21 Aralık '02
Sayı: 49 (89)


  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalist savaş için son hazırlıklar
  Kapıda bekletilen Türkiye ve ABD-AB kapışmasının yansımaları
  AB'nin Kopenhag Zirvesi...
  Kopenhag Zirvesi'ne karşı protesto gösterileri...
  Düzen siyasetinde Kıbrıs sancısı
  Mali milat yasası uygulamaya sokulmadı...
  Kamu emekçilerini de işsizlik bekliyor
  Savaş hazırlıkları hızla tamamlanıyor
  Emperyalist savaşa karşı alanlara!
  Ekim Gençliği'nden...
  Filistin: İşgal, sürgün, katliam ve direniş
  Adana Öncü İşçi Platformu Girişimi Bülteni'nden...
  Venezüella'daki gelişmeler üzerine...
  Latin Amerika'da neo-liberal saldırıya karşı kitlelerin büyüyen öfkesi...
  Hüseyingazi İşçi Kültür Evi coşkulu bir şenlikle açıldı
  Tekstilde grev silahı vazgeçilmez seçenek olmalı
  19 Aralık katliamı protestoları...
  Feride Harman'ı şehit verdik...
  Düzendeki çok yönlü çürüme ve devrimci sınıf alternatifi
  19-22 Aralık katliamı ve direnişi
  Irak'ın tercümesi Venezüella
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
19 Aralık katliamı çeşitli eylemlerle
protesto edildi...

İstanbul: “Katliamı yapanlar yargılansın!”

19 Aralık büyük zindan direnişinin ve katliamının ikinci yıldönümünde Bayrampaşa Cezaevi önünde polis kuşatmasına rağmen TAYAD’lı Aileler ve İHD, TUYAB karanfil bırakma eylemleri yaptılar.

Saat 11:00’de TAYAD’lı Aileler yaklaşık 50 kişilik bir kitle ile cezaevi önüne geldiler. Karanfilleri bıraktıktan sonra zılgıtlar çekerek dağıldılar.

Saat 12:00’de ise bu kez İHD ve TUYAB, 100 kişilik bir kitle ile cezaevi önüne geldi. Basın açıklaması metnini Av. Eren Keskin okudu. Konuşmasında İHD Genel Kurulu’nda 19 Aralık gününü “Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak ilan ettiklerini duyurdu. Açıklamanın hemen ardından “Tecridi kaldırın ölümleri durdurun!”, “Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük!”, “F tipleri kapatılsın!”, “Katliamı yapanlar yargılansın!” sloganları eşliğinde karanfiller cezaevi önüne bırakıldı. (SY Kızıl Bayrak/İstanbul)

İzmir: “İnsanlık onuru hücreleri yıkacak!”

19 Aralık katliamının ikinci yıldönümünde İHD İzmir Şubesi Konak Sümerbank önünde bir protesto eylemi gerçekleştirdi. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eylemde “Tecridi kaldırın ölümleri durdurun!” yazılı pankart açıldı ve “F tipi ölümlere son!”, “Hücre-tecrit terörüne son!”, “Tecridi kaldırın ölümleri durdurun!”, “Tecrit işkencedir!” yazılı dövizler taşındı.

Saygı duruşuyla başlayan eylemde basın metninin okunmasının ardından Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu tecridi konu alan bir skeç oynadı. Skeç çevredeki insanların da ilgisi çekti.

Eylemde “Hücre ölümdür istemiyoruz!”, “Tecridi kaldırın ölümleri durdurun!”, “İçerde dışarda hücreleri parçala!”, “Devrimci tutsaklar yalnız değildir!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” vb. sloganları atıldı.

19 Aralık günü İHD’li ve ÇHD’li avukatlar, Kırıklar F Tipi Cezaevi önüne 102 adet karanfil bıraktı. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri de katliamla ilgili olarak okullarında bir basın açıklaması yaptılar. (SY Kızıl Bayrak/İzmir)

Adana: “İçerde dışarda hücreleri parçala!”

28 devrimci tutsağın diri diri yakılarak, işkencelerden geçirilerek katledildiği ve kanlı sermaye düzeninin sözcülerinin adına büyük bir arsızlıkla “Hayata dönüş” dedikleri 19 Aralık katliamı Adana’da da lanetlendi.

İHD’nin Uğur Mumcu Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasına Emekli-Sen, BTS, Haber-Sen, HADEP, EMEP, tutuklu yakınları dernekleri ve devrimciler katıldı. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eylemde, şehit resimleri, tecrit karşıtı sloganların yer aldığı dövizler ve “19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” yazılı bir pankart taşındı.

Basın açıklamasının ardından oturma eylemine geçildi. Eylem boyunca; “İçerde dışarda hücreleri parçala!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı. Eylem sonunda 22 Aralık için planlanan emperyalist savaş karşıtı mitinge emniyetin izin vermemesi sonucu iptal edildiği açıklandı. Eylem alıkışlarla sona erdi. (SY Kızıl Bayrak/Adana)

Antakya: “Katil devlet hesap verecek!”

