30 Kasım '02
Sayı: 47 (87)


  Kızıl Bayrak'tan
  Sermaye iktidarının açmazları ve yeni hükümet
  AB kapısında hayaller ve gerçekler
  Silah denetçileri ve emperyalist savaş hazırlığı
  "Ak" partisinin kara icraatları
  Amerikan emperyalizmi için "gül" gibi bir başbakan
  BM'nin Dünya Çocuklar Günü aldatmacası...
  Metal'de birbirini izleyen ihanetler
  Sendika bürokratlarının ihaneti metal işçilerinin birleşik örgütlü mücadelesiyle aşılacak!
  Prag Zirvesi'ne ABD damgasını vurdu...
  NATO'nun militarist saldırgan misyonu yeni duruma ve ihtiyaçlara uyarlanıyor
  NATO'nun yeni stratejisi...
  Prag Zirvesi üzerine Haluk Gerger ile konuştuk...
  Gençlik YÖK'ü ve savaşı soruşturdu!
  Gençliğin savaş ve YÖK karşıtı eylemlerinden...
  Dünyadan...
  ABD emperyalizminin yeni konsepti...
  Mücadele alanlarından...
  BİR-KAR II. Kongresi başarıyla gerçekleşti
  Perinçek'in İP'iyle ne kuyuya inilir, ne baraj geçilir
  Partimizin 24. kuruluş yıldönümü kutlu olsun!..
  Bir hukuk cinayetine karşı duyarlılık çağrısı
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
ABD emperyalizminin yeni konsepti:
Dışarıda savaş, içeride terör!

Irak’a karşı savaş kapıda denilebilecek bir aşamaya geldi. Ne var ki savaşın yolunu düzlemek kolay bir iş değil ABD için. Diğer emperyalist üllkelerin harekata karşı çekinceleri ABD açısından engellerden biri. Ama ABD’yi zorlayan diğer emperyalist ülkeler değil, dünyada ve kendi coğrafyasındaki işçi ve emekçilerdir. Dünyanın pek çok yerinde savaş karşıtı gösteriler oluyor ve en kitleselleri ABD’de gerçekleşiyor. Vietnam’a karşı girişilen ve yenilgiyle sonuçlanan savaşta ve sonrasında yaşanan kitle tepkisinin yeniden yaşanacağı kaygısı pekişiyor ABD yönetiminde. Bu durumda, dışarıda savaş planları yapan ABD, içeride de terörünün koşullarını oluşturuyor. ABD’de en son çıkarılan güvenlik yasası ile içerde uygulanacak terörün yasal kılıfı hazırlandı.

Yasanın imzalanmasıyla birlikte Beyaz Saray güvenlik sorumlusu Tom Ridge İç Güvenlik Bakanlığı’na atandı. Yasa, ABD’de yaşayan hiçbir yurttaşın özel yaşamı diye bir şey bırakmıyor:

“Yaklaşık 40 milyar dolarlık bütçesiyle 22 kuruluşunu bir araya getiren ve 170 bin kişiyi istihdam edecek olan bakanlık, Pentagon’un kuruluşundan sonraki en büyük yeniden yapılanma olarak tanımlanıyor.” “2004 yılında işlerlik kazanacağı belirtilen yasa çerçevesinde gündelik yaşamı dev bilgisayarlara aktaracak bir istihbarat ağı oluşacak.” “Her dilde telefon konuşmalarını, mektupları, kredi kartı alım-satımını, banka hesaplarını, sağlık dosyalarını... toplayacak olan istihbarat sistemi, kitapçıların sattığı kitapların listelerinin de polise verilmesini zorunlu kılıyor.” (Cumhuriyet, 27 Kasım ‘02)

Şimdilik bilgi toplama temelinde bir terör estirilecek gibi görünüyor. Ama pratikte bilgi toplamanın ötesine geçileceği açık. Yasayla birlikte CİA, ABD içinde yasal olarak görev yapacak. CİA dünya ölçeğindeki icraatlarıyla biliniyor; bilgisini topla ve yok et! Artık aynı uygulama ABD içinde de geçerli olacak. Ve yasa asıl olarak ABD’deki muhalifleri hedef alacak.