21 Aralık '02
Sayı: 49 (89)


  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalist savaş için son hazırlıklar
  Kapıda bekletilen Türkiye ve ABD-AB kapışmasının yansımaları
  AB'nin Kopenhag Zirvesi...
  Kopenhag Zirvesi'ne karşı protesto gösterileri...
  Düzen siyasetinde Kıbrıs sancısı
  Mali milat yasası uygulamaya sokulmadı...
  Kamu emekçilerini de işsizlik bekliyor
  Savaş hazırlıkları hızla tamamlanıyor
  Emperyalist savaşa karşı alanlara!
  Ekim Gençliği'nden...
  Filistin: İşgal, sürgün, katliam ve direniş
  Adana Öncü İşçi Platformu Girişimi Bülteni'nden...
  Venezüella'daki gelişmeler üzerine...
  Latin Amerika'da neo-liberal saldırıya karşı kitlelerin büyüyen öfkesi...
  Hüseyingazi İşçi Kültür Evi coşkulu bir şenlikle açıldı
  Tekstilde grev silahı vazgeçilmez seçenek olmalı
  19 Aralık katliamı protestoları...
  Feride Harman'ı şehit verdik...
  Düzendeki çok yönlü çürüme ve devrimci sınıf alternatifi
  19-22 Aralık katliamı ve direnişi
  Irak'ın tercümesi Venezüella
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Emperyalist savaşa karşı alanlara!

ABD emperyalizmi bölgemizi ateşe vermeye hazırlanıyor. ABD, Ortadoğu’da tam anlamıyla hakimiyetini kurmak, bölge halkını denetim altında tutmak için azgınca saldırıyor. ABD emperyalizmine teslim olmayan ve yıllardır direnen Filistin halkının üzerine kan kusuyor. Dünyada “terörizme karşı savaş” yalanıyla birçok emperyalist ve bağımlı ülkeleri de yanına alarak Afgan halkına saldırdı. Binlerce insanı genç-yaşlı, kadın-erkek demeden katletti. Ve şu anda Irak’a saldırmaya hazırlanıyor. ABD Irak’taki petrolleri ele geçirmek ve Ortadoğu’da kendisine karşı koyan Saddam rejimini yıkmak için zaten yıllardır birçok kez Irak halkının üzerine bomba yağdırmıştı. Irak’a ambargo koyarak insanların en risksiz hastalıklar yüzünden bile ilaçsızlıktan ölmesine neden oldular. Bu süre içerisinde sadece 250 bin çocuk yaşamını yitirdi. Ve şimdi yine kendiine yeni pazarlar açabilmek için Irak’a saldırmaya hazır. Yıllardır ABD emperyalizmine göbekten bağlı Türkiye de Irak savaşında ABD’nin yanında yeralacağını açıklayarak askerini, silahlarını, hava üslerini ABD’nin emrine verdi. Gençliğimizden ABD askeri olması ve onun kirli çıkarları için masum Irak halkı üzerine ölmeleri ve öldürmeleri için gitmesi isteniyor. Gençliği kirli ccedil;ıkarlarına alet etmeye çalışıyorlar. Yakın zamanda yaşanılacak olan emperyalist savaş, Türkiye’de yaşayan insanların sadece ölümle, yıkımla karşılaşmasını sağlamayacak; fakat aynı zamanda ekonomik krizle boğuşan sistem savaşın getireceği ekonomik yükün faturasını da işçi ve emekçilere çıkarmaya uğraşacak. Ve her alanda sömürüsünü arttıracak.

Bu savaşın en ağır sonuçlarını ise gençlik ödeyecek. Zaten düzen hayatın her alanında gençliğe geleceksizlikten başka bir şey veremiyor. Emperyalist savaşın sonucunda gençliğin Irak halkının katili olması isteniyor. Ve içeride yine gençliği, hatta geçmişten daha fazla açlık, sömürü, zulüm, geleceksizlik bekliyor. Yaşanılacak ekonomik çöküntüyü bize fatura etmek için sistem, hakkımız olan eğitimi işçi-emekçi çocuklarına daha pahalıya satmak için var gücüyle saldıracak.

Bu emperyalist savaş karşısında sessiz kalmak, bu savaşı bütün sonuçlarıyla onaylamak anlamına geliyor. Bu savaşı durdurmak ve ABD emperyalizmine karşı kitle hareketini yükseltmek en temel sorumluluğumuzdur. Emperyalist savaşı durdurmamız ancak güçlü bir karşı çıkışla mümkündür. Bunun için bizler, ANKARA LİSELİ GENÇLİK PLATFORMU olarak tüm insanları emperyalist savaşa karşı bir tutum almaya çağırıyoruz. Tüm insanları 22 Aralık’ta Abdi İpekçi Parkı’na “Irak’ta savaşa hayır!” mitingine çağırıyoruz.

