1 Şubat '03
Sayı: 05 (95)


  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalist savaşa ve saldırılara karşı sınıf savaşını yükseltelim!
  Yasağa rağmen binler Beyazıt Meydanı'ndaydı...
  Emperyalist savaşa karşı kitle hareketi ülke çapında büyüyor
  Savaş karşıtı eylem ve etkinliklerden...
  Savaş karşıtı eylem ve etkinliklerden..
  Savaş karşıtı eylem ve etkinliklerden...
  Emperyalist savaş üzerine İstanbul ÇHD Başkanı ile konuştuk...
  BM Silah Denetçileri raporu ABD'nin istediği doğrultuda...
  Sermayenin önündeki "mayınları temizlemek"!..
  Tuzla Carmen Çuval direnişte!
  Ciddiyetsizliğin son perdesi/6
  İsrail seçimleri ve Filistin soykırımı
  İslamcı basın hükümetin savaşa karşı olduğu yanılsaması yaratıyor...
  AKP hükümeti rüstünü ispatlıyor!
  Dünya Ekonomik Formu'nun Davos toplantısı kitlesel gösterilerle protesto edildi
  KADEK ve ABD
  Köln'de savaş karşıtı kitlesel gösteri
  İşçi Kültür Evi Bülteni'nden...
  Sabiha Gökçen hava limanı ABD emperyalizminin üssü olamaz!
  Trakya Üniversite'sinde polis terörü
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
İslamcı basın hükümetin savaşa karşı olduğu yanılsaması yaratmaya çalışıyor...

Hükümetle birlikte Amerika’nın
savaşına dahil oluyor!

Tetikçi medyada sınırlı da olsa savaşa karşı sesler duyulmuyor değil. Kuşkusuz bunlar öyle cepheden karşı çıkan kararlı, tok sesler değil. Özellikle islamcı basındaki savaş karşıtlığı son derece ilginç. Bir yandan, Amerika’nın “müslüman” Irak’a yönelttiği haçlı seferine karşı durma gereği hissediyorlar. Ne de olsa kendileri de müslüman (!) Daha ötesi müslüman bir okur kitlesine sesleniyorlar. Öte yandan hükümetteki müslümanlar partisinin ABD ile ilişkilerini müslüman okurları nezdinde aklama görevini ifa etme zorunluluğu hissediyorlar. Böyle olunca da, iki arada bir derede kalıyorlar.

Mesela Gül’ün Ortadoğu turu ve ardından düzenlenen zirveyi bir barış girişimi gibi gösterebilmek için bin dereden su getiriyorlar. Bilindiği gibi bu zirveden çıka çıka Saddam’a uyarı çıktı. Yine bilindiği gibi, dünyanın dört bir yanından yükselen savaş karşıtı seslerin tek bir hedefi var, o da savaşın asıl ve tek sahibi olan Amerikan emperyalizmidir. Amerika dahil, tüm dünyada yapılan savaş karşıtı gösteriler, esasta emperyalizm ve saldırganlık karşıtı gösterilerdir. Tek bir kişinin bile aklına savaşa karşı olmak adına Saddam karşıtı bir gösteri düzenlemek gelmiyor. Bu durumda nasıl oluyor da, Saddam’a uyarı mesajı çıkan bir toplantı ve onu düzenleyen hükümet savaş karşıtı olabiliyor? Üstelik bu hükümet saldırı için üs ve tesislerini, deniz ve hava limanlarını saldırganın hizmetine sunmakla yetinmeyip, saldırıya bizzat katılma yöünde tüm hızla hazırlıklarını tamamlamaya çalışmaktayken!..

Hükümet ve devletin bu ikiyüzlü tutumu, İslamcı basına da örnek olmaktadır. Hem son hızla savaşa hazırlanıp, hem biz bu savaşa karşıyız edebiyatı sürdürülebildiğine göre, İslamcı basın da aynı taktiği izleyebilir, bir yandan savaşa karşıymış gibi gösterip, diğer yandan hükümetin tutumunu da bu yönde reklam ederek, aklamaya çalıştığı hükümetle birlikte Amerika’nın değirmenine su taşıyabilir. Hükümetin “barış çabaları” adı altında yürüttüğü ve islamcı basının da onayladığı bu politika, sadece Amerika’nın savaş gerekçelerinin onaylanmasına hizmet ediyor. İslamcı medyanın bu tutumunu Yeni Şafak gazetesi üzerinden örnekleyelim.

28 Ocak tarihli gazetede kapaktan bir haber başlığı: “Gül: Barış için zaman daralıyor.” Haberin devamında Gül’ün, “zamanın daraldığını, en çok Irak’ın savaşı durdurabileceğini söylediğini, şimdi de aynı görüşte olduğunu” belirttiği yazılıyor. Yani, Gül’ün sözlerinin Yeni Şafak’ın haber başlığında kastedilenle bir ilgisi yok.

Aynı gazetenin 29 Ocak tarihli nüshasında ise daha “çarpıcı” bir haber göze çarpıyor. Büyük puntolarla verilen başlık; “Iraklı çocuklara ‘kalkan’ olacak”. Yanda kalkan olacağı iddia edilen kişinin resmi, alt başlıkta da tanıtımı var. Buna göre; “İki çocuk annesi ve AK Parti kurucu üyesi” olduğunu öğrendiğimiz şahsın, “Londra’dan Bağdat’a giden canlı kalkan grubuna katılmaya hazırlandığı” yazılıyor. Demek ki hükümet partisi aslında savaşa karşıymış!..

