18 Mart 2006 Sayı: 2006/10 (10)
  Kızıl Bayrak'tan
   Newroz gerçek özgürlüğe ve tam eşitliğe
bir çağrıdır!
  Şemdinli iddianamesi üzerine
  Şemdinli ve kontra medyanın postal yalayıcılığı
  Ordu tavrını açıkladı... Kontrgerilla faaliyetlerine tam hız devam!
Yeni saldırılar ve sınıf hareketi
  EP yönetiminin gönüllü işbirliği!
Sağlıkta yıkım politikası devam ediyor
Sağlık çalışanlarının 14 Mart eylemleri
  Gazi direnişinin yıldönümünde eylem ve etkinlikler...
  Gülsuyu’nda Gazi anması… Gazi’nin hesabı sorulacak!
Sözleşmeli çalışma devam ediyor!
  Toplumcu Mühendislik Mimarlık Öğrencileri
“Yetkin Mühendislik Yasa Tasarısı”na karşı biraraya geldi...
  Ortak açıklama; 2006 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü
politik ve pratik olarak kazandık!
  Gençliğin
devrimci hareketini büyütmek için! (Orta sayfa)
   Kentler ve yeni tehlikeli “sınıflar”/Yüksel Akkaya
   Emperyalist güçler siyonist ilhakçıların hizmetinde
   Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu İran’ın nükleer dosyasını Güvenlik Konseyi’ne sevketti...
  Dünyanın kanını emenlerin listesi yayınlandı!
  Fransız emekçiler sermaye temsilcilerine meydan okuyor...
  Kore işçi sınıfı uzun süreli bir genel greve hazırlanıyor
  AEG grevi sona erdi!
  Yurtdışında 8 Mart etkinlikleri...
  Gençliğin mücadelesinden...
  Has Alüminyum işçileriyle dayanışmaya!
  Ümraniye İşçi Platformu kuruldu!
  Cejna Newroz piroz be!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İstanbul'da sağlık çalışanları 14 Mart'ta alanlardaydı...

“Herkese eşit, ücretsiz sağlık!”

İstanbul'da sağlık çalışanları 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle bir dizi eylem ve etkinlik örgütlediler. İstanbul Tabip Odası'na bağlı doktorlar Galatasaray Postanesi'nden Taksim Meydanı'na kadar bir yürüyüş düzenlediler. Yürüyüş boyunca “AKP sağlığa zararlıdır!”, “Herkese eşit, ücretsiz sağlık!”, “Sağlık hakkı satılamaz!” ve “İMF defol, bu memleket bizim!” gibi sloganlar atıldı, “Mecburi değil, gönüllü hizmet!”, “Herkese sağlık, sosyal, güvenlik hizmeti1” ve “Yabancı doktor değil sağlık bakanı ithal edin!” yazan dövizler taşındı.

Yürüyüş bitiminde yapılan basın açıklamasında hükümetin ithal doktor hazırlıkları ve sağlık alanındaki diğer yıkım politikaları teşhir edildi. “Bu ülkenin doktorlarının bilgisi, birikimi ve yeteneklerine güvenmeyenler, Dubaili şeyhlerle kapalı kapılar arkasında pazarlıklar yaparak yabancı doktor ithaline hazırlanıyorlar” denilen açıklamanın sonunda mücadele çağrısı yapıldı.

SES üyesi sağlık emekçileri ise Şişli Etfal ve Okmeydanı SSK hastanesinde birer eylem gerçekleştirdiler. Okmeydanı SSK'da gerçekleştirilen eyleme hastaların ve hasta yakınlarının da destek verdikleri görüldü. Eylem sırasında konuşma imkanı bulan hastalar yaşadıkları sorunları dile getirdiler. Burada bir konuşma yapan SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer, hükümetin sağlık politikaları yüzünden hastaların artık hastane kapılarında öleceğini vurguladı. GSS yasa tasarısının emekçilerin emeklilik ve sağlık hakkını ortadan kaldırdığını belirten Tuncer, bu yıkım yasasının geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Kızıl Bayrak/İstanbul

-----------------------------------------------------------------------------------------

İzmir'de “Sağlıkta Dönüşüm Programı Sempozyumu”

Sempozyum öncesi SES İzmir Şube, İzmir Tabipler Odası, İzmir Türk Hemşireler Derneği üyesi sağlık emekçileri tarafından bugüne kadar mücadelede kaybedilen (katledilen, şehit düşen) sağlık emekçilerininin anısına Konak Vapur İskelesi'nden denize karanfiller atıldı. Eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

14 Mart Tıp Bayramı çerçevesinde Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, SSK İzmir Sağlık İşleri Müdürlüğü, İzmir Diş Hekimleri Odası, İzmir Veteriner Hekimler Odası, Türk Hemşireler Derneği İzmir Şubesi, SES işbirliği ile İzmir Atatürk Kültür Merkezi'nde “Sağlıkta Dönüşüm Programı Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyuma yaklaşık 700 kişi katıldı. Katılımcıların büyük çoğunluğu genç insanlardı.