Tüm liseliler bu mitinge katılmalı ve ALGP pankartı arkasında yerlerini almalıdırlar.

Amerikan askeri olmayacağız!
Savaşa değil eğitime bütçe!
Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!

Ankara Liseli Gençlik Platformu
(ALGP’nin 22 Aralık’a çağrı için dağıttığı bildiri...)



“Kahrolsun ABD emperyalizmi!”

17 Aralık günü Antakya İHD binası önünde ABD’nin Irak’a yönelik kirli saldırı planlarını protesto etmek için bir basın açıklaması düzenlendi. Katılımın sınırlı olduğu açıklamada sık sık “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “ABD defol bu ülke bizim!”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

Açıklamada şunlar söylendi:

“Savaş insanlık için yeni bir felaket ve yeni bir yıkımın habercisidir. Silah sanayii stoklarının tüketilmesi ve savaş tacirlerinin daha fazla kâr elde edebilmesi için insanlar öldürülecek ve ölüme gönderilecektir. 1991 yılında başlayan Körfez Savaşı’nda 200 bine yakın masum insan yaşamını yitirmiştir. Savaşın ardından uygulanan yaptırımlar ve ekonomik ambargo nedeni ile ve bunlara eklenen kötü beslenme ve sağlık hizmetlerinin yokluğu gibi kötü koşullar nedeni ile 1,5 milyona yakın insan yaşamını yitirmiştir. Irak’a yapılacak olan bu savaş sonuçların daha da ağırlaşmasına sebep olacaktır. Irak’a ‘demokrasi’ getirilecek masalı ile hiç kimse uyutulamaz. ...”

Emperyalist savaşa hayır!
Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!

SY Kızıl Bayrak/Antakya



22 Aralık’ta alanlara!

Her cumartesi olduğu gibi 14 Aralık günü de Yüksel Caddesi’nde Ankara Savaş Karşıtı Platform tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Sloganlarla başlayan eylem, İHD Ankara Şube Başkanı’nın konuşmasıyla devam etti. Yapılan konuşmada dünyanın ve Beyaz Saray’ın efendilerine seslenilerek; gecekondulardan, okullardan insanların Irak’ta yapılacak olan savaşı durdurmak için geldikleri belirtildi. “Kendi türkülerimizi, marşlarımızı söylemeye geldik, işte buradayız” denilerek 22 Aralık’ta Ankara’da yapılacak olan mitingin duyurusu yapıldı. Çağrı bildirgeleri Kızılay ve civarında dağıtılmaya başlandı. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde sık sık “Savaşa hayır, kahrolsun emperyalizm!”, “Amerikan askeri olmayacağız!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Terörist ABD Ortadoğu’dan defol!” sloganları atıldı.

SY Kızıl Bayrak/Ankara



“Soruşturmalar, sürgünler geri çekilsin!”

Eğitim-Sen 6 No’lu Şube’de örgütlü üniversite çalışanları, kendileri hakkında açılan soruşturma ve sürgünlerin yanı sıra üniversite öğrencilerine yönelik soruşturma, uzaklaştırma ve okuldan atmalara karşı da 14 Aralık günü Beyazıt’ta, öğrencilerin de katıldığı bir basın açıklaması düzenledi.

Hukuk Fakültesi’nde toplanan üniversite çalışanları ve öğrenciler, alkış ve sloganlarla ön kapıya kadar yürüdüler. Platformdan üniversite öğrencilerinin hazırladığı, Rektör Alemdaroğlu’nun anti-demokratik uygulamalarını eleştiren kısa bir oyun oynandı. Ardından Eğitim-Sen’in basın açıklaması okundu. Açıklamada üniversite çalışanlarına ve öğrencilere uygulanan baskı ve terörün YÖK’ün bir sonucu olduğu, derhal soruşturma ve sürgünlerin geri alınması gerektiği vurgulandı.

Eylemde sık sık “Yaşasın üniversite dayanışması!”, “Soruşturmalar, sürgünler geri çekilsin!”, “Diktatör rektör istemiyoruz!”, “YÖK’e hayır!”, “Parasız sağlık, parasız eğitim!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganları atıldı.

Yaklaşık 250 kişinin katıldığı eylem Rektörlük binası önünde çekilen halaylarla son buldu.

Ekim Gençliği/İÜ