Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
Ağustos 2003
Sayı: 63
 İçindekiler
  Ekim Gençliği'nden...
  Amerikan jandarması olmayacağız!
  ÖSS sendromu bitmiyor!
  Eğitim hakkımıza bir saldırı aracı: Yaz okulları
  Yıldız Teknopark AŞ kuruldu!
  Okullarımızı satmak istiyorlar...
  Özel Okulları Destekleme Projesi ve Uluslararası Ortak Lisans Programları...
  Çuval ABD'nin "bağımsızlık ve demokrasisi"dir!
  Genç komünistlerin bölge faaliyetlerinden...
  İşgalci ABD'ye destek, Ortadoğu halklarına ihanettir!
  Genç işçilerle kölelik yasası ve Irak'a asker gönderme üzerine konuştuk...
  Sanayi sitelerinden...
  Genç bir komünistin bir günü...
  Üniversite sermaye işgali altında!
  Şovenizm ve saldırgan milliyetçilik!..
  "Pozitif milliyetçilik"...
  Kurtuluş yok tek başına!
  Reklamlarla dayatılan...
  Ya da bir kutu kızıl boyayala dünyayı tüm renklere boyayın!
  "Dünyayı değşitirin, çünkü değiştirmek gerekiyor"
  Geçmişten bugüne halk ozanlarımız
  Alternatif bir dünya için kendi alternatif devrimci sanatımızı yaratalım
  "Yağmurları temizlemeli çocuklar yine koşabilsin yağmurların içinde..."
  Ayak sesleri...
  Okur mektupları



 
 
Mamak İşçi Kültür Evi Gençlik Komisyonu etkinliği...

Sosyalizm bayrağını yükselteceğiz!

Mamak İşçi Kültür Evi Gençlik Komisyonu’nun yaz çalışması çerçevesinde yoğunlaşan faaliyetleri aralıksız olarak sürüyor. Son olarak bir haftalık yoğun çalışmamızın ardından gerçekleşen gençlik şölenine işçi, öğrenci ve semt gençliğinden anlamlı katılımlar oldu. Mamak İşçi Kültür Evi Şiir Komisyonunun N.Hikmet’in şiirlerini okumasıyla başlayan ve Grup Yol’un seslendirdiği türkülerle devam eden şenlik genel bir sohbetle sona erdi.

İlk olarak Gençlik Komisyonu çalışanlarının söz almasıyla başlayan sohbette düzenin sömürücü, katliamcı ve saldırgan tutumu örnekleriyle anlatılırken, tüm bunlara karşı gençliğin mücadelesinin önemi vurgulandı. Buradan yola çıkarak Mamak İşçi Kültür Evi Gençlik Komisyonu’nun tanıtımı ve faaliyetleri ile ne yapmak istediği üzerine değerlendirmeler yapıldı. Çalışmaların daha verimli geçmesinin gençliğin duyarlı unsurlarının çalışmamıza katılmasıyla gerçekleşebileceğinin altını çizdik. Bundan sonraki faaliyetlerimiz için gençliği komisyonumuzda çalışmaya davet ettik. Gençlerin söz alarak çağrımıza olumlu cevaplar vermesiyle sohbet derinleşti.

Gençlik komisyonunda yer alan liseli arkadaşlar ÖSS üzerine, üniversiteli arkadaşlar paralı eğitim, YÖK ve geleceksizlik üzerine sohbet konuları açtılar.

İşçi arkadaşlar karın tokluğuna çalıştıklarını, azgınca sömürüldüklerini, yıllardır çalışmalarına karşın ellerinde hiçbir şey olmadığını, her mevsim oradan buraya sürüldüklerini anlattılar.

Geleceksizlik korkusu ifade edilirken, buna karşı umutsuz olmadığımız ama umudu yanlış yerde aradığımız anlatıldı. Düzenin bizlere umut adı altında bazı çıkış yolları sunduğu, ama bunların aldatmacadan başka bir şey olmadığı örnekleriyle vurgulandı. Piyangodan altılı ganyana kadar umut dedikleri her tür rezilliğin birilerinin paralarını başka bir kesime aktarmaya dayandığı anlatıldı. Derinleşen sohbetimizin içeriği genel olarak geleceksizlik ve umut oldu. Bu düzende okumanın ya da işinin olmasının da bir anlam ifade etmediği Umudumuzun devrim ve sosyalizmde olduğu vurgulandı.

