Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
Şubat 2004
Sayı: 69
 İçindekiler
  Ekim Gençliği'nden...
  Yasa tasarısını püskürtmek için alanlara!
  YÖK yasası çıkmazı
  Teziç'in "aile fotoğrafı" gençliği temsil edemez!
  Sırada YÖK yasa tasarısı var!
  Açlık grevi sürecindeki eylem ve etkinlikler...
  Soruşturma ve yasa karşıtı eylemlerden...
  Soruşturma ve yasa karşıtı eylemlerden...
   Soruşturma ve yasa karşıtı eylemlerden...
  Soruşturma ve yasa karşıtı eylemlerden...
  Bir dönemin ardından...
  NATO: Emperyalist saldırganlık ve savaşın kurumsallaşması
  6. Filo'yu unutmayın!
  "Her alanda ve her düzeyde devrimci seferberlik!"
  Gençlik hareketinin sorunları...
  Gençlik içerisinde reformizmin etkisi ve görevler
  Taşra üniversiteleri ve Teknokentler
  Okullarda "demokrasi" oyunu!
  "Bayram bizim sokağa da gelecek!"
  Üniversite-AŞ'de yurt yaşamı
  Irak yeniden yapılandırılıyor!
  Kendi tarihini kavgayla yazan halk!
  ABD emperyalizmi/1
  Gerçekler devrimcidir!
  14 Şubat: Vitrinlerde satılan sevgiler
  "Seni halk adına ölümü mahkum ediyorum!"
  Oyun yazarının türküsü!
  1848 Şubat Devrimi ve şanlı Haziran Ayaklanması... "Umutsuzluğun devrimi"
  Bir toplu katliam belgeseli: Carandiru



 
 
Çukurova Üniversitesi...

Soruşturma ve ceza terörüne karşı açlık grevi...

Çukurova Üniversitesi’nde açılış protestolarına ilişkin cezaların ardından 6 Kasım eylemlerinden dolayı da öğrencilere yeni cezalar verildi. 21 Ocak günü soruşturma ve ceza terörüne karşı açlık grevine başladık. 22 Ocak günü yapılan basın açıklaması ile eylemin İHD’de sürdüğü kamuoyuna duyuruldu. 1. ekip eylemi 2. ekibe devrederken, Grup Nisan Güneşi bir müzik dinletisi sundu. 24 Ocak’ta İHD Cezaevi Komisyonu’nun İnönü Parkı’nda gerçekleştirdiği eyleme öğrenciler de katılarak destek verdiler. 2 ve 3. ekiptekiler ise KESK üyelerinin kölelik yasasına karşı AKP binası önünde düzenlediği eyleme katıldılar. İHD’den çıkan öğrenciler AKP binasına kadar sloganlarla yürüdü.

Açlık grevi eylemi yerel basın ve TV kanallarına da yansıdı. Adana ÖDP, açlık grevindeki öğrencilerle beraber 28 Ocak günü parti binasında bir basın açıklaması yaptı. Farklı kurumlar açlık grevi eylemine destek ziyaretleri gerçekleştirdiler. TAYAD’lı Aileler 3 günlük, BDSP 3 günlük, Şakirpaşa İşçi Kültür Evi 1 günlük, Devrimci Demokrasi ve DGH 3 günlük destek açlık grevine katıldılar.

Ekim Gençliği/Adana



Soruşturmalarla ilgili olarak ÇÜ’den öğrencilerle konuştuk...

“Zafere kadar direneceğiz!”

Elif Tezerdi: Egemenler bu kez, özerk demokratik üniversite mücadelemizde karşımıza soruşturma terörüyle çıktılar. Bilimsel, parasız, anadilde eğitim istediğimiz için okullarımızdan uzaklaştırıldık ve atıldık. Sermayeye karşı yürütülen bu mücadelede öğrenci gençlik hep ön saflardadır. Bunu bildikleri için topyekûn saldırıya geçtiler. Tüm Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan bu soruşturma terörü bunun bir sonucudur. (...)

Egemenlerin bu çok yönlü saldırısında, işçiye dayatılan kölelik, memura dayatılan kamu rejimi yasası, devrimciye dayatılan F tipleri, üniversiteler cephesinde ise YÖK ve soruşturmalardır. Buna karşı yapılan açlık grevimiz, İstanbul Yıldız Teknik ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde olduğu gibi başarıya ulaşacaktır. Biz zafere kadar direneceğiz.
Neslihan Tali: Eğer biz bu soruşturmalara karşı cevap vermezsek, ileride daha kötü durumlar ortaya çıkacak. Onlar bize baskın çıkacaklarına neden biz onlara baskın çıkıp haklarımızı sonuna kadar kullanmayalım? Ne kadar erken başlar ve yaptığımız eylemleri ne kadar çoğaltırsak, zafere o kadar yakın olacağımıza inanıyorum. Ben Kürdüm ve anadilimde eğitim almak da en büyük haklarımdan biri. (...) Birçok öğrenci, özellikle işçi ve emekçi çocukları, maddi durumlarından dolayı üniversiteye giremiyor. YÖK de daha az özgür insanın kalabilmesi için elinden geleni yapmakta. Şu anda uygulanmak istenen YÖK yasa tasarısı da bunlardan biri. Biz de anadilde, parasız bir eğitim için neden bunlara dur demiyelim? Bunu başaracağımıza da inanıyorum.

Esra Cemali: Defalarca denediler olmadı. Bir kez daha deniyorlar. Soruşturmalarla, okuldan uzaklaştırmalarla üretmeyen, sorgulamayan, susan gençliği yaratabileceklarini sanıyorlar. Ancak hiç de öyle olmadı, olmayacak! Gençlik şunu biliyor ki, devrimci tutsaklara F ve D tipini dayatan egemenler işçi ve emekçilere kölelik yasalarını çıkarırken aynı baskıyı öğrenci gençliğe soruşturmalar şeklinde uyguluyorlar. Bu anlamda kazanılacak mücadele faşizme bir kayıp, geleceğe ise bir umut olarak yansıyacaktır.

Özcan Hır: Bu saldırının sadece gençliğe olmadığını düşünüyorum. Gençliğe açılan soruşturmalar ve uzaklaştırmalar sadece 3 yıldır sürdürülen tecrit politikasının değişik biçimde uygulanmasıdır. 3 yıl önce devrimcilere dayatılan tecrit, 3 yıl sonra gençliğe F tipi üniversite dayatmasıyla sürüyor. Bizler F tipi üniversite dayatmasını kabul etmiyoruz. Saldırılara karşı açlık grevinin başlaması ve birçok ile birden yayılması oldukça önemli bir adım. Eylemlerin kesintisiz ve daha da büyüyerek süreceğine ve saldırıları püskürteceğimize inanıyorum.

Veyis Sami Selek: YÖK yasa tasarısını hayata geçirmek için birçok yerde soruşturma terörüne başvuruldu. Bizler de soruşturmalara, YÖK’e, YÖK yasa tasarısına ve cezalara karşı açlık grevindeyiz. Cezalara karşı yaptığımız eylem ve etkinliklerle ceza veren zihniyeti teşhir etmek ve cezaları geri çektirmek için elimizden geleni yapacağız. Gençliğin yaptığı ve yapacağı eylemler bu açıdan saldırılara karşı önemli bir yerde duruyor.