlıklarımıza başladık. Öncelikle nasıl bir program konusunda açıklık sağladık ve tarih olarak 12 Mart gününü belirledik. Genç güçlerimizden de bu etkinlik için birkaç skeç hazırlama önerisi geldi. Bu konuda görev alan arkadaş hemen işe girişti. Sinevizyon, konuşma, müzik, skeçler ve şiir dinletisinden oluşacak etkinlik programını belirledikten sonra, görev dağılımı yapıp işlerimize başladık.

Bundan sonraki aşama, hızla propaganda araçlarımızla kitleye ulaşmaktı. Biletlerimiz ve yayınlarımızla birlikte, yakın bölgede yapılan tüm etkinliklere katıldık. Oturduğumuz yörede işçi ve emekçi aileleri ziyaret etmek için yoğun bir çalışma içine girdik. Bu yoğunluk içinde kolektif çalışmayı geliştirmenın yanısıra, çalışma içinde henüz yeni olan arkadaşlarımızın önünü açmada belli bir mesafe almayı hedefliyorduk. Emek verdiğimiz ölçüde bunun karşılığını alacağımızı biliyorduk. Tüm haftasonu etkinliklerini değerlendirmeyi planlamıştık ve bunu gerçekleştirdik. Ev ziyaretleri yapmayı planlamıştık ve büyük bir ölçüde başardık. Tüm bu çalışmaları kitle çalışması konusunda henüz yeterli deneyimi olmayan arkadaşlar ile birlikte yapmaya özen gösterdik. Bu konuda belli bir başarı elde ettiğimizi söylemeliyiz. Örgütlü çalışmamızda henüz kendini yeni ifade eden bayan arkadaşlarımızın bu çalışmalardaki katkılarının altını önemle çizmeliyiz.

Sonuçta etkinliğimizi hedeflediğimizden de geniş bir kitleye duyurabilmeyi başardık. Bu elbette ısrarlı ve kararlı bir çalışmanın ürünüydü. Etkinliğimize 100'ü aşkın bir kitle katılımı sağladık. Etkinliğimizin organizasyonunun büyük bir bölümünü kadın arkadaşlar omuzladılar. Sunuculuğundan şiir dinletisine, türkülerinden politik konuşmasına, kısacası organizasyonun büyük bölümü onların sorumluluğunda idi. Programın başından sonuna sorunsuz yürümesi için büyük bir titizlik sergilendi. Böyle bir etkinlikte şimdiye kadar hiç görev almadıkları düşünülürse, oldukça başarılı bir etkinlik gerçekleştirdiğimizi söyleyebiliriz.

Bu çalışmamızın önümüzü açtığını, bize önemli bir deneyim, daha önemlisi özgüven kazandırdığını düşünüyoruz. Kadınlar olarak, gelişmemizin yolunun etkin bir pratik-politik faaliyetten geçtiğini, bunun bizlere çok şey kazandıracağını bu çalışmamız üzerinden görmüş bulunuyoruz. Önümüzde, bu çalışmamızın deneyimleri ışığında, politik çalışmada daha etkin bir bir tarzda yer alma sorumluluğu duruyor.

Bir-Kar Frankfurt kadın grubu

----------------------------------------------------------------------------------------

İsviçre/Bern'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği

Uzun bir aradan sonra Bern'de TKİP taraftarları olarak kitlelere yönelik bir etkinlik düzenlemek istedik. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü bunun için anlamlı bir vesile olarak kullandık. Etkinliğimize 50'yi aşkın emekçi katıldı. Bölgemiz düşünüldüğünde bu başlı başına önemli bir başarıydı.

Programa şiirle başlandı ve ardından saygı duruşu ile açılış konuşması yapıldı. Açılış konuşmasında İran'daki emperyalist saldırganlığa değinildikten sonra esas olarak kadın sorunu üzerinde duruldu. Burjuva toplumunda kadına yönelik çok yönlü baskı ve sömürü uygulamaları ortaya konularak kadın sorunu ile kapitalist özel mülkiyet düzeni arasındaki bağ vurgulandı. Sorunun çözümü ile sosyalizm arasındaki kopmaz bağ ortaya konularak kadın-erkek emekçilerin sosyalizm uğruna omuz omuza mücadelesinin önemine değinildi.

Açılış konuşmasının ardından bir arkadaşımızın TANYA şiirini okuması katılımcılara duygulu anlar yaşattı. Ardından yapılan Sinevizyon gösterimi ile ezilen ve sömürülen kadın gerçeği görsel olarak da ayrıca çarpıcı bir biçimde ortaya konuldu.

Program kadın arkadaşlarımızın sunduğu Halk Danslarıyla sona erdi. Programımız katılımcıların büyük beğenisini topladı. Bazı katılımcılar bunu bizi ve emeğimizi onurlandıran konuşmalarıyla ortaya da koydular.

Bu etkinlik bizim için gerçekten başarılı bir ilk çıkış oldu. Kentimizde bu tür etkinlikleri devam ettirme kararındayız. Siyasal çalışma bakımından fazlasıyla bakir bir kent olan Bern'de buna ayrıca da ihtiyaç var. İsviçre'nin öteki kentlerindeki yoldaşlarımızın da katkısıyla bunu başaracağımıza inanıyoruz.

TKİP taraftarları/Bern

-----------------------------------------------------------------------------------------

Fransa-Lanester'de 8 Mart etkinliği

12 Mart günü Fransa'nın Brötanya bölgesi Lanester kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği düzenledik. Etkinlikte Kızıl Bayrak adına 8 Mart'ın anlam ve önemi üzerine bir konuşma ve ardından saygı duruşu yapıldı. Etkinlikte şiir, tiyatro ve müzikten oluşan bir program sunuldu. Ayrıca TKİP Yurtdışı Örgütü imzalı “Kapitalizme karşı bir mücadeleye!” başlıklı bildiri ile BİR-KAR imzalı “Emperyalist savaş hazırlığını karşı Ortadoğu halklarıyla dayanışma” başlıklı bildiri ve Paris Kızıl Bayrak adına gönderilen mesaj okundu.

Etkinliği kendi öz gücümüze dayanarak hazırladık. İlk defa kendi kentimizde emekçi kadınlar gününü kutladık. Etkinliğe 70'in üzerinde katılım oldu. Tiyatro oyunu çok beğenildi. Etkinliğimiz müzik dinletisi ile son buldu.

Brötanya-Fransa/Kızıl Bayrak