1 Şubat '03
Sayı: 05 (95)


  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalist savaşa ve saldırılara karşı sınıf savaşını yükseltelim!
  Yasağa rağmen binler Beyazıt Meydanı'ndaydı...
  Emperyalist savaşa karşı kitle hareketi ülke çapında büyüyor
  Savaş karşıtı eylem ve etkinliklerden...
  Savaş karşıtı eylem ve etkinliklerden..
  Savaş karşıtı eylem ve etkinliklerden...
  Emperyalist savaş üzerine İstanbul ÇHD Başkanı ile konuştuk...
  BM Silah Denetçileri raporu ABD'nin istediği doğrultuda...
  Sermayenin önündeki "mayınları temizlemek"!..
  Tuzla Carmen Çuval direnişte!
  Ciddiyetsizliğin son perdesi/6
  İsrail seçimleri ve Filistin soykırımı
  İslamcı basın hükümetin savaşa karşı olduğu yanılsaması yaratıyor...
  AKP hükümeti rüstünü ispatlıyor!
  Dünya Ekonomik Formu'nun Davos toplantısı kitlesel gösterilerle protesto edildi
  KADEK ve ABD
  Köln'de savaş karşıtı kitlesel gösteri
  İşçi Kültür Evi Bülteni'nden...
  Sabiha Gökçen hava limanı ABD emperyalizminin üssü olamaz!
  Trakya Üniversite'sinde polis terörü
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Emperyalist savaşa karşı kitle hareketi ülke çapında büyüyor

İzmir’de “zincir” eylemine 6 bin kişi katıldı...

26 Ocak’ta İzmir Savaş Karşıtı Platform emperyalist savaşa karşı kitlesel “zincir” eylemi örgütledi. Yaklaşık 6 bin kişinin katıldığı eylemde, platformun almış olduğu karar gereği, kortejler pankartlar arkasında değil, üç noktadan zincir oluşturarak Gündoğdu Meydanı’na girdiler. Kürsüden yapılan konuşmalarda ABD’nin Irak’a yapacağı askeri müdahalenin haksızlığına değinildi ve İHD İzmir Şubesi’nin göndermiş olduğu F tipi cezaevleri, tecrit ve izolasyona ilişkin mesaj okundu. Mitingte Kızıl Bayrak imzalı savaş karşıtı bildiriler yaygın bir şekilde dağıtıldı. (SY Kızıl Bayrak/İzmir)

İzmir ve ilçelerinde eylemler...

Geçtiğimiz hafta, Savaş Karşıtı Platform’un aldığı karar gereği, İzmir’in değişik semtlerinde bir dizi eylem gerçekleştirildi. Bu eylemlerin en kitleselleri Narlıdere ve Akhisar’da gerçekleşti.

24 Ocak Cuma günü Narlıdere Savaş Karşıtı Platform tarafından Narlıdere pazar yerinde yapılan eylemde “Emperyalist savaşa hayır!” pankartı açıldı. Yaklaşık 500 kişi emperyalist savaş karşıtı sloganlarla Narlıdere Belediyesi önüne kadar yürüdü.

Akhisar’da ise 25 Ocak Cumartesi günü düzenlenen eyleme yaklaşık 1500 kişi katıldı. Eylemde “Emperyalist savaşa hayır!/AKSP” ve “Savaşa değil eğitime bütçe/SKAGG” imzalı pankartlar açıldı ve “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “ABD askeri olmayacağız!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!” vb. sloganlar atıldı. (SY Kızıl Bayrak/İzmir)

Kütahya’da “Savaşa hayır!” mitingi...

Kütahya Savaşa Hayır Platformu tarafından 25 Ocak Cumartesi günü bir yürüyüş ve miting düzenlendi. Miting esnasında “Irak’ta savaşa hayır!”, “Irak halkı yalnız değildir!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “ABD askeri olmayacağız!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı. Platform temsilcilerinin yaptığı konuşmalar ve çekilen halaylarla eylem sona erdi.

Polisin yoğun önlemler aldığı mitinge yaklaşık 1000 kişi katıldı. Bu da Kütahya için hayli anlamlı bir rakamdı ve savaşa karşı oluşan tepkinin boyutlarını gösteriyordu. (SY Kızıl Bayrak okuru/Kütahya)

Artvin’deki mitinge 1500 kişi katıldı...