Mamak İşçi Kültür Evi ile yeni tanışan bir grup inşaat işçisi arkadaşımız, kuruma geldikleri için işten atılmakla tehdit edildiklerini, ama İşçi Kültür Evi’nin bir umut olduğunu, geleceksizliğimizi yırtıp atacak bir kurum olduğu için ne pahasına olursa olsun buraya gelmeye devam edeceklerini vurguladılar.

İşçi arkadaşlarımızın konuşmaları bizlere yeni kapılar açtı. Çalışmalarımız güçlenerek devam ediyor. Yazı bu şekilde, rehavete yer vermeden, devrim ve sosyalizm bayrağını yükselterek geçireceğiz.

Gençliğin geleceği kendi ellerinde!

Mamak İşçi Kültür Evi Gençlik Komisyonu


İşgalci ABD’ye destek,
Ortadoğu halklarına ihanettir!

Irak’a asker göndermek, ABD işgaline ortaklıktır. ABD’li efendilerinin bir dediklerini iki etmeyen işbirlikçi iktidar, bugün 15.000 askeri Irak’a işgal gücü olarak göndermeyi planlıyor. Bir yandan emperyalist efendilerinin direktifleri doğrultusunda bu toprakları işçiler, emekçiler ve ezilen halklar için cehenneme çeviriyorlar. Diğer yandan, İMF ve Dünya Bankası’nın yoksulluk, sefalet ve işsizlik içinde sürünmemiz anlamına gelen politikalarını durmaksızın uyguluyorlar. İşbirlikçi iktidar bunu yaparken tüm muhalif sesleri bastırmak için devrimcileri F tipi hapishanelerde katlediyor. Hala süren Ölüm Orucu direnişinde 107 devrimci katledildi. F tiplerinde katliam devam ediyor.

ABD işgal ettiği Irak’ta çiçeklerle değil taş, sopa ve kurşunlarla karşılandı. Irak halkı topraklarının işgaline karşı her geçen gün daha da güçlenen bir direniş sürüyor. Emperyalistler ise bu direnişi gündelik hale gelen sokak infazları ile yanıtlıyorlar.

Bugün Irak’a gönderilecek olanlar ne Koçların, ne Sabancıların ne de Tayyip’lerin çocuklarıdır. Irak’a ölmeye gönderilecekler, işçi ve emekçilerdir. Bizim kardeşlerimiz, eşlerimiz, çocuklarımızdır.

Peki ABD neden Türkiye’nin askerlerini Irak’a istiyor?

Bunun cevabı çok açık: conilerin yerine ölecek ucuz asker ve ortak arıyor. Ama bu ortaklık direnişi bastırmada, işgali meşrulaştırmada kırıntı karşılığı bir ortaklık. Yoksa iktidarın hayalini gördüğü gibi Irak’ta siyasi ve ekonomik olarak Türkiye’ye söz hakkı vermek değil. Kaldı ki bu böyle olsa dahi Amerikanın askeri olmayı kimse meşrulaştıramaz. İşgalin kendilerine maliyetini azaltarak, ABD askerini daha az riske sokup, ABD’yi işgal kuvveti görünümünden çıkarıp, Türkiye’deki gençliği kullanacaklar.

İşçiler, emekçiler, gençler!

Vatan borcu, Türkiye’nin milli çıkarları yalanlarına inanmayın! Bu sözlerin arkasında emperyalist çıkarlar ve işbirlikçilerin efendilerine ödeyecekleri borçlar var demektir.

ABD’nin Ortadoğu’daki zulmüne ve Irak’ın işgaline karşı haykıralım:

Irak’ta İşgal desteğine son!
Irak’ta ABD jandarmalığına hayır!
ABD saldırganlığına hayır!
Yaşasın halkların kardeşliği!

Ankara Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği Girişimi,
Mamak İşçi Kültür Evi