19 Aralık’ta, “hayata dönüş” adı altında gerçekleşen faşist katliamın yıldönümünde, İHD'nin çağrısıyla biraraya gelen yaklaşık 50 kişi katliamı protesto etti. Müze önünde yapılması planlanan eyleme polisin izin vermemesi sonucu açıklama dernek binasında yapıldı.

Açıklamanın yapılacağı saatlerde polis şehrin pek çok yerinde olağanüstü önlem aldı. Açıklamaya katılmak üzere dernek binasında toplanan Kızıl Bayrak, Atılım, Partizan çalışan ve okurlarının inisiyatifiyle şehitler anıldı. Sık sık “Katil devlet hesap verecek!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!”, “Emperyalist savaşa hayır!”, “Irak halkı yalnız değildir!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!” sloganları atıldı. (SY Kızıl Bayrak/Antakya)



İÜ’de 19 Aralık katliamı protesto edildi...

“Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”

19 Aralık katliamının yıldönümünde, devletin katliamcı yüzünü teşhir etmek ve tecrit sorununu üniversitede öğrencilerin gündemine sokabilmek için devrimci, demokrat, ilerici öğrenciler olarak İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat ve Merkez kampüslerde bir dizi etkinlik düzenledik.

Hafta boyunca katliamın nedenini ve sonuçlarını anlatan duvar gazeteleri ve resim sergileri hazırlayarak okulumuzun duvarlarına astık. Çıkardığımız ortak afiş ve bildirileri dağıtıp üniversitede düzenleyeceğimiz etkinliklere ve eylemlere insanları davet ettik. İlk etkinliğimizi, 17 Aralık günü gerçekleştirmek üzere, Merkez Kampüs’te sinevizyon gösterimi, müzik dinletisi ve 19 Aralık katliamını yaşamış tutsaklarla söyleşi olarak planladık. Teknik bir aksaklık nedeniyle sinevizyon gösterimini gerçekleştiremedik.

18 Aralık günü Edebiyat Fakültesi’nde gerçekleştirdiğimiz etkinliğimiz Ölüm Orucu’nda şehit düşen Feride Harman şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşu ile başladı. Ardından Ulucanlar ve 19 Aralık katliamını yaşamış olan ÖO direnişçisi Fatime Akalın katliamı ve direnişi anlatan bir konuşma yaptı. Şiir dinletisi ve Kutup Yıldızı’nın sunduğu müzik dinletisinden sonra çekilen halaylarla etkinliğimiz son buldu. Etkinlik sonrası topluca Beyazıt’taki basın açıklamasına gittik.

“Tecrit öldürüyor, ölümleri durdurun, 19 Aralık katliamını unutturmayacağız!/Devrimci Demokrat Yurtsever Öğrenciler” imzalı pankartın açıldığı eyleme 200’ü aşkın kişi katıldı. Eylemde sık sık “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!”, “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!”, “F tipi üniversite istemiyoruz!", “Faşizme karşı omuz omuza!” vb. sloganlar atıldı. Basın açıklamasının okunmasının ardından okulun içine girerek eylemi bitirdik.

Eylemden yaklaşık on dakika önce sudan sebeplerle çekildiğini açıklayan Yurtsever Gençlik ve eyleme katılacağını söyleyip de katılmayan Emek Gençliği, tecrit ve cezaevleri sorununa gösterdiği “duyarlılığı” bir kez daha ortaya koymuş oldu.

Ekim Gençliği/İÜ



ODTÜ’de 19 Aralık katliamı protesto eylemi

19 Aralık faşist katliamının 2. yıldönümünün yaklaşması nedeniyle ODTÜ’de tüm ilerici ve devrimci kesimlere toplantı çağrısı yapıldı. Ekim Gençliği, Özgür Gençlik, Devrimci Proleter Gençlik ve Antikapitalistler’in katıldığı toplantıda 18 Aralık Çarşamba akşamı meşaleli bir eylem yapma kararı alındı. Hazırlanan ortak afiş ve bildiriler üç gün boyunca tüm bölümlere ve yemekhaneye dağıtıldı. Çarşamba akşamı yurt kantinleri gezilerek katliamın gerçek yüzü anlatıldı ve saat 19:00’daki eyleme çağrı yapıldı.

Yaklaşık 60 kişinin katılımıyla başlayan eylem, kısa bir yürüyüşün ardından okunan basın açıklamasıyla devam etti. “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “İçerde, dışarda hücreleri parçala!”, “Katil devlet hesap verecek!”, "Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz!", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarının atıldığı eylem alkışlı protestolarla sona erdi.

Ekim Gençliği/ODTÜ