Sempozyum'da Kamu Emekçileri Bülteni dağıtıldı. Katılımcılar bültene ilgi gösterdi. Bazı emekçiler dağıtıma yardım ettiler. Sempozyum başlarında ve arada insanlarla kısa sohbetler yaptık. Bu sohbetler sırasında “Aile Hekimliği Uygulaması” vb.'ne tepkiler olduğunu gözlemlerken, bu uygulamanın sağlığa yönelik diğer saldırıların bir parçası olduğunun yeterince bilince çıkartılamadığını GSS, Personel Rejimi vb. ile bağıntısını kuramadıklarını gördük

Sempozyumu yöneten Prof. Dr. Feride Saçaklıoğlu (E.Ü Halk Sağlığı Anabilim Dalı) Düzce deneyimlerini kısaca anlattı. Uludağ Ünv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalından Doç. Dr. Kayıhan Pala sağlıkta dönüşüm programına değinirken, özellikle bu programın halkın sağlığına etkileri üzerinde durdu. Programın siyasal arka planını açmaya çalıştı. Pala'nın sunumu dinleyiciler tarafından olumlu tepkiler aldı. Doç. Dr. Mehmet Zencir (Pamukkale Ünv. Tıp Fak. Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı) ise sağlıkta dönüşümün sağlık çalışanlarına etkileri konusunda bir sunum yaptı.

Bir sağlık emekçisi/İzmir

----------------------------------------------------------------------------------------

Samsun'da GSS karşıtı eylem...

“Sağlık haktır, satılamaz!”

Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı adıyla sağlık hizmetini piyasaya açan saldırıya karşı yoğun bir çalışma yürütmeye karar verdik. Ekim Gençliği, Emek Gençliği, MDG, SGD, Öğrenci Koordinasyonu, Kaldıraç olarak yaptığımız ön tartışmaların ardından OMÜ GSS Karşıtı Öğrenci Platformu-Girişimi olarak yürüteceğimiz çalışmayı 14 Mart'ta yapacağımız bir panel ve basın açıklamasıyla başlatmaya karar verdik. Aynı zamanda platformun geniş katılıma açık olması yönlü bir bakışa sahip olması gerektiğini vurguladık ve her fakültede geniş katılımlı toplantılar yapma kararı aldık. Çalışmayı örgütlemek ve duyurusunu yapmak amacıyla afiş astık, bildiri dağıtımı yaptık. Bu konuya duyarlı iki hocamızı panele çağırdık.

14 Mart günü gerçekleştirilen panelin sunumunu Tıp Fakültesi hocalarından Prof. Dr. Ramazan Aşçı, Alper Büyükkakkuş ve bir arkadaşımız yaptı. Yaklaşık iki saat süren panel, hocaların dia eşliğindeki anlatımlarıyla oldukça verimli geçti. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı panel soru-cevap bölümüyle bitirildi.

Ardından basın açıklamasını gerçekleştirmek üzere hastane önüne doğru yürüyüşe geçildi. “Sağlık haktır, satılamaz/OMÜ öğrencileri” yazılı pankartın açıldığı yürüyüş boyunca sık sık “Sağlık haktır, satılamaz!”, “Silaha değil sağlığa bütçe!”, “Sözleşmeli doktor olmayacağız!”, “İthal doktor istemiyoruz!”, “Tekellere değil emekçiye hizmet!” gibi sloganlar atıldı. Basın açıklamasını bir arkadaşımız okudu. Basın açıklamasına hastane önündeki emekçiler de ilgi gösterdi.

Panel ve basın açıklaması uzun zamandır devam eden durgunluk havasını parçalamak için önemli bir adım oldu. Platform girişimi ileriye dönük çalışmalarını şimdiden planlamak yönünde ortak bir görüşe sahip.

Ekim Gençliği/Samsun

-----------------------------------------------------------------------------------------

Ankara'da sağlık emekçilerinden GSS'ye tepki...

“Sağlıkta tasarruf ölüm demektir!”

Sağlık ve sosyal güvenlik alanlarının piyasalaştırılması sürecine karşı SES, ATO, Dev Sağlık-İş bir dizi eylem ve etkinlik gerçekleştirdi. Eylemlerin ilki 9 Mart günü yapıldı. İbni-Sina Hastanesi önünde biraraya gelen sağlık emekçileri 12:30'da bildiri dağıtarak Numune Hastanesi, Yüksek İhtisas H:astanesi'ni dolaşıp, ardından Hacettepe Hastanesi'ne kadar sloganlar eşliğinde yürüdüler.

Hacettepe Hastanesi'nin önünde yapılan açıklamada Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı, Aile Hekimliği, doktorlara dayatılan zorunlu hizmet uygulaması, ithal doktor uygulaması, performansa dayalı döner sermaye uygulaması, SHÇEK Yasa Tasarısı konularına değinildi, tüm bu saldırı yasalarının geri çekilmesi talep edildi.

14 Mart gün ise yine hastaneler bölgesinden başlayan ve Sağlık Bakanlığı'nda bitirilen ikinci bir eylem gerçekleştirildi. Hastaneler tek tek gezilerek sağlık emekçileri süreç hakkında bilgilendirildi. 11:30 başlayan eylem 13.30'da Sağlık Bakanlığı önünde yapılan basın açıklamasıyla bitirildi.

200 sağlık emekçisinin katıldığı eyleme, ATO ve Dev Sağlık-İş temsili katılım gösterdi. Emek Platformu da eyleme temsili destek sundu. Her iki eylemde “Sağlık haktır, satılamaz!”, “AKP sağlığa zararlıdır!”, “Herkese eşit, ücretsiz sağlık hizmeti!”, “Sağlıkta tasarruf ölüm demektir!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara

 
VEASIS Bilgi Teknolojileri