18 Mart 2006 Sayı: 2006/10 (10)
  Kızıl Bayrak'tan
   Newroz gerçek özgürlüğe ve tam eşitliğe
bir çağrıdır!
  Şemdinli iddianamesi üzerine
  Şemdinli ve kontra medyanın postal yalayıcılığı
  Ordu tavrını açıkladı... Kontrgerilla faaliyetlerine tam hız devam!
Yeni saldırılar ve sınıf hareketi
  EP yönetiminin gönüllü işbirliği!
Sağlıkta yıkım politikası devam ediyor
Sağlık çalışanlarının 14 Mart eylemleri
  Gazi direnişinin yıldönümünde eylem ve etkinlikler...
  Gülsuyu’nda Gazi anması… Gazi’nin hesabı sorulacak!
Sözleşmeli çalışma devam ediyor!
  Toplumcu Mühendislik Mimarlık Öğrencileri
“Yetkin Mühendislik Yasa Tasarısı”na karşı biraraya geldi...
  Ortak açıklama; 2006 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü
politik ve pratik olarak kazandık!
  Gençliğin
devrimci hareketini büyütmek için! (Orta sayfa)
   Kentler ve yeni tehlikeli “sınıflar”/Yüksel Akkaya
   Emperyalist güçler siyonist ilhakçıların hizmetinde
   Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu İran’ın nükleer dosyasını Güvenlik Konseyi’ne sevketti...
  Dünyanın kanını emenlerin listesi yayınlandı!
  Fransız emekçiler sermaye temsilcilerine meydan okuyor...
  Kore işçi sınıfı uzun süreli bir genel greve hazırlanıyor
  AEG grevi sona erdi!
  Yurtdışında 8 Mart etkinlikleri...
  Gençliğin mücadelesinden...
  Has Alüminyum işçileriyle dayanışmaya!
  Ümraniye İşçi Platformu kuruldu!
  Cejna Newroz piroz be!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Kızıl Bayrak'tan...

Gazi katliamı 11. yılında değişik kentlerde çeşitli eylem ve etkinliklerle lanetlendi. Binlerce kişinin katıldığı eylemlerde Gazi katliamının hesabını emekçiler soracak denildi.

Halepçe ve Beyazıt katliamları 16 Mart günü yapılacak eylemlerle protesto edilecek.

Newroz ise bu hafta sonu ve önümüzdeki hafta içinde çeşitli eylem ve gösterilerle kutlanacak. Geçen yıl yaşanan bayrak provokasyonu ile birlikte şovenist kudurganlık tırmandırılmış ve linç kampanyaları örgütlenmişti. Sermaye devleti, bu yıl yapılacak Newroz kutlamalarını da provoke etmeye hazırlanıyor. Newroz gösterilerinde “Türk bayrağı”nın dışında başka bayrak taşınmasını yasakladı. Bu yasak Newroz gösterilerine saldırının açık bir işareti sayılmalıdır. Sermaye devleti, geçen yıl Kürt halkının militan ve kitlesel Newroz kutlamalarını içine sindirememiş ve bayrak provokasyonu ile saldırıya geçmişti. Bu yıl da militan ve kitlesel gösterilere tahammül göstermeyecektir.

Bunun ilk işaretini Dersim'de verdi. Dersim Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği “zorla dağa adam göndermek” gerekçesiyle basıldı, üç kişi gözaltına alındı. Bu saldırıyı Dersim halkı cevapsız bırakmadı. Polisin müdahalesi yetersiz kalınca ordu birlikleri devreye girdi. Yaşanan çatışmada onlarca kişi yaralandı ve gözaltına alındı. Bu gelişmelerin ardından Tunceli Valiliği yaptığı açıklama ile Dersim'de Newroz kutlamalarını yasakladı. Newroz yaklaştıkça devlet terörü de tırmanacak, yeni yasaklamalar devreye girecektir. Ama hiçbir baskı ve terör Kürt halkının kendi haklı ve meşru taleplerini dile getirdiği bir gün olan Newroz'un kutlanmasını engelleyemeyecektir.

Kürt halkı Newroz günü alanlara çıkarak haklı ve meşru taleplerini haykıracak, “Özgürlük, eşitlik ve gönüllü birlik!” şiarının gerçekleşmesi için kararlı bir mücadele yürütmesini bilecektir.

***

Siyonist İsrali devleti, 14 Mart günü Batı Şeria'nın Eriha kentindeki cezaevine baskın düzenleyerek Filistin Halk Kurtuluş Cephesi lideri Ahmed Saadet'i ve 5 Filistinli tutukluyu “esir”aldı. Terörist İsrail devleti onyıllardır Filistin halkına uygulayageldiği terörist yöntemleri bir kez daha kullandı. Cezaevini boldozer, füze ve tanklarla yıkarak Filistinli tutukluları yaraladı ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi lideri Ahmed Saadet'i ve 5 tutukluyu İsrail'e kaçırdı.

Direnen Filistin halkı bu saldırıyı çeşitli eylem ve gösterilerle protesto etti. Filistin halkı, İsrail'in bu terörist saldırısının bedelini ödeyeceğini tüm dünyaya ilan etmiş bulunuyor.

Irak işgalinin 4. yılında yapılacak eylem ve gösterilerde direnen Filistin halkıyla dayanışmayı yükseltmek, Ortadoğu'nun tüm emperyalistler ve işbirlikçilerine mezar olacağını haykırmak güncel bir görevdir.

***

Has Alüminyum işçileri aylara varan bir çalışmayla sendikal örgütlenmeyi başardılar. Ancak Has patronu sendikal örgütlenmeye karşı saldırıya geçerek 8 işçiyi işten attı. İşten atılan işçiler bu saldırıyı fabrika önünde direniş çadırı kurarak yanıtladılar.

Direnen Has Alüminyum işçilerinin BİR-KAR'a yaptığı destek ve dayanışma çağrısını dile getiren mektuplarına bu sayımızda yer veriyoruz. Has işçileri kilometrelerce uzaklıktaki sınıf kardeşlerine yaptıkları bu çağrı yanıtsız kalmamalıdır. Bu çağrının sınıfın tüm bölüklerinde yankılanması ve ihtiyaç olan sınıf dayanışmasının örgütlenmesi tüm ilerici ve devrimci güçlerin güncel bir görevidir. “Sınıfa karşı sınıf!” şiarının sınıf kitleleri içinde ete-kemiğe bürünmesi ve bunun gereklerinin yerine getirilmesi için bir an önce harekete geçilmelidir.

Has Alüminyum direnişinin kazanımı tüm işçi sınıfının kazanımı olacaktır.

***

Hatırlatma: Kadın sorunu başlıklı yazı dizimize bir sayı ara veriyoruz. Yazı dizisinin 5. bölümünü geleceke hafta yayınlamaya devam edeceğiz.

***

Kızıl Bayrak Mersin bürosu 26 Mart günü yapılacak açılış etkinliği ile çalışmalarına başlayacak. Sosyalizmin ve emekçinin sesi Kızıl Bayrak yeni bir mücadele mevzisi daha yaratıyor. Güney'de Kızıl Bayrak yeni bir mevziden daha yükseliyor. Mersinli yoldaşlarımızın bu adımını selamlıyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz. Tüm yoldaşlarımızı atılan bu adımı büyütmeye ve yeni mücadele mevzilerini çoğaltmaya çağırıyoruz.