Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
Şubat 2004
Sayı: 69
 İçindekiler
  Ekim Gençliği'nden...
  Yasa tasarısını püskürtmek için alanlara!
  YÖK yasası çıkmazı
  Teziç'in "aile fotoğrafı" gençliği temsil edemez!
  Sırada YÖK yasa tasarısı var!
  Açlık grevi sürecindeki eylem ve etkinlikler...
  Soruşturma ve yasa karşıtı eylemlerden...
  Soruşturma ve yasa karşıtı eylemlerden...
   Soruşturma ve yasa karşıtı eylemlerden...
  Soruşturma ve yasa karşıtı eylemlerden...
  Bir dönemin ardından...
  NATO: Emperyalist saldırganlık ve savaşın kurumsallaşması
  6. Filo'yu unutmayın!
  "Her alanda ve her düzeyde devrimci seferberlik!"
  Gençlik hareketinin sorunları...
  Gençlik içerisinde reformizmin etkisi ve görevler
  Taşra üniversiteleri ve Teknokentler
  Okullarda "demokrasi" oyunu!
  "Bayram bizim sokağa da gelecek!"
  Üniversite-AŞ'de yurt yaşamı
  Irak yeniden yapılandırılıyor!
  Kendi tarihini kavgayla yazan halk!
  ABD emperyalizmi/1
  Gerçekler devrimcidir!
  14 Şubat: Vitrinlerde satılan sevgiler
  "Seni halk adına ölümü mahkum ediyorum!"
  Oyun yazarının türküsü!
  1848 Şubat Devrimi ve şanlı Haziran Ayaklanması... "Umutsuzluğun devrimi"
  Bir toplu katliam belgeseli: Carandiru



 
 
Gençlik soruşturma saldırısını
alanlarda yanıtladı!

11 Ocak Pazar:

Beşiktaş Barbaros Bulvarı’nda yaklaşık 40 kişinin katıldığı bir yol kesme eylemi yapıldı. Sloganlarla Beşiktaş İskelesi’ne yürümeye çalışan kitleye polis saldırdı. Saldırı sonucu yaklaşık 20 kişi gözaltına alınırken, 5 polis de devrimci öğrenciler tarafından dövüldü. Bu eylem sonrası gözaltına alınan arkadaşlarımızdan 6’sı tutuklanarak cezaevine konuldu. 2 gün sonra avukatların başvurusu sonucunda tahliye edildiler.

12 Ocak Pazartesi:

Bir gün önce yapılan eylem nedeniyle İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi abluka altına alındı. Yüzlerce çevik kuvvet polisi ile sarılan ÖKM’den polis bir gün önceki eyleme katıldığı gerekçesiyle 3 arkadaşımızı almak istediğini söyledi. Arkadaşlarımızı hiçbir koşulda polise vermeyeceğimizi ifade etmemiz üzerine polis üniversite içerisine girmekle tehdit etti.

Bunun üzerine geri adım atmayarak arkadaşlarımızı polise vermeyeceğimizi tekrarladık, halaylarımızı çekmeye başladık. Arkadaşlarımızın avukatlarının savcılıkla yaptığı görüşme sonrasında, savcının arkadaşlarımızı polise vermeden doğrudan mahkemeye getirmemizi kabul etmesi üzerine, topluca ÖKM’den Sultanahmet Adliyesi’ne yürüdük. Eyleme yaklaşık 80 kişi katıldı.

Sultanahmet Adliyesi’nde alkışlarımıza başladığımız anda polis kitleye müdahale etti ve iki arkadaşımızı gözaltına aldı. Dağılmadan arkadaşlarımızı beklemeye devam ettik. Yaklaşık 2 saat sonra Sultanahmet Adliyesi’nde gelen slogan sesleri sonrası biz de adliyeye girip arkadaşlarımıza destek olduk ve slogan atmaya başladık. Bunun üzerine çevik kuvvet adliyeye tekrar girerek bizi dışarı çıkarttı.

13 Ocak Salı:

Pazartesi tutuklanan arkadaşlarımız için Beyazıt Meydanı’nda bir eylem yapmayı kararlaştırdık. Sınırlı bir çalışma imkanı ile yaklaşık 100 kişi Beyazıt Meydanı’na doğru “Soruşturmalar tutuklamalar baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları ile yürüyüşe geçtik.

Kapının önüne geldiğimizde polis önümüzü keserek basın açıklaması yapamayacağımızı söyledi ve tehditler savurdu. Bunun üzerine sloganlarla oturma eylemine başladık. İçeriden çıkmaya çalışan arkadaşlarımızla birleşmek istediğimizi, aksi halde oturma eylemine devam edeceğimizi ifade ettik. İçerideki arkadaşlar çıkartıldıktan sonra basın açıklamamızı tamamlayıp eylemimizi bitirdik. Yüzlerce çevik, yaklaşık 10 dakika boyunca eylem bitmiş olmasına rağmen bizi takip etti.

15 Ocak Perşembe:

Yaklaşık 200-250 kişi son günlerdeki polis saldırılarını protesto etmek için Sirkeci Tramvay istasyonunda buluştu. Sloganlarımızla tramvaya binerek Beyazıt Meydanı’na doğru yola çıktık. Beyazıt otobüs duraklarında yolu keserek eylemimizi başlattık. Polis yola yüzlerce çevik kuvvet polisiyle barikat kurarak geçişimizi engelledi. Yolun yanından Beyazıt Meydanı’na kadar yürüdük. Meydana girdiğimiz anda çevremizi saran polis basın açıklamamıza izin vermeyeceğini söyledi. Yapılan tartışmalardan bir sonuç çıkmayınca fiili bir şekilde basın metnini okumaya başladık. Tam o anda gaz bombaları ve spreylerle polis kitlenin üzerine azgınca saldırdı. Ve yaklaşık 20-30 arkadaşımız çeşitli şekillerde yaralanırken, 25 arkadaşımız da gözaltına alındı.

Tekrar sokak aralarında ve cadde üzerinde slogan atarak toplanan kitleye polis yine gaz bombaları ve coplarla saldırdı, eylem bir saate yakın sürdü.

15 Ocak Perşembe:

Tüm Türkiye’de eşgüdümlü başlatılan soruşturma saldırılarını protesto için 7 öğrenci;

* Soruşturmalar ve cezalar geri çekilsin!
* Tutuklu öğrenciler serbest bırakılsın!
* Jandarma ve polis okullarımızdan çıkarılsın!
* YÖK dağıtılsın!
* Disiplin yönetmelikleri feshedilsin!
Talepleri ve “eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim” şiarı ile 11 günlük açlık grevine başladı.

İstanbul Ekim Gençliği