ARSIVANA SAYFA
 
1 Temmuz '00
SAYI: 24
İçindekiler
Kızıl Bayrak'tan...
Düzen cephesinde krizler ve reformist solda hayaller
"Kriter" tartışmaları ve teslimiyet platformu...
"Kophenag kriterleri" tekerlemesi ve...
Sistem kontr-gerillasız yapabilir mi?
Sermaye patronları açık köle pazarına dönmüş...
24 Haziran İstanbul mitingi
Mamak belediyesi işçileri grev kararı aldı
Çorlu deri işçileri baskı ve teröre rağmen...
Asgari ücret mi, sefalet ücreti mi?
Enerji-Yapı Yol Sen üyelerinin ülke çapında...
Tüm Sosyal Sen ve SES'in ortak eylemi
Tekirdağ'da 20 bin kişilik üretici köylü gösterisi
TÜGSAŞ ve İGSAŞ'ın özelleştirilmesi...
Sivas katliamının perde arkasında...
Hırsızlık, Yolsuzluk, pislik ve "Yüce Meclis"!
Devrimci tutsakların "sağlıklı yaşam hakkı"...
İstanbul Barosu'nun cezaevi etkinlikleri
Emperyalist tekeller kâr uğruna doğayı katlediyorlar!
Ekim Gençliği'nden...
Almanya'da anlamlı öncü işçi etkinliği
Otomobil sektöründe neler oluyor!
Basında hücre saldırısı
Mücadele tarihimizden
Mücadele Postası
 
Tüm başlıklar



 
  Kızıl Bayrak'tan...


Sermayenin yoğunlaşan saldırılarına karşı işçi ve emekçiler cephesinden yükselen hareketlilik sınıfın farklı bölüklerine ve farklı emekçi kesimlere doğru genişleyip, ivme kazanarak büyüyor. Sürmekte olan grev ve direnişlere her gün yenileri ekleniyor. Toplumsal mücadele sahnesinde uzun yıllardır görünmeyen çeşitli emekçi kesimler yavaş yavaş yerlerini alıyorlar. İşçi ve emekçiler yeni eylem kararları alıyor, kararlılıklarını ifade ediyorlar. Sınıf ve kitle hareketinde son bir hafta yaşanan gelişmelere genel olarak bakarsak varolan tabloyu daha iyi görebiliriz.

*EXSA grevi işçilerin kararlılık ve coşkularıyla sürmeye devam ediyor. Sessiz sedasız sürmekte olan Antep Şehitkamil Belediyesi grevi de 41. gününü doldurmuş durumda. Kimya Teknik grevi ise 10. ayını doldurmasına karşın kararlılığından hiçbir şey kaybetmeden devam ediyor.

*Belediyelerde sürmekte olan TİS’lerde ise Adana Büyükşehir, Seyhan, Ankara Mamak ve İzmir Buca belediyelerinde grev kararları asılmış durumda. İstanbul Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa ve Güngören belediyelerinde ise 5 Temmuz’da grev kararları asılacak.

*Asil-Deri, Çinkur, Çorlu’da Baykallar, Reisler ve Trakya deri, Türkter ve Tuzla Tersanecilik ve Çağdaş Matbaacılık işçileri sendikasızlaştırma, işten atma saldırılarına karşı direniş ve eylemlerini sürdürüyorlar.

*Kamu emekçileri bu hafta da eylemdeydiler. Enerji emekçilerinin saldırılara karşı hizmet üretiminden gelen güçlerini kullanmada kararlılıkları bu hafta da devam etti. SES ve Sosyal-Sen üyesi emekçiler de bu hafta yine alanlardaydı. Ayrıca SES 8 Temmuz’da Ankara’ya yürüyüş kararı almış durumda.

*Tahkime dayanılarak özelleştirmede devir işlemleri bir gecede tamamlanan Çayırhan termik santrali işçileri, santralin jandarma ablukasına alınmasına karşın işbaşı yapmadılar. Bu satırların yazıldığı sırada eylemleri devam ediyordu.

*İMF’nin tarıma dönük yıkım saldırısına karşı emekçi köylülüğün tepkileri yükselmeye devam ediyor. Bu kez de Tekirdağ’da alanlara çıkan binlerce üretici İMF politikalarını protesto ettiler. Eyleme baştan sona kararlılık ve coşku hakimdi.

*2 Temmuz Sivas katliamının 7.yıldönümü. 2 Temmuz’da katliam alanlarda protesto edilecek. Binler bir kez daha Sivas katliamının faili sermaye devletini lanetleyip hesap soracak. Hazırlıkları yapılan İstanbul 2 Temmuz mitingi ise valilik tarafından yasaklanmış bulunuyor.

*Sermaye devleti hücre tipi cezaevlerinin tanıtımına devam ederken, karşı tepkiler bu hafta da kendisini alanlara taşıdı. Birçok ilde cezaevleri önünde düzenlenen eylemler bir kez daha polisin saldırısına uğradı.

İşçi ve emekçiler cephesinden büyüyen hareketlilik karşısında sermaye cephesi en temel silahlarını bir kez daha devreye sokmuş bulunuyor. Sürekli kullanılagelen terör bu hafta da kesintisiz bir biçimde sürdü. Ancak bu silahın yanında, ki bundan da tehlikeli olan ESK silahı bu hafta devreye sokuldu. Hain sendika ağaları ESK masasında sermaye temsilcileriyle beraber işçi ve emekçi hareketliliğinin önüne nasıl geçeceklerinin planlarını yaptılar. Sermaye cephesine saldırı programının engelsiz uygulanacağına dair güvence verdiler. Sermayenin sıkışan yüreklerine su serptiler.

Sermayenin gelişen işçi ve emekçi hareketliliğine karşı en büyük güvencesi ESK’dır. ESK tersinden işçi sınıfı ve emekçi hareketinin önündeki en büyük engeldir. İşçi ve emekçi hareketinin gelişimi ve sermayeye karşı mevziler kazanması da bu engelin aşılmasına bağlıdır. Bu nedenle, bugün varolan eylemlilikleri büyütüp, geliştirip güçlendirmek önemli bir görevse varolan hareketi sendika ağalarının inisiyatifine terketmemek bir başka önemli görevdir. Bu iki görevin başarıya ulaşması temelde harekete yönelik müdahale ve örgütleme çabasına bağlıdır. İleri-öncü işçi ve emekçiler sendika ağalarının ESK üzerinden oynayacakları hain rol açısından bilinçlendirilmelidir. Bu bilinçlendirme ise sendikal ihaneti aşacak birleşik bir işçi-emekçi inisiyatifiyle örgütlü kılınmalıdır.

O halde dönemi kazanmak için daha fazla enerji, daha fazla çaba…

***

Geçen hafta yayınına başladığımız “Programda tarım ve köylü sorunu” başlıklı dizi yazımızın ikinci bölümünü sayfa sıkışıklığı nedeniyle bir sonraki sayıya ertelemiş bulunuyoruz. Okurlarımızın bizi anlayışla karşılayacağını umuyoruz.