Haber başlıkları bir yana, Yeni Şafak’ta, Amerikancı hükümet partisini aklama operasyonunun en gayretli militanlığını köşe yazarları üstlenmiş durumda. Özellikle, Fehmi Koru’nun yine 29 Ocak tarihinde yayınlanan köşe yazısı, nerdeyse tümüyle bu göreve vakfedilmiş görünüyor. “Yanılma ve yanıltmalar üzerine” başlıklı bu yazısını, Koru, politikacılar tarafından yanıltılmanın her zaman mümkün olabileceği savıyla açıp, hükümetteki AK Parti’nin tutumunun bir yanıltmaca olmadığı kararıyla sonuçlandırıyor. Kendi “kanaatlerini” de güvence olarak araya sıkıştırmayı ihmal etmiyor: “Ali Babacan, İMF ile ilişkiler, ABD’nin Irak yüzünden maraza çıkarması ihtimaline dair sorularımızı açıklıkla cevapladı; onunla sohbetimizden şu anda endişe edilecek bir durum olmadığı kanaatine vardık...” “Vardık” demesine rağmen, herkesin Koru ile aynı kanaati taşımadığını da yine onun kaleminden okuyoruz: “Oysa gazetelere bakarsanız, bu görüntülerin hepsi yalan: Amerika, onbinlerce askeriyle bugün-yarın Türkiye’ye çörekleniyor... Türkiye, şimdiye kadar gönderdiklerine ek olarak, iki kolorduyu daha Kuzey Irak’a sevk ediyor... İMF de, kredi paketini serbest bırakmak için Türkiye’nin boğazına sarılmak üzere... Bütün bu haber ve yorumlara baktığımızda, hükümet, Irak’a savaşa hazırlanan ABD’nin emirlerini dinliyor...”

Gerçi bunlar medyanın tutumunu tam olarak yansıtıyor değil. Örneğin, medya hiç de hükümetin Amerika’nın emirlerini kuzu kuzu dinlediğini iddia etmiyor, tersine “kararsız” davranmakla suçluyor. Amerika’nın savaşını daha kararlı-daha atak desteklemesi gerektiğini söylüyor. Haftalar süren bu “kararsızlık” tartışmalarını, TÜSİAD’ın aynı yöndeki eleştiri ve suçlamalarını, Koru izlememiş olamaz. Buna rağmen, medyayı olduğundan farklı bir eğilimde gösterecek ki kendi savı geçerlilik kazansın.



Emekçi eylemlerinden...

DİSK’ten iş yasası ve nemalar için eylem...

Yeni iş yasa tasarısının meclisten geçirilmeye çalışılması ve nemaların gaspıyla ilgili DİSK Ege Bölge Temsilciliği tarafından 29 Ocak günü bir basın açıklaması yapıldı. Basmane Birleşik Metal Sendikası önünde biraraya gelen işçiler, buradan sloganlarla Basmane’deki DİSK Genel-İş önünde bekleyen kitleyle birleşip Alsancak’taki Bölge Çalışma Müdürlüğü önüne kadar sloganlar ve alkışlarla yürüdüler. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Irak’ta savaş istemiyoruz!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Amerikan askeri olmayacağız!” vb. sloganlar atıldı. (SY Kızıl Bayrak/İzmir)

Eğitim-Sen İzmir Şubeleri’nin nema eylemi...

Nemaların gaspedilmek istenmesiyle ilgili Eğitim-Sen İzmir Şubeleri tarafından Konak Büyükşehir Belediyesi önünde 29 Ocak günü basın açıklaması yapıldı. Eyleme yaklaşık 100 eğitim emekçisi katıldı. Yaklaşık bir saat süren oturma eyleminde, “Nemalar hakkımız, söke söke alırız!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Amerikan askeri olmayacağız!”, “Amerikan uşağı hükümet istifa!”, “Irak halkı yalnız değildir!” vb. sloganlar atıldı. (SY Kızıl Bayrak/İzmir)

Ankara’da faks çekme eylemi...

Kamu emekçileri 30 Ocak günü Kızılay postanesi önünde saat 12:30’da, nemalara ilişkin faks metinlerini başbakan, başbakan yardımcısı ve devlet bakanı Babacan’a çektiler. Basın açıklamasınna 100 civarında kamu emekçisi katıldı. “Sadaka değil, toplu sözleşme!”, “Tasarruflar, nemalar hemen ödensin!”, “Savaşa değil, emekçiye bütçe!” sloganlarının atılmasının ardından, 6 Şubat’ta Maliye Bakanlığı önünde olacaklarının duyurusuyla eylem sona erdi. (SY Kızıl Bayrak/Ankara)

Adana’da Tüm Bel-Sen’in nema eylemi...

29 Ocak günü Tüm Bel-Sen Adana Şubesi’ne bağlı yaklaşık 100 memur, nemaların ödenmesi amacıyla Seyhan Belediyesi önünde oturma eylemi yaptı. Eylemde “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Sadaka değil toplusözleşme!”, “Nemalar hakkımız söke söke alırız!”, “Emperyalist savaşa hayır!” “Kahrolsun ABD emperyalizmi!” sloganlar atıldı. KESK’in merkezi eylem programı açıklandıktan sonra eylem sona erdi. (SY Kızıl Bayrak/Adana)

Eğitim-Sen Kırşehir Şubesi’nin basın açıklaması...

Eğitim-Sen Kırşehir Şubesi tarafından 29 Ocak günü İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapıldı. Nemaların bir defada ve bir an önce ödenmesi talebiyle gerçekleştirilen basın açıklamasına 35 eğitim emekçisi katıldı. (SY Kızıl Bayrak/Kırşehir)