ARSIVANA SAYFA
 
15 Temmuz '00
SAYI: 26
İçindekiler
Kızıl Bayrak'tan...
Birleşik direniş ihtiyacı ve örgütlenme sorumluluğu
Faşist katliamları durduralım!
Yaşayanlar faşist katliam girişimini ve işkence...
Diz kapağına çivi çakmak
Burdur'da kanlı operasyon
SEKA işçisi özelleştirmeye karşı direniyor
Saldırıları püskürtmenin yolu sınıfı kazanmaktan...
EXSA grevinin güçlü ve zayıf yönleri
EXSA direnişçileri deneyimlerden öğrenmelidir!
Eminönü Belediyesi'nde de grev kararı asıldı
Reformizmin icazetçi ve bölücü rolü...
Kamu emekçilerinin eylemleri
Kıbrıs'ta işgal karşıtı tepkiler karşısında artan...
Hücre tipi işkenceye karşı direnelim!
Murat Dil'in cenaze töreninde devlet ablukası
Yaşamımızın hücreleştirilme sine dur...
İpekçi cinayeti ve kontr-gerilla devleti gerçeği
Rektör seçimleri skandalı!
Uyuşturucu sektörü
Ortadoğu: Çelişki ve çatışmalar yumağı büyüyor
Filistin halkına kurulan tuzaklar
Aydın sorunu üzerine
Burjuva basından seçmeler
Mücadele tarihimizden
Mücadele postası
 
Tüm başlıklar



 
 
“Onlar İMF’nin kölesi, Cottarelli’nin memuru olabilirler, ancak biz işçiler İMF’nin kölesi olmayacağız!”

Eminönü Belediyesi’nde de
grev ilanı asıldı



Bilindiği gibi, 1 Mart’tan bu yana süren TİS görüşmelerinde belediye işçilerinin lehine bir sonuç elde edilememişti. İstanbul’da geçen hafta 3 ayrı belediyede grev ilanları Belediye-İş’e bağlı işçiler ve sendikalar tarafından asılmıştı. Şimdi de Eminönü Belediyesi’ndeki Genel-İş’e bağlı işçiler bu dayatmalara, kırıntı şeklindeki maaş artışına ve hak gasplarına karşı 11 Temmuz 2000’de grev ilanını astılar.

Genel-İş 7 No’lu şube yaptığı basın açıklamasında şunlara değindi;

DİSK Genel-İş olarak üyelerimizin, yıllardır alınteri, emeği, kan-can bedeli kazandığı hakları savunmaya çalıştık. Daha ücret zamları konusunda görüşülmeden, idari maddeler dediğimiz en temel haklarımız, sendikal kurullarımız işlevsiz hale getirilmek isteniyor. Bu, yasaları ve anayasal haklarımızı yok saymak demektir.

Daha toplusözleşme görüşmeleri başlamadan medyada %0 zamla tehdit etmeye başladılar.

Birçok belediyede olduğu gibi işgüvencemizi ortadan kaldıran taşeron uygulaması, Eminönü Belediyesi’nde de Temizlik Müdürlüğü’nün tümünde hayata geçirildi.

Bunlar İMF talimatlarıyla gerçekleştiriliyor.

Siyasi iktidar İMF’nin kölesi olmuş. İMF ‘herşeyi özelleştirin” diyor. POAŞ, TEDAŞ, TELEKOM ve daha niceleri özelleştiriliyor. Onlar İMF’nin kölesi, Cottarelli’nin memuru olabilirler ancak biz işçiler İMF’nin kölesi olmayacağız.

... Biz Eminönü Belediye işçileri ve DİSK Genel-İş Sendikası olarak bütün gücümüzle greve hazırız.

.... Grevden dolayı gelişecek olumsuzlukların sorumlusu biz işçiler olmayacağız. Bunun sorumlusu haklarımızı vermeyen belediye yöneticileri olacaktır.

.... Grev kararımız tüm işçi sınıfına hayırlı olsun diyoruz.

İşçiyiz haklıyız kazanacağız!” denilerek basın açıklaması bitirildi.

Grev ilanı asıldıktan sonra 60 gün içerisinde bir anlaşma sağlanamadığı takdirde grev kararı hayata geçirilecek.

Kızıl Bayrak/İstanbul






Çiğli Belediyesi’nden bir işçiyle röportaj:

“Patronlar sınıfına karşı tek yumruk, tek yürek halinde birleşelim!”


Her seçimden sonra yeni seçilen belediye başkanı seçimden önce verdiği sözleri unutur, belediyenin borç batağında olduğu, bütçelerinin çok kötü olduğu vb. söylemlerle feryatlar eder. Bu, çürümüş düzenin değişmeyen politikasıdır. Bunlardan bir tanesi de İzmir'in adeta can damarı niteliğinde olan Çiğli ilçesinin belediye başkanı Tevfik Alyanak.

Çiğli ilçesinin emekçi halkını, daha çok Kürt illerinden göç etmiş Kürt-Alevi emekçileri oluşturuyor. Emekçi halkın duyarlı oldukları kültür ve taleplerine dayanarak başkanlığa gelen Tevfik Alyanak, gelir gelmez “muhasebeyi bomboş bulduklarını, bir trilyon lira borç devraldıklarını, bu borçların çoğunun muhasebeye geçmemiş çekler oldukları” vb. söylemleri dilinden düşürmedi.

Belediye çalışanları önceki başkan Galip Öztürk döneminde kırıntı ücretleriyle çalışmaya itilmişlerdi. Bu politika Tevfik Alyanak’la birlikte değişmedi. Öyle ki, işçilerin ‘98 döneminden kalma alacakları var. Aylardır kimileri kırıntılarla, kimileri de ücretsiz bir şekilde çalıştırılıyor. İşçilere para verecek durumda olmadıklarını söyleyen Alyanak, bir süre önce de belediye gelirlerini kendi zimmetine geçirmek ve rüşvet almaktan, (CHP'ye haber vermemiş olacak ki) CHP İl Başkanlığı tarafından parti disiplinine verilip, görevi askıya alındı.

Gene bir başka iddia da, Galip Öztürk döneminde, Galip Öztürk’le birlikte belediyenin gelirlerini kendi cukkalarına indirmeleri. Bu son gelişmelerde CHP'nin ikiyüzlüğünü ve bütün düzen partilerinin aynı bataklığın ürünü olduklarını bir kez daha gösteriyor.

Aşağıda Çiğli Belediyesi’nde çalışan bir işçiyle yaptığımız röportajı yayınlıyoruz.


***

Çalıştığınız belediyede yaşadığınız sorunları bize anlatır mısınız...

Çalıştığımız belediyede 350'ye yakın işçi çalışıyor. Kadrolular, sözleşmeliler ve taşerondakiler olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Taşerondakiler asgari ücret, sözleşmeliler 150, kadrolular da 300 milyon alıyor. ‘98'den beri ikramiyeler ve zorunlu tasarruflar verilmiyor. Birkaç aydır kırıntılarla idare ediyoruz.

İşçilerin yaşanan bu sorunlara karşı tavırları nedir?

İşçiler bu sorunlara karşı herhangi bir tepki geliştirmiş değil. Ama alttan alta biriken bir tepki var. ‘99'un Ağustos aylarında 75 işçi çıkarılmıştı. Bu esnada Belediyenin önünde oturma eylemi ve basın açıklaması yapılmıştı. Bu 75 işçinin yerine alınanlar taşerona verildi. Şimdi de 120-125 işçinin atılacağı söylentisi var. Bunların çoğu da kadrolu olanlar. Başkanın amacı yavaş yavaş sendikayı bitirmek ve taşeronu yoğunlaştırmak.

Burda Belediye-İş örgütlü. Geçenlerde basın toplantısı düzenlendi. Bir sürü vaat sıralandı, ama pratikte hiçbirşey yapılmış değil. “Bizler üretimin aksatılmasından yana değiliz, ama haklarımız için gerekirse üretimi durdururuz, belediye başkanıyla görüşmelerimiz barışçıl bir şekilde sürüyor.” vb.. diyorlar.

Peki bu koşullarda sizce haklarınız nasıl bir yol ve yöntemle kazanılabilinir?

Bence birilerinin bu gidişe artık dur demesi gerekiyor. Zaten birkaç aydır maaş alamıyoruz. Haklarımızı ancak mücadele edersek kazanacağız. Başkanın 3-4 ay maaş almadan nasıl geçineceğini merak ediyorum doğrusu.

En son Buca ve Karşıyaka Belediyesi’nde işçiler grev kararı aldılar. Bu konu üzerine ve son olarak gazetemiz aracılığıyla İzmir işçi sınıfına ne söylemek istersiniz?

Başta biz belediye işçileri bu TİS sürecinde ortak hareket etmemiz gerekiyor. Ve tüm İzmir işçi sınıfı patronlara karşı tek yürek tek yumruk halinde birleşelim diyorum. Zira artık başka çaremizde kalmadı.






“Avcılar Belediyesi işvereni grevi taşıyamaz”


Süreci ve gelişmeleri aktarır mısınız?

Halis (Belediye işçisi): %20-25 gibi söylentiler var ortada. Yani devlet politikasını belediyelere taşımaya çalışıyorlar. Beceriksizliklerini söylemiyorlar. Şimdi devlet politikası kalmadı. Sağlık-İş %50 ile bitirdi. Yani şimdi belediyelerin de diğer kesimlerin de %50’den aşağı bitireceğini zannetmiyorum. Çünkü devlet koyduğu politikayı kendisi deldi. Sağlık-İş’de %50’yle toplusözleşme imzaladı. Şimdi diğer çevre belediyelerde de toplusözleşmenin %50’den aşağı imzalanacağına inanmıyorum.

Avcılar Belediyesi’nde böyle bir sözleşmenin olabilirliği nedir?

Halis: İşçilerin hiçbir olaya doğru baktıkları yok. Çünkü işçiler temsilcilerin söylediklerini dinliyor. Sendika ise tabanda herhangi bir canlılık yaratmadı. Sağlam bir altyapı çalışması yok.

Avcılar Belediyesi işvereni grevi taşıyamaz, bunu iddia ediyorum! Neden grevi kaldıramaz? Avcılar’ın taşeronu yeni, güç bizden yana. Sonra Avcılar halkı duyarlı bir halktır, böyle bir şeye müsade etmez. %60’tan aşağı bitmez Avcılar’da toplusözleşme.

Avcılar Belediyesi işvereni grevi kaldıramaz diyorsunuz. Ama elinizdeki en önemli temizlik taşerona verilmiş durumda.

Halis: Şimdi greve çıkıldığı zaman temizliği çalıştıracağımızı mı zannediyorsunuz? Temizliği durduracağız. İşçiler greve aslanlar gibi çıkar. Fakat önderlik de çok önemli, cesaret vermek, motive etmek lazım.

Kızıl Bayrak/Esenyurt






Avcılar Belediyesi Temizlik Bölümü Baştemsilci ile konuştuk:


Şu anda farklı belediyelerde grev ilanları asılmış durumda (GOP, Eminönü, Güngören). Avcılar Belediyesi’nde durum nedir?

Baştemsilci: Bizim sürecimiz devam ediyor. Biz ayın 20’sinden sonra işverene bildireceğiz. Birden bire giriş yapamayız. İşverenin bize teklifi %20, biz de DİE’nin açıklamasına göre 4 kişilik bir ailenin geçineceği ücret istiyoruz. Ama bunda bir esneklik de gösteremeyeceğiz, çünkü fazla bir şey istemiyoruz. Sadece insanca geçinebileceğimiz bir ücret istiyoruz. Süreç devam ediyor. Belki bu sırada bizi tekrar çağırırlar, sendika-işveren görüşmesi olur. Bu görüşmenin bizden yana bitmesini istiyoruz. Onun için şimdilik işverenle öyle kavgaya, gürültüye girmek istemiyoruz.

Peki greve yönelik hazırlıklarınız nelerdir?

Temsilci: Bizim grev komitesi, basın komitesi, eğitim komitesi, vb, hepsi hazır. Hatta dayak komitesi bile hazır.

Greve çıktığınız koşullarda taşerona karşı tutumunuz ne olacak?

Temsilci: Bizim elimizde bulunan araçları kesinlikle kullanamazlar. Kiraladıkları araçları ise bizim almamız mümkün değil. Ama bizden alınmış olan araçları yasal olarak hiç kimse kullanamaz. Grev kararı alındığı zaman bu mümkün olmuyor.

Greve çıkma konusunda işçilerin genel düşüncesi nedir?

Temsilci: Tabii bizim gönlümüz grevden yana değil. Geçmiş süreçlere dayanarak söylüyurum, burada grev yapılırsa bu da mümkün olmayan şeyler doğurur. Tabii bu grevi yapamayacağız anlamına gelmiyor. Zorlanırsak bu iş grevsiz bitmez. Kabul edeceğimiz, etmeyeceğimiz şeyler vardır. Kendi taleplerimizi kabul ettiremezsek tabii ki greve çıkacağız. Bunu kimse engelleyemez. Zaten şimdi bizim üzerimize şöyle geliyorlar. Avcılar Belediyesi deprem görmüş bir belediyedir. Doğrudur, ama sadece Avcılar Belediyesi değil, Avcılar’da yaşayan tüm insanlar depremden zarar gördüler. Şimdi bunun faturasını çalışanlara yükleyemezler.