25 Ocak günü Artvin Savaş Karşıtı Platform tarafından “Savaşa hayır” mitingi düzenlendi. Mitinge yaklaşık 1500 kişi katıldı. Mitingde platform adına dönem sözcüsü Eğitim-Sen Şube Başkanı Seyfettin Altıkulaç bir konuşma yaptı. Çocukların “Biz bir fidanız ölmek istemiyoruz” yazılı pankart taşımaları anlamlıydı. Eylem “Kahrolsun ABD ve işbirlikçi AK Parti!”, “Faşist ABD!” sloganları ile bitirildi.

Mitinge katılmak için Rize’den hareket 15 kişilik bir grup Artvin’in girişinde sivil polisler tarafından engellenmek istendi. Engeli aşan grup mitinge ayrı bir coşku kattı. (SY Kızıl Bayrak okurları/Trabzon)

Trabzon’da “Savaşa hayır!” eylemi...

26 Ocak tarihinde Emek Platformu tarafından Trabzon Atatürk Alanı’nda “Savaşa hayır” eylemi düzenlendi. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylem konuşmaların ardından üç gün süreyle saat 20:00’de tüm şehirde ‘ışık söndürme’ eylemi yapılacağı duyurusunun ardından atılan sloganlarla sona erdi. (SY Kızıl Bayrak okurları/Trabzon)

Kırşehir’de basın açıklaması...

Kırşehir’de Emek Platformu tarafından 26 Ocak’ta savaş karşıtı bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Yaklaşık 120 kişinin katıldığı eylemde KESK, Türk Kamu-Sen ve Petrol-İş pankartları açıldı. “Susma haykır, savaşa hayır!”, “Dünya halkları kardeştir, savaş istemiyoruz!” sloganları atıldı. Yapılan açıklamada savaşın haksız ve kirli yanına değinilmeksizin, Türkiye’nin geleceğinin pazarlık konusu yapıldığı, ABD’nin Irak’a saldırısının durdurulabileceği dile getirildi. (SY Kızıl Bayrak/Kırşehir)



Bursa ve ilçelerinde savaş karşıtı eylemler...

“Kahrolsun ABD emperyalizmi!”

Tüm dünyada olduğu gibi Bursa genelinde de savaşa karşı bir dizi eylem gerçekleştirildi. 26 Ocak günü ilk eylem Emek Platformu tarafından gerçekleştirildi. Öğlen saatlerinde Santral Garaj’dan Bursaray Osmangazi İstasyonu’na kadar yürünerek gelindi. Burada bir basın açıklaması yapıldı. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “ABD askeri olmayacağız!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!” sloganları atıldı, akşamki ışık söndürme eylemine çağrı yapılarak eylem bitirildi.

Ayrıca İnegöl, Karacabey ve Kestel’de de oluşturulan platformlarca eylemler yapıldı.

Bursa’da aynı gün akşam gerçekleştirilen eyleme 250 kişi katıldı. Setbaşı Mahfel’den meşaleler, alkışlar ve sloganlarla coşkulu bir şekilde yürünerek ışık söndürme eyleminin yapılacağı AVP Tiyatrosu önüne gelindi. Burada Emek Platformu bileşenlerinin de katılımıyla sayı 400 kişiye ulaştı. Saat 20:00’de ışıklar söndürüldü ve 27-28 Ocak’ta da ışık söndürme eylemleri yapılacağı bildirildi. Eylem sloganlarla bitirildi.

Bursa’da ilk kez meşaleli bir yürüyüş yapılması eylemi önplana çıkardı, coşkuyu arttırdı. İşçi ve emekçilerin katılımı sınırlıydı. İşçi sendikaları sadece temsilci düzeyinde katılırken, KESK öğlen saatlerinde gerçekleştirilen eyleme oranla daha az bir katılım sağladı. Alandakilerin çoğunluğunu devrimci gruplar oluşturdu. Eylemde sıklıkla ve coşkulu bir şekilde ABD emperyalizmi ve savaş karşıtı sloganlar atıldı.

27-28 Ocak’ta da ışık söndürme eylemleri yapıldı. Katılım ve coşku ilk eyleme göre daha az olsa da, emperyalist saldırganlık protesto edildi.

28 Ocak’ta Eğitim-Sen Yenişehir Şubesi tarafından “Savaşa hayır!” mitingi gerçekleştirildi.

SY Kızıl Bayrak okurları/